Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Skandalda ikinci perde
Önce araca sonra demir kapıya vurdu
İki çocuğuyla sokağa atıldı
Ayri, Girne'de başka kızları da telefonla arayıp rahatsız etti
Avcılardan ağaç katliamı
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı
Tam uyum

YORUMLANANLAR
Okan Ersan, Almanları büyüledi [1]
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı [1]
Skandalda ikinci perde [16]
Avcılardan ağaç katliamı [2]
Tolga'dan bateri şov [1]
Tek suçlu olarak okul idarelerinin gösterilmesi doğru değil [1]
Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti [2]
Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar [1]
13. maaş devam edecek, ikramiyelerden vergi yok [4]
Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı [3]
AİHM'de kayıplar davası görüşüldü [1]
Gece kulübünden kadınları baba yollamış [33]
Gazimağusa'da uyuşturucu operasyonu: 6'sı öğrenci 7 tutuklu [4]
Rusya Rum'a teslim [1]
Yusuf Erol, bugün toprağa verilecek [5]
Lefkoşa'da bıçaklı kavga [1]
Kim olursa olsun, izinsiz inşaatları mühürleyeceğiz [1]
"Bally" belası [1]
Yusuf Erol kurtarılamadı [1]
Girne'de uyuşturucu operasyonu [1]



BAŞBAKAN SOYER VE MALİYE BAKANI UZUN'A SÖZ HAKKI

Ali Baturay

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   6 Ekim 2008, Pazartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

   Başbakan Ferdi Sabit Soyer ve Maliye Bakanı Ahmet Uzun, hem 21 Eylül tarihli KIBRIS gazetesinin "Geldi satıp gidiyor" başlıklı manşetinde, hem de  "Kimi Kandırıyorsunuz" başlıklı köşe yazımda yer alan "Vaha SPA" tesisi ile ilgili söz hakkı istedi.

    Köşemi takip edenler, söz hakkı konusunda hassas olduğumu ve mutlaka bu hakkı tanıdığımı bilirler.

    Öncelikle şunu söyleyeyim; Başbakan Soyer'i köşe yazımda eleştirme nedenim; 10 dönümlük bir araziye kurulmuş olan "Vaha SPA" tesisini sanki de tek odalı bir güzellik salonuymuş gibi sunduğu ve bu tesisi yatırım olarak kabul etmediği içindi. Üstelik bunlar, genel bir eleştirinin bir bölümünü oluşturuyordu.

   Bir de birçok tesisin kapandığına, bazı işadamlarının tesislerini söküp, yurt dışına taşıdığına işaret edip, ortada bir sorun olduğuna vurgu yapmıştım.

    "Vaha SPA" yetkililerinin "ağır vergilerden" şikayeti benim köşe yazımda yer almadı, iddia, 21 Eylül tarihli KIBRIS gazetesinin "Geldi satıp gidiyor" manşetinde yer almıştı, tesis yetkililerinin iddiasıydı.

    Ancak ne yapalım; biz de KIBRIS gazetesinin haber müdürü olduğumuza göre, köşe yazımızda öyle bir ifade yer almasa da söz hakkını veriyoruz Sayın Soyer ve Sayın Uzun'a... 

   Hatırlatmam gerekirse, 10 dönüm arazi üzerine kurulan, doğa ile iç içe sağlık, güzellik, spor ve bakım kompleksi olan "Vaha SPA" tesisinin yetkilileri, tesisi kapatma nedenlerinin "ağır vergiler" ve "ekonomik kriz" olduğunu açıklamıştı.

   İşte Başbakan Soyer ve Maliye Bakanı Uzun'un en büyük şikayeti, tesisin yetkililerinin "ağır vergiler" ifadesini kullanması üzerine, çünkü hükümet bu tesisten bugüne kadar hiç vergi talebinde bulunmamış.

   Açıklamayı hükümet adına Maliye Bakanı Ahmet Uzun yaptı.

   Uzun'un verdiği bilgiye göre, 20 Kasım 2003'te Şirketler Mukayyitliği'ne kaydı yapılan şirket, Mart 2008'e kadar sürekli yatırım yaptığı bildiriminde bulunmuş, faaliyet yapmadığını bildirmiş, bu nedenle şirketten herhangi bir vergi talebinde bulunulmamış.

   Şirket,  Mart 2008'den itibaren çalıştığı yönünde beyanda bulunmuş. Şirketten KDV dahi alınmamış, rakamlar birbirini götürmüş, eski alacaklarına gitmiş KDV de...

    "Vaha SPA", Mayıs 2008'de 11 kişi için toplam 50 YTL ödemiş, çünkü çalıştırdığı 11 kişi için asgari ücret ödediğini göstermiş.

    Alanında uzman, yetişmiş yabancı uyruklu insanların asgari ücretle çalıştırılması konusunda şüpheleri de var maliyenin.

    Bu yetişmiş kişilere asgari ücretin üzerinde maaş ödeyip, yetkili mercilere asgari ücret gösterildiği konusunda şüpheleri olduğu halde, sırf yabancı yatırımcıdır diye tesisin yetkililerini rahatsız etmemiş Vergi Dairesi, hep "çalışmaya başlasınlar, kazansınlar, işleri düzelsin, buralara kök salsınlar, ülkeye yararlı olsunlar" diye beklenmiş, bugüne kadar tesisten yalnızca stopaj alınmış.

    Ahmet Uzun, şirket yetkililerinin, "ülkeye istihdam sağlıyordu" iddiasının da gerçek dışı olduğunu, çünkü çalışanlarının tümünün yurt dışından getirilmiş çalışanlar olduğunu belirtti.

    Yabancı yatırımcıyı rahatsız etmeme adına, tesis yetkililerinin mühürsüz sipariş fişi kullandıkları halde ceza dahi kesmemişler tesise.

   Ahmet Uzun, "Ağır vergi yüzünden kapandı denmesi fenamıza gidiyor, çünkü bu şirketten vergi talep etmedik. Bu tesise hiçbir vergi yükü gelmedi, bir kuruşluk vergi ağırlığı olmadı. Sürekli yatırım yapıldığı söylendi. Bazı kusurlarına dahi göz yumduk, buna rağmen hükümeti sorumlu tutmaları haksızlıktır" dedi.

   Ahmet Uzun, işadamı Ahmet Erçıka'nın plastik ve metal enjeksiyon fabrikasını sökerek, Silifke'ye kurma kararını da değerlendirerek, Erçıka'ya yardımcı olduklarını, plastik hammaddesi üzerindeki yüzde 5'lik vergiyi yüzde 1'e indirdiklerini, bu düzenlemeyi Bakanlar Kurulu kararıyla yaptıklarını söyledi.

  Uzun, "Hiçbir şey yapılmıyor, yardım yapılmıyor denilmesi bizi üzüyor, çünkü elimizden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.  

  Bakan Uzun, her iki konuda belgeleri de sundu.

  Tamam, inandım "Vaha SPA" yetkililerinin vergi vermediğine, zaten belgeleri de gördüm, inanmamak mümkün değil ama tüm sorun bir şirketin vergi verip vermemesi meselesi mi?

  Ülkede bir sıkıntı yaşandığı gerçek değil mi?

  Neyse, söz hakkı verdik fazla kurcalamayalım, söz hakkının anlamını bozmayalım, başka bir yazıda ele alırız.

   436 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
21 Kasım 2008, Cuma   ÇOCUK ÇOCUKTUR, IRKI MI OLUR ÇOCUĞUN?
20 Kasım 2008, Perşembe   SABIKALI LİDERLER
19 Kasım 2008, Çarşamba   VARSIN ALEMCİ OLSUN
18 Kasım 2008, Salı   ÖNCE TRAFİĞE KAPSAMLI ÇÖZÜM
16 Kasım 2008, Pazar   UMUT YOLCULUĞUNDAKİ İNSAN
15 Kasım 2008, Cumartesi   KUTLAYALIM
14 Kasım 2008, Cuma   CUMARTESİ AMELİYAT EDEMEM, DEVLET HASTANESİNDE MESAİ YOK
11 Kasım 2008, Salı   İŞADAMLARI TEHLİKEYİ GÖRDÜ
10 Kasım 2008, Pazartesi   FAKİR BÖLGENİN BELEDİYESİ: İSKELE
09 Kasım 2008, Pazar   BU DA FİKRET'İN DRAMI



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.6944 1.7064
1 STERLİN 2.5170 2.5358
1 EURO 2.1221 2.1370



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

LİDERLERİN KULAĞINA KÜPE...

Ali Baturay

ÇOCUK ÇOCUKTUR, IRKI MI OLUR ÇOCUĞUN?

Hasan Hastürer

Beni ciddi anlamda rahatsız ediyor be gard...

Mustafa Doğrusöz

KIRMIZI ÇİZGİLİ YILLAR 49

Akay Cemal

Rusya'dan sevgilerle, görüşmeler keres...

Ahmet Tolgay

VAHŞİ BATI'NIN GECESİ: KIZILDERİLİLER ...

Bilbay Eminoğlu

Dostlar alışverişte görsün

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Hüseyin EKMEKÇİ

Londra'da öğretmen...

Dilek ÇETEREİSİ

Başbakan "çak" yaptı,Ekenoğlu gürl...

Aysu Basri

BABALARINA BENZEYEN NESİLLER

Emin AKKOR

Karşı duruşun sebebi, güvensizlik

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Yine Mustafa

Oğuz Metiner

Hac mevsimi dolayısıyla

Harid Fedai

Şehir Mektubu





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital