Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Çek felaketi
Beşparmaklar dişsiz kadınmış
Erdoğan: Yapıcıyız ve barıştan yanayız
Lion's eğlencesi havuza taşıyor
Sarp Başkent'le "Nikahı kıyacak"

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Hükümet, 'iradesizlik' sorununu aşamadıkça güven yitiriyor

Emin AKKOR

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   2 Şubat 2008, Cumartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

CTP-ÖRP hükümetinin en büyük zafiyeti iradesizliktir.

Geri adım atma konusunda birçok örneğin altına imza atan hükümet, irade sorunu yaşamadığını yansıtabilmek için de geri adım attığı noktaları, 'büyük adım atılmış' gibi göstermeye çalışması da ayrı biz zafiyet örneğini oluşturur.

Hükümetin bu iradesizlik sorununu göz önünde bulunduran öğretmen, memur ve iş çevreleri, aleyhlerine gördükleri icraatları lehlerine çevirebilmeyi başardılar. Özel sektör çalışanları hariç...

Hükümetin, en büyük reformların olacağını iddia ettiği sağlık ve çalışma yaşamıyla ilgili yapılan yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinde yaşanan sıkıntılar, iradesizliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

2007'de gerçekleşeceği sözü verilen sağlık reformu için sözlerin verildiği protokole imza atanlar zor günler geçirirken, yapılan çalışmalar rafta bekliyor.

Hükümete inanarak, reform adı altında bakanlığa destek veren sağlıkla ilgili sivil toplum örgütleri bir bir istifa etti. Sağlık Bakanı Eşref Vaiz, kabinede yalnızları oynarken, kabinenin desteğini alamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Hazırlanan sağlık yasalarını reform olarak nitelendiren hükümet sözcüleri idi, yasaları askıda bekleten de onlar, neden? Başbakan Soyer'in dediği gibi, "reform, zor ve çetindir". Gelinen süreçte zor olan ve aşılması gereken çetin yol ne kaldı ki?...

Belki de özel sektör çalışanları için atılacak en önemli adım olarak görülen, işyeri ve işçilerin çalışma saatlerini düzenleyen önergede de geri adım atıldı. Çalışma saatlerinin düzenlemesiyle ilgili hazırlanan önergenin, en önemli unsuru askıda geçirilirken, bu zafiyet dev bir adım gibi gösterilmeye çalışıldı.

Hükümetin geri adım atması, sermayeye boyun eğmek olarak algılandı. Ticaret Odası'nın, pazar günleri işyerlerinin kapalı olacağı bir önergeyi kabul etmeyeceği ve sivil itaatsizliğe gideceğini açıklaması, hükümetin geri adım atmasına denk geldi. Geri adımdan sonraki söylem sertleşirken, KTÖS, önerge sahibi Sonay Adem ve önergeye destek veren; ancak, çarşambadan sonra beklemeye çekilen Esnaf ve Zanaatkarlar Odası'nı sermaye tarafından "pas pas" edilmiş olarak ilan etti. İşçi temsilcisi Dev-İş ise, tekelci sermayeye boyun eğmekle suçladığı hükümeti, önergenin doğru dürüst geçirilmemesini halka izah etmeye çağırdı.

Ek mesaileri ödenmediği için gümrük çalışanları dün eylem başlatırken, limanlarda kılavuzluk ve romorkaj hizmeti verenler de mesai saatleri dışında hizmet vermeyeceklerini bildirdiler. Hükümet de alışılagelmiş duruşunu göstererek eylem tehdidi altına girince ek mesaileri anında ödedi. Çalışanların hakkı olan ödenekler neden zamanında yapılmaz da, eylem tehdidi ortaya konulunca olmayan para ansızın yaratılıp ödeme yapılır?

Bu örnekler gösteriyor ki, güçlü olanlar hükümete tasvip etmediği hiçbir icraatı yaptıramaz. Yaşanan pratikler bu saptamayı teyit ediyor. Hükümet, en zayıf noktasını düzeltip iradesini ortaya koymadığı taktirde hiçbir ciddi icraatını gerçekleştiremeyecek.

Hayvanlarla iç içe yaşamaya mecbur edilmek

İskele'ye bağlı Ötüken köyünde ağıl sorununun çözülmemesi; insanların hayvanlarla iç içe, sağlıksız koşullarda yaşamasına yol açıyor.

Organize hayvancılık bölgesi oluşturulmamasının cezasını köy içine yapılan ağılların kıskacında yaşamını sürdüren vatandaşlar ödüyor.

Köy sakinleri, organize hayvancılık bölgesi için yetkili birimlerin somut adım atmaması ve sorunlarına çözüm talep ettiklerinde de yanıt alamamaktan yakınıyorlar.

Uzun yıllar İngiltere'de yaşadıktan sonra 7 yıl önce Kıbrıs'a kesin dönüş yapan Nedret-İrfan Hasan çiftinin Ötüken'e yaptığı evin bahçesini çevreledikleri duvar, iki hayvan yetiştiricisinin, ağıl yaparken kullandıkları duvara dönüştü.

Evinin bahçe duvarının, ağıl yapmak için kullanılması karşısındaki rahatsızlığını hiçbir kesime duyuramayan Nedret-İrfan Hasan çifti, ineklerle iç içe yaşamını devam ettiriyor

Mafyalı yaşam ve yargıcın feryadı

Ülkemizde alışık olmadığımız ilişkiler son yıllarda daha belirgin bir şekilde yaşanırken, mafya içimize daha çok girdi.

Gardiyanlar, mafya tehdidiyle görevlerini yapamadıklarından yakınırken, cezaevinde kontrolün mafyanın elinde olduğunu ilan ediyorlar.

Mali sıkıntıya girenler, tefecilerden borçlanarak batağa sürüklenirken, büyük rakamlı veya sorunlu çekler komisyon karşılığında günü gelmeden tefecilere bozdurtuluyor.

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı İlker Sertbay, tahsilatların mafya tarafından yapılmasına isyan ederken, halka mafya yerine mahkemeye başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

Makasladık

* "Kaza Mahkemesi ve ardından Gençlik Merkezi'nin kapatılması; Güzelyurt'taki sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Örgütler, bölgenin hükümet tarafından üvey evlat muamelesine tabi tutulduğunu savundu" (Demokratbakış, 30 Ocak)

* "Mahkemelerin yetkisini kullanarak tahsilata başladınız. Ülkemizde bozulmayan bir tek budur. Mahkemeye gitme, git falana o senin alacağını alsın gibi durumlara asla izin vermeyiz. Kimin haklı kimin haksız olduğuna bırakın mahkemeler karar versin. Aksi halde mahkemeye olan güven sarsılır" (İlker Sertbay, Kıbrıs, 31 Ocak)

* "Çalışma Bakanlığı tarafından dört büyük markette yapılan denetimlerde, işçilerin az ücretle fazla saat çalıştırıldıkları ortaya çıktı. Hafta da 40 saat çalıştırılması gereken işçilerin 48 saat çalıştırıldığı ve ek ödenek verilmediği belirlendi" (Yenidüzen, 31 Ocak)

* "Eşimi kaybettikten sonra kalbim boştu. Şimdi ikinci baharı yaşıyor gibiyim. Ne yalan söyleyim kalbimi Deniz Akkaya'ya kaptırdım... Şimdilik haberi yok, ama yakında olacak" (Saffet Soykal, Cyprus Dialogue, 1 Şubat)

* "Lefkoşa'da günler ayları, aylar yılları aratırken, Gültekin Şengör Sokak'tan Bedrettin Demirel Caddesi'ne çıkmak için saatlerce tıkanmalara oynayan sürücülerin feryadını kimse duymuyor, duymak istemiyor" (Özer Hatay, Halkın Sesi, 1 Şubat)

Yanıt Bekleyen sorular

* Çok merak ediyorum arabaların takır-tukur düştüğü çukurlar ne zaman doldurulacak? Her yağmurdan sonra vıcık vıcık çamur olmayan yollara ne zaman kavuşacağız? Yol içlerinde ölü hayvan leşlerini ne zaman görmeyeceğiz? (Başaran Düzgün, Kıbrıs, 30 Ocak)

* Anlayamadığım bir husus var. KEPAM, halkın "Askeri Kantin"lere de kayacağından bahsetmekte. Askeri kantinler sadece asker ailelerinin alışveriş yeri değil mi? KKTC halkının da alışveriş yapabildiği bir müessese nasıl olabilirler? (Radar Reşat, Starkıbrıs, 31 Ocak)

* AKP ile MHP arasında varılan uzlaşma, bu özgürlüğün sadece üniversitelerle sınırlı olmasını öngörüyor. İyi de, konu özgürlük ve insan hakları konusuysa, neden üniversite dışındaki eğitim kurumları ve diğer devlet kurumları bunun dışında bırakılıyor? (İsmail Kemal, Kıbrıs, 31 Ocak)

* Sonay Adem tek bir şeyi unutmuştur ki, o da sermaye grubunun halen ülke yönetiminde önemli oranda söz sahibi olduğudur. Bu gelişmeler ışığında KKTC'deki siyasetin her şeye gebe olduğu görüşümüzde sizce haksız mıyız? (Levent Özadam, Kıbrıslı, 1 Şubat)

* Schröder Cumhurbaşkanı Talat'ın davetlisi olarak gelirken, beraberinde bir grup iş adamı da getiriyor. Özel uçakla gerçekleşecek bu ziyaretin asıl amacı nedir? (Ömer Adal, Demokratbakış, 1 Şubat)

   1254 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
05 Temmuz 2008, Cumartesi   Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halkına yeni bir 'çevre felaketi' golü attı
14 Haziran 2008, Cumartesi   Devlete dava açmak, 2 yıllık asgari ücret isteyebilir
07 Haziran 2008, Cumartesi   Yeşili çalınmış Ada'm betona dönerken
24 Mayıs 2008, Cumartesi   Teşhis konuldu, tedavi başladı, hasta farkında değil
17 Mayıs 2008, Cumartesi   Alın size demokrasi... Greve katıl, işten atıl
03 Mayıs 2008, Cumartesi   1 Mayıs'mış neyime; işçi, çalıştı, iş dönüşü öldü
26 Nisan 2008, Cumartesi   Önerilere bak: "Suya zam yapılmalı", "Doyasıya su içmeyin"
19 Nisan 2008, Cumartesi   AKP'nin yanı başında görünmek için...
12 Nisan 2008, Cumartesi   Devletin eli, vatandaşın cebini deldi
05 Nisan 2008, Cumartesi   Lokmacı'nın açılışı iyi değerlendirilmeli



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2119 1.2203
1 STERLİN 2.4281 2.4462
1 EURO 1.9293 1.9429



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

NİYE KAPATILMIYOR VE KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

CTP, nasıl şamar oğlanı oldu? (*)

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar (25)

Akay Cemal

Tek'li yol ve bastır Hristofyas!..

Ahmet Tolgay

Yerel bir film çekmek... (*)

Bilbay Eminoğlu

Ne hallere düştük

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kor...

Dr. Umut Altunç

Kıbrıs Güneşi, Ultraviyöle ve Bebekler

Aysu Basri

RESM-İ İŞKENCE

Sevilay SADIKOĞLU

Şiirlerle Büyüsün Çocuklar...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Kordon Kanı Bankacılığı: Gerçekten biyoloj...

Dr. İsmail KEMAL

Ergenekon, ampul, El Beşir

Emin AKKOR

Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halk...

Oğuz Metiner

Kıyamet ne zaman ve nasıl kopacak?

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

Döşünden Yaralı Dağlar

Beste SAKALLI

GÖZLERİNE DAĞILIRDI BENİM ANNEM

Psikolog Ayla Kahraman

Bir ilişkiyi korumak ve sürdürmek

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Çikolatalı Bitkