Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Aşırı hız yine affetmedi: 1 ölü, 4 yaralı
Girne'de yine fuhuş, yine Afrikalı
Kendi tabancasıyla öldürüldü
Bu sefer ölümlü isyan çıkacak
Dikkatsizlik kazaya yol açtı: 5 yaralı
Kebapçı dükkanındaki yangın korkuttu
Nehir, cinayeti reddetti
Uyuşturucu zanlısına 15 bin YTL'lik teminat
Liderlerin gündemi federal yönetim
Kalpazanlığa 8 gün daha

YORUMLANANLAR
Arasta'ya 6 milyon [1]
Piknik alanı değil çöplük [2]
Özmen Yılancılar baba oldu [2]
Türkiye'de saldırı, 15 asker şehit [1]
Güney zengin Kuzey pahalı [2]
Rum muhalefet kanadından gençlerin tutuklanmasına sert tepki [2]
BİR YASTIKTA 50 YIL [1]
Çağlar ve Özgürgün, AKPM'nin Kıbrıs kararını değerlendirdi: [2]
Kıbrıs Türk tarafına tuhaf çağrılar yapılıyor [2]
Lefkoşa'ya cami yapacakmış [19]
Tadı bozuk, yenecek pilav değil [1]
Cezaevini yaktılar [2]
Rumlar AKPM kararına tepki gösterdi [1]
Rapor tek taraflı [3]
Kermiya'da bayram izdihamı [4]



Bir ilişkiyi korumak ve sürdürmek

Psikolog Ayla Kahraman

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   18 Temmuz 2008, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Çiftler ilişkilerinin en başında ilişkilerini kurmaya başlarlar. İlk adımlar, bakış açıları, çatışma çözümlemeleri, getirilen inançlar, doğru olduğu düşünülen kurallar ve daha pek çok faktör; ilişkinin geleceği hakkında bilgi verir. Bütün bunlar uzun vadede değişerek, ilişkinin koruyucu çatısını oluştururlar.

İlişkiler değişir. Çatışmalar, bunalımlar, çözümler tarafından etkilenir. Bütün bu değişime karşın; her özel ilişkinin korunması için değişmez değerlere ihtiyacı vardır. Hoşgörü, anlayış, sadakat, sebat, görev bilinci gibi. Bunlar ilişkilerin korunmasında gerekli değişmezlerdir. Sorun karşısında, her zaman en iyi yolu aramak için çift, bu değerlere ihtiyaç duyar. "En iyi yolu aramak", değerli bir başlangıçtır. İlişkide yaşanan suçluluk, hüzün, güvensizlik, endişe gibi zararlıların ilişkileri kötüleştirmesini, hastalandırmasını engeller ve bu zararlıları ilişkiyi bozmadan devre dışı bırakır.

Çiftler ilişkilerinde sadece iyilikleri ve güzellikleri değil; her türlü olumsuzluğu yaşayabilirler. İlişkiyi sadece olumsuz yönleri ile değerlendirmek doğru değildir. Bir bütün olarak çifte kattıkları ile ve tıkandığı noktaları ile değerlendirmek; ilişkinin gelişim ve devamı için gereklidir. Gerçek bir ilişkideki gerçek yakınlık sadece iyi halde olmaz. Çiftin zaman içinde oluşan derin kopmaz bağı; yalnızca güzel günlerin eseri değildir. Aksine, "iyi" giden bir ilişki, kuvvetli ve zamana dayanıklı bir bağ kurmayı başaramayabilir. Atlatılan fırtınalar; ilişkinin dayanıklılığını artırır. Bununla birlikte, ilişkiler bakım görmek ister. İnce ayar ister. Eski bir evi değerli ve istenilir kılan; onun yapısına uygun olarak yapılan özenli bakımdır. Zamana karşı ayakta kalmaktan daha fazlasını barındırmasının nedeni; sadece zamanında çok sağlam olarak yapılması değildir.

İlişkiler söz konusu olduğunda ise, durum daha ciddidir. Çiftin her bir bireyinin kendi ihtiyaç, beklentileri ile ilişkinin ihtiyaçlarını dengelemeyi başarması beklenir. Tehlikeli nokta, çiftin eşi olarak mutluluğumuzu kurarken; eşimizin mutluluğunu bedel olarak ödemektir. İlişkilerimiz sürerken birbirimizin zayıf noktalarını öğrenmemiz kaçınılmazdır. Zayıf noktalara yapılan en ufak dokunuşlar bile çok acıtıcıdır. Çiftin her bir eşinin karşısındaki kişiyi nasıl mutsuz edebileceğine dair oldukça güçlü bir cephanesi vardır. Bunu kullanma gafleti; ilişkinin tıkanması ve bitme noktasına yaklaşmasından başka bir işe yaramaz. Özel ilişkiler, savaş meydanına taşındığında, kazanan olmaz.

Çatışan inançlar, görüşler alışkanlık halini aldığında ilişkinin işlevselliğini bozar. Sadece eşten farklı, zıt olmak, yapmak ya da düşünmek; bir yanlış olarak ilişkiye yerleşir. Özel ilişkileri arayışımızın en önemli nedeni olan yaşamsal doyumlar giderilemediği için; ilişkinin yuva olma özelliği tükenir.

İlişkilerin devamı isteniyorsa, bu tarz tıkanıklıklara izin verilmemelidir. Unutulmaması gereken özel ilişkilerin iki başlılığıdır. Hiçbir ilişki kusursuz değildir. Her ilişki eşlere ihtiyaç duyduğu huzuru, doyumu verebildiği sürece devam etme olasılığını taşır.

   762 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
12 Eylül 2008, Cuma   ÇOCUKLAR NE İSTER
05 Eylül 2008, Cuma   OKUL
23 Ağustos 2008, Cumartesi   "AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE"
15 Ağustos 2008, Cuma   "DİYABETİK ÇOCUKLAR"
08 Ağustos 2008, Cuma   ÇOCUKLAR DA ZORLANIR
01 Ağustos 2008, Cuma   Utangaçlık
25 Temmuz 2008, Cuma   MESLEK SEÇİMİ
11 Temmuz 2008, Cuma   ÖZEL BİR İLİŞKİYE İHTİYAÇ DUYMAK
06 Temmuz 2008, Pazar   Psikososyal istismar
27 Haziran 2008, Cuma   Zamanı yaşamak ya da harcamak



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.3326 1.3419
1 STERLİN 2.3424 2.3598
1 EURO 1.8113 1.8240



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

KRİZ FIRSAT MI?

Ali Baturay

CEZAEVİNDEKİ SORUNLAR

Hasan Hastürer

Ne oldu bize? Sevinemiyoruz bile...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(43)

Akay Cemal

Sağlıktan eğitime uzanırken...

Ahmet Tolgay

GÜNCEL NOTLAR...

Bilbay Eminoğlu

"Keşke bu otomobil keşfedilmesiydi"...

Omaç BAŞAT

Önce evimizin içini temizleyelim

Hüseyin EKMEKÇİ

Yeni bir anket, "Yine CTP- UBP"......

Dilek ÇETEREİSİ

Kuliste içtiler salonda oy verdiler

Aysu Basri

DOKTOR KEMAL'E AŞK MEKTUBU

Emin AKKOR

Gerçek kabullenmeden çözüm üretilemez

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

ABD hegemonyası zayıflıyor

Oğuz Metiner

Ramazan Bayramınız mübarek olsun sevgili o...

Harid Fedai

Lârnaka Limanı





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital