Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Skandalda ikinci perde
Önce araca sonra demir kapıya vurdu
İki çocuğuyla sokağa atıldı
Ayri, Girne'de başka kızları da telefonla arayıp rahatsız etti
Avcılardan ağaç katliamı
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı
Tam uyum

YORUMLANANLAR
Okan Ersan, Almanları büyüledi [1]
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı [1]
Skandalda ikinci perde [16]
Avcılardan ağaç katliamı [2]
Tolga'dan bateri şov [1]
Tek suçlu olarak okul idarelerinin gösterilmesi doğru değil [1]
Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti [2]
Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar [1]
13. maaş devam edecek, ikramiyelerden vergi yok [4]
Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı [3]
AİHM'de kayıplar davası görüşüldü [1]
Gece kulübünden kadınları baba yollamış [33]
Gazimağusa'da uyuşturucu operasyonu: 6'sı öğrenci 7 tutuklu [4]
Rusya Rum'a teslim [1]
Yusuf Erol, bugün toprağa verilecek [5]
Lefkoşa'da bıçaklı kavga [1]
Kim olursa olsun, izinsiz inşaatları mühürleyeceğiz [1]
"Bally" belası [1]
Yusuf Erol kurtarılamadı [1]
Girne'de uyuşturucu operasyonu [1]



Kosova'nın rövanşı, Abhazya ve Güney Osetya...

Hasan Hastürer

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   27 Ağustos 2008, Çarşamba Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Kosova'nın bağımsızlık ilanı Türkiye'nin müttefiklerinin istediğiydi. KKTC'nin tanınması gündemde olmasa da Rum tarafına bir gözdağı olarak sunulmuştu.

Ama şimdi durum farklı Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıması sonrası batıdan yükselen tepkilerde kullanılan tanımlamalar bu kez Rum tarafının ekmeğine bal sürmüyor mu?

Geçtiğimiz Şubat ayının 13'ünde o zaman Rusya Devlet Başkanı olan Vladimir Putin düzenlediği basın toplantısında Avrupa ülkelerini, KKTC ile Kosova'ya yaklaşımları konusunda çifte standart uygulamakla suçlamıştı. Kremlin'de düzenlediği yıllık basın toplantısında Kosova'nın statüsü konusuna vurgu yapan Putin, bu bölgenin bağımsızlığını tanımanın "ahlaka aykırı ve yasa dışı" olacağını söylemişti.

Putin o gün Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı planlayan Avrupa ülkelerini çifte standarttan "utanç duymaları" gerektiğini söyleyip, şunları eklemişti: "Kimseyi gücendirecek bir şey söylemek istemiyorum. Ancak Kuzey Kıbrıs aslında 40 yıldır bağımsız. Niye tanımıyorsunuz? Avrupalılar, çifte standart uygulamaktan utanmıyor musunuz?"

Belleklerimizdeki notlara bakalım Putin, basın toplantısında Gürcistan'dan bağımsızlığını isteyen Abhazya ve Güney Osetya ile Moldova'nın ayrılıkçı Trans-Dniester bölgelerini örnek gösterip, Kosova'nın ayrılma nedenini sormuştu.

Rusya'nın tüm uyarı ve tepkisine rağmen Kosova, 17 Şubat'ta Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş ve başta ABD tarafından anında tanımıştı.

* * *

Kosova'nın bağımsızlığında Rusya benzetme yerindeyse ciddi bir gol yemişti.

Putin'in Kosova ile KKTC arasında kurduğu ilişki bizim cephede farlı yorumlanıp sanki de Putin'in KKTC'nin bağımsızlığını desteklediği izlenimi kamuoyuna taşınmak istenmişti.

Rusya, Sovyetlerin eski güçlü günlerindeki evrensel gücünü elde etmeyi mi hedefliyor?

Rusya'nın iki kutuplu bir dünyanın yeni kutbu olma iddiasını taşıdığına emin değilim. Ancak ABD'nin geleneksel sınırlarını aşıp Rusya'nın burnunun dibine kadar sokulmasını da istemiyor.

Kafkaslar, bu bakımdan Rusya - ABD arasında en sıcak temas hatlarından biridir.

2003'te Gül Devrimi diye isimlendirilen değişimle Gürcistan'da yönetime gelen ABD yanlısı Mihail Saakaşvili'nin hedeflerinin ilk sırasında bağımsızlıklarını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'da Gürcü egemenliğini kurmak vardı.

7-8 Ağustos'ta Güney Osetya'ya yönelik Gürcü askeri harekatı bu amaçla yapıldı. Ama Saakaşvili'nin evdeki hesabı çarşıya uymadı. Rusya askeri gücünü kullanıp Gürcü harekatını püskürttü.

Rusya o kadarla da kalmadı ve Kosova'nın bağımsızlığına karşı rövanş golünü attı.

Kosova konusunda uyaran ama dikkate alınmayan Rusya iken bu kez tersi oldu ABD uyardı ama Rusya kulak vermedi. Rus Devlet başkanı Dimitri Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyan bir kararı imzaladığını açıkladı. Rusya'nın kararı sonrası ABD, Almanya, Fransa ve onlara yakın pek çok ülke yanında, NATO ve AGİT'ten Rusya'ya tepkiler oldu. Medvedev ise bu tepkilere cevap olarak, "Yeni bir soğuk savaştan korkmuyoruz, ama böyle bir şey istemeyiz" dedi.

* * *

Peki tüm bu gelişmeler yaşanırken Kuzey Lefkoşa ve Ankara'nın tutumu ne olacak?

Kosova'nın bağımsızlık ilanı Türkiye'nin müttefiklerinin istediğiydi. KKTC'nin tanınması gündemde olmasa da Rum tarafına bir gözdağı olarak sunulmuştu.

Ama şimdi durum farklı Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıması sonrası batıdan yükselen tepkilerde kullanılan tanımlamalar bu kez Rum tarafının ekmeğine bal sürmüyor mu?

Günün sözü:

Sonuç üretmeyen güç, güç değildir

   628 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
21 Kasım 2008, Cuma   Beni ciddi anlamda rahatsız ediyor be gardaş!
20 Kasım 2008, Perşembe   Dünya devleti ve temsilcileri...
19 Kasım 2008, Çarşamba   Elimizden bir şey gelmiyor!... Bekleyip göreceğiz.
18 Kasım 2008, Salı   Kıran kırana kırgınlık ve felaketin ayak sesleri...
17 Kasım 2008, Pazartesi   Demokrasi kültürü ve yerel yönetim...
16 Kasım 2008, Pazar   Tarihle bugünün buluştuğu noktada yerel yönetim konuşulurken...
15 Kasım 2008, Cumartesi   25 yıl önce, 25 yıl sonra...
14 Kasım 2008, Cuma   Güzelyurt'ta gördüklerim ve Cemil Çiçek'in ziyareti...
13 Kasım 2008, Perşembe   "AB ve serbest rekabet koşullarına alışmamız gerekiyor" denmişti...
12 Kasım 2008, Çarşamba   Yaşama ağlayarak merhaba...



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.6944 1.7064
1 STERLİN 2.5170 2.5358
1 EURO 2.1221 2.1370



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

LİDERLERİN KULAĞINA KÜPE...

Ali Baturay

ÇOCUK ÇOCUKTUR, IRKI MI OLUR ÇOCUĞUN?

Hasan Hastürer

Beni ciddi anlamda rahatsız ediyor be gard...

Mustafa Doğrusöz

KIRMIZI ÇİZGİLİ YILLAR 49

Akay Cemal

Rusya'dan sevgilerle, görüşmeler keres...

Ahmet Tolgay

VAHŞİ BATI'NIN GECESİ: KIZILDERİLİLER ...

Bilbay Eminoğlu

Dostlar alışverişte görsün

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Hüseyin EKMEKÇİ

Londra'da öğretmen...

Dilek ÇETEREİSİ

Başbakan "çak" yaptı,Ekenoğlu gürl...

Aysu Basri

BABALARINA BENZEYEN NESİLLER

Emin AKKOR

Karşı duruşun sebebi, güvensizlik

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Yine Mustafa

Oğuz Metiner

Hac mevsimi dolayısıyla

Harid Fedai

Şehir Mektubu





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital