Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
64 bin 552 alışveriş
2 bin ağaç elektrik kurbanı
HSBC kriz içinde atılım yaptı
Haftalık yıldız falınız
Bağcıl'ın 4. yabancısı Enio Da Silva
Türkiye ikinci yarıda: 2-1
Futbolda alt yapı antrenörleri belirlendi
Sabri Ugan spor yazarları ile buluştu
TRİO
Küba Büyükelçiliği konusunda Güney'deki tartışma sürüyor

YORUMLANANLAR
Avukatlara getirilen yasak hukuka aykırı [2]
Çiftçi ve hayvancıya DESTEK PAKETİ [2]
UBP anahtarı UBP'lilerde olmalı [3]
Büyük sınav [1]
Gazimağusa'da 26 köyde elektrik kesintisi yapılacak [1]
Mahkemelerden rekor cezalar [1]
Küfür etti diye öldürüyordu [1]
Bulutoğluları: Artık ipler koptu [3]
4 ay hırsızlıktan arandı adaya girerken yakalandı [1]
14 yaşındaki kızla cinsel ilişki [4]



Toprağa gömdüğümüz servet

Dr. Orhan Aydeniz

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   20 Mayıs 2008, Salı Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Geri kalmış ülkelerde, kulanım dışı kalan atıklar çöplüklerde büyük yığanlar oluşturup sorun olurken, kalkınmış ülkelerde yeniden değerlendirilerek hem doğanın korunması hem de ekonomik kazanım sağlanıyor.

Evsel atıklar içindeki; kâğıt ambalaj maddeleri, gazete, karton, teneke, alüminyum, cam ambalaj maddeleri, naylon ambalaj maddeleri, pil ve akü ham madde olarak yeni üretimde değerlendirilir. Geriye kalan işe yaramadığı zannedilen çöpler ise işlenerek; tarımda kullanılan organik madde, yakacak kok kömürü ve sıvı yakıt elde edilir.

Avrupa ülkelerinde hatta güneydeki komşu ülkede; evsel atıklardan gazete, karton, kâğıt ambalaj malzemeleri, cam ambalaj malzemeleri, pet şişe, teneke, aliminyum ve naylon ambalaj maddeleri diğer çöplerden ayrı torbalarda biriktirilip çöp arabalarına veriliyor. Ayrıca, alüminyum içecek kutuları, pet şişeler ve kâğıt materyali gibi geri dönüşümde değerlendirilebilen atıkların toplanması için şehirlerin en işlek noktalarına geri dönüşüm kumbaraları konuluyor.

Bizde ana yol kenarlarında, kırsal alanlarda ve sahillerimizde herkesi rahatsız eden naylon ambalaj atıkları; başka ülkelerde toplanıp yeniden hammadde olarak değerlendirilmekte. Böylece, doğal olarak 500-1000 yıl parçalanmadan çevrede kirliliğe sebep olan naylon atıklar, ekonomiye kazandırılıyor. Naylon ambalaj atıklarının üretimde hammadde olarak kullanılması ile, %30 oranında yeni kazanım elde edilir. Ayrıca, normal hammaddeden üretime göre, daha az enerji tüketilmekte ve atmosfere daha az sera gazı verilir. Ayrıca, naylon ambalaj atıklarının yeniden değerlendirilmesi ile; çöplükte sürekli olarak çıkan yangınlarla yanan naylon atıklardan, havaya kanserojen dioksin gazının karışması ve vatandaşlarımızın sağlığının bozulması da önlenmiş oluyor.

Ülkemizde, zaman zaman belirli yerlere gazete kumbaraları konulmasına rağmen, bu konuda da istikrarlı bir uygulama olmadığı için; genellikle karton, gazete ve kâğıt ambalaj malzemeleri de diğer evsel atıklarla çöplüğe atılıyor. Oysa hurda kağıdın geri kazanım oranı %34.5 olup, tekrar üretimde hammadde olarak kullanıldığı zaman, hava kirliliğinde % 74-94, su kirliliğinde %35 ve su kullanımında %45 tasarruf sağlanıyor. En önemlisi, 1 ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılması ile 20 ağacın kesilmesine gerek kalmıyor. Bunun yanında daha az yakıt kullanıldığı için atmosfere daha az zararlı sera gazı veriliyor.

Dünyada bitki örtüsü bakımında en zengin ülkelerden biri olan İsveç'te bile, her türlü kâğıt atıklarının çöpe atılmaması ve toplanması için özel organizasyonlar oluşturulmuştur.

Halen çöpe attığımız, cam ambalaj kapları ve alüminyum içecek kutularının da yeniden ham madde olarak kullanılması ekonomik bakımdan oldukça önemlidir. 2005 yılında Anavatanda 96,500 ton cam ambalaj atığının ham madde olarak yeniden üretimde kullanılması, konunun ekonomik bakımdan ne kadar önemli olduğunu gösterir. Hurda camın geri dönüşümde kullanılması ile yeni cam ambalaj ürünleri, cam kumu, cam mozaik, bina izolasyon malzemesi, cam tozu gibi malzeme ve yolların işaretlenmesinde kullanılan boya üretiliyor.

Diğer önemli bir atık olan Alüminyumun sıfırdan üretilmesi yerine; hurda alüminyum kutularının yeniden değerlendirilmesi,%35'e varan enerji tasarrufu sağlar.

Ülkemizde genellikle; kanalizasyona, dere yataklarına ve gelişigüzel yerlere dökülülen araba yağlarınında ekonomiye kazandırılması mümkündür. Bilindiği gibi atık yağlar; birçok ülkede yeniden motor yağı ve yakıt elde edilmesinde değerlendiriliyor.

Pil ve akülerin de gelişigüzel yerlere veya çöplere atılması halinde içindeki katminum ve cıva gibi kimyasal maddeler yeraltı sularına karışarak, zehir olarak insanlara geri döner. Bu nedenle mutlaka, ayrı toplanarak yeniden değerlendirilmesinde yarar vardır.

Ülkemizde, ciddi boyutlarda çevre kirliliğine sebep olan ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden çöp sorununun çözümü için; yıllardan beri sürdürülmekte olan çalışmaların artık sonuçlandırılması ve uygulamaya geçilmesi gerekir. Geri dönüşüm sisteminin oluşturulması halinde; şimdi olduğu gibi çöp yığınları oluşarak halkın sağlığı tehlikeye sokulmayacak ve doğal kaynaklarımızın kirlenmesi, değerli arazilerin çöplük olarak kullanılması önlenecektir. Ayrıca toplanıp değerlendirileceği için; gelişigüzel yerlerde naylon ambalaj malzemeleri, pet ve cam şişe kirlilikleri oluşmayacak.

En önemlisi; birçok ülkede servet olarak görülen çöplerin, toprağa gömülmesine son verilecek ve toplama, taşıma, geri dönüşüm, kompostlama gibi çeşitli yeni iş alanlarının ortaya çıkması ile ekonomiye de önemli katkı sağlanacaktır.

   761 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
04 Ekim 2008, Cumartesi   Girne Belediyesi’nin alkışlanacak uygulaması
27 Eylül 2008, Cumartesi   Yaşam Alanlarımızdaki Kanser Riskleri
13 Eylül 2008, Cumartesi   Çevre Kirliliği Ve Çözüm Yolları
03 Eylül 2008, Çarşamba   Dünya Barış Günü
23 Ağustos 2008, Cumartesi   Ülkemizin asayiş sorunu
12 Ağustos 2008, Salı   Tarımsal Üretim Planlaması
05 Ağustos 2008, Salı   Ülkemizde değişen koşullara göre yeni bitki türleri yetiştirilmeli
29 Temmuz 2008, Salı   Denizlerimizdeki Kirlilik
24 Temmuz 2008, Perşembe   Su Kıtlığı Üzerine
22 Temmuz 2008, Salı   Taş Ocakları Hakkında Görüşler



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.4210 1.4310
1 STERLİN 2.4073 2.4252
1 EURO 1.9296 1.9432



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

HAZIRLANIYORUZ...

Ali Baturay

EROĞLU DÖNMELİ MİYDİ?

Hasan Hastürer

Unutmadan, sesimiz kısılmadan....

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(43)

Akay Cemal

Biraz da okuyucu konuşsun... Türk emlaki n...

Ahmet Tolgay

KÜRESEL KRİZ GELİP ÇATTI... ÇIKIŞ YOLLARI ...

Bilbay Eminoğlu

İnsanı ağlarken bile güldüren adam: Mağusa...

Omaç BAŞAT

Önce evimizin içini temizleyelim

Hüseyin EKMEKÇİ

Cevap hakkı...

Dilek ÇETEREİSİ

Kuliste içtiler salonda oy verdiler

Aysu Basri

8-5 İNSAN HAKKI DÜZENİ

Emin AKKOR

Gerçek kabullenmeden çözüm üretilemez

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Dünyayı sarsan yedi gün

Oğuz Metiner

Ramazan Bayramınız mübarek olsun sevgili o...

Harid Fedai

Lârnaka Limanı





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital