Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Genç kızlar, uyuşturucu sokmaya çalıştı
TC Büyükelçiliği'nden "bilgi notu":Kur'an kursları, TC Başbakanlık
Hırsızlar her yerde
Genelkurmay'da Kıbrıs hassasiyeti
Garantörlükten vazgeçilemez
Uyuşturucu zanlıları, yargılanıncaya kadar Merkezi Cezaevi'ne gönderildi
Celal: Halklar, liderlere büyük destek vermeli
Otellerden yıldız çıkartması
MTG'nin 4'üncü yabancısı Friday
Orhan Günşiray yaşama veda etti
Aziz ve Süleyman Denizli'ye imza attı
Girne'de Global Deejays zamanı
Hamitköy Fırat ile sözleşme imzaladı
Tan'la "Neler neler" yaşanacak
Akkuş Çanakkale'de yarışıyor
Şenlikler sona erdi

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Psikososyal istismar

Psikolog Ayla Kahraman

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   6 Temmuz 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalarda, fiziksel ve ruhsal bazı hastalıkları yaşayan kişilerin çocukluk yaşantıları ve aile tipleri arasında benzerlikler gözlenmiş. “Riskli aile” denilen bu aile tipi dikkat çekici özelliklerle doludur. Çocuğun bir dert olarak görüldüğü bu aile tipinde; çocuk ihtiyaç duyduğu ilgiyi, sevgiyi ve bakımı bulmaz. Analık, babalık becerilerine yeterince sahip olmayan kişiler tarafından ihmal edilir. Çocuğun olumlu gelişimine uygun önlemlerin alınmadığı, destekleyici olmayan ve ihmalin yaşandığı bu evlerde, çatışmalar ve geçimsizlikler yoğun olarak varlığını sürdürür. Bebeklik çağlarından itibaren oluşan bu güvensiz ortam; ergenlik döneminde gencin yolunu şaşırmasına ve kâbuslarımız haline gelen uyuşturucu, riskli cinsel davranışlara yönelmek gibi tuzaklara düşmesine neden olabilir. Ya da yetişkin yaşamlarında yoğun fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ana baba ve çocuk arasında; çocuğa zarar veren ve çocuğun ihmal edilmesine neden olan bu ilişki biçimine “psikososyal istismar” denilmektedir. Psikososyal istismar; çocuğun aileye katılması ile başlayan ve süregelen bir iletişim biçimi olabilir; ya da alkol, uyuşturucu gibi tetikleyici nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazen de boşanma, ölüm, terk, yeni bir evlilik gibi olaylarla başlayabilir.

Çocuktan sorumlu olan kişiler - ki bunlar çoğu zaman anne baba statüsünü işgal etmektedirler- her zaman haklı gerekçelere dayandırdıkları bazı davranışları yapmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Çocuklarını utandırmaktan, hakaret etmekten hatta dövmekten çekinmezler. Çocuklarını korkutup sindirecek tehdit yollarını giderek ağırlaştırırlar. Onlardan beklentilerini sürekli artırırlar ve çocuk olarak ihtiyaç duydukları sevgi, güven ve bakımı “hak etmediklerini” düşündükleri zaman, ceza vermek amacıyla göstermezler. Çocuk; fiziksel, duygusal ihmal görür hatta toplumsal haklarından bile mahrum bırakılabilir. Psikososyal istismar uygulayıcılarının en değerli mazeretleri ise, “onun iyiliği için”, “iyi bir çocuk olması için” gibi yanlış disiplin anlayışlarıdır. Ya da şanssızlık eseri, dünyanın en kötü, en sorunlu çocuğu onlara düşmüş ve başka çareleri kalmamış gibi bir ruhsal duruma bürünürler: Çocukları onlara böyle davranmaktan başka çare bırakmamıştır!

Araştırmalara göre; özellikle boşanmış aile çocukları, özürlü çocuklar, istenmeyen çocuklar, psikososyal istismar tehdidi altındadırlar. Deneyimsiz ve yetersiz anne babalar ve aile içi şiddetin alışkanlık haline geldiği aileler de bu yanlışa hizmet edecek özellikler taşımaktadırlar.

Psikososyal istismara maruz kalan çocuklar; kaybeden yetişkinler kervanının potansiyel yolcularıdırlar. Önce; güvenmeyi kaybederler. Sonra kendilerini anlamayı. Kendilerini tanıyamadıklarından; dünya üstündeki yerlerini de bulamazlar. Bu; öteki insanları anlayamamaya kadar gidebilecek bir yolculuktur. Psikososyal istismarın uzun süreli etkilerinde; psikolojik ve fiziki sağlık da bozulma riski taşır. Şiddet eğilimi, bağımlılık, anksiyete, depresyon, yeme bozuklukları gibi sorunlarının yanında; İnsan ilişkilerinde başarısızlık, akademik ve iş hayatlarında yeniklik, düşük ya da aşırı yüksek ahlaki beklentiler, acımasızlık ve benzeri uç noktalar kişinin yaşamının eşlikçisi olurlar.

Psikososyal istismarı önlemenin ilk yolu; ailenin, çocuğun gelişiminde oynadığı telafisiz rolü idrakten geçer. Aileler; çocuklarını yetiştirme davranışlarını ve bakış açılarını, çocukları için en yüksek faydayı verecek şekilde yeniden ele almalıdırlar. Bunun için de; toplum tüm imkânlarını, eğitim ve rehberlik amacı ile ailenin hizmetine sunmalıdır.

   483 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
23 Ağustos 2008, Cumartesi   "AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE"
15 Ağustos 2008, Cuma   "DİYABETİK ÇOCUKLAR"
08 Ağustos 2008, Cuma   ÇOCUKLAR DA ZORLANIR
01 Ağustos 2008, Cuma   Utangaçlık
25 Temmuz 2008, Cuma   MESLEK SEÇİMİ
18 Temmuz 2008, Cuma   Bir ilişkiyi korumak ve sürdürmek
11 Temmuz 2008, Cuma   ÖZEL BİR İLİŞKİYE İHTİYAÇ DUYMAK
27 Haziran 2008, Cuma   Zamanı yaşamak ya da harcamak
21 Haziran 2008, Cumartesi   Endişe
13 Haziran 2008, Cuma   Çocuğun yetişmesinde babanın rolü



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.1810 1.1893
1 STERLİN 2.1676 2.1837
1 EURO 1.7442 1.7564



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

VAMIK HOCA'DAN YANIT (BİR BİLİM İNSANI...

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Hatice'ye değil neticeye bakınız...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(37)...

Akay Cemal

Güney Osetya ve Abhazya gölgesinde yapılan...

Ahmet Tolgay

OKUYUCUDAN: PİLE VE ACI GERÇEKLER...

Bilbay Eminoğlu

Bu hesabın içinden çıkabilene aşkolsun!

Necdet Ergün

ASGARİ ÜCRET'te ZOR AMA YANLIŞ TERCİH

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. Umut Altunç

Lap Top Bilgisayarlar Kısırlık Yapar Mı?

Aysu Basri

ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMAYANLAR NASIL ÇÖZÜM Y...

Sevilay SADIKOĞLU

İstanbul ve Karaköy Güllüoğlu baklavaları....

Mustafa BESİM

KKTC ÜNİVERSİTELERİ İMAJI

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Soğuk Savaş mı?

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan-ı Şerif'i karşılarken

Bedia BALSES

YİNE BU YIL ADA SENSİZ

Beste SAKALLI

BELKİ ATILIR DİYE AYRILIK İÇİNDEN...

Psikolog Ayla Kahraman

"AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE&...

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

ENERJİ İÇECEKLERİ

Bener HAKERİ

Sere serpe

Mehmet RATİP

Bir cinayetin yıldönümü

Dr. Orhan Aydeniz

Ülkemizin asayiş sorunu

Harid Fedai

(Çörçhil'in Kabulleri)

Cumhur DELİCEIRMAK

ÇOCUKLARIN SAATİ YA DA TABULA RASA





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital