Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Büyük sınav
Yangından korkan 2 yaşındaki Rum çocuğun kalbi durdu
Güney'de eski bir polis, uyuşturucudan yakalandı
291 İlkokul öğrencisinin hazırladığı "unutmadan -sesimiz kısılmadan" adlı kitap tanıtıldı
Maliye Bakanı, halkla alay ediyor
KAR'dan köpeklerin zehirlenmesine tepki
Avukatlara getirilen yasak hukuka aykırı
Hristofyas, kapsamlı çözüm ilkelerine ilişkin kavram karmaşası yaratmaya çalışıyor
Kır defilesi
Yangın büyüdü

YORUMLANANLAR
Büyük sınav [1]
Bulutoğluları: Artık ipler koptu [1]
4 ay hırsızlıktan arandı adaya girerken yakalandı [1]
14 yaşındaki kızla cinsel ilişki [1]
Bu kez Girne zehirlendi [2]
13. maaş ve emeklilik ikramiyesinin budanacağı iddiaları cinayettir [1]
Defne öykü yazma yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi [1]
YDÜ Tıp Fakültesi törenle eğitime başladı [4]
Bankalarımız güçlü [1]
Bu sefer ölümlü isyan çıkacak [1]
Girne'de yine fuhuş, yine Afrikalı [5]
Annesini dövdü, tutuklandı [4]
Mecbure Esen kurtarılamadı [4]
Talat değişmezse çözüm bulamayacağız [1]
KKTC'de "ozon"lu tedavi başlıyor [2]



BİR TARAFTAN ÖLDÜREN BİR TARAFTAN KAYBETTİREN SİSTEMSİZLİK ve SİGORTACILIK

Aysu Basri

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   14 Şubat 2008, Perşembe Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Bazen yaşanan bir olay, arkasından çok daha farklı gerçeklikleri de ortaya çıkarır.

Bizim için ise bu gerçeklikler, genellikle bir sistemsizliğin örneği olur.

Trafik kazaları, bu ükede en fazla konuştuğumuz sorunların başında geliyor.

Neredeyse Kıbrıs sorunu kadar çok konuşuyoruz, her gün yaşanan kazaları. Ama nedense, bir türlü işleyebilir ve sürdürülebilir bir sistem yaratamadık trafik konusunda.

Bu alanda verilen son rakamlar, son 3 yılda ölümlü kaza sayısında %36 azalma yaşandığını ortaya koyuyor.

Ancak ne var ki, hala yapılması gereken çok önemli şeyler var.

Trafik ile ilgili yıllardır dile getirilen, sigorta primlerinin düzenlenmesi konusu yılan hikayesine döndü.

Oysa kaza yapan ile kaza yapmayan sürücünün ödeyeceği primin farklı olması, sigortalanacak otomobilin türüne ve kaza potansiyeline göre primlendirilmesi, ya da sürücünün yaşının gözönünde bulundurulması ile ilgili uygulamalar, Avrupa'da birçok ülkede yürürlükte.

Ama biz bu konuda bir türlü bir gelişme sağlayamıyoruz.

Ve sigorta sektörünün kendine baktığımızda da sektörün içinde bulunduğu sıkıntılar bir başka sistem karmaşasının örneği olarak çıkıyor karşımıza.

Henüz ciddi anlamda bir sigorta anlayışına sahip olamadığımız ise, yine geçtiğimiz günlerde, Lefkoşa Sanayi Bölgesi'nde yaşanan yangınla ortaya çıktı.

Yangının küle çevirdiği işyeri, gerçek değeri ile sigortalanmadığı için ciddi anlamda maddi zarara uğradı.

Çünkü, aslında toplum olarak bu sektöre güvenmiyoruz.

Sistem de güvenebilmemiz için gereken düzenlemeleri yapmıyor.

Sigorta sektörünün içinde bulunduğu sorunlar, sektör temsilcileri tarafından çeşitli vesilelerle dile getiriliyor.

Bu alanda bıkıp usanmadan, belli açılımlar ortaya koyarak sorunlara dikkat çekmeye çalışanlardan biri de Sn Ersan Dağlı.

Dağlı'nın, geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs Gazetesi'nde yer alan bir yorumu, altı çizilmesi gereken önemli noktaları gündeme taşıyor.

"Bugün, sigorta sektörünün, KKTC'de verdiği güvence tutarının 10 milyar doların üzerinde olduğunu düşünmekteyim" diyen Ersan Dağlı, GSYİH'dan da arzu edilen düzeyde pay alınmadığını dikkate getirerek, sekötörün bağlı bulunduğu Para Kambiyo Dairesi Müdürlüğü'nün başarılı olamadığını vurguluyor.

Bir süre önce Dünya Bankası, Kuzey Kıbrıs ile ilgili olarak yayımladığı raporunda, sigortacılık sektörünü de analiz etmiş ve sektörün bugünkü haliyle, ciddi eksiklikler içerdiğini, bunun da riskler yarattığını vurgulamıştı.

Sektörün herşeyen önce bağımsız bir denetleyici ve düzenleyici organa ihtiyaç duyduğu gerçeği var karşımızda.

Ersan Dağlı da Kıbrıs Gazetesi'nde yayımlanan yazısında, mevcut yasanın 50.000 YTL sermaye ile sigorta şirketi kurmaya müsade edebilecek bir durumda olduğuna vurgu yapıyor.

Şüphesiz ki, böyle bir sermaye ile çalışmayı düşünen hiçbir şirket, aldığı riski karşılayabilecek düzeyde olmayacaktır.

Ne var ki, defalarca dile getirilmesine rağmen, bu alanda gerekli yasal düzenlemeler bir türlü yapılmıyor.

Bunların yapılmamasının çeşitli sebepleri yanında, sektörün genelde cılız ve mali kaynağı yetrsiz ayaklarının, çıtanın yükselmesini arzu etmemesi de önemli bir rol oynuyor gibi görünüyor.

Ersan Dağlı belli örnekler veriyor, yazısında;

Avrupa ve diğer dünya ülkelerinde, kişi başına düşen sigorta primi, 3000 dolar ve Güney Kıbrıs'ta, 1000 dolar iken, Kuzey Kıbrıs'ın 200 dolar düzeyinde seyrettiğine dikkat çekiyor, bu örneklerde de.

2006 Ağustos'unda, Girne'de yaşanan tır kazasında, 9 araç, ciddi anlamda zarar gördü.

Tek sevindirici tarafı, kazada ölen olmaması iken, 200 bin YTL'lerde olan maddi hasarın, sadece, 15 bin YTL'sinin ödenmesi tartışması yaşandı.

Zararla prim arasındaki bu uçurum, 1954'den beri değişitirilmeyen, Motorlu Araçlar 3. Şahıs Sigorta Yasası'ndan kaynaklanıyordu.

Bugün hala söz konusu yasada değişiklikler yapılması gerektiği dile getiriliyor.

Yanıbaşımızdaki Güney Kıbrıs'ta örneğin, bu limit, 100 bin Euro.

AB ise bunu 1 milyona çıkarmayı planlıyor.

Ve 2006 Ağustos'unda yaşanan TIR kazasının ardından, 2007 yılında, bu kez, 7 ölümlü bir kamyon kazası yaşandı.

Geçtiğimiz ay da beton karıştırıcı bir kamyon, kontrolden çıkarak, Girne'de bir eve girdi.

Yaşanan bunca örnekten sonra, bugün hala yük denetimleri ve şehir içine ağır vasıtaların girişleri sorunu çözülemedi.

Geçtiğimiz gün, Kıbrıs Gazetesi'nde Ersan Dağlı'nın yazısını okuyunca, arşivde kısa bir araştırma yaptım.

Örneğin, Sn Ersan Dağlı, 2006 yılında da Yenidüzen Gazetesi'ne verdiği özel bir röportajda, aynı sorunları dile getiriyor.

Ve aradan geçen zaman içinde hiçbir gelişme sağlanamıyor.

Karşımızda böyle bir fotoğraf varken, sistem karmaşasının birçok alanda ne boyutlarda olduğu gerçeği ile yüzleşiyoruz.

Trafik ve sigortacılık, birbirinden ayrı konular olsa da sistemsizliğin, bir taraftan nasıl öldürdüğü ve bir taraftan nasıl kaybettirip, zarar yarattığına iyi iki örnektir diye düşünüyorum.

Sigorta sektörü gelişmekte olan sektörlerden biri.

Örneğin, bir dönem ciddi krizler yaşanan Bankacılık sektöründe önemli mesafeler katedildi.

Sektör, bugün, çok daha sağlıklı ve güvenilir bir zemine oturuyor.

Sigortacılık için de büyük krizler beklemeden, kendi kaynaklarımıza sahip çıkarak, gerekenleri yapmak ve zamanında yapmak, gelişme alanında önemli bir katkı sağlayacaktır.

Bunun ötesinde ekonomik akıl gereği zaten yapılması gerekenleri yapmak zorunda olduğumuz aşikar bir yapı var karşımızda.

En azından bu gereklilikleri sistemsizlik kurbanı etmemek gerekiyor.

   804 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
11 Ekim 2008, Cumartesi   8-5 İNSAN HAKKI DÜZENİ
10 Ekim 2008, Cuma   ÖLMEDEN GÖREBİLECEKLER Mİ?
09 Ekim 2008, Perşembe   AVRUPALILIK KAÇ PARA?
08 Ekim 2008, Çarşamba   DOKTOR KEMAL'E AŞK MEKTUBU
07 Ekim 2008, Salı   KADINA SEKSİLİĞİNİ, ERKEĞE GÜCÜNÜ KAYBETTİREN YASA
27 Eylül 2008, Cumartesi   Eylüle veda ederken
26 Eylül 2008, Cuma   Anayasa Mahkemesi ve Cumhurbaşkanı'nın Sorumluluğu
25 Eylül 2008, Perşembe   NE KORUYABİLİYORUZ NE DE KURTULABİLİYORUZ AMA BATIYORUZ
24 Eylül 2008, Çarşamba   TABİBLER BİRLİĞİ YENİ YÖNETİMİNİN DÜŞÜNCELERİ
23 Eylül 2008, Salı   TABİBLER BİRLİĞİ ESKİ YÖNETİMİ'NİN DÜŞÜNCELERİ



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1,3763 1,3860
1 STERLİN 2,3826 2,4004
1 EURO 1,8890 1,9022



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

ÇIKARLAR MI KORKULAR MI?

Ali Baturay

EROĞLU DÖNMELİ MİYDİ?

Hasan Hastürer

Şimdi obir taraftan ucuz olduk... Tamam mı...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(43)

Akay Cemal

Desmond Tutu'yu kim tutar?..

Ahmet Tolgay

LAFORİZMALAR

Bilbay Eminoğlu

Okurlardan güncel konulara ilişkin görüşle...

Omaç BAŞAT

Önce evimizin içini temizleyelim

Hüseyin EKMEKÇİ

Cevap hakkı...

Dilek ÇETEREİSİ

Kuliste içtiler salonda oy verdiler

Aysu Basri

8-5 İNSAN HAKKI DÜZENİ

Emin AKKOR

Gerçek kabullenmeden çözüm üretilemez

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Mali kriz ve AB

Oğuz Metiner

Ramazan Bayramınız mübarek olsun sevgili o...

Harid Fedai

Lârnaka Limanı





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital