|
- KAVGA YOK AMA İŞLER TIKIRINDA... Çok geniş bir ilgi alanı olan İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi, dün meclis gündeminin ilk sırasındaydı. Doğumdan ölüme kadar çok geniş bir yelpazedeki konuları içeren İçişleri Bakanlığı bütçesinde, eskiden olduğu gibi "kıran kırana" tartışmalar yerine "tatlı tatlı" konuşmalar yapıldı. Muhalefetin mecliste olmaması kavgaları engelleyip tatsız bir hava yaratsa da işler tıkırında ilerliyor.
- AKINCI, SERDAROĞLU'NA VEKALET VERDİ... İçişleri bütçesiyle ilgili mecliste muhalefet görevini tek başına yürüten Mustafa Akıncı(BDH), konuşmasının başında saat 11.30'daki programı nedeniyle meclisten ayrılmak zorunda kalacağını belirtip, görevi "vekaleten" Ergün Serdaroğlu'na (bağımsız) bırakacağını söyledi ve peşinen oyunun "ret" olduğunu bildirdi. Oy doğrultusu konusunda oldukça sıkıntılı olan Akıncı, geçtiğimiz cuma günü kendilerinin ret oyuna rağmen BRT'nin "bütçenin oybirliğiyle" geçtiği yönündeki haberine çok içerlemiş. Akıncı, bu yüzden dün oyunun ret olacağını peşinen belirtti.
- "PRESTİJ BİNA" TARTIŞMASI... Akıncı, Lefkoşa'da yükselen eski Severis Un Fabrikası yerindeki inşaatla ilgili eleştirilerini dün de sürdürerek, bu inşaatın "prestij bina" olarak anıldığını fakat ülkede birçok tarihi güzel binanın "prestij bina" olduğunu söyledi ve "Ne kadar yükselirsek havaya o kadar prestijimiz artar mantığını anlamak mümkün değil" ifadesiyle buna karşı çıktı. İçişleri Bakanı Özkan Murat yerinden müdahale edince Akıncı, "Ben yüksek binaya karşı değilim ama her şey planlı, programlı yapılmalı" dedi.
- "KİTABINA UYDURMAK"... "Adam yükseklikle ilgili uyması gerekli oranı aştı, şimdi oturduk çare ararık" diyen Akıncı, "Ne yapıyoruz, okul yıkıyoruz bunun için. Bakanlar Kurulu'nun 29 Kasım tarihli toplantısında Fazıl Plümer Anaokulu'nun yıkılması ve buradaki yolun bir kısmının yol olmaktan çıkarılmasını öngören bir karar alındı. O bölge de turizm yatırım alanı olacakmış" şeklinde konuştu ve ekledi: "Yani bu ülkede plansız-programsız, kaçak, 5 kattan da fazla birileri bir şey yapıyor; ne devlet, ne de belediye buna zamanında bir şey yapabiliyor. Sonra da tüm olanları kitabına uyduruyoruz".
- "MAVİ VE KIRMIZI BONCUK"... Akıncı, taksicilerin son günlerde şikayetçi olduğu bir konuyu meclis gündemine taşımak istediğini ifade ederek "Ercan'a otobüs konacakmış" demeye kalmadan Murat, "12 tane sıfır kilometre otobüs girecek devreye" diye açıklamada bulundu. Akıncı da bunun üzerinde "Yani bu memlekette mavi boncuk dağıtmak bir alışkanlık oldu" ifadesini kullandı. Buna canı sıkılan Bakan Murat, "Siz ne yaptınız?" diye sorunca, Akıncı, "Ben size soracağımı söyledim kendilerine. Yoksa ne mavi, ne de kırmızı boncuk verdim ben" yanıtını verdi. Akıncı, "Ercan'a mı konacak bunlar" deyince de Murat, "Evet, siparişler verildi" diye yerinden bilgi verdi.
- AKINCI, SERDAROĞLU'NA PROKSİ VERDİ... Saatler ilerleyip 11.30'a yaklaşınca Akıncı, "Bu İçişleri Bakanlığı deniz-derya. Gerisini Ergün beye bırakıyorum. Ergün beye proksiyi bıraktım, bakalım uygulayacak mı?" deyip Serdaroğlu'nun bu konudaki performansını gözleyeceği mesajını verdi. Akıncı 11.20'de kürsüyü Serdaroğlu'na bıraktı. Serdaroğlu da toplam 10 dakikalık konuşmasında daha çok Girne'de yaşanan kriminal olaylardan duyduğu rahatsızlığı dile getirmeye çalıştı.
- SERDAROĞLU DÖKTÜRDÜ...Serdaroğlu, kısa konuşmasının sonunda kamuoyuna "akıllı bina" olarak tanıtılan ve kısa bir süre önce hizmete giren İçişleri Bakanlığı'nın yeni binasına değindi ve "Şimdi İçişleri Bakanlığı'nın akıllı binası var. Allahtan bir de akıllı bakanımız. Bunun takipçisi olacağız" deyince, başta İçişleri Bakanı Özkan Murat olmak üzere herkes bu sözlere kahkahalarla güldü.
- ADAMIZ, AFRODİT'İN AŞK ADASI OLABİLİR... Mehmet Ceylanlı (CTP) kısa başlıklarla içişlerinin ilgi alanlarına değindi. Genellikle İçişleri Bakanlığı'nın icraatlarını öven Ceylanlı, sözü gece kulüplerine getirdiğinde "Her ne kadar da yasalara uygun faaliyet göstermiş olsalar bile gece kulüplerinin renkli renkli, neon ışıklarlarla süslenmiş tabelaları, ülkeye gelen turistler açısından da olumsuz bir durum arz etmektedir" dedi. Ceylanlı'nın, "Oysa adamız, Afrodit'in aşk adası olabilir. Aşk sevgidir, tutkudur, konuşma isteğidir. Aşk parayla yapılan fuhuş değildir" sözleri, meclisi izleyenler tarafından oldukça anlamlı bulundu.
- "FİDEL KADASTRO GİBİ DAVRANALIM"... Ceylanlı, sözlerinin devamında ise şu ilginç öneride bulundu: "Nasıl ki Küba'da Fidel Kastro iktidara geldiğinde, gece kulüplerinden, kumarhanelerden ve bet ofislerinden işe başladı, bizler de uzun vadede bu yerlerin sayısını düşürerek, gerekirse kapatma yoluna gitmeliyiz. Aynı şekilde bet ofisleri ve kumarhaneler konusunda da adım atmalıyız".
- BANKALARA DA VEZNELER KURULSUN... Teberrüken Uluçay (CTP) da konuşmasında vatandaşın önemli sorunlarının başında gelen tapu sorunlarına değindi. Uluçay, tapu ve kadastro hizmetlerinin özelleştirilmesinin olumlu bir adım olduğunu anlatırken, "Tapu dairelerindeki ödemelerde yaşanan sıkıntıların azaltılması için bankalara da vezneler kurulsun ve bu sorun hafiflesin" önerisinde bulundu.
- "4 YILDA YAPAMADIKLARINI 1 YILDA YAPTIK"... Bakan Murat kürsüye geldiğinde, yaptıkları icraatları özetlemeye çalıştı ve bu konuda çeşitli istatistikler verdi. "Siyaset insanları mutlu etme sanatıdır" diyen Murat, icraatlarında buna önem verdiklerini vurguladı. Muhaceret, vatandaşlık, köy hizmetleri, trafik, emirnameler, cezaevi ve gece kulüpleri konusunda yaptıklarını örneklerle anlatan Murat, hemen her konuda geçmiş iktidarların 4 yılda yapamadıklarını bir yılda başardıklarını övgüyle anlattı.
|