Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Ölümlü trafik kazası,ağır cezada görüşülecek
Zorla yapmadım
Kuzuları çaldılar, köpeğin boğazını kestiler
'Ecstasy'ye 8 yıl
UBP Genel Sekreterini seçmedi
2009 da zor
Kıbrıs Kıbrıslılarındır

YORUMLANANLAR
Öğretmen dayağı polislik oldu [5]
Elektrikte yatırım katkı payı kaldırılıyor, akaryakıtta da indirim yapılacak [1]
Uyuşturucuyu çocuğuna taşıttı 2 yıl hapis cezası aldı [7]
Soyer: Orta noktayı bulacağız [1]
Pankart tartışması [4]
BES, LTB'de yaşanan sorunları sendikalarla tartıştı [1]
Samani: Narenciyecilerin sorunlarına duyarlı olun [1]
Oya Talat: Siyasetteki erkek egemen yapıyı kırmaya çalışıyoruz [1]
Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkını bir kez daha büyük hayal kırıklığına uğrattı [2]
İsrail, KKTC'yi ayrı bir varlık olarak tanımıyor [4]
Eroğlu, ilk seçimde siyaseti bırakmak zorunda kalacak [9]
Avcılar dün siyah çelenk koydu, bugün de köpeklerle eylem yapacak [1]
Tavuri'nin tövbesi yine tutmadı [3]
Kanser olmak istemiyoruz [3]
Otellerde bayram bereketi [3]
Liste nihayet! [1]
Avcılar eyleme gidiyor [12]
Talat ve Hristofyas'a "camdan mumluk" [1]
Taksim Trio, Londra Caz Festivali'nde büyüledi [1]
Gökyüzünde Ay ile Venüs'ün muhteşem buluşması [1]



Gıdalardaki Mineraller

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   11 Ekim 2008, Cumartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

SAĞLIK PINARI

 

İnorganik madde olan mineraller,

vücuttaki hayati fonksiyonların

sağlıklı bir biçimde sürmesi için gereklidir. Diğer bir deyişle, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarındandır...

Naile Soyel

 

Kalsiyum

Vücut kitlesinin %2’sini oluşturan kalsiyum, mineral maddeler içinde vücudumuzda en çok bulunandır. Kemikler ve dişler için kalsiyum miktarı son derece önemli. Bununla birlikte vücuttaki bütün fonksiyonlarda görev alan kalsiyum, besin maddelerinin hücre zarından geçebilmesi için gerekli olan bir mineraldir. Kanın pıhtılaşması, kasların kasılması, sinir iletişimleri de kalsiyum minerali ile ilgilidir. Kalsiyum, büyük oranda vücudumuzdaki kemiklerde bulunur. Eksikliği yüksek oranlara vardığında diş ve sırtta ağrılar, kemiklerde zayıflama, çatlama ve kolay kırılma, kas krampları ve eklem ağrıları görüldüğü belirtiliyor uzmanlar tarafından. Stres, egzersiz yetersiz-liği, aspirin, fazla yağ alımı gibi unsurlar vücuttaki kalsiyum miktarını azaltırken; ıspanak ve kakao gibi oksalik asit bakımından zengin gıdalar kalsiyum emilimini olumsuz etkiliyor.

Kalsiyum Kaynakları = Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler.

Magnezyum

Magnezyum, vücudumuzdaki kalsiyum kullanımı, kalp fonksiyonları, kan basıncı, enerji üretimi için gereklidir. Sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlayan magnezyum sakinleşmeye yardımcı olduğu için ‘anti-stres minerali’ olarak da tanımlanıyor. Beyindeki damarları rahatlatarak kan akışını da iyileştiren magnezyum, aynı zamanda vücudumuzun C vitamini, kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyumu etkili bir şekilde kullanabilmesi için gereklidir. Vücutta magnezyum eksikliği varsa, kaslarda kramp, halsizlik, iştahsızlık, hafıza zayıflığı, uyku bozuklukları görülebiliyor.

Magnezyum Kaynakları = Kayısı, incir, avakado, muz, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, pekmez, tahın, esmer pirinç ve tam tahıl ürünleri, fındık, süt ürünleri, balık, et.

Demir

Kandaki oksijeni dokulara taşıyan demire ‘hayat veren mineral’ de deniliyor. Kan hücresi, kas pigmenti ve enzimlerin oluşumunda önemli rol alır. Vücutta oluşan karbondioksitin solunumla atılmasına da yardımcı olan demir, beyin fonksiyonları ve bağışıklık için gereklidir. Demir minerali vücuttaki B grubu vitaminlerinin kullanımını da arttırır. Genelde günlük alınan demirin % 5’inden daha azının vücut tarafından emilime uğradığını belirten uzmanlar demirin kadınlar açısından daha çok önem taşıdığını belirtiyorlar. Erkeklere göre 2 kat daha fazla demir kaybettiklerinden kadınlarda eksikliği en çok görülen mineraldir.

Gıdalardan iki farklı formda demir alırız. Bunlara ‘hem demir’ ve ‘hem olmayan demir’ denilir. ‘Hem demir’in vücut tarafından emilimi, diğerine göre daha yüksektir. Gıdalar pişirildiğinde, ‘hem demirde’ değişiklik olmazken, ‘hem olmayan demirin’ yüzde 20'si kayboluyor.

Demirin Kaynakları = ‘hem demir’ kaynakları :

hayvansal kaynaklı gıdalar; kırmızı et, tavuk eti, balık eti, yumurta. ‘Hem olmayan demir’ kaynakları : bitkisel kaynaklı gıdalar; kuru baklagiller, börülce, ıspanak, havuç, patates, kuru meyveler, bezelye, semiz otu.

Potasyum

Gıdaların hücre içine geçişini ve sinir sistemindeki sinyallerin iletilmesini sağlar. Beyine oksijen gönde-rilmesi için önemlidir. Sodyumla birlikte vücuttaki su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Kalp ve diğer kasların sağlıklı yapılarını korur. Bu mineral vücutta her gün kullanılır ve tekrar yeri doldurulur. Fazla şeker, diüretikler, laksatifler, fazla tuz, alkol ve stres bu mineralle vücuttan atılır. Uzmanlar, potasyum eksikliğinin yorgunluk, zayıflık, depresyon, kas yorgunluğu ve normal dışı kalp atışlarına sebep olduğunu belirtiyor.

Potasyum Kaynakları = Avakado, muz, pancar, hurma, incir, kuru üzüm, sarmısak, patates, domates, et, süt, sebze, meyveler ve kurubaklagiller. 

Çinko

Vücuttaki pek çok fonksiyonda görev alan çinko, hücrelerin yenilenmesi ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir.  Zihinsel fonksi-yonlarda, vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, kanın stabilizasyonunda, vücuttaki alkali dengesinin sağlanmasında önemli roller üstlenir. Eksikliği durumunda büyüme ve gelişme geriliği görülen çinko kalp, beyin ve üreme sisteminin çalışması için gereklidir.

Çinko Kaynakları = Deniz ürünleri, karaciğer, et, süt, peynir, yumurta, yağlı tohum ve kuru baklagiller.

 

Mineraller 

 

İnsan vücudunun % 4-5′i minerallerden oluşu-yor. Vücuttaki hayati fonksiyonların sağlıklı bir  biçimde sürmesi için gerekli olan mineraller, doğal olarak oluşmuş ve çok az değişebilen belli özelliklere sahip inorganik bileşiklerdir. Bugün doğada keşfedilmiş 2000'i aşkın mineral çeşidi olmasına rağmen vücudumuz yaklaşık 20 çeşit minerale ihtiyaç duymakta. Fazla miktarda ihtiyaç duyulan kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, klor ve sülfür gibi mineraller makro mineraller; daha az ihtiyaç duyulan demir, bakır, çinko, iyot, flor, manganez, selenyum, krom ve mobilden gibi mineraller ise mikro mineraller olarak adlandırılmaktadır.

Mineral maddeler gıdaların hazırlanması aşamasında çok fazla kayba uğramazlar. Ancak suda çözünenler yemek suyuna geçebildiğinden yemek suyunun değerlendirilmesiyle mineral maddeler de değerlendirilmiş olur.

Modern yaşam tarzıyla değişen beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle mineral alımımızın düştüğü belirtiliyor. Her ne kadar gıda teknolojisi, kahvaltı gevrekleri (cornflakes), meyve suları ve birçok hazır gıdayı ‘mineral ve vitaminle zenginleştirme’ yoluna gitmiş olsa da tükettiğimiz gıdaların çeşitli ve dengeli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.

 

Görevleri

 

Kan basıncında, kalp ritminde, kas fonksiyonlarında, vücuttaki sıvı dengesinin devamlılığında, üremede oldukça önemli rol oynayan mine-raller ayrıca kan oluşumunu ve sağlıklı sinir fonksiyonları gelişimini de kontrol ederler. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemik ve dişlerin yapısında yer alan minerallerdir. Sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir kas ve sinir sisteminin uyarılmasında görev alırlar.

Kükürt, fosfor ve klor gibi mineraller asit ortamı, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineraller ise baz ortamı sağlarlar. Protein bakımından zengin gıdalar asit oluşturan, sebze ve meyveler ise baz oluşturan yiyeceklerdir. Asit ve baz mineraller birleşerek tuz yaparlar ve vücut sıvısının nötr ortamda kalmasına yardımcı olurlar.

   402 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
29 Kasım 2008, Cumartesi   Çocuklarda hiperaktivite...
22 Kasım 2008, Cumartesi   Adamızın ilk meyvesi: Nar
01 Kasım 2008, Cumartesi   İçimizdeki Şifa
25 Ekim 2008, Cumartesi   Zeytin’in ardından
18 Ekim 2008, Cumartesi   Dünya ‘Gıda’yı Konuşuyor
04 Ekim 2008, Cumartesi   Mineraller
27 Eylül 2008, Cumartesi   Tanrıların armağanı: ARMUT
14 Eylül 2008, Pazar   Lifli Gıdalar ve sağlığımız
07 Eylül 2008, Pazar   Veee Renkler...
31 Ağustos 2008, Pazar   Aflatoksinden korkmalı mıyız?



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.5634 1.5744
1 STERLİN 2.2777 2.2946
1 EURO 1.9730 1.9869



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

YURT SEVGİSİ

Ali Baturay

KAYBETMEK

Hasan Hastürer

Derviş Bey seçildi UBP'nin işi bitti!!...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(53)...

Akay Cemal

İçimizdekiler söylerse, Ban hayda hayda sö...

Ahmet Tolgay

DOĞANIN İNSANLARDAN ÖÇ ALMASI...

Bilbay Eminoğlu

Yine göz boyadılar!

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Hüseyin EKMEKÇİ

Canaltay UBP PM'de

Dilek ÇETEREİSİ

Meclisten Notlar (25/11/08)

Aysu Basri

ÇÖZÜM İÇİN ORTAK MÜCADELE

Emin AKKOR

Karşı duruşun sebebi, güvensizlik

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Hindistan'ın önemi

Oğuz Metiner

Kurban Bayramı yaklaşırken

Harid Fedai

Sefâlet!





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital