Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni giysiler yeni bir hayat
Yeni kabine ağustosta
Talat: Yıl sonuna kadar çözüm olabilir
Güzeller bu çatıya güvendiler
Başkentte köşe başı keyfi

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

DP tavukluğu seçti horozluğu CTP'ye bıraktı

Dilek ÇETEREİSİ

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   18 Ocak 2008, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Meclisten notlar...

- "YARI BUÇUK İSTİFA"...Meclise bir hareket bir renk geldi ki hiç sormayın. Yaklaşık 1.5 aylık meclis boykotunun ardından UBP meclise girdiği gün "taş üstünde taş omuz üstünde baş bırakmayıp" parlamento tarihine "sövgülerle" anımsanacak kötü bir örnek bırakalı kaç gün oldu ki...Meclis dün de boykotçu partilerden DP'nin meclisten çekilme kararıyla çalkalandı. Kimilerine göre DP'nin bu kararı "yarı buçuk istifa" olarak yorumlandı; pazarlık yaparak meclise geri dönebilmenin bir manevrası olarak nitelendi. UBP'nin yanı sıra koalisyonun büyük ortağı CTP de bu yönde düşünüyor. Bu istifa bir yandan UBP-DP kavgasını körüklerken, diğer yandan da CTP'ye ağır bir sorumluluk yükledi.

- CTP NE YAPACAK?...Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'nü harfiyen uygulamak isteyen CTP, bu bağlamda istifa gerekçelerinin Meclis Başkanlık Divanı'nda bir gerçeklik olarak saptanıp genel kurula gelmesi sürecini ortaya koydu. Fakat istifa gerekçelerinin Başkanlık Divanı'nda onaylanması halinde, CTP'nin bir yerde "hem hükümet oluşumundaki müdahaleyi", hem de "Anayasa Mahkemesi'nin siyasallaştığı" olgusunu kabullenmiş olacağı sonucu çıkıyor. CTP de bu oyuna gelmek istemiyor. İşte önümüzdeki süreçte istifalarla ilgili CTP'nin takınacağı tavır önemli. CTP Başkanlık Divanı'nda ya bu gerekçeleri kabul etmeyip istifaları gereği için genel kurula havale edecek ve istifalara onay verecek, ya da istifaları onaylamayıp bu milletvekillerinin maaşını kesme yoluna gidecek. Tüm bunlar nerden çıktı derseniz, oldukça hareketli olan meclis kulislerinde dün bunlar konuşuldu, durdu...

- KALYONCU AÇIK AÇIK SÖYLEDİ... Nitekim CTP Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu, dün öğleden sonra katıldığı bazı TV programlarında, DP'li milletvekillerinin istifa kararını, "Bu istifa etmek değildir" sözleriyle niteledi. Kalyoncu, "Pazarlık yaparak meclise girebilir miyiz kapısını aralamak için bunu yaptılar, yoksa istifa edip milletvekilliğine son vermek amacıyla yapılmadı bu girişim" dedi ve "Gerekçelerine de katılmıyoruz" diye de ekledi.

- ARABACIOĞLU AĞLAMAKLIYDI... Dün saat 11.00'de meclis toplandığında, DP'liler de belki son kez kırmızı koltuklarında yerini aldı. Uzun zamandır genel kurula girmeyen DP'liler, UBP ve CTP'li arkadaşlarına seslenip sohbet ettiler. Çok sayıda gazeteci de meclise gelerek bu tarihi anı görüntülemek istedi. Bunu gören Salih İzbul (CTP), gazetecilere, "Bu fotoğrafı çekin. Çünkü bu fotoğraf artık olmayacak. Tarihtir" diye gazetecileri uyardı. DP'liler teker teker söz alıp veda konuşması yaptı. İlk kürsüye gelen Mustafa Arabacıoğlu'nun sesi titriyordu ve ağlamaklıydı. "15 aydan sonra bu kürsüde yer almak çok farklı, sanki ilk kez kürsüye çıkmış gibi heyecanlıyım" diyen Arabacıoğlu, böylesi bir ortamda daha fazla parlamenter kalamayacağını belirterek istifasını Ekenoğlu'na sundu.

- KAYIM, SADECE YEMİN VE İSTİFA İÇİN KÜRSÜYE ÇIKTI... Hatice Faydalı da heyecanlı olduğunu belirterek, demokrasinin bir yaşam biçimi olduğunu ancak son 1 yılda yaşananların, demokrasiyi özümsemiş insanlara rahatsızlık verdiğini söyledi ve kendi de rahatsızlık duyduğu için istifa ettiğini söyledi. 2005 seçimlerinde ilk kez parlamentoya giren Mehmet Tancer de yaklaşık 3 yıllık milletvekilliği yaşamını sonlandırdığını söyledi. Fakat en ilginç konuşmayı Hüseyin Kayım yaptı. 2005 seçimlerini UBP saflarında kazanan ancak kısa süre sonra DP'ye transfer olan Kayım, çok talihsiz bir süreç yaşadı. Sadece seçimi kazandığında yemin etmek için kürsüye çıkan Kayım, bir de istifa için dün kürsüdeki yerini aldı. Kayım bunu itiraf ederek, "Sadece yemin ederken kürsüye çıktım, bir de istifa ederken" dedi ve "İnsan ilk defa kürsüye çıkarken çok heyecanlanıyor" ifadelerinden sonra DP'li arkadaşlarının istifa gerekçelerine katıldığını belirtti. Bunu duyan Arif Albayrak (CTP), yaramazlığını yaparak "İlk defa olunca heyecan doğaldır. Her iş öyledir" diyerek bir de kahkaha attı.

- DENKTAŞ, GEÇMİŞTE YAPILAN MÜDAHALELER İÇİN ÖZÜR DİLEDİ... Serdar Denktaş söz aldığında uzun bir konuşma yaptı. Denktaş, süreci özetlerken hem UBP'ye, hem de CTP'ye suçlamalarda bulundu. UBP'nin meclise girmesine fena sinirlenen Serdar Denktaş, bu tavırda AKP'nin telkinlerinin etkili olduğu iddialarını da anımsattı. Denktaş, "müdahale ve müdahalenin sonuçları"nın devam ettiğini ileri sürerek, "Bize göre meclisteki irade meşruiyetini yitirmiştir" dedi; ancak "müdahalenin sonucunu ortadan kaldırmak ve bundan sonraki olası müdahaleleri engelleyebilmek için oturup konuşabiliriz" diye de ekledi. Denktaş, milletvekillerine seslenerek "Buna izin verecek misiniz, vermeyecek misiniz? Sonra çok geç olacak. Bu tavrımızı ciddiye alarak değerlendiriniz. Evet geçmişte de oldu, bundan dolayı özür diliyoruz diyorsak bunu ciddiye alınız. Alınması gerekli bir kararda düşünce önderliği yapıyoruz. Gelin kol kola girelim, hiç olmazsa bundan sonra bu tür tavırları engelleyelim" şeklinde konuştu

- "BİZ TAVUK OLACAĞIZ, HOROZLUĞU SİZE BIRAKIYORUZ"...Serdar Denktaş, sözlerinin sonunda Çalışma Bakanı Sonay Adem'e seslendi. Adem'in geçtiğimiz günlerde boykotçu milletvekilleri için "40 gün tavuk olacaklarına bir gün horoz olsunlar daha iyi" sözüne karşılık Serdar Denktaş, "Biz tavuk olacağız. Tavuk üretken bir hayvandır, her gün yumurta doğurur. Biz horozluğu size bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

- HASİPOĞLU: ARZ-I VEDA EDİYORUM... Trafikten dolayı meclise geç geldiği belirtilen Ertuğrul Hasipoğlu son sözü aldı. Hasipoğlu kürsüye çıkar çıkmaz, karşısında oturan Mustafa Gökmen'in(ÖRP) lafına yanıt verdi. Hasipoğlu, "Sevgili Gökmenim senin derdin para pul, mal mülk. Biz mal, mülk, para peşinde değiliz" dedi. "Gözlerim yaşarır" karşılığını veren Gökmen'e, Hasipoğlu "Senin timsah gözyaşıdır akıttığın. Tarih seni yargılayacak, sen bir gün sokağa da çıkamayacaksın" diye sesini yükseltti. Hasipoğlu, "İstifa ettik, yok pazarlık yapıyormuşuz. Hayır kardeşim istifa ediyoruz, size bırakıyoruz koltukları" dedi. Hasipoğlu bu süreçte Anayasa Mahkemesi'nin tavırlarının da kendisini çok üzdüğünü belirterek, kürsüye "arz-ı veda ediyorum" sözleriyle veda etti.

- "GÜLE GÜLE YOLDAŞLAR"...Konuşmaların ardından DP'liler topyekun salondan çıkarken Tancer, "Allaha ısmarladık" dedi. Ali Gulle (CTP) de "Güle güle yoldaşlarımız, gene bekleriz" karşılığını verince İrsen Küçük (UBP) "Ne yoldaşı?" diye sordu. Hasan Taçoy (UBP) da "Bir bildiği vardır Gulle'nin" karşılığını verdi. Sonay Adem ise "Birileri de sorsun Hasipoğlu'na bugüne kadar kaç parti değiştirdi diye" sözleriyle araya girdi. Bu sırada Tahsin Ertuğruloğlu (UBP) söz aldığında DP'liler

- topyekun salona döndü. Ertuğruloğlu, öncelikle Cumhurbaşkanlığı'ndan arabuluculuk istediği yönündeki Serdar Denktaş'ın iddiasını yalanladı. Buna canı sıkılan Serdar Denktaş, "Bundan sonra seninle yapacağımız her konuşmada ses cihazı kullanacağım" dedi. Arabacıoğlu da "Tartışma istemiyoruz dedik ama Nazım da ordaydı, genel sekreterin" diye laf attı. Ertuğruloğlu ise "Ben Sayın Talat'a böyle bir görüş aktaracaksan aktar dedim" karşılığını verdi. Arabacıoğlu "Niye telefon ettin o zaman?" diye sordu, Ertuğruloğlu, "Nedeni, git Talat'a arabuluculuk teklifi yap mıydı?" sorusunu yöneltince Denktaş, "Evet" yanıtını verdi. Ertuğruloğlu da bundan sonra kayıt cihazı bulunduracağını söyledi.

- "ANNAN PLANI DÖNEMİNDE MÜDAHALENİN DİKALASI YAPILDI"... Ertuğruloğlu, müdahaleyi kabul etmediklerini ancak sistem dışında kalarak sistemi etkilemenin mümkün olmadığı kanaatine vardıkları için meclise girdiklerini anlatırken, konuyu UBP-DP kavgası haline getirmek istemediklerini söyledi. Ertuğruloğlu, daha sonra da "Annan planı döneminde Kıbrıs Türk halkının iradesine müdahalenin dikalası yapıldı" deyince Sonay Adem, laf söylememek için dışarıya yöneldi. İrsen Küçük, "Ne oturman?" diye sorunca Adem, "İrademiz yoktur bizim ha, oturup da dinleycem hakaretlerini" diyerek dışarı çıktı. Ertuğruloğlu, referandumun da anayasaya aykırı olduğu iddiasını yineledi. UBP Başkanı, buradaki tavrın önce anayasa değişikliği, sonra erken seçimse bunda kendilerinin olmadığını kaydetti.

- KIBRIS TÜRKÜ 150 DOLARA SATILIR MI?... Tüm bu konuşmaları yerinden sessizce izleyen Başbakan Ferdi Sabit Soyer'e sıra geldiğinde uzun bir konuşma yapacağı belliydi. Öncelikle istifalarla ilgili yaşanacak süreci anlatan Soyer, daha sonra UBP ve DP'li hükümetleri döneminde yapılan müdahaleleri örneklerle anlattı. Anayasa Mahkemesi'nin siyasallaştırıldığı iddiasına da büyük tepki gösteren Soyer, tüm bu konuşmaları dinleyenlerin Kıbrıs Türkü'ne saygısının kalmayacağını söyledi ve şöyle dedi: "Şimdi 24 Nisan müdahale, Anayasa Mahkemesi siyasallaşmış bir yapı, meclis de meclis çoğunluğuna müdahalelerle kararlar alan bir yapı..." Bu sözler üzerine araya giren Denktaş, "Ancak bu kadar güzel özetlenebilir" dedi. Soyer, "Çok fenama giden bir şey var. En yetkili ağızlar, Avrupalılar 30 milyon dolar dağıttı. Bunu 200 bine böldüğünde kişi başına 150 dolar yapar. Yani Kıbrıs Türkü 150 dolara tenezzül edecek bir halk mı? 24 Nisan iradesine bu şekildeki hasmane davranışlara da benim tahammülüm yoktur" şeklinde konuştu.

- TÜP BEBEK Mİ, SUNİ TOHUMLAMA MI?... Soyer sözü geçmiş cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu'nun adaylıktan çekildiğini anımsatırken, "burada müdahale yoktu, DP ile CTP 3 defa gitti-geldi, sonra ansızın DP'ye izzet-i ikbal ile bir transfer daha oldu, yoktu değil mi müdahale" derken bir anda milletvekilleri arasında söz düellosu başladı. Arabacıoğlu: Yapay parti kurulmadıydı, suni tohumlama olmadı, Soyer: Bu tüp bebek doğumuydu doktorum, Mustafa Yektaoğlu (CTP): Siz tüp bebek olarak doğmadınız mı?, Okan Dağlı (CTP): Tüp bebek değil, tecavüzdü bu, Arabacıoğlu: Bu suni tohumlamadır, anası da babası da belli, Adem: İrsen beyi da kısırak partisinden geçtiydi UBP'ye, Soyer; İrsen beyin, Derviş Çobanoğlu'nun çok yakışıklı imzaları var aha burada. Tüm bunları alır yörürsak, ömür boyu gannı bıçaklı kesilirdik bu memlekette. Bu sırada Mehmet Tancer salona girerken, Ali Gulle'den "Tancer, bol bol gir-çık da sonra giremeycen" sözü işitildi. Salih İzbul da "Tohumlamayı duyar duymaz girdi içeri" diye takıldı.

- TARKAN MODU... Soyer sözü yeniden anayasa değişikliğine getirdiğinde DP'lilere, "UBP ad-hoc komitelere katılmayacağını söyledi. Siz DP, CTP, TDP, ÖRP ile beraber anayasa değişikliği için mecliste 3'te 2 çoğunluğu oluşturmaya var mısınız?" diye sordu. Buna bir-iki DP'liden "varız" yanıtı geldiği de işitildi. Soyer sözlerinin sonunda "Müslüm Gürses modundan çıkıp Tarkan moduna girin. Marazla değil, sorunları coşkuyla ele alabilmenin enerjisini ve kabiliyetini yükseltelim. Müslüm Gürses modunda giderseniz, ikide birde size biri cilet versin, ciletleyin oranızı buranızı" ifadesini kullandı. Buna itiraz eden Arabacıoğlu, "Biz Kıbrıs havalarıynan geldik, ne o mod, ne bu mod" şeklinde konuştu.

   1523 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
27 Mayıs 2008, Salı   "2 tel saçım da çıktı"
13 Mayıs 2008, Salı   Tilki rüyasında "fericik" görürmüş...
28 Mart 2008, Cuma   Tokel: LAÜ'de hocaların peşinde dedektif var Barçın: Evde yalnız galma sen da gorkacan
11 Mart 2008, Salı   Barçın'dan Tokel'e: Gabiraya benzen vallahi
04 Mart 2008, Salı   Sendikalardan meclise 1 torba yumurta
29 Şubat 2008, Cuma   "İrsen bey kısırakları satıp elektrik borcunu ödeyecek"
22 Şubat 2008, Cuma   "Golumuzu değil başımızı vermeye hazırık"
15 Şubat 2008, Cuma   Albayrak'a 36 aşk mesajı
12 Şubat 2008, Salı   Barçın'dan Taçoy'a: Yeyesin tikenli kutu balığı
08 Şubat 2008, Cuma   İrsen Küçük'ün kellesi 5 kilo, Serdaroğlu'nun kellesi 1 önge arpa



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.1971 1.2055
1 STERLİN 2.3775 2.3952
1 EURO 1.8759 1.8891



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

KRİTİK GÖRÜŞME

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Güven aşağı, öfke yukarı doğru giderken...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar 25

Akay Cemal

Hadi kolay gelsin! Ama...

Ahmet Tolgay

Suda bireysel çözümler...

Bilbay Eminoğlu

Haydi hayırlısı

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Cilt kanseri ve risk faktörleri

Dr. Umut Altunç

Plaj Çantanızda Bulunması Gereken 10 Şey

Aysu Basri

SİSTEMİN BİZE KAYBETTİRDİKLERİ

Sevilay SADIKOĞLU

İçimizden biri: Arif Albayrak

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Kordon Kanı Bankacılığı: Gerçekten biyoloj...

Dr. İsmail KEMAL

Suç ve ceza

Emin AKKOR

Ahtapotun kollarından kurtuluş yok

Oğuz Metiner

Kıyamet ne zaman ve nasıl kopacak?

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

Döşünden Yaralı Dağlar

Beste SAKALLI

ALMANYA, ŞİİR VE YOLCULUKLAR

Psikolog Ayla Kahraman

MESLEK SEÇİMİ

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Sağlık için Güvenli gıdalar... ne zaman?

Osman Ertuğ

Basın yoluyla müzakere (1)

Bener HAKERİ

NOTLAR Unutulanlar mı, bilinmeyenler mi?

Ata ATUN

RUM SİYASİLERDEN AL DOĞRU HABERİ

Mehmet RATİP

Olağanüstü hallerimiz

Dr. Orhan Aydeniz

Su Kıtlığı Üzerine

Harid Fedai

Osmanlılardan Vatan Sevgisi

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital