Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Son sözü yıldızlar söyler
Söyleşi Rap ve R&B'nin Kıbrıslı sesi…
Rallide son viraj
Aramızdan Biri
Doğan "arayı" açmak istiyor
Haydi hayırlısı!
Bağcıl seri yakalamak istiyor

YORUMLANANLAR
Dansçılar öğrenciydi [3]
Soyer'e rakip Yorgancıoğlu mu? [1]
Okan Ersan, Almanları büyüledi [2]
İki çocuğuyla sokağa atıldı [1]
Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı [1]
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı [1]
Skandalda ikinci perde [35]
Tolga'dan bateri şov [2]
Avcılardan ağaç katliamı [8]
Tek suçlu olarak okul idarelerinin gösterilmesi doğru değil [1]
Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti [2]
Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar [1]
13. maaş devam edecek, ikramiyelerden vergi yok [4]
Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı [3]
AİHM'de kayıplar davası görüşüldü [1]
Gece kulübünden kadınları baba yollamış [35]
Gazimağusa'da uyuşturucu operasyonu: 6'sı öğrenci 7 tutuklu [4]
Rusya Rum'a teslim [1]
Yusuf Erol, bugün toprağa verilecek [7]
Lefkoşa'da bıçaklı kavga [1]



Europa Avrupalı mı?

Dr. İsmail KEMAL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   4 Mayıs 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

       Fransa Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozy, Avrupa’nın sınırlarının nerede bittiğini bildiğini iddia ediyor. Örneğin, Kapadokya’nın “Avrupa’da olmadığını” biliyor. Ona göre Türkiye Avrupa’da değil, dolayısıyla AB içinde yeri yok. Fransa parlamentosu, “Avrupa sınırları” içinde olmayan ülkelerin AB üyeliği için referandum gerektiği yönünde yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Bir an için bu tartışmaları bir kenara bırakıp Sarkozy’nin sınırlarını “iyi bildiği” Avrupa kıtasının isminin nereden geldiğine bakalım.

     Strazburg’taki Avrupa Parlamentosu binası önünde bir boğa heykeli var. Boğanın üzerinde bir kız oturuyor. Kızın ismi Europa. Avrupa kıtası ismini işte bu kızdan alıyor. Heykelin Avrupa Parlamentosu binası önünde olmasının nedeni de bu. AB’nin para birimi Euro’nun ismi de boğanın üzerindeki kızdan kaynaklanıyor. Yunanistan’da, iki Euro’luk madeni para üzerinde aynı figürü görebilirsiniz. Boğa üzerinde oturan Europa. Kıbrıs’ta şimdi tedavülden kalkan elli sentlik madeni para üzerinde de Europa ve boğa vardı. Aralarında Rembrant’ın, Henri Matisse’in de bulunduğu bir çok Avrupalı ressam, beyaz bir boğa üzerindeki Europa’nın resmini çizmiştir. Bu motif, Antik Yunan ve Roma döneminden beri Avrupa sanat eserlerinde var. Peki, Avrupa’ya ismini veren bu bayan kimdir? Nerelidir?

    Mitolojiye göre Europa Finikelidir. Yani Avrupalı değil, Asyalıdır. Şimdiki haritaya göre Lübnanlı. Finike’de Sur şehri kralı Agenor’un kızı (Homer’in İlia destanına göre Agenor’un oğlunun kızı) olan Europa, tanrı Zeus tarafından kaçırılır. Europa’yı çok beğenen Zeus, beyaz, çok güzel, gösterişli bir boğa olur ve Europa’ya yaklaşır. Europa, beyaz boğayı görünce çok beğenir. Yanına yaklaşır, ona dokunur, üzerine çiçekler koyar. Bir süre sonra boğanın üzerine çıkar. Bunu bekleyen boğa kılığındaki Zeus, denize doğru ilerler ve denizde yüzerek kızı kaçırır. İşte, resim ve heykellerde aktarılan hikaye Europa’nın boğa kılığındaki Zeus tarafından Asya’dan Avrupa’ya kaçırılmasıdır. Mitolojiye göre Zeus kızı Girit’e götürür ve orada onunla sevişir. Aslında ona tecavüz eder. Europa’nın Zeus’tan üç çocuğu olur. Bunlardan Minos, Girit kralı olur. Belki de, Avrupa emperyalizminin 19. ve 20. yüzyıllarında Asya’ya gerçek tecavüzünün ilk sembolü Avrupalı Zeus’un Asyalı Europa’ya Girit’te tecavüz etmesidir. Ayrıca, Europa’nın Asya’dan Avrupa’ya kaçırılışı, bilginin, kültürün, estetiğin Asya’dan Avrupa’ya geçişi olarak da yorumlanabilir.

   Yunan mitolojisindeki bu olay Roma mitolojisinde de var. Ünlü Roma şairlerinden Ovid (Publius Ovidius Naso), M.S. 8 yılında tamamladığı Metamorfosis isimli eserinde, Europa’nın Finike’den Girit’e kaçırılmasını aktarır. Sadece, Roma mitolojisi gereği, Zeus’un yerini Jupiter alır. Pompei şehrinde bulunan Europa ve boğa mitolojisine ilişkin duvar freskoları da bu hikayenin Roma kültürüne etkilerini gösterir. Süreç içinde Europa kıtanın ismi oldu. Kıta tüm dillerde aynı ismi taşıyor.

   Europa ve boğa mitolojisinin çeşitli versiyorları olabilir. Bu doğaldır. Ancak tümünde Europa Finikeli, yani Asyalıdır. Demek ki, Avrupa kıtası Asyalı bir kadının ismini taşıyor. Avrupa Parlamentosu önündeki heykelde boğa üzerindeki kadın Asyalı. Peki bu mitoloji önemli mi? Avrupa Parlamentosu’nun önüne heykelini dikecek, madeni paraları süsleyecek kadar önemli.

   Bu mitoloji, Avrupa ile Asya arasına kesin, aşılmaz sınırlar koymaya çalışan Sarkozy gibi dar kafalılar için birçok ders içerir, tabii anlamak isterlerse. Avrupa Asya’ya çok şey borçludur. Bunlar arasında ismi de vardır. Borç listesi barut, kağıt, cebir, astronomi, tıp, hijyen diye uzar gider. Sarkozy gibiler bu gerçeği değiştiremez.

   1093 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
20 Kasım 2008, Perşembe   Yine Mustafa
16 Kasım 2008, Pazar   Ekonomide zor dönem
13 Kasım 2008, Perşembe   G-20 zirvesi başarılı olabilir mi?
09 Kasım 2008, Pazar   10 Kasım, 11 Kasım
06 Kasım 2008, Perşembe   Başkan Obama
02 Kasım 2008, Pazar   ABD seçimleri ve dış politika
30 Ekim 2008, Perşembe   ABD seçimleri ve ekonomik kriz
26 Ekim 2008, Pazar   Obama kazanacak mı?
24 Ekim 2008, Cuma   Komünistler ve iftira
19 Ekim 2008, Pazar   Güvenlik Konseyi üyesi Türkiye



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.6699 1.6817
1 STERLİN 2.4983 2.5169
1 EURO 2.1017 2.1165



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

2 GÖRÜŞ BİR KÜFÜR

Ali Baturay

İLLA Kİ YAPANIN YANINA KALSIN

Hasan Hastürer

Gençlerin duyarlılığı...

Mustafa Doğrusöz

KIRMIZI ÇİZGİLİ YILLAR 49

Akay Cemal

İki dost, Gündüz Aktan ve Aydın Olgun'...

Ahmet Tolgay

LAFORİZMALAR

Bilbay Eminoğlu

Merkezi Cezaevi yanardağ gibi!

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Hüseyin EKMEKÇİ

Londra'da öğretmen...

Dilek ÇETEREİSİ

Başbakan "çak" yaptı,Ekenoğlu gürl...

Aysu Basri

SUÇLU KİM?

Emin AKKOR

Karşı duruşun sebebi, güvensizlik

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Yine Mustafa

Oğuz Metiner

Hac mevsimi dolayısıyla

Harid Fedai

Şehir Mektubu





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital