Gökhan Güler

Teşekkürler Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)





Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti’nin başarılı kuruluşlarından Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB),Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA), başkan, başkan yardımcısı ve üst seviyedeki yetkilileri sırasıyla birbiri ardına KKTC’ye gelerek ayrı ayrı bir dizi etkinlikler düzenlediler.
Müsaadenizle bende bu yazımda YTB ardından YEE ve sonrasındaki yazımda da TİKA Heyetlerinin KKTC ziyaretleri ve faaliyetlerine ilişkin bazı bilgilendirme ve değerlendirmelerde bulunmaya çalışacağım…
6 Nisan 2010 tarihinde kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı; yurt dışında yaşayan T.C. vatandaşları, soydaş ve akraba topluluklar ile Türkiye’de yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilere ilişkin çalışmalar icra etmekte olan diaspora kuruluşudur.
27 Mart 2024 tarihinde KKTC’ye gelen YTB heyetinde; YTB Başkanı Abdullah Eren, YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus ve üst düzey YTB uzmanları yer almıştır.
Abdullah Eren başkanlığındaki Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı heyeti KKTC ziyareti kapsamında başta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere devlet ve hükümet yetkililerini ziyaret ederek çalışmaları ve adada bulundukları süre zarfında yapacakları etkinlikler hakkında bilgiler vermişlerdir.
YTB Heyetinin KKTC ziyareti esnasında sırasıyla önce TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile YTB’nin katkılarıyla hazırlanan “Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” adlı belgeselin gösterimi YDÜ Prof. Dr. Ümit Hassan Cumhuriyet Salonu’nda yapılmıştır.
Yönetmenliğini Ünal Üstündağ’ın, danışmanlığını Prof. Dr. Ulvi Keser’in yaptığı belgeselde, Birinci Dünya Savaşı döneminde 1916 yılında Gazimağusa’da Karakol bölgesinde kurulan ve Çanakkale’de esir alınan askerlerin tutulduğu esir kampında yaşananlar ele alınmış. 1920’ye kadar buraya binlerce Türk esirin getirilmeye devam ettiği, son derece ağır koşullara sahip esir kampında yaşanan acı hatıralar ve esir kampındaki Mehmetçiklere yardım etmeye çalışan Kıbrıs Türkleri konu edilmiştir.
Belgesel gösterimi programında bir konuşma gerçekleştiren YTB Başkanı Abdullah Eren, Kıbrıs Türklerini her daim önemsediklerini, tanıtımı yapılan “Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” belgeseliyle Türk’ün bir ve beraberliğini bir kez daha gösterdiklerini vurgulayarak eserin gelecek nesillere aktarılacak önemli bir çalışma olduğunu söylemiştir.
Programda konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çanakkale Savaş’ının Türk tarihinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek İngiltere’nin Çanakkale Savaşları sırasında Kıbrıs’ı ilhak ettiğini, Kıbrıs Türklerinin de bu süreçte canları pahasına, Kıbrıs’a esir olarak getirilen Türk askerlerine yardımcı olmak için büyük mücadele verdiklerini, bir kısmını da kurtararak teknelerle Türkiye’ye gönderdiğini ifade etmiştir.
Çanakkale Savaşları, 1. Dünya Savaşı’nın sonucunu ve Osmanlı Devleti’nin durumunu etkileyen en önemli savaşların başında yer almaktadır. 18 Mart 1915 tarihi Türkler için bir zafer ve gurur günü, İtilaf Devletleri açısından ise büyük bir yenilgi olarak Türk ve Dünya tarihindeki yerini almıştır. Çanakkale Zaferi, tarihin akışını değiştiren, bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen Türk milletinin kahramanlık destanının adıdır.
3 Kasım 1914 tarihinde İtilaf Devletleri’ne ait İngiliz gemileri, Ertuğrul ve Seddülbahir’i, Fransız gemileri ise Kumkale ve Orhaniye tabyalarını bombalamaları neticesinde Çanakkale Savaşları başlamıştır…
5 Kasım 1914 tarihinde yani Çanakkale Savaşları’nın başladığı 3 Kasım 1914 tarihinden tam 2 gün sonra ise İngilizler, Kıbrıs Ada’sını tek taraflı olarak ilhak etmiştir!
Çanakkale Savaşlarına gönüllü olarak birçok Kıbrıs Türkü, kendi imkânları ile giderek katılmış, savaşta kimisi Şehit kimisi de Gazi olmuştur…
Ayrıca 1. Dünya Savaşı esnasında İngilizler tarafından Çanakkale cephesinde esir edilerek Mağusa’daki Karakol esir kampına getirilenler olmuştur. Türk esirlerin kimisi kötü muamele, kimisi de firara teşebbüs gerekçesi ile şehit edilmişlerdir. Çanakkale Şehitliğinde 33 şehit ayrı ayrı kabirlerde ve 184 şehitte bu 33 mezarın ortasındaki toplu mezarda olmak üzere 217 şehit bulunmaktadır.
***
YTB’nin KKTC ziyareti esnasında“Gönül Köprüsü 2024 Projesi” kapsamında Alayköy’de bir iftar programı düzenlenmiştir. İftar programı öncesinde YTB Başkanı Abdullah Eren başkanlığındaki YTB Heyeti, Alayköy’de evlere ziyaretler yaparak vatandaşlara ve çocuklara Ramazan hediyeleri dağıtmış, etkinlik kapsamında çocuklara Karagöz-Hacivat gösterisi sunulmuştur.
YTB’nin KKTC ziyareti esnasında YTB’nin desteği ve Hakan Alvan’ın emekleriyle Kıbrıs’ta yaşamış mutasavvıf ve şairlerin eserlerinden oluşan “Kıbrıs’ın Gönül Dili Kıbrıs İlahileri” kitabı tanıtılmıştır. Kitapta,Kıbrıs’ta yaşamış mutasavvıf ve şairlerin; biyografileri, eserleri, eserlerin notaları ve seslendirilmiş hallerinin kare kodları yer almaktadır.
YTB tarafından büyük bir emek ve özveri ile hazırlanan ilahiler Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kıbrıs’ın Gönül Dili Kıbrıs İlahileri” Konseri kapsamında sanatçı Ahmet Özhan ve ekibi tarafından seslendirilmiştir.
Sonuç olarak; Türkiye Cumhuriyeti’nin başarılı kuruluşlarından Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB), kültürden sanata, spordan eğitime, ekonomiden diaspora faaliyetlerine kadar çok geniş bir alanda KKTC’ye vermiş olduğu güçlü destek, katkı ve sunduğu çeşitli imkânlardan dolayı teşekkür ediyoruz. İyi ki Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) var.

Teşekkürler Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)

Yorumlar kapalı.