Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Nev başkenti "Alev Alev" yaktı
Gazimağusa'da bu akşam Bonnie Tyler var
Futbolda alınan sonuçlar ve günün programı
Futbolcular istediğini aldı
Hasan Olgu ve Fırat Yalova'da

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Yaşamın sınırlarını zorlayacak projede liderlik YDÜ'de

Ata ATUN

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   20 Nisan 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yaşamın sınırlarını zorlayacak projede liderlik YDÜ'de

      

   Yakın Doğu Üniversitesi, 11 Haziran 2007 tarihinde, IBM Türk ile "YDÜ- IBM İnovasyon Merkezi" kurulması hakkında protokol antlaşması imzalayarak, KKTC'de bir ilki daha gerçekleştirmişti.

   Yapılan antlaşma kâğıt üzerinde kalmadı ve süper bilgisayarın kurulum çalışmaları aynı gün, törenden hemen sonra başlatıldı ve Nisan 2008 başında da süper bilgisayarın tüm kuruluş çalışmaları ve denemeleri tamamlanarak bilim dünyasına kazandırıldı.

   12 Terra Baytlık işlem hızı ile "YDÜ-IBM İnovasyon Merkezi" Doğu Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'da tek olurken, işlem hızına göre de dünyada "En iyi 500 listesinde" ilk 100'ün ortalarına oturuverdi. Ülkeler bazında 13., dünya üniversiteleri arasında 12. sırada yerini aldı.

   YDÜ-IBM İnovasyon Merkezi'ndeki Süper bilgisayarlar aslında iki tane. Birisi tüm işlemleri ve matematiksel analizleri yapan, diğeri de bu sonuçları insanların algılayabileceği şekilde görsel veya yazılı hale getiren bilgisayar.

   Analizleri yapan birinci süper bilgisayar, dörder çekirdekli İntel işlemcilerin kullandığı toplam 1280 çekirdeğe sahip ve 12 Terra byte işlem kapasiteli. Terra kelimesi Latincede trilyonun karşılığı olup 12 adet sıfırla veya 10 üzeri 12 tanımı ile ifade edilmektedir.

   İkincisi ise 3 Terra byte işlem kapasiteli ve IBM'in yeni nesil Cell teknolojisi esasında kurulu. Özellikle grafiksel tasarımlar, moleküler modelleme, sonlu elementler analizi ve işlemsel akışkanlar mekaniği gibi araştırmalara daha uyumlu bir süper bilgisayar. Bu bilgisayarın temel özelliği, birinci bilgisayarın ürettiği sonuçları büyük bir ekranda görsel olarak kullanıcıya sunması ve görüntüleri anında üç boyutlu hale çevirebilmesi.

   Aralık 2007'de yoğun bir uzman trafiğinin yaşandığı bayram sürecinde ekibe, Amerikalı uzmanların da katılımıyla bilgisayar, nihai yeri olan İnnovasyon merkezi odasına taşındı ve 24 saatlik vardiyalar halinde çalışan YDÜ ve IBM ekipleri 9 büyük kara kutu şeklinde görünen bilgisayarı kilometrelerce kablo kullanarak birbirine bağladı. 24 Aralık 2007 Pazartesi günü bilgisayara ilk kez elektrik verildi ve "Süper Bilgisayar" insanlığa hizmet etmek için gözlerini açtı.

   YDÜ-IBM İnovasyon Merkezi'ndeki Süper bilgisayarlar kişiye özel gen bazlı ilaç üretimi, iklim değişikliklerinin sebeplerinin anlaşılması, biyoloji, nano teknoloji, uzay araştırmaları, ekolojik analizler ve bilimsel alanlardaki her tür çalışmalarda kullanılacak.

   IBM'nin desteği ile Hauptman Woodward Araştırma Enstitüsünde insan yaşamının sınırlarını zorlayacak "Kanseri Fethedelim" adlı büyük bir proje yürütülüyor.

   Söz konusu proje kanserin oluşumu, gelişmesi ve tedavisini anlayabilmek amacıyla vücuttaki proteinleri inceliyor ve kanser oluşan yerlerdeki proteinlerin görev ve davranışını bilimsel olarak çözmeye çalışıyor. Projenin esas amacı ise hücrelerdeki kristalleşmenin sürecini anlamayı geliştirmek ve kristalleşmeye uygun koşulları taşıyan proteinlerin analizini yapmak.

   İnsan vücudunda 9,400 tür protein bulunuyor ve bu proje kapsamında her proteinde 1,536 değişik deney ve analiz yapılıyor, sonuçlar bilgisayarlara yükleniyor ve sonuç bekleniyor.

   İçinde bulunduğumuz günün teknolojisi ile bu projedeki deneylerin sonucunu almak birkaç yüz yıl gerektiriyor. Bu süreci kısaltmak amacı ile IBM'in bilgisayarlar arasında bir ağ oluşturdu ve bu ağ sayesinde projenin bölünebilir parçaları dünyadaki çeşitli bilgisayarlar arasında bölüştürüldü. Ağın içinde 60'ı üniversite olmak üzere 370 kurum ve PC olarak tanımladığımız 370,000 den fazla da masa üstü kişisel bilgisayar var.

   "YDÜ İnovasyon Merkezi"nde bulunan birinci süper bilgisayarın yüzde 10 kapasitesi bu projede çalışmak üzere ayrıldı. 18 Nisan tarihi itibarı ile YDÜ süper bilgisayarı, 1 yıl 144 gün 3 saatlik işi sadece 5 günde tamamlayarak bu insanlık yararına olan tatlı yarışta birincilik bayrağını ele geçirdi.

   "YDÜ İnovasyon Merkezi"nin "Kanseri Fethedelim" adlı araştırma projesine katkı koymak için çalışma gruplarına giriş tarihi 9 Nisan ve araştırmalara katkı koyma tarihi 14 Nisan olmasına rağmen, 19 Nisan sonuçlarına göre Yakın Doğu Ekibi (neu-innova) 1. sıraya yükseldi. 

   İlk çalışma günü olan 14 Nisan'da neu-innova'nın "Dönüm noktası" sonuçları 150,000 iken bu sonuçlar 18 Nisan'da 700 bine, 19 Nisan'da da 877,348'e yükseldi. 

   "YDÜ İnovasyon Merkezi", dünya üzerinde çeşitli konularda araştırma yapan 73,316 ekibin arasına 15 Nisan tarihinde, yani katılımının ilk gününde, aldığı sonuçlarla 21,383'üncü sıradan girdi. 16 Nisan'da 9,217'nciliğe 17 Nisan'da 5,025'inciliğe ve 18 Nisan'da 4,161'inciliğe yükseldi.

   Bugün itibarı ile ülkeler arası sıralamada 2. konumda, tıbbi, elektronik, uzay, nano teknoloji gibi çeşitli konularda araştırma yapan 73,316 araştırma ekibi arasındaki genel sıralamada 877,348 puanla 146. sırada ve "Kanseri Fethedelim Projesi"nde ise 1.ci konumda lider durumunda.

   Bu yazı konusu sonuçların her gün değiştiği bilgileri, aşağıdaki sitelerden alabilirsiniz. 

http://stats.kwsn.net/user.php?proj=wcg&cpid=e7b01b48accec90e484c86270c48b4f2

http://stats.kwsn.net/team.php?proj=wcg&teamid=19478

   276 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
06 Temmuz 2008, Pazar   KALİTELİ İNSAN AYRICALIĞI
03 Temmuz 2008, Perşembe   TEK EGEMENLİK, TEK VATANDAŞLIK
30 Haziran 2008, Pazartesi   TIKANAN KELİMELERİN DİLİ
29 Haziran 2008, Pazar   TRAFİK CEZA YÖNTEMİNDE HATA VAR
26 Haziran 2008, Perşembe   NİKO'YA KULAK VERİN
23 Haziran 2008, Pazartesi   ÇÖZÜM ÇERÇEVESİ BELLİ
22 Haziran 2008, Pazar   CEZAYİR SOYKIRIMI ANITI YAPILMALI
19 Haziran 2008, Perşembe   TALAT'IN SİYASİ ÇALIMI
16 Haziran 2008, Pazartesi   RUMLARI DAVA ETMEK ZOR MU?
15 Haziran 2008, Pazar   YILLARCA İSMİNİ YAŞATMAK



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2301 1.2388
1 STERLİN 2.4374 2.4555
1 EURO 1.9314 1.9407



YAZARLAR : .

Süleyman Ergüçlü

Her yolun bir sonu vardır

Başaran Düzgün

NÜFUS, ÇEVRE VE BİR HOŞGELDİN

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Denizden para değil cesaret kazandım...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(23)...

Akay Cemal

Kissinger'den Denktaş'a tavsiye: E...

Ahmet Tolgay

Laforizmalar

Bilbay Eminoğlu

"Ama dibelik ya beleşe verecek gızımı ...

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerindeki...

Dr. Umut Altunç

Kıbrıs Güneşi, Ultraviyöle ve Bebekler

Aysu Basri

AYRILIRKEN DE SEVEBİLMEK

Sevilay SADIKOĞLU

Çocuğuma okul arıyorum...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Multipl Skleroz

Dr. İsmail KEMAL

G-8 zirvesi

Emin AKKOR

Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halk...

Oğuz Metiner

Mübarek Üç Aylar

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

KIBRIS TÜRK MÜZİK İŞÇİLERİ

Beste SAKALLI

II. Uluslararası Şiir Buluşması

Psikolog Ayla Kahraman

Psikososyal istismar

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Cildi koruyan gıdalar

Osman Ertuğ

Meselenin özü

Bener HAKERİ

Şairler, ah bu şairler!

Ata ATUN

KALİTELİ İNSAN AYRICALIĞI

Mehmet RATİP

Tahtası eksik bir ülke ve "su tahtası&...

Dr. Orhan Aydeniz

Kuraklık felaketi ve çözüm yolları

Harid Fedai

Halayık - Kapu Cinâyeti

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital