Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
İşte kızların hali
Tanınma istemek intihar olur
Zeyna yakaladı, 2 ay hapse çarptırıldı
37 ev soyuldu, bir kişi tutuklandı
Azılı dolandırıcı hapsi boyladı
İşlediği suçlar ortaya çıkıyor
Mecliste Kıbrıs mesaisi
Dereboyu'nda eğlence yola taştı
Köpek balıkları için kendini astı
Bağcıl'ın Bulgarları birbirine girdi
Akdeniz'in en güzeli: Bellucci
Bandabulya'yı "keşvet, yaşa, hisset"
"Dirhemini yiyen köpek, kudurur"
Futbol'da naklen yayın için ihaleye çıkılıyor
37 Suriyeli mülteciye 5'er gün hapislik
Hathaway Venedik'te

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" düştü

Necdet Ergün

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   2 Temmuz 2008, Çarşamba Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Hatırlarsanız, geçen pazartesi "Evet, büyüme hızı düşmüştür, hatta buna bağlı olarak 2008'in ilk 4 ayında (arz şoklarının ve kur etkisini arındırdıktan sonra baktığımızda) reel ithalat negatife de dönmüş olabilir, ama ortada abartılı bir çöküş görünmüyor.

   Sorun, çökme ve negatife geçme değildir. Sanki sert yavaşlama ve sonrasında kısmi durgunluk veya yavaş büyümenin devam ettiği veya en azından 2007 talep seviyesinin korunduğu yönünde bir görüntü var. Bilemediniz en kötüsü 2008 Ocak-Nisan döneminde hafif bir küçülme de olabilir. Bunu da kabul edebiliriz demiştik.

   Kaldığımız yerden devam edelim. Peki madem ekonomik büyüme ve efektif talep ile ilgili tespitimiz bu, o vakit niçin son bir yıl içinde piyasadan artan bir oranda homurdanmalar ve şikayetler geliyor?

   Homurdanmaların sebebine geçmeden önce, şunu hemen belirteyim; 2008 Ocak-Nisan ithalat verilerine ve trendlerine baktığımda, 2007'de DPÖ'nün % 2,5'lik küçülme öngörüsünün aksine, daha önce defalarca söylediğimiz gibi pozitif büyüme olduğu yönündeki inancım daha da güçlenmiştir.

   Mesela, DPÖ, 2007'de toplam ithalatı 1,4 milyar USD öngörüyordu, fakat gerçekleşme % 15 artışla 1,6 milyar USD oldu. Artık, 2007'yi % 3-5 arası büyüme ile kapattık tezimize daha yakınız. Tabii, sonucu gerçekleşmeler çıkınca göreceğiz.

   Bir de büyüme ve talep konusunda yorum yaparken, sadece Kuzey kapılarından yapılan ithalat rakamlarına bakarak değil, mutlaka Güney'den yolcu beraberi perakente veya toptanda yılda ortalama 250 milyon USD civarı ithalat yaptığımızı da hesaplarımıza katmamız gerekir.

   Gelelim piyasalardan gelen homurdanmaların sebebine...

   Bendeniz piyasanın aksine düşünüyorum ve toplamda, yani GSMH'de over-all'da yavaşda olsa büyümenin devam ettiğini ama ekonomide "büyümenin kaynakları, yapısı ve şiddetinin göreli değişiminden" ve de "tüm bunların piyasadaki aktörlere farklı yansımasından" kaynaklanan başka bir sıkıntı ve durumun ortaya çıktığını tahmin ediyorum.

   Sanırım, GSMH toplamda yavaş da olsa büyümeye devam ediyor ama bu arada piyasadaki aktörler, aşağıda eşzamanlı ortaya çıkan 2 gelişmeden dolayı sıkıntıya giriyor. Çünkü,

1-Kapasite kullanım oranlarında göreli düşüş var.

2-Kar marjlarında göreli azalış var. Şimdi, işletmeler açısından bu iki negatif gelişmeyi birlikte izah etmeye çalışalım.

   Farz edin ki, eskiden piyasada 100 liralık talep vardı ve bunu 20 şirket paylaşıyordu, şimdilerde ise 100 liralık (aynı talep miktarı) veya 110 liralık talep (yavaş da olsa artan talep) 30 şirket tarafından paylaşılıyor. Bu aslında talebin çok fazla düşmediğini ama "işletme başına düşen talep miktarının(satışın) azaldığını ve bunun da haliyle birey ve şirket bazında kapasite kullanım oranlarının göreli azaldığını" gösteriyor.

   Bununla birlikte, birçok sektörde ve sektörcükte kar marjları da göreli düşmüştür. Kar marjlarının göreli düşmesinde "sektörlerde işletme sayısının ve haliyle rekabetin artmasının (Güney dahil) yanında, bununla eşzamanlı girdi maliyetlerinin artmasının da" etkisi vardır. Yani, artık piyasada göreli aynı veya daha düşük yahut da çok az artan ciro (satış) ile daha düşük kar marjlarına çalışılıyor.

   Demek ki, ekonomide (piyasada) içinde bulunduğumuz yeni durum için şunu söyleyebiliriz; 2003-2006 dönemine göre 2007-2008 yıllarında, genel olarak şirketler göreli daha düşük kapasite ile (kimisi de sektör dışı kalarak) ve göreli daha düşük kar marjı ile varlıklarını devam ettiriyorlar ve haliyle herkes eski pozisyonuna göre kıyas yaparak "işler çok düştü, satışlar azaldı" diye feryad ediyor.

   Bütün bunların üzerine, bir de ekonomide genel olarak bozulan ödemeler sistemi sorununu (finansman ve nakit akım sıkıntısı) eklediğimizde, piyasadan gelen homurdanmaların nedenini sanırım daha iyi anlayabiliriz.

   Bu iki sorunun varlığını test etmek için kendi kendimize şunu sorabiliriz. Herkes, içinde bulunduğu sektörde veya sektörcükte etrafına bir baksın bakalım, acaba bulunduğu sektörde işletme sayısı veya o işi yapanlar, önceki yıllara göre azaldı mı, yoksa çoğaldı mı?

   İstisna bir kaç sektör hariç (konut sektörü) muhtemelen sayı ve rekabet artmıştır. Zaten, 2007'den bugüne ekonomide açılan şirket (piyasaya yeni giren şirket) ile kapanan şirket ve iş sayısına baktığımızda bunu görebiliriz.

   Bu periyoda (2007-2008), daha çok market, süpermarket, berber, otel, restoran, klinik, butik, bar, cafe, seyahat acentesi, avukatlık hizmeti, taksi(ci) sayısı... vb işyerleri açılmıştır, yeni serbest meslek sahipleri, esnaf piyasaya girmiştir. Özetle, hemen hemen konut sektörü ve müteahhitliği hariç, her sektör ve sektörcükte yeni girişler artmıştır

   Bunun yanında, şehirleşmenin getirdiği ve yeni ulaştığımız gelir ve talep seviyesinin ortaya çıkardığı bilhassa hizmetler sektöründe, yeni işler, hizmetler, meslekler de devreye girmiştir. Bu da hem ekonominin hem de büyümenin yapısındaki değişimi gösterir.

   Yani, mesela artık lokomotif sektör konut ve inşaat piyasası, 4-5 yıl öncesi gibi büyümede etkili değildir. EVET, konut ve inşaat piyasasının etkisi büyüktür ama 2003-2006 döneminde olduğu kadar etkili değildir ve kısmen göreli önemi azalmıştır.

 

   TEMMUZ SONUNA KADAR "MOLA" ve BİR TEŞEKKÜR

   Bir süre dükkanı kapatıyoruz ve mola veriyoruz. Bu dönemde hem tatil hem de iş vesilesi ile farklı ülkeleri görme fırsatım olacak. Dönüşte, yediğimi-içtiğimi ve tabii gördüklerimi (!) anlatırım. Anlatmazsam zaten çatlarım.

   Gazeteye geldiğim günden beri, bana büyük bir hoşgörü ve müsamaha gösteren Süleyman Ergüçlü'ye de çok teşekkür ederim. Onunla her zaman kaliteli bir dialoğumuz oldu. Yolun açık olsun Süleyman Bey!

   1375 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
03 Eylül 2008, Çarşamba   Belça'da "KTÖS-DEV İŞ" tartışması ve öğretileri
01 Eylül 2008, Pazartesi   TAŞOCAKLARI'ndaki "Bermuda Şeytan Üçgeni"
27 Ağustos 2008, Çarşamba   ASGARİ ÜCRET'te ZOR AMA YANLIŞ TERCİH
25 Ağustos 2008, Pazartesi   Delikleri kapatın, yeter! Gerisini piyasa çözer
20 Ağustos 2008, Çarşamba   YENİ "ENERJİ POLİTİKASINA" İHTİYACIMIZ VAR
18 Ağustos 2008, Pazartesi   BATAK KREDİLER
13 Ağustos 2008, Çarşamba   ZAMLARIN, NE KADARI İÇERDEN, NE KADARI DIŞARDAN?
11 Ağustos 2008, Pazartesi   Ödeyeni enayi yapmayalım (mali aflar)
06 Ağustos 2008, Çarşamba   EKONOMİYE "AKP ve MÜZAKERE" DOPİNGİ
04 Ağustos 2008, Pazartesi   BU DÜZENLEME İLE HASTANEYE DÖN(E)MEZLER



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2122 1.2207
1 STERLİN 2.1588 2.1749
1 EURO 1.7582 1.7706



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

OKUYUCU GÖRÜŞLERİ

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Unutulduk!!!

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(39)...

Akay Cemal

Paylaşıma var mısın, yok musun?..

Ahmet Tolgay

Trodos: Dünü ve bugünü...

Bilbay Eminoğlu

Bakalım buna ne diyecekler?

Hüseyin EKMEKÇİ

Sonay Adem ne demek istedi?

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Aysu Basri

İRADE ve ÖDEV

Dr. Umut Altunç

Ateşli Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı?

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Müzakereler başlarken

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan'a girerken

Psikolog Ayla Kahraman

OKUL

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Aflatoksinden korkmalı mıyız?

Mehmet RATİP

Nagasaki'den Kıbrıs'a, Weller'...

Dr. Orhan Aydeniz

Dünya Barış Günü

Harid Fedai

(Geçen haftanın devamı)





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital