Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Yoldan çıkıp takla atan otomobilin sürücüsü öldü
Bebek kürtajla alınacak
Ya yasanız gidecek, ya da siz
Avrupa Parlamentosu'ndan fazla bir beklenti olmamalı
Kemal Sunal, mezarı başında anıldı

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

İsrail Suriye'yi vurdu, tıs yok

Dr. İsmail KEMAL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   13 Eylül 2007, Perşembe Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Ortadoğu'da, ulusal güvenliği konusunda bir milim taviz vermeyen ülke İsrail'dir. İsrail'in ulusal güvenliğine dokunan herkes, bunun cezasız kalmayacağını bilir. Dünyanın en modern silahlarına sahip İsrail ordusu, gerektiğinde başka ülkelerdeki hedefleri vurabileceğini çok kez kanıtladı. Geçtiğimiz günlerde İsrail ile Suriye arasında yaşanan ve açıklık kazanmayan bir olay, bu tespiti yine doğruladı. İsrail savaş uçakları, Suriye'nin kuzey doğusunda önemli bir hedefi (veya hedefleri) vurdu. Olay konusunda hem İsrail, hem de Suriye suskun. İsrail'in neden suskun olduğunu anlamak kolay. Operasyon başarı ile gerçekleştirildi. İsrail hükümeti sonuçtan çok memnun. Yapılan iş, uluslararası hukuka aykırı olduğu için böbürlenmeye gerek yok. Peki, saldırıya uğrayan Suriye niçin suskun? Suriye, saldırı konusunda BM'ye şikayette bulundu. Bu şikayetten sonuç alması mümkün değil. İsrail hava saldırısının detaylarını açıklasa, kendi savunmasının zayıflıklarını itiraf etmiş olacak. Suriye hava savunma sistemi etkili olsa, saldırıyı önlerdi. Diktatörlükler, zayıflıklarının duyulması istemezler.

İsrail'in yaptığını başka bir ülke yapsa dünya ayağa kalkardı. Örneğin, Türkiye'nin kendi ulusal güvenliğini korumak için böylesi bir operasyon yaptığını farzedelim. Avrupa Birliği (AB) hemen üyelik müzakerelerini askıya aldığını açıklar, ABD sert tepki gösterir, BM harekete geçerdi. Halbuki, İsrail hava saldırısı konusunda dünyada da suskunluk var. Kimse ağzını açıp konuşmak istemiyor. Demek ki, uluslararası hukukta çifte standart var. Bu hukuk, İsrail gibi ülkeler için geçerli değil. Çünkü İsrail'in arkasında ABD ve Batı dünyası var. Kimse çıkıp İsrail'e "egemen bir devletin hava sahasını nasıl ihlal edip, topraklarına füze atarsın?" diye sormaz. Olayın bir yönü bu.

İsrail savaş uçaklarının Suriye'deki hedefi neydi? Bu konu henüz açıklık kazanmadı. Çeşitli spekülasyonlar var. Beyaz Saray kaynakları, İsrail'in yakın geçmişte Suriye'nin nükleer tesislerinin fotoğraflarını çektiği haberini sızdırdılar. Nükleer programından vazgeçme konusunda ABD ile anlaşma imzalayan Kuzey Kore'nin, elindeki nükleer malzemeleri Suriye ve İran'a sattığı söyleniyor. New York Times gazetesi, Beyaz Saray kaynaklarına dayanarak, İsrail hükümetinin Kuzey Kore'nin Suriye ve İran'a nükleer malzeme sattığına inandığını yazdı. Bu senaryoya göre İsrail, Suriye'nin nükleer tesislerini bombaladı. Bir diğer senaryo, İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah örgütüne gönderilecek silahları vurduğu yönünde. Olayla ilgili gerçekler gün gele ortaya çıkacak. İsrail, kendi güvenliği için tehlikeli gördüğü hedefleri yok etti. Bu kesin.

İsrail'in Ortadoğu'da attığı adımlar genelde ABD politikaları ile uyum içindedir. İsrail hava operasyonunu bu açıdan da değerlendirmek gerek. ABD, Ortadoğu'da Suriye ve İran'la kavgalı. İsrail hava saldırısı, Suriye ve İran hükümetlerine ABD'nin uyarısı olarak yorumlanabilir. Suriye rejimine, "istersek topraklarınıza girip sizi bombalarız ve hiç bir şey yapamazsınız" mesajı iletilmiş oldu. Suriye'yi yönetenlerin bu mesajı ciddi olarak göz önünde bulunduracağına kuşku yok. Suriye ordusu, hiç bir zaman İsrail ile boy ölçüşecek durumda olmadı. Suriye, Hizbullah türü örgütler aracılığı ile İsrail'i zayıflatma taktikleri uyguluyor ama İsrail ordusu ile karşı karşıya gelmeyi hiç istemez.

İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırısının üzerindeki giz perdesini CNN aralamaya çalıştı. ABD hükümetinin Suriye ve İran'a verilen mesajdan memnun olduğunu duyurdu. Ancak, hava operasyonunun hedefleri ve detayları konusunda CNN de henüz somut bir şey ortaya koymadı. Operasyonun sadece hava operasyonu olup olmadığı bilinmiyor. Kimi kaynaklar, İsrail askerlerinin Suriye topraklarına inerek savaş uçaklarını hedeflerine yönlendirdiğini ileri sürüyor. Suriye bunu reddediyor. Olayın bu yönünü belki hiç bir zaman öğrenmeyeceğiz.

Bu olay, Ortadoğu'nun ne kadar tehlikeli bir bölge olduğunu bize yine hatırlatıyor. İsrail'in kendi güvenliği konusunda ne kadar kararlı olduğunu ortaya koyuyor. Irak'ta zor durumda olsa da, tek süper güç ABD'nin bölgede uzun vadeli stratejisinden vazgeçmediğini ve vazgeçmeyeceğini vurguluyor. Bölge ülkeleri, bu olaydan gerekli dersleri çıkarmak durumunda. Ortadoğu'da herkesin anladığı ortak dil güçtür. Güçlü olan haklarını korur. Güçlü olmayan yediği darbeleri sineye çeker ve laf üretir.

   1050 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
03 Temmuz 2008, Perşembe   Sarkozy'nin Akdeniz projesi
29 Haziran 2008, Pazar   Batı ve Türkiye
26 Haziran 2008, Perşembe   İsrail İran'ı vuracak mı?
22 Haziran 2008, Pazar   Petrol zirvesi
19 Haziran 2008, Perşembe   AB krizde (mi?)
15 Haziran 2008, Pazar   Dünya petrol krizi
12 Haziran 2008, Perşembe   Cengiz Aytmatov
08 Haziran 2008, Pazar   Dünya gıda krizi
05 Haziran 2008, Perşembe   Obama ve değişim
01 Haziran 2008, Pazar   Fatura Türkiye'ye çıkar mı?


Yorum Sayısı:   1
  Okuyucunuz         - New York, 14 Eylül 2007, Cuma 18:54 
Sn.Dr.Ismail Kemal, yazdiklariniza katiliyorom.ABD'nin Gecmisteki dis isleri baskani Gn.Powell soylemisti Israil'in kizkardes ulkesi oldugunu. Israil demek ABD demek.ABD Suriye hukumetini ayagi altina almistir,oraya girmek icin sebep ariyor;tabii ki Suriye de bunu biliyor.Acaba Israil Iran'i vuracak olsaydi ne olurdu?bu soruyu paylasmak istedim.Yazilarinizda basarilar dilerim.


DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2301 1.2388
1 STERLİN 2.4374 2.4555
1 EURO 1.9314 1.9407



YAZARLAR : .

Süleyman Ergüçlü

Her yolun bir sonu vardır

Başaran Düzgün

DENKTAŞ'I DA TUTUKLARLAR MI?

Ali Baturay

BAKOYANNİ'NİN GÖZÜ

Hasan Hastürer

Aziz Kent'in gördüğü adres TC Büyükelç...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(23)...

Akay Cemal

Kissinger'den Denktaş'a tavsiye: E...

Ahmet Tolgay

HALKTA İPSARO DUYARLILIĞI...

Bilbay Eminoğlu

Bir bardak yeşil çaya ne dersiniz?

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Güneş ışınları ve cilt kanseri

Dr. Umut Altunç

KLİMA İLE GELEN ATEŞ!

Aysu Basri

AYRILIRKEN DE SEVEBİLMEK

Sevilay SADIKOĞLU

Çocuğuma okul arıyorum...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Multipl Skleroz

Dr. İsmail KEMAL

Sarkozy'nin Akdeniz projesi

Emin AKKOR

Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halk...

Oğuz Metiner

Mübarek Üç Aylar

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

KIBRIS TÜRK MÜZİK İŞÇİLERİ

Beste SAKALLI

ULUSLARARASI İSKELE FESTİVALİ II. ŞİİR BUL...

Psikolog Ayla Kahraman

Zamanı yaşamak ya da harcamak

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Ç İ N Tuzu Dedikleri...

Osman Ertuğ

Meselenin özü

Bener HAKERİ

Şairler, ah bu şairler!

Ata ATUN

TEK EGEMENLİK, TEK VATANDAŞLIK

Mehmet RATİP

Tahtası eksik bir ülke ve "su tahtası&...

Dr. Orhan Aydeniz

Kuraklık felaketi ve çözüm yolları

Harid Fedai

Halayık - Kapu Cinâyeti

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital