Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Yoldan çıkıp takla atan otomobilin sürücüsü öldü
Bebek kürtajla alınacak
Ya yasanız gidecek, ya da siz
Avrupa Parlamentosu'ndan fazla bir beklenti olmamalı
Kemal Sunal, mezarı başında anıldı

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Bebeğimle 9 ay 10 günüm...

Sevilay SADIKOĞLU

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   13 Şubat 2007, Salı Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Sevilay SADIKOĞLU - Kitap Dünyası

* Anne adaylarının hamilelikleri boyunca yanlarından ayıramayacakları eşsiz bir rehber!

* Bir bebek fikrini düşünmeye başladığınız andan itibaren bebeğinizin doğumuna kadar geçecek 9 ay 10 günlük yolculuğunuzda hafta hafta size her şeyi anlatan, her an yanınızdan eksik edemeyeceğiniz bir rehber arıyorsanız bu kitabı okumalısınız.

Kitabın yazarının kısaca özgeçmişi:

1975 yılında Lefkoşa'da doğdu. İlkokulu Şehit Ertuğrul İlkokulu'nda tamamladıktan sonra 1987 yılında Türk Maarif Kolejinde eğitimine devam etti. 1993 yılında mezun olup, İzmir'deki 9 Eylül Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Eğitimi bölümüne devam etti. Bu Ayşe Kozansoy'un baba mesleği idi. 1997 yılında İngiliz Dili ve Eğitimi'ni başarıyla tamamlayarak mezun oldu. Daha sonra İskoçya'da Stirling University'de ayni dalda yüksek lisans eğitimi alıp 1998 yılında adaya döndü.

Adaya döner dönmez DAÜ'de yarı zamanlı olarak Hazırlık Okulu'nda öğretmenliğe başladı. Aynı zamanda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde tam zamanlı olarak hazırlık okulunda görev yaptı.

1999 yılı yazında evlendi ve Mağusa'da yaşamaya başladı. 1999 sonbaharında tam zamanlı olarak DAÜ hazırlık okulunda görevine devam etti. 2002 yılının Kasım ayında oğlunu dünyaya getirdi...Hasan'ı...Doğumun ardından tekrar göreve döndü ve Fen-Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Genel Eğitim Bölümü Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak yine çalışmaya başladı... Hala aynı bölümde ders veriyor.

Yukarıda kısaca özgeçmişini verdiğimiz Ayşe K. Kozansoy "Bebeğimle 9 ay 10 Günüm" adlı kitabın yazarı... İngilizce öğretmeni olmasına rağmen tıp alanında, özellikle kadın-doğum onun için lise yıllarından beri büyük bir ilgi alanı olmuş. O yıllardan itibaren de ayrıntılı olarak bu konularda araştırmalar yapmış. Yılların birikimini hamileliği sırasında bu kitaba dökmeye karar vermiş. Dört senelik bir araştırmanın ardından da bu kitabı kaleme almış.

Bu çok değerli gencimizi takdir etmemek elde değil. Bundan dolayı "Kitap Dünyası" köşemizde ona farklı bir yer verdik ve sizin için onunla bir söyleşi gerçekleştirdik.

Soru: Sevgili Kozansoy, siz iyi bir evlat, iyi bir öğretmen, iyi bir eş ve eminiz ki özel bir annesiniz. Bize kısaca geçmişinizi kendi kelimelerinizle anlatır mısınız?

Ayşe Kozansoy: 4 yaşımdan beri piyano çalıyorum. Müzik küçük yaşlardan beri tutkuydu benim için. Hatta 'Royal School of Music' in 8 tane sınavını geçmiş ve müzik okumayı bile düşünüyordum. Aynı dönemdeki tıp merakım da ileride ne okumam gerektiği konusunda aklımı karıştırıyordu. Tıp çocukluk yılarımdan beri ilgimi çok çeken bir alan, doktorlarsa çok saygı duyduğum bir mesleğe sahip bireylerdi. Tam bu dönemde 1990 yılında İngiltere'ye yaz tatiline gitmem ve oradaki insanların dillerini kültürlerini görünce, baba mesleğini edinmeye karar vermeme neden oldu. İleriki aile hayatım bir tıp doktoru olarak çok zor olabilirdi. Tamam, mesleki açıdan çok tatmin olabilirdim ama öyle bir meslek seçmek istedim ki aile hayatımı da etkilemesin. Böylelikle müzik benim için bir hobi, tıp ise hep ilgilendiğim bir alan olarak hayatımdaki yerini aldı. Yaşıtlarım roman okurken ben lise yıllarından beri tıp kitapları karıştırır oldum. Bir düşününce çok tuhaf aslında... İngilizce, Müzik ve Tıp...Üçü de birbirinden tamamen farklı ilgi alanları ama ben üçünü de birbirinden ayıramıyorum içimde... İngilizce öğretmenliği çok severek yaptığım bir meslek... Öğrencilerimin başarılarını görmek son derece gurur verici... Müzik bir rahatlama aracım... Mutluluğumu, hüznümü paylaştığım en önemli, en değerli arkadaşım piyanom... Tıp'a gelince... Vazgeçilmez benim için. Kadın-doğum, dahiliye, kulak burun boğazdır derken okurum okuyabildiğimce... Her konuda ayrıntılı bilgi sahibi olmaya çalışıp, tıp öğrencileri gibi notlar alırım okuduğum her konuda... Araştırmayı ve her gün yeni bir şeyler öğrenmeyi çok seviyorum... Vücudumuz inanılmaz mucizevi birşey... Her şeyin vücudumuzda nasıl olup bittiğini öğrenmek, çok parçalı bir puzzle'ı (yap-boz u) tamamlamak gibi haz veriyor bana.

Soru: Kitabınızın konusundan da bahseder misiniz?

Ayşe Kozansoy: Tıp alanında kadın-doğum, daha spesifik olursak bebek gelişimi ve doğum her zaman çok ilgimi çekmişti. İnternetten araştırır, çıktılar alır, bunları dosyalardım. Aynı zamanda Kıbrıs'taki ve Türkiye'deki kitapçılarda satılan tüm hamilelik ve doğum kitaplarını alır, hiç usanmadan her birini saatlerce okurdum. O kadar ki artık bir kitabı elime aldığımda yeni bir şeyler öğrenmek istiyordum. Bu konularda birçok kaliteli kitap olmasına rağmen bebek gelişimini ve hamileliği hafta hafta resimlerle gösterip ayrıntılı anlatan bir kitaba hiç rastlayamamıştım. Kitabın birinde aylık anlatım olsa, diğerinde üç beş resimle anlatım vardı. Hamilelik konusunda da özellikle bunu bizzat yaşadıktan sonra aklımda olup da cevabını kitaplarda bulamayıp araştırdığım çoğu şey bu kitaplarda yoktu. Tam bu sırada eşim bir gün bir sohbetimizde: 'Tüm bu okuduklarını, öğrendiklerini neden bir kitapta toplayıp kendi kitabını yazmıyorsun?' dedi. Önce çok güldüm. 'Evet ya! Ben ve yazarlık!' dedim. Sonuçta bilgi yeterli olmuyor bunun için, yetenek lazım! Ama sonra bir durup düşündüm ve neden olmasın dedim. Ne de olsa bu konuda çok bilgi birikimim olmuştu. O sıralar şimdi 4 yaşında olan oğlum Hasan'a daha yeni hamileydim.

Bu fikrimden hemen doktorum olan Jinekolog Operatör Doktor Faiz Sucuoğlu'na bahsettim ve ondan bu kitap için danışmanım ve editörüm olmasını rica ettim. Sağ olsun, çok inceydi. Hemen kabul etti ve 'Bebeğimle 9 Ay 10 Günüm'ün 4 yıl süren bu harika yolculuğuna başladım.

Gündüzleri üniversitedeki görevimden sonra akşamları eve gelip işlerimi yapıp eşimle biraz sohbet ettikten sonra bilgisayarımın başına geçer, kitaplarıma gömülür, saatlerce araştırma yapar diğer yandan da kitabımı yazardım. Bu macera tam 4 yıl sürdü ve sonunda 'Bebeğimle 9 Ay 10 Günüm' çıktı.

Soru: Peki... Kitap neler içeriyor?

Ayşe Kozansoy: 'Bebeğimle 9 Ay 10 Günüm' bir bebek düşündükleri andan itibaren çiftlere rehber oluyor. Karar verirken düşünmeleri gereken faktörler, hamileliğe hazırlık aşamasında merak ettikleri şeyler, hamileliğin gerçekleşmesi ve teşhisi kitabın ilk bölümünü oluşturuyor.

Hamilelikleri doğrulandıktan sonra anne adaylarının haberi eşlerine nasıl verdikleri, farklı kişilerin ağzından kitapta kaleme alınmış. Hamileliklerinin başından itibaren dikkat etmeleri gereken şeyler, hamilelik hakkında kimselerin anlatmadıkları, bebek gelişimi resimleriyle birlikte hafta hafta ayrıntılı bir şekilde anlatılmış bu kitapta. Bebeklerinin gelişimi yanında hamile bayanlar kendi vücutlarında ve ruhsal durumlarında meydana gelecek değişimleri de öğrenecekler bu rehber kitapla...

9 Ay 10 Günlük bir sürecin ardından kadınların kafasını en fazla meşgul eden ve onları endişelendiren konuların en önemlisi de doğumdur kuşkusuz. Okuyucular, 'Bebeğimle 9 Ay 10 Günüm'de doğum seçenekleri, avantaj ve dezavantajları, normal doğum ve sezeryanın nasıl olduğu konusunda resimleriyle birlikte ayrıntılı bilgi edinecekler.

Hep duyuyoruz... Hamilelik ve doğum diye... Ama içimizde neler olup bittiğini, bebeğimizin neye benzediğini, gelişiminin hangi aşamada olduğunu, boyunun kaç, kilosunun kaç olduğu gibi ayrıntıları, bu sürecin ardından gelen doğumun nasıl bir şey olacağını resimleriyle birlikte öğrenmek bambaşka bir gerçeklik veriyor bu inanılmaz sürece.

Doğum resimlerinin açıklığıyla ilgili çok şaşırtıcı tepkiler de aldım bu kitap hazırlanırken. Ama hamile her kadın yaşayacağı doğumu ayrıntılı olarak okurken bunları bir de resmedilmiş bir şekilde görürse bu olayla ilgili soruları da zihninde silinmiş olacak, olayı tüm açıklığıyla kavramış olacaklar kanaatindeyim. Sizce de öyle değil mi?

Umarım okuyucularım hamileliklerini sağlıklı geçirir ve benim kitabım da onlara bu süreçte yanlarından ayıramadıkları bir kız arkadaşları kadar yakın, yardımcı bir rehber olur.

* * *

İlginç ve ilginç oluşunun yanı sıra, doğru bilgiler içerdiğine inandığım bu güzel ve özel kitabın editörlüğünü yoğun iş temposuna rağmen üstlenme zahmetine katlanan Jin. Op. Dr. Faiz Sucuoğlu da şunları söylüyor kitap ve yazar için...

"Rahmindeki bir damlacık cana, gözünden akan iki damla sevinç gözyaşını ekleyerek başladı Ayşe Kozansoy bu yolculuğa... Yolculuk hiç bitmesin diyerek de kaleme almaya karar verdi, o tatlı sevinci, o tatlı yorgunluğu, o tatlı ağırlığı... Elinizdeki bu kitapla, annelik mucizesini hem duygusal hem de bilimsel olarak paylaşmak istedi sizlerle. Hamilelik süresince, hep araştırdı, okudu ve sorguladı bu 9 ay 10 günlük süreci.

Hamilelikle ilgili sohbetlerimizde bu konuyla ilgili bir el kitabı hazırlamak isteğinde olduğunu dile getirmesinin üzerinden 3 yıl geçti ve bugün okumakta olduğunuz el kitabı hazır hale geldi.

