Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Yoldan çıkıp takla atan otomobilin sürücüsü öldü
Bebek kürtajla alınacak
Ya yasanız gidecek, ya da siz
Avrupa Parlamentosu'ndan fazla bir beklenti olmamalı
Kemal Sunal, mezarı başında anıldı

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

ÇATIŞMA VE UYUM

Psikolog Ayla Kahraman

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   25 Ocak 2008, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Çiftler arasında olması beklenilen uyumun engelleri nelerdir?

Evlilikte yaşanan çatışmalar, sahiden çiftlerin karşılıklı doyumunu engeller ve mutluluğunu yok eder mi?

Çiftlerin ilişkileri ve birbirleri ile ilgili düşündükleri evliliklerinin geleceği ile ilgili ipuçları ile doludur. İlişkilerinin başında olumlu sonuçlar elde etmeye başlayan iki insan "ben" ve "sen" çizgisinden "biz" olmaya geçmeyi daha çabuk başarır. Olumlu sonuçlar; kişiden kişiye ve çiftten çifte değişiklik gösterir. Sevgi, saygı, mutluluk, bağlılık gibi duygusal kazançların yanında maddi çıkar, itibar ve rahatlık da evliliğin ödüllerinden olabilir. Eşler, sorumlulukları ölçüsünde ödülü paylaştıklarını düşündüklerinde evliliklerinde uyumu ve mutluluğu yakalayabilirler. Önemli olan, evlilikte aradığını bulan kişilerin, evliliğe sahip çıkmada ısrarlı oluşu ve başka çiftlere göre daha uyumlu olduğudur.

Çiftler "biz " olmayı başardıklarında, rutin yaşamın güvenli, sakin kollarına kendilerini bırakabilirler. Bu rahata bırakış; bazen ilişkilerini düşünmekten ve ilişkilerine katkı koyma çabalarından uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu durumun sakıncası büyüktür; çünkü ikili ilişkilerinin takıldığı engel, mutluluğu ve doyumu tehdit etmektedir. Çiftin mutluluğun ve uyumun kaynağına dönüşü zor değildir: Birlikte zaman geçirmek, ortak etkinlikler yaratmak, sırlarını ve özlemlerini paylaşmak ve onları mutlu çift yapan pek çok şeyi yaşamlarına katmak.

Çatışmalar, ilişkilerin yaşam kaynağıdır. Durumdaki ironi çatışmanın çiftler tarafından algılanış biçimindedir. Çiftler, sorunu birbirlerinden farklı algılayabilir. Bunun yanında çift; farklı algıladığını bilmediği gibi, eşinin de kendisi gibi düşündüğünü sanabilir. Daha da kötüsü, eşlerden biri, sorunu görmeyebilir ve uyarıları duymayabilir. Uyaran eş, duymayan eşi sorunun kaynağı olarak görebilir ve kararını verir: "Ne yaparsam yapayım, değişmez bu adam. Kişiliği bu." İlişkiden alınan mutluluk ve doyumun bitişinin ilanı gibi olan bu karar; bir başka sonuca götürebilir evliliği: "Nerden çıktı bu boşanma lafı? Ne oldu ki?" Çiftlerin birbirlerini doğru anlamaları ve yolunda gitmeyeni çabuk fark edip eşlerine iletmeyi başarmaları gerekmektedir.

Eşlerin birbirlerini anlamaları ve ilişkilerini yorumlayabilmeleri için tek yol konuşmak değildir. Mimikler, bakışlar ve davranışlar birbirleri ile olumlu iletişim kurmalarının ilk yoludur. Eşinin duygusal ve davranışsal ifadelerini yorumlayabilen kişi; eşini tanıyan kişidir. Çiftlerin sorunları konuşmaktan kaçınmaması da mutluluk ve uyum adına gereklidir. Konuşma tek taraflı olmamalı, özellikle erkek, ilişkilerinde yolunda giden "iyileri" dile getirmekten kaçınmamalıdır. Çiftin eşinin sorunları görmezden gelmesi, ilgisiz ve her şey yolunda imiş gibi davranması ilişki açısından önemli bir engeldir. Konuşmak, yapıcı çözümler aramak, güvenmek ve sabretmek iki kişilik dansın gereklerindendir.

Çiftlerin, birbirlerinin ihtiyaç duyduklarını anlama çabası çok değerli bir girişimdir. Eş; kendi ihtiyaç ve beklentilerini bir kenara bırakarak eşine anlayışı ve sevecenliği ile yaklaşır. Karşılıklı olarak ifade edilen bu çeşit bir bağlılık; birbirlerini tanımalarını sağlar. İlişkilerindeki duyarlık, sıcaklık, doyum artar. En önemlisi eşlerinin, eş olmanın ötesinde, dünya sahnesindeki biricikliğini ve kendine özgülüğünü fark ederler.

   972 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
27 Haziran 2008, Cuma   Zamanı yaşamak ya da harcamak
21 Haziran 2008, Cumartesi   Endişe
13 Haziran 2008, Cuma   Çocuğun yetişmesinde babanın rolü
06 Haziran 2008, Cuma   Evetin ağırlığı ve hayırın hafifliği
30 Mayıs 2008, Cuma   AİLE İÇİ ŞİDDET
23 Mayıs 2008, Cuma   İsminizi değiştirmek ister miydiniz?
16 Mayıs 2008, Cuma   ÇOCUK VE KÜFÜR
09 Mayıs 2008, Cuma   BOŞANMA
02 Mayıs 2008, Cuma   YIKICI VE ANTİSOSYAL ÇOCUKLAR
25 Nisan 2008, Cuma   BENLİK SAYGISI



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2301 1.2388
1 STERLİN 2.4374 2.4555
1 EURO 1.9314 1.9407



YAZARLAR : .

Süleyman Ergüçlü

Her yolun bir sonu vardır

Başaran Düzgün

DENKTAŞ'I DA TUTUKLARLAR MI?

Ali Baturay

BAKOYANNİ'NİN GÖZÜ

Hasan Hastürer

Aziz Kent'in gördüğü adres TC Büyükelç...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(23)...

Akay Cemal

Kissinger'den Denktaş'a tavsiye: E...

Ahmet Tolgay

HALKTA İPSARO DUYARLILIĞI...

Bilbay Eminoğlu

Bir bardak yeşil çaya ne dersiniz?

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Güneş ışınları ve cilt kanseri

Dr. Umut Altunç

KLİMA İLE GELEN ATEŞ!

Aysu Basri

AYRILIRKEN DE SEVEBİLMEK

Sevilay SADIKOĞLU

Çocuğuma okul arıyorum...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Multipl Skleroz

Dr. İsmail KEMAL

Sarkozy'nin Akdeniz projesi

Emin AKKOR

Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halk...

Oğuz Metiner

Mübarek Üç Aylar

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

KIBRIS TÜRK MÜZİK İŞÇİLERİ

Beste SAKALLI

ULUSLARARASI İSKELE FESTİVALİ II. ŞİİR BUL...

Psikolog Ayla Kahraman

Zamanı yaşamak ya da harcamak

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Ç İ N Tuzu Dedikleri...

Osman Ertuğ

Meselenin özü

Bener HAKERİ

Şairler, ah bu şairler!

Ata ATUN

TEK EGEMENLİK, TEK VATANDAŞLIK

Mehmet RATİP

Tahtası eksik bir ülke ve "su tahtası&...

Dr. Orhan Aydeniz

Kuraklık felaketi ve çözüm yolları

Harid Fedai

Halayık - Kapu Cinâyeti

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital