Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Korkunç trafik kazası: 2 yaralı
Taşkın serbest, diğerleri cezaevinde
Yine Afrikalı bu kez hepatitli
Yangın büyüdü
Yine Ercan, yine uyuşturucu
Liderler umut verdi
Soyguncuya 5 yıl hapislik
Yeni santral ünitesi Teknecik'e taşındı
UBP'nin yeni yüzlere ihtiyacı var
Görüşmelerin makul bir sürede tamamlanması önemli

YORUMLANANLAR
Büyük sınav [1]
Bulutoğluları: Artık ipler koptu [1]
4 ay hırsızlıktan arandı adaya girerken yakalandı [1]
14 yaşındaki kızla cinsel ilişki [1]
Bu kez Girne zehirlendi [2]
13. maaş ve emeklilik ikramiyesinin budanacağı iddiaları cinayettir [1]
Defne öykü yazma yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi [1]
YDÜ Tıp Fakültesi törenle eğitime başladı [4]
Bankalarımız güçlü [1]
Bu sefer ölümlü isyan çıkacak [1]
Girne'de yine fuhuş, yine Afrikalı [5]
Annesini dövdü, tutuklandı [4]
Mecbure Esen kurtarılamadı [4]
Talat değişmezse çözüm bulamayacağız [1]
KKTC'de "ozon"lu tedavi başlıyor [2]



HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYUSUNU KAZIYOR

Ali Baturay

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   6 Temmuz 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Hükümetin eşel- mobile dokunma niyeti kamuda çalışanların şiddetli tepkisine neden oldu.

Maaşlarına artış alamayan kamu çalışanları için eşel- mobil bir teselliydi bugüne kadar ama şimdi ona da dokunulacak olması bardağı taşıran son damla oldu.

35 sendika yarın genel greve giderek, haklarına dokundurmayacakları konusunda ciddi bir uyarı yapacak...

Hükümet bence kendi kuyusunu kazıyor.

Çalışanların kazanılmış haklarına dokunmak hükümet edenler için çok tehlikelidir.

Bir hükümet, bir hakkı ortadan kaldırıp, yerine başka bir şey koyamıyorsa, gidicidir demektir.

Zaten istikrarsız bir görüntü veren hükümet, kazanılmış hakları da budamaya başladı ya, yolun sonuna geldi demektir.

Her birkaç zamanda bir ortaya çıkıp da halkın aleyhine olan icraatlar ortaya koymak, başka açılımlar yapamamak, hep özveri beklemek artık anlaşılır olmaktan çıkmıştır.

Bir süre önce bir sendikanın eşel- mobilin kaldırılacağı durumunu aldığını açıklaması üzerine hükümet edenler bu açıklamayı yalanlamıştı ama görüldü ki gerçekmiş.

Madem ki böyle bir niyetiniz vardı o zaman niye yalanladınız?

Sonra hükümet bunu ilk açıkladığında özellikle maliye bakanı, çalışanın mağdur olmayacağını, bir şey kaybetmeyeceğini söylemişti.

İki ayda bir uygulanan eşel mobili altı ayda bire döndüreceksiniz de hak kaybı olmayacak mı?

Kimi kandırıyorsunuz?

Zaten son demeçler, hükümetin niyetinin bu uygulamayı tamamen kaldırmak olduğunu ortaya koyuyor.

Ticaret Odası ve İnşaat Müteahhitleri Birliği de hükümetin bu girişimine destek veriyor, eşel-mobilin enflasyonu körüklediğini iddia ediyor.

Ekonomistler dünyada genelde böyle bir uygulama olmadığını, uygulayanların ise dört ay veya altı aylık periyotlar seçtiğini söylüyor.

Maalesef birçok konuda ülke şartları dikkate alınmadan dünyadan, Avrupa Birliği'nden örnekler veriliyor.

Ülke insanının, ülke çalışanının aleyhine ne kadar durum varsa "ama Avrupa'da böyledir", "ama çağdaş ülkelerde de böyle yapılıyor" diye örnekler sıralanıyor.

Arkadaşlar, ülkemiz şartlarını dikkate almadan bu tip örneklerle çalışandan kesmeye çalışmak doğru değildir.

Bu ülke normal bir ülke midir ki normal ülkelerle karşılaştırıyorsunuz?

Siz bu ülkede yaşamı ucuzlatabiliyor musunuz ki çalışanın maaşını kırpmaya çalışıyorsunuz?

Kuzey Kıbrıs, neredeyse Avrupa'nın en pahalı ülkesi, ülke insanının alım gücü her geçen gün düşüyor, dolaylı, dolaysız vergiler, harçlar sürekli artıyor, zamlar kontrol edilemiyor ama karşılığında ülke insanının lehine hiçbir şey yok.

Kemer sürekli daralıyor çalışan için ve siz böyle bir ortamda çalışanın maaşına dokunmaya çalışıyorsunuz, e dokundurmazlar tabii.

Bu hükümet göreve gelirken kamuda reform yapacağını vaat etmişti, kamuda reform yapamıyorsunuz, genel bir paket içerisinde yapacaklarınızı parçacık parçacık uygulamaya kalkıyorsunuz, işte bu olmaz.

Siz geldiniz de kamuda neyi değiştirdiniz, hantal yapısını değiştirebildiniz mi, kamuya personel alımını durdurdunuz mu, fazlalık olan yerleri başka yerlere taşıyabildiniz mi, verimliliğini artırabilsin diye radikal önlemler alabildiniz mi?

Hayır, hayır, hayır...

Şimdi reform diyerek, direkt maaşa dokunursanız kendi ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz demektir.

Ve her bir kazanılmış hakka dokunulacağında sayın başbakan, "Türkiye'ye avuç açtırmayın bana" diyor.

Bu kahramanca sözlere artık kimse inanmaz, bu sözleri söyleyip, sonra da dönüp bir şekilde Türkiye'den para aldığınızı herkes biliyor.

Ve sendikaların "nüfus artışını durdurun" feryadı yerinde bir uyarıdır, bugün Kuzey Kıbrıs'ın masraflarının artması nüfusun da kontrolsüz artmasından kaynaklanmaktadır, artıştan dolayı hastaneden okula her alanda yetersizlikler yaşamaktadır, bunlar göz ardı edilmemelidir.

Ticaret Odası ve İnşaat Müteahhitleri Birliği gibi örgütler, kendi üyelerinin, kendi camialarının enflasyonun önlenmesi için elinden geleni yaptığına, kendi yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirdiğine inanıyor mu ki kamuda eşel-mobilin kaldırılmasına onay vermektedirler?

Bu arada "özel sektörde eşel-mobil var mı?" diye sorarak, özelde çalışanların, kamuda çalışanların haklarına karşı duyarsız kalmasını, hatta kamplar yaratılmasını sağlamaya çalışmak da tehlikeli bir durumdur.

Evet, özelde çalışan bırakın eşel-mobili hak ettiği normal maaşını bile alamamaktadır ama hak ararken, kendi hakkının daha iyi olması için çalışırken, başkasının hakkının yenmesi, budanması çağrısında bulunmak ya da mücadele etmek doğru değildir.

Ticaret Odası'nın üyeleri, kendi çalışanlarının hakları ileriye gitsin diye ne yapmaktadır ki kamudaki maaşa karışmaktadır, komik asgari ücretin artmasını dahi hazmedemeyenler kamu çalışanının da mı sefalet sınırına gelmesini istiyor?

Mücadele, "ben de o hakkı almalıyım" olmalıdır, "o da benim seviyeme gelsin" değil.

Üstelik kamu çalışanı kazandığını yine bu piyasaya harcayacaktır, onun haklarının budanmasının, esnafı, tüccarı da dolaylı olarak etkileyeceğini unutmamak gerekir.

Hükümet toplumdan özveri bekliyor ama bu özveriyi kesinlikle göremeyecektir, çünkü toplumun artık hükümete güveni kalmamıştır.

Mesela sendikalar; "13'üncü maaşa da dokunulacak" derken, hükümetin "hayır 13'üncü maaşlara dokunmayacağız" sözü inandırıcı gelmemektedir, çünkü hükümet "olmayacak" dediği birçok şeyi yapmıştır.

Hükümet, o kadar zigzaglar çizmiş, o kadar çelişkili işler yapmış, o kadar geri adımlar atmıştır ki artık ne söylese nafile.

Sorunlar içerisinde boğuşan hükümet, attığı her adımda kendi kuyusunu kazmaktadır da bunu anlayacak ruh halinde bile değildir maalesef...

   4346 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
11 Ekim 2008, Cumartesi   EROĞLU DÖNMELİ MİYDİ?
07 Ekim 2008, Salı   CEZAEVİNDEKİ SORUNLAR
06 Ekim 2008, Pazartesi   BAŞBAKAN SOYER VE MALİYE BAKANI UZUN'A SÖZ HAKKI
04 Ekim 2008, Cumartesi   BAYRAM YERİNDEKİ OYUNCAKLAR
03 Ekim 2008, Cuma   HADE GÜZEL BİR ŞEY YAZAYIM AMA NASIL?
02 Ekim 2008, Perşembe   MAĞUSA HALKI, KALE İÇİNİ KAPTIRMAK İSTEMİYOR
01 Ekim 2008, Çarşamba   DANGALAKLARI MI SEVERSİNİZ, YALAKALARI MI?
30 Eylül 2008, Salı   CTP'NİN DİKMEN ÇÖPLÜĞÜ EYLEMİ
29 Eylül 2008, Pazartesi   HAYAT BÖYLEDİR İŞTE
28 Eylül 2008, Pazar   ASIK SURATLILAR



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.4210 1.4310
1 STERLİN 2.4073 2.4252
1 EURO 1.9296 1.9432



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

ÇIKARLAR MI KORKULAR MI?

Ali Baturay

EROĞLU DÖNMELİ MİYDİ?

Hasan Hastürer

Şimdi obir taraftan ucuz olduk... Tamam mı...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(43)

Akay Cemal

Desmond Tutu'yu kim tutar?..

Ahmet Tolgay

LAFORİZMALAR

Bilbay Eminoğlu

Okurlardan güncel konulara ilişkin görüşle...

Omaç BAŞAT

Önce evimizin içini temizleyelim

Hüseyin EKMEKÇİ

Cevap hakkı...

Dilek ÇETEREİSİ

Kuliste içtiler salonda oy verdiler

Aysu Basri

8-5 İNSAN HAKKI DÜZENİ

Emin AKKOR

Gerçek kabullenmeden çözüm üretilemez

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Mali kriz ve AB

Oğuz Metiner

Ramazan Bayramınız mübarek olsun sevgili o...

Harid Fedai

Lârnaka Limanı





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital