Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
İşte kızların hali
Tanınma istemek intihar olur
Zeyna yakaladı, 2 ay hapse çarptırıldı
37 ev soyuldu, bir kişi tutuklandı
Azılı dolandırıcı hapsi boyladı
İşlediği suçlar ortaya çıkıyor
Mecliste Kıbrıs mesaisi
Dereboyu'nda eğlence yola taştı
Köpek balıkları için kendini astı
Bağcıl'ın Bulgarları birbirine girdi
Akdeniz'in en güzeli: Bellucci
Bandabulya'yı "keşvet, yaşa, hisset"
"Dirhemini yiyen köpek, kudurur"
Futbol'da naklen yayın için ihaleye çıkılıyor
37 Suriyeli mülteciye 5'er gün hapislik
Hathaway Venedik'te

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Kalın Bağırsak Kanserinin Oluşum Mekanizmaları

Uzm. Mine Çağlar

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   22 Temmuz 2007, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Değerli okurlarım, geçen haftalarda kalın bağırsak kanserinin oluşumunda genetik yapının öneminden ve hastalığın genetik oluşum mekanizmalarından bahsederek özellikle kalın bağırsak yapısını oluşturan ve iç yüzeyini örten hücrelerin oluşum ve yenilenmesinin genlerin kontrolü altında olduğunu detaylarıyla paylaşmıştık. Bugünkü konu içeriğimizde ise sizlere, kalın bağırsak kanserinin oluşum mekanizmaları konusundaki bilgileri özetle aktarmaya çalışacağım.

Daha önceki konularımızda da paylaştığımız gibi, kalın bağırsak kanseri oluşumunun genlerle ilişkisi oldukça karmaşık olup, kalın bağırsak kanserinin gelişebilmesi için birden çok genetik mekanizmanın gerçekleşmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgiler ışığında bilim adamları kalın bağırsak kanserinin oluşum mekanizmalarını üç büyük gruba ayırmışlardır. Kalın bağırsak kanserinin oluşum mekanizmaları içerisinde rastlantısal kalın bağırsak kanseri oluşumu (%65-85), ailesel kalın bağırsak kanseri oluşumu (%10-30) ve kalıtsal kalın bağırsak kanseri oluşumu (%5-7) olmak üzere üç mekanizma yer almaktadır. Aşağıdaki şekilde kalın bağırsak kanserinin oluşum mekanizmaları bir tabloda gösterilmiştir.

Kalınbağırsak Kanserinin Oluşum Şekilleri

(FAP: ailesel adenomatöz polipozis sendromu, HNPCC: kalıtsal nonpolipozis kolorektal kanserlerdir).

Kadın ve erkekler arasında sıklıkla görülen bir kanser türü olan kalın bağırsak kanseri oluşumunun önemli ve büyük bir bölümü herhangi bir tanımlanmış genetik bozukluğa bağlı olmadan rastlantısal olarak gelişmekte olup, tüm kalın bağırsak kanserlerinin % 65-85'ini oluşturmaktadır. Rastlantısal tip kalın bağırsak kanserinde kalıtsal geçiş gözlenmemekle birlikte hastalığın oluşumunda bireylerin yaşam tarzlarının ve beslenme alışkanlıklarının rolünün olabileceği kuvvetle düşünülmektedir.

Kalın bağırsak kanserinin oluşumunda ikinci önemli oluşum şekli olan ailesel kalın bağırsak kanserinde, tanı alan kişilerin ailesinde birkaç nesilden beridir süregelen kalın bağırsak kanseri hikayesi bulunmaktadır. Tüm kalın bağırsak kanserlerinin yaklaşık olarak %10-30'u ailesel kalın bağırsak kanseri şeklinde görülmektedir. Bu tip aile hikayesi olan kişilerin rutin tarama testlerini ve muayenelerini düzenli olarak yaptırmaları ve bağırsak alışkanlıkları ile ilgili şikayetleri olduğu zaman hiç gecikmeden konuyla ilgili bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.

Kalın bağırsak kanserinin oluşumunda üçüncü önemli oluşum şekli ise kalıtsal geçişle olmaktadır. Tüm kolorektal kanser hastalarının %5 kadarı kalıtsal geçiş göstermektedir. Günümüzde kalıtsal kolorektal kanserinin belirlenmiş iki tipi vardır. Bunlardan birisi ailesel adenomatöz polipozis sendromu (familiyal polypozis coli/ FAP) olup diğeri ise kalıtsal nonpolipozis kolorektal kanserlerdir (HNPCC / Lynch sendromu).

Bugünkü konumuza son vermeden önce bir kez daha belirtmek istiyorum ki, erken tanısı, korunulabilmesi ve ayni zamanda erken tanı ile tedavideki başarı şansı yüksek olan kalın bağırsak kanserinin oluşumunda birçok faktör rol oynamaktadır. Bu nedenden dolayı, gelecek haftadan itibaren üzerinde duracağımız ve daha detaylarıyla paylaşacağımız korunulabilir faktörleri bilip uygulamanın hastalıktan korunmada önemli bir adım olduğunu belirtmek istiyorum.

Değerli okurlarım, gelecek hafta "çevresel risk faktörlerinin kalın bağırsak kanserinin oluşumundaki rolü" konusu ile konumuza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Değerli okurlarım, gelecek hafta sizlerle yeniden buluşmak dileğiyle, sizlere sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir hafta geçirmenizi diliyorum.

Sorularınız için elektronik posta adresim : caglar@kktc.net

   1502 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
11 Ağustos 2008, Pazartesi   Akciğer kanseri
03 Ağustos 2008, Pazar   Cilt kanserinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
27 Temmuz 2008, Pazar   Cilt Kanserinin Belirtileri ve Erken Tanı Yöntemleri
20 Temmuz 2008, Pazar   Cilt kanseri ve risk faktörleri
14 Temmuz 2008, Pazartesi   Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
06 Temmuz 2008, Pazar   Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri
29 Haziran 2008, Pazar   Güneş ışınları ve cilt kanseri
22 Haziran 2008, Pazar   Cilt kanseri nedir?
16 Haziran 2008, Pazartesi   Cilt Kanseri
08 Haziran 2008, Pazar   Mesane kanserinden korunma ve erken tanının önemi



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2122 1.2207
1 STERLİN 2.1588 2.1749
1 EURO 1.7582 1.7706



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

OKUYUCU GÖRÜŞLERİ

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Unutulduk!!!

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(39)...

Akay Cemal

Paylaşıma var mısın, yok musun?..

Ahmet Tolgay

Trodos: Dünü ve bugünü...

Bilbay Eminoğlu

Bakalım buna ne diyecekler?

Hüseyin EKMEKÇİ

Sonay Adem ne demek istedi?

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Aysu Basri

İRADE ve ÖDEV

Dr. Umut Altunç

Ateşli Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı?

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Müzakereler başlarken

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan'a girerken

Psikolog Ayla Kahraman

OKUL

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Aflatoksinden korkmalı mıyız?

Mehmet RATİP

Nagasaki'den Kıbrıs'a, Weller'...

Dr. Orhan Aydeniz

Dünya Barış Günü

Harid Fedai

(Geçen haftanın devamı)





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital