Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Her taraf toz duman
Refüje çarpıp takla attı
Yeşilırmak'ta doğa tahribatı
Okul ve cami dışında din dersi verilmesi için çalışma yapılıyor
Biyologlar Derneği: Kanlıdere kurutuluyor
Tankerle su taşınmasına komşu öfkesi
Bariyerler durduramadı
Kötü kokular içinde, farelerle yaşamak istemiyoruz
Elektrik, yüzde 40 ucuzlamalı
Kıbrıs sorunu gelecek sonbahara kadar çözülmüş olacak
AB, Talat ile temas kurmalı
Anastasiadis taviz konusundaki sözlerine açıklık getirdi
Orucun zararı aşırı yemek
Yamaç paraşütünde dünya klasmanındayız
Hristofyas: Mülkiyet önemli mesele
Esnaf ve zanaatkarların toplantısında gerginlik

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri

Uzm. Mine Çağlar

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   6 Temmuz 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Dünyamız ve tüm canlıların yaşamı için gerekliliği tartışmasız olan güneş ışınlarının, insan sağlığı üzerinde hem faydalı ve hem de dikkat edilmediği takdirde zararlı etkilerinin olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu nedenden dolayı bugün sizlere "güneş ışınlarının insan sağlığı üzerine olan faydalı ve zararlı etkileri" konusundaki bilgileri aktarmaya çalışacağım.

Güneş ışınları, özellikle kemik gelişiminde önemli rol oynayan D-vitamininin yapımında kullanılan en önemli kaynaktır. D vitamini, özellikle gelişim çağında olan çocuklarda ve ileri yaş grubundaki kişilerde kemik gelişim ve erimelerinde rol oynayan önemli bir vitamindir. Sağlıklı bir iskelet yapısına sahip olabilmek için vücudun D vitaminine olan ihtiyacı tartışmasızdır (Dışarıdan ilaç olarak gereğinden fazla miktarda alınan D vitamininin vücuda toksik etkisinin olduğu unutulmamalıdır!).

Unutmamalıyız ki, güneş ışınları vücut tarafından yeterli oranda alınmadığı zaman, başta raşitizm olmak üzere daha birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Güneş ışığından günde 20-30 dakika faydalanmak vücut için gerekli olan D vitamininin üretiminde yeterli olabilmektedir.

Güneş ışınlarının insan psikolojisi üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda, güneşli havayı çok kısa süreli yaşayan ülke insanlarında depresyon, depresyona bağlı intiharlar, mutsuzluk, uyuma isteği, çabuk sinirlenme ve tedirginlik gibi olumsuz ruhsal yapıya sahip oldukları görülmüştür.

Güneş ışınlarının, tüm biyolojik mekanizmaların gerçekleştirilmesi, hastalık kaynağı birçok mikroorganizmanın yok edilmesi, fotosentez olaylarının gerçekleştirilmesi gibi birçok yaşamsal olayda da önemli rol oynadığı bilinmektedir.

Güneş ışınlarının sağlık üzerinde faydalı etkileri olduğu gibi, dikkat edilmediği zaman zararlı ve olumsuz etkileri de vardır. Atmosferden dünyamıza ulaşan güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu rol oynayan ozon tabakasının, endüstrileşmenin bir sonucu olarak tahrip edilmesi nedeniyle, güneşin zararlı ışınları insan sağlığını ve özellikle de cildimizi önemli derecede tehdit etmektedir.

Güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalınması sonucu derinin sıkılaştırıcı bağ dokusu etkileneceğinden, cildimizde erken dönem deri yaşlanması ve kırışıklıklar gibi önemli hasarlar meydana gelmektedir. Güneş ışınları, deriye rengini veren hücreleri de etkilemektedirler. Bu nedenle güneş ışınları, deride istenmeyen lekelerin oluşması, çillenme, derinin kalınlaşması ve hepsinden daha da önemlisi cilt kanseri riskinin artmasına sebep olmaktadırlar. Güneş ışınlarının sağlık üzerine diğer olumsuz bir etkisi de "bağışıklık sistemini" yani vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan sistemi zayıflatmasıdır.

Güneşi bol olan ülkemizde güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunabilmek için çok daha bilinçli ve dikkatli olmalıyız. Unutmamalıyız ki, güneş ışınları, vücudumuz için sadece gerekli ve yeterli miktarda alındığı zaman faydalıdır.

Değerli okurlarım, gelecek hafta "güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar" dan bahsedeceğim.

Sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

Sorularınız için elektronik posta adresim: caglar@kktc.net

   603 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
11 Ağustos 2008, Pazartesi   Akciğer kanseri
03 Ağustos 2008, Pazar   Cilt kanserinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
27 Temmuz 2008, Pazar   Cilt Kanserinin Belirtileri ve Erken Tanı Yöntemleri
20 Temmuz 2008, Pazar   Cilt kanseri ve risk faktörleri
14 Temmuz 2008, Pazartesi   Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
29 Haziran 2008, Pazar   Güneş ışınları ve cilt kanseri
22 Haziran 2008, Pazar   Cilt kanseri nedir?
16 Haziran 2008, Pazartesi   Cilt Kanseri
08 Haziran 2008, Pazar   Mesane kanserinden korunma ve erken tanının önemi
01 Haziran 2008, Pazar   Mesane kanserinin belirtileri



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2122 1.2207
1 STERLİN 2.1588 2.1749
1 EURO 1.7582 1.7706



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

FARKLILIK YARATABİLME ADINA...

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Tiyatromuza yaşam verenleri hep ayakta alk...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(39)...

Akay Cemal

Hristofyas'ın tavsiyelerine bu halkın ...

Ahmet Tolgay

Okunması gereken "Kıbrıslı" bir ki...

Bilbay Eminoğlu

Eski insanlarımız

Hüseyin EKMEKÇİ

Doktorun değeri...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Aysu Basri

DİN DERSLERİ

Dr. Umut Altunç

Normal doğum mu? Sezeryan mı?

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Futbol diplomasisi

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan'a girerken

Psikolog Ayla Kahraman

OKUL

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Veee Renkler...

Mehmet RATİP

Robert Walser'i okumamanın ızdırabı

Dr. Orhan Aydeniz

Dünya Barış Günü

Harid Fedai

(Geçen haftanın devamı)





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital