Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Her taraf toz duman
Refüje çarpıp takla attı
Yeşilırmak'ta doğa tahribatı
Okul ve cami dışında din dersi verilmesi için çalışma yapılıyor
Tankerle su taşınmasına komşu öfkesi
Biyologlar Derneği: Kanlıdere kurutuluyor
Bariyerler durduramadı
Kötü kokular içinde, farelerle yaşamak istemiyoruz
Anastasiadis taviz konusundaki sözlerine açıklık getirdi
AB, Talat ile temas kurmalı
Kıbrıs sorunu gelecek sonbahara kadar çözülmüş olacak
Orucun zararı aşırı yemek
Elektrik, yüzde 40 ucuzlamalı
Hristofyas: Mülkiyet önemli mesele
Yamaç paraşütünde dünya klasmanındayız
Talat: AB Kıbrıs meselesinde olumlu rol oynayamaz

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

İsrail İran'ı vuracak mı?

Dr. İsmail KEMAL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   26 Haziran 2008, Perşembe Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Son günlerde yaşanan iki gelişme, dikkatlerin yeniden İran üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu. Bunlardan birincisi, İsrail hava kuvvetlerinin gerçekleştirdiği geniş çaplı tatbikat, ikincisi de Avrupa Birliği'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulama kararıydı. Nükleer programı konusunda İran'a yönelik baskılar artıyor. Çember daralıyor. Önümüzdeki dönem bu açıdan kritik olacak. İran konusunun bölgesel ve uluslararası boyutlarını hesaplamaya çalışmak son derece önemli.

   Görev süresi dolmakta olan Bush yönetiminin en önemli dış politika önceliklerinden biri İran. Başkan Bush, Avrupa ülkelerine yaptığı veda ziyaretinde hep İran konusunu gündeme getirdi ve Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya gibi ülkelerden destek aldı. Bu bağlamda, AB'nin 23 Haziran'da İran'a yeni yaptırım kararı alması raslantı değil. Bush yönetimi, geçmişte Amerikan ordusunun İran'a askeri operasyon düzenlemesi olasılığını ciddi olarak ele almıştı. Ancak bu olasılık giderek zayıfladı. Başkanlık seçimlerine az zaman kala İran'a Amerikan saldırısı pek olası görünmüyor. İşte bu noktada İsrail ön plana çıkıyor.

    İsrail, İran'a yönelik bir saldırının ABD tarafından gerçekleştirilmesini tercih eder. Amerikan saldırısı gerçekleşmeyecekse, kendisi böyle bir saldırı yapmayı ciddi olarak planlıyor. İsrail hava kuvvetleri, Haziran ayı başlarında, Doğu Akdeniz'de yüzden fazla F-16 ve F-15 savaş uçağının katıldığı bir tatbikat gerçekleştirdi. Amerikalı yetkililer, bu tatbikatı İran'a yönelik saldırı tatbikatı olarak yorumladılar. İsrail, bu tatbikatla hem 900 kilometre uzaktaki hedefleri vurma kabiliyetini geliştirmiş, hem de dünyaya gerekirse tek başına hareket edebileceği mesajını vermiş oldu. Mesaj, hem İran'a, hem de ABD ve AB'ye. Bu gelişmeler karşısında İran boş durmuyor, kendi hava savunma sistemlerini geliştiriyor. İran'a askeri saldırı olasılığına uluslararası tepkiler de var. Uluslararası Atom Enerjisi Örgütü Başkanı Muhammed el Baradei, askeri bir saldırı durumunda görevinden istifa edeceğini açıkladı. Rusya, askeri müdahaleye karşı olduğunu açıkladı.

   ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton, İsrail'in İran'a yönelik hava operasyonu konusunda ilginç bir açıklama yaptı. Bolton, İsrail'in ABD seçimlerinden önce harekete geçmeyeceğini ancak "Seçimi kim kazanırsa kazansın, yeni başkanın göreve başlaması da askeri operasyonun ertelenmesine ya da rafa kaldırılmasına yol açabilir. Bu yüzden bir saldırı için en uygun tarih, seçimin yapılacağı 4 Kasım 2008 ve devir teslim töreninin gerçekleştirileceği 20 Ocak 2009 tarihleri arası gibi görünüyor" dedi. Bolton, bölgedeki Arap ülkelerinin böylesi bir saldırıdan memnun olacağını da söyledi.

    Avrupa Birliği, İran etrafındaki ekonomik kıskacı daralttı. İran'ın en büyük bankası Bank Melli'nin Avrupa ülkelerindeki hesapları donduruldu. AB, başka yaptırımlar da uyguluyor. İran, bu gelişmeleri beklediği için, Avrupa bankalarındaki paralarını geri çekmiş, bu bankalarla çalışmayacağını açıklamıştı. İran'ın Avrupa bankalarından 75 milyar dolar çektiği tahmin ediliyor. Bu paraların nereye gideceği merakla izlenen bir konu. İran, petrol ihracatı nedeniyle büyük gelir elde ediyor. Paralarını nereye yatıracağı hem ekonomik, hem de dış politika açısından önemli.

    İran, Avrupa bankalarından çektiği paraların bir kısmını Türkiye'ye yatırır mı? Böyle bir olasılık var. İran, böylesi bir kararla Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmek isteyebilir. Türkiye, İran'dan gelecek yatırımı memnuniyetle karşılar ancak ABD ile ilişkilerine zarar vermemesine de dikkat eder. ABD, Türkiye'yi mümkün olduğunca İran'dan uzaklaştırmaya çalışıyor. Bu yönde baskı yapıyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Tahran'la enerji ilişkilerinin durdurulmasını talep ediyor. İran ise, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. 2007 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 8 milyar doları aştı. Özellikle enerji alanında önemli işbirliği projeleri gündemde. Türkiye, İran'ın nükleer silahlar geliştirmesine sıcak bakmıyor ama bu ülkeyle iyi komşuluk ilişkileri geliştirmek istiyor. İşte bu noktada hem ABD, hem de İran'la iyi ilişki politikası sürdürülüyor. Tabii bu kolay değil.

   İran, nükleer programından geri adım atmaya niyetli değil. ABD ise, İran'ın nükleer programını engellemekte kararlı. AB, bu politikaya destek veriyor. İsrail, askeri tehditte bulunuyor. Bu satranç oyununda bundan sonra yapılacak hamleler son derece önemli. Bu hamleler, bölgesel ve uluslararası sonuçlar doğuracak. İran'ın nükleer programı konusunda kritik bir döneme giriyoruz. Çok kısa sürede önemli gelişmeler beklenmiyor ancak bu dönemde atılacak adımlar, daha sonraki gelişmeleri hazırlayacak.

   İran'ın nükleer programı konunun diplomatik yollardan çözümü herkesin yararına olur.    

   756 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
07 Eylül 2008, Pazar   Futbol diplomasisi
04 Eylül 2008, Perşembe   Müzakereler başlarken
31 Ağustos 2008, Pazar   Karadeniz ve Montrö
28 Ağustos 2008, Perşembe   Soğuk Savaş mı?
24 Ağustos 2008, Pazar   Stalin ve "ulusal sorun"
21 Ağustos 2008, Perşembe   Batı'nın Afganistan çıkmazı
17 Ağustos 2008, Pazar   Kafkasya istikrar paktı gerçekçi mi?
14 Ağustos 2008, Perşembe   Kafkaslar'da yeni dengeler
10 Ağustos 2008, Pazar   Kafkaslar'da savaş
07 Ağustos 2008, Perşembe   Fransa ve Ruanda soykırımı



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2122 1.2207
1 STERLİN 2.1588 2.1749
1 EURO 1.7582 1.7706



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

FARKLILIK YARATABİLME ADINA...

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Tiyatromuza yaşam verenleri hep ayakta alk...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(39)...

Akay Cemal

Hristofyas'ın tavsiyelerine bu halkın ...

Ahmet Tolgay

Okunması gereken "Kıbrıslı" bir ki...

Bilbay Eminoğlu

Eski insanlarımız

Hüseyin EKMEKÇİ

Doktorun değeri...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Aysu Basri

DİN DERSLERİ

Dr. Umut Altunç

Normal doğum mu? Sezeryan mı?

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Futbol diplomasisi

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan'a girerken

Psikolog Ayla Kahraman

OKUL

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Veee Renkler...

Mehmet RATİP

Robert Walser'i okumamanın ızdırabı

Dr. Orhan Aydeniz

Dünya Barış Günü

Harid Fedai

(Geçen haftanın devamı)





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital