Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Sekiz yüz yıllık tarihi Mağusa surları yıkılıyor
En kısa sürede çözüm
AB uzmanları Gazimağusa Limanı'ndaki tekneleri inceledi
Talat ve Hristofyas 23 Mayıs'ta bir araya gelecek
Meclis Kıbrıs'ı konuştu

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Yonca kavşağı pislikten ve bakımsızlıktan geçilmiyor [3]

Kritik NATO zirvesi

Dr. İsmail KEMAL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   27 Mart 2008, Perşembe Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

NATO üyesi ülkelerin liderleri 2-4 Nisan tarihleri arasında Romanya'nın başkenti Bükreş'te kritik bir zirve toplantısı gerçekleştirecek. Bunun son dönemin en önemli NATO zirvesi olacağı kesin. Bükreş zirvesinin gündeminde Kosova'nın bağımsızlık ilanından sonra Balkanlar'daki durum, Afganistan'da ittifakın karşılaştığı ciddi sorunlar, geçen aralık ayında Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) çekilen Rusya ile ilişkiler, NATO'nun genişlemesi konusu gibi zor konular olacak. Gündemdeki konuların tümü Türkiye'yi yakından ilgilendiren konular. Bu nedenle zirve, Türk dış politikası açısından çok önemli. Bükreş zirvesi, Başkan Bush'un katılacağı son NATO zirvesi olması açısından da önemli.

Gündemdeki en acil konu kuşkusuz Afganistan. Afganistan'daki savaş NATO için en önemli sınav. Bu savaşın iyi gitmediği sır değil. ABD ve İngiltere, Afganistan'da savaş bölgelerine Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Türkiye gibi müttefiklerin asker göndermelerini talep ediyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Savunma Bakanı Robert Gates ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Avrupa'ya yaptıkları son ziyaretlerde hep bu konuyu gündeme getirdiler. ABD, Türkiye'nin Afganistan'a "muharip" birlik göndermesini istiyor. Bükreş'te, bu konuda Türkiye'ye de epey baskı uygulanacak. Şimdiye dek Türkiye, Türk askerlerinin Afganistan'da sıcak savaş bölgelerinde görev yapmasına karşıydı. Bu tavrın devam edip etmeyeceği NATO zirvesinde belli olacak. ABD'li yetkililer, Afganistan konusundaki gelişmeleri ittifakın geleceği ile bağlantılandırarak üye ülkeler üzerinde baskı kuruyorlar. Bükreş zirvesinin başarılı olup olmadığı büyük oranda Afganistan konusunda varılacak uzlaşmaya bağlı.

Kosova'nın bağımsızlık ilanından sonra Balkanlar'daki durum NATO için son derece önemli. Kosova konusunun Bosna-Hersek'i etkileme olasılığı ittifak için kaygı verici. Bosnalı Sırplar, bağımsızlık için referanduma gidecekleri yönünde açıklamalar yapıyorlar. Böyle bir gelişme Dayton Anlaşmaları'nın çökmesi anlamına gelir ve Balkanlar'da istikrarsızlığa yol açar.

NATO zirvesinin bir diğer önemli konusu ittifakın genişlemesi. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra NATO Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini bünyesine katarak genişlemişti. Şimdi listede Hırvatistan, EYC Makedonya ve Arnavutluk var. Ancak esas tartışma Ukrayna ve Gürcistan'la ilgili. Rusya, NATO'nun genişlemesine her zaman karşıydı. Şimdi, gücü arttığı için genişlemeye karşı çıkışı daha da arttı. Ukrayna ve Gürcistan'a önerilen tam üyelik değil, Üyelik Eylem Planı'na (Membership Action Plan) katılımdır. Bu Plan, iki ülkeyi üyeliğe hazırlayacak. Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'ın bu Plan'a katılmalarına sert bir şekilde karşı çıkıyor. Yeni Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Gürcistan ve Ukrayna konusundaki gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. NATO'nun Rusya ile anlaşmazlıkları sadece genişleme konusu ile sınırlı değil. Rusya'nın AKKA'ndan çekilmesi, ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya yerleştirmek istediği füze sistemleri de anlaşmazlık konuları.

NATO'nun genişlemesi ve Rusya ile yaşanmakta olan anlaşmazlıklar Türkiye'yi doğrudan ilgilendiriyor. Hırvatistan, EYC Makedonya ve Arnavutluk'un NATO'ya katılımı, Türkiye'nin desteklediği bir olgu. Makedonya'nın ismi konusunda bu ülke ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlığın Bükreş zirvesine kadar çözümü için yoğun diplomatik çaba harcanıyor. Bu engel aşılırsa, üç ülke NATO'ya davet edilecek.

Türkiye ile komşu olan Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO ile ilişkilerini güçlendirmeleri, kuşkusuz Türkiye'nin yararına olur. Ancak, Türkiye Rusya ile olan ilişkilerini de gözönünde bulundurmak zorunda. Ayrıca, Rusya'nın AKKA'dan geri çekilmesi Kafkaslar açısından en fazla Türkiye'yi etkiliyor. Şu ana kadar NATO içinde Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'la ilgili tavrını destekleyen Almanya'dır. Almanya'nın zirvede takınacağı tavır merakla izlenecek. ABD, Gürcistan ve Ukrayna'ya destek veriyor. Başkan Bush, zirve öncesinde Ukrayna'yı ziyaret edecek. Zirveden Gürcistan ve Ukrayna konusunda nasıl bir karar çıkacağını tahmin etmek zor. Rusya ile NATO arasındaki görüş ayrılıkları kısa sürede bitmeyecek.

NATO, Türkiye'nin Batılı güçlerle eşit olarak masaya oturduğu en önemli örgüt. Bükreş'te alınacak kararlar Balkanları, Kafkasları ve Ortadoğu'yu ilgilendirecek. Bu bölgelerin Türkiye açısından önemi ortada. Kritik Bükreş zirvesinin sonuçlarını izleyip değerlendireceğiz.

   436 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
08 Mayıs 2008, Perşembe   Medvedev dönemi (mi?)
04 Mayıs 2008, Pazar   Europa Avrupalı mı?
01 Mayıs 2008, Perşembe   1 Mayıs
27 Nisan 2008, Pazar   Kendi kendine gelin güvey olmak
24 Nisan 2008, Perşembe   Kafkaslar'a dikkat
20 Nisan 2008, Pazar   BAŞKA DÜNYA YOK
17 Nisan 2008, Perşembe   Nabucco'nun geleceği
13 Nisan 2008, Pazar   Olimpiyatlar, Tibetliler, Uygurlar
10 Nisan 2008, Perşembe   "En az üç çocuk"
06 Nisan 2008, Pazar   Enerji perspektifleri



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1,2460 1,2600
1 STERLİN 2,5000 2,5260
1 EURO 1,9300 1,9500



YAZARLAR : .

Süleyman Ergüçlü

Biraz daha az konuşsak

Başaran Düzgün

BİR RUM İLE EVLENİR MİSİNİZ?

Ali Baturay

"AKP, kötünün iyisi"

Hasan Hastürer

"I can't go to North Cyprus becaus...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar...(6)

Akay Cemal

Kalkınma Bankası'ndan ördeklere para y...

Ahmet Tolgay

LEFKOŞA'DAKİ ÇEVRE SKANDALI...

Bilbay Eminoğlu

Bunlar da oluyor

Necdet Ergün

Ne kadar ekmek, o kadar köfte

Dilek ÇETEREİSİ

Tokel: LAÜ'de hocaların peşinde dedekt...

Uzm. Mine Çağlar

"Mesane kanseri" ve risk faktörler...

Dr. Umut Altunç

Kuzey Kıbrıs'ta Elektro Manyetik Kirli...

Aysu Basri

1 MAYIS'IN ARDINDAN

Sevilay SADIKOĞLU

Zaman...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Bir babanın anlatımıyla...

Dr. İsmail KEMAL

Medvedev dönemi (mi?)

Emin AKKOR

1 Mayıs'mış neyime; işçi, çalıştı, iş ...

Oğuz Metiner

Aile yapısının çözülüşü

Ali Özçil

Sevdiğimiz meyve çilek

Bedia BALSES

"Etnik ve Sentetiği" Sorgulayan bi...

Beste SAKALLI

YAZMAK AĞRIDIR, BAŞKA HİÇBİR ŞEY!

Psikolog Ayla Kahraman

BOŞANMA

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

H E L L İ M' in ö y k ü s ü...

Osman Ertuğ

"Sessizlik öncesi fırtına" mı?

Bener HAKERİ

Dünden bugüne Kıbrıs'ta su, çalışmalar...

Ata ATUN

RUMLAR NİHAYET İTİRAF ETTİLER

Mehmet RATİP

2012: Denizaltı için şarkı

Dr. Orhan Aydeniz

Toprağa Gömdüğümüz Servet

Harid Fedai

Edebiyyat Valide Köyde!

Cumhur DELİCEIRMAK

İstemez vaad etmeyin cenneti bize dünya ce...





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital