Bakanlık sayıları resmiyet kazandı



featured


Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) genel başkanlarının, önceki gün koalisyon kurma gündemiyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından dün dört partinin temsilcileri CTP Genel Merkezi’nde bir araya geldi.

   Dört partinin temsilcileri dünkü koalisyon protokolü görüşmesinde daha önce gayriresmî görüşmelerde anlaşılan bakanlık sayılarını resmileştirdi. Ancak hangi bakanlıkların hangi partiye verileceği konusunun yarın netleşeceği tahmin ediliyor.

   CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, CTP’nin Başbakanlık ve 3 bakanlık, HP’nin 3 bakanlık, DP ile TDP’nin de 2’şer bakanlık alması konusunda anlaşmaya varıldığını, ancak hangi partinin hangi bakanlıkları alacağının henüz netleşmediğini bildirdi.

   Heyetler arası görüşmelere, yarın Cumhuriyet Meclisi’nde yapılacak milletvekili ant içme töreninin ardından devam edilecek.

   Yaklaşık 4.5 saat süren görüşmeye, CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, HP Genel Sekreteri Tolga Atakan, TDP adına milletvekili Zeki Çeler ve DP Genel Sekreteri Afet Özcafer beraberlerinde ikişer parti yetkilisiyle katıldı.

Akıncı, yarın hükümet kurma görevini verecek

   Koalisyon için bir araya gelen dört parti, 7 Ocak’ta yer alan erken seçimin ardından Ulusal Birlik Partisi ile koalisyon görüşmeleri yapmayacağını açıklamıştı.

   Seçimde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP, 3, DP 3, YDP de iki milletvekili çıkarmıştı. Dün ikinci kez bir araya gelen dört partinin koalisyonu halinde hükümet, 27 milletvekili ile kurulacak.

   Cumhuriyet Meclisi’nde yarın yer alacak yemin törenin ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın mecliste temsil edilen siyasi partilerle ayrı ayrı görüşerek, hükümet kurma görevini vermesi bekleniyor.

Bakanlıklar netleşince hükümet programı görüşülecek

   CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, dört parti arasındaki koalisyon protokolü görüşmelerinin olumlu havada geçtiğini söyledi.

   Görüşmelerin birkaç gün içerisinde netleşebileceğini, olumlu sonuçlanması halinde hükümet programını görüşmeye başlayacaklarını kaydeden Sorakın, gelinen aşamada tarafların bakanlıkların sayıca dağılımı konusunda anlaştığını ancak hangi partinin hangi bakanlığı alacağının netleşmediğini, CTP’nin başbakanlık ve 3 bakanlık, HP’nin 3 bakanlık, TDP ve DP’nin de ikişer bakanlık üzerinde görev dağılımına gidildiğini ifade etti.

   Sorakın bir soru üzerine, koalisyon protokolü üzerinde varılacak uzlaşının partilerin yetkili kurullarına sunulacağını, ardından hangi bakanlığın hangi partide olacağı konusunu sonuçlandırmaya gideceklerini, bilahare hükümet programı üzerinde çalışacaklarını söyledi.

   Sorakın görüşme öncesinde basına yaptığı açıklamada, koalisyon için oluşturulan komitelerin çalışmalarını sürdürdüğünü, partiler arası görüşmelerin bir iki gün içerisinde netleşmesini beklediklerini belirtti.

Çeler: Asım İdris’in istifası söz konusu değil

   TDP Milletvekili Zeki Çeler de, toplantı öncesi yaptığı açıklamada koalisyon görüşmelerinde hedeflerinin, toplumda yok olan güveni restore edecek bir oluşum yaratmak olduğunu, bunu yaratacak protokol üzerinde görüşeceklerini ifade etti.

   TDP Genel Sekreteri Asım İdris’in koalisyon görüşmelerine katılmama kararıyla ilgili sorulan soruya karşılık ise Çeler, bunun İdris’in kararı olduğunu, istifa söz konusu olmadığını, konunun TDP’de değerlendirileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bakanlık sayıları resmiyet kazandı

Yorumlar kapalı.