Sevgili Ayşe Kozansoy'un hazırladığı, yazdığı ve her anne adayının kullanabileceğine inandığım bu kitap azmin, sabrın neler başarabileceğini gösteren güzel bir örnek teşkil ediyor.

Sağlıklı, başarılı ve mutluluk dolu günlerin sizlerle olması dileğiyle."

Ve son söz...

Nasıl ki her başarılı erkeğin arkasında mutlaka güçlü bir kadın var diyoruz;

Ben de Ayşe Kozansoy'un eşi Mehmet için bunun tersini söylemek istiyorum. Karısına destek olduğu ve böyle güzel bir eserin bizlere kazandırılmasına katkı sağladığı için...

Teşekkürler...

Daha nice başarılara sevgili Ayşe... Eşin Mehmet ve oğlun Hasan'la birlikte...

   2725 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
17 Haziran 2008, Salı   Çocuğuma okul arıyorum...
10 Haziran 2008, Salı   Ölüm
29 Mayıs 2008, Perşembe   Öğretmen olmak...
21 Mayıs 2008, Çarşamba   Kendi dünyasında tanrı olmak...
23 Nisan 2008, Çarşamba   Sen Kaderimsin...
15 Nisan 2008, Salı   Zaman...
10 Nisan 2008, Perşembe   Bir kültür elçimizi daha kaybettik...
08 Nisan 2008, Salı   Çocuk Bahçesi
02 Nisan 2008, Çarşamba   İzlenmeye değer bir sergi
01 Nisan 2008, Salı   YDÜ'NÜN WOYZECK OYUNU İZLEYİCİLERİ BÜYÜLEDİ


Yorum Sayısı:   1
  Öznur         - Chicago 13 Şubat 2007, Salı 21:04 
Sn Sadıkoğlu, iyi ki varsınız da ülkemizde ne kadar başarılı kadın yazarlarımız, şairlerimiz olduğundan haberdar oluyoruz....Her zaman sizin, Sn. Balses'in ve de Sn. Sakallı'nın da köşelerinizi zevkle okuyor ve de arkadaşlara iletiyorum. Tum guzellikler sizlerle olsun!! Sevgiler ve de saygılar hepinize........


DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2301 1.2388
1 STERLİN 2.4374 2.4555
1 EURO 1.9314 1.9407



YAZARLAR : .

Süleyman Ergüçlü

Her yolun bir sonu vardır

Başaran Düzgün

DENKTAŞ'I DA TUTUKLARLAR MI?

Ali Baturay

BAKOYANNİ'NİN GÖZÜ

Hasan Hastürer

Aziz Kent'in gördüğü adres TC Büyükelç...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(23)...

Akay Cemal

Kissinger'den Denktaş'a tavsiye: E...

Ahmet Tolgay

HALKTA İPSARO DUYARLILIĞI...

Bilbay Eminoğlu

Bir bardak yeşil çaya ne dersiniz?

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Güneş ışınları ve cilt kanseri

Dr. Umut Altunç

KLİMA İLE GELEN ATEŞ!

Aysu Basri

AYRILIRKEN DE SEVEBİLMEK

Sevilay SADIKOĞLU

Çocuğuma okul arıyorum...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Multipl Skleroz

Dr. İsmail KEMAL

Sarkozy'nin Akdeniz projesi

Emin AKKOR

Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halk...

Oğuz Metiner

Mübarek Üç Aylar

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

KIBRIS TÜRK MÜZİK İŞÇİLERİ

Beste SAKALLI

ULUSLARARASI İSKELE FESTİVALİ II. ŞİİR BUL...

Psikolog Ayla Kahraman

Zamanı yaşamak ya da harcamak

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Ç İ N Tuzu Dedikleri...

Osman Ertuğ

Meselenin özü

Bener HAKERİ

Şairler, ah bu şairler!

Ata ATUN

TEK EGEMENLİK, TEK VATANDAŞLIK

Mehmet RATİP

Tahtası eksik bir ülke ve "su tahtası&...

Dr. Orhan Aydeniz

Kuraklık felaketi ve çözüm yolları

Harid Fedai

Halayık - Kapu Cinâyeti

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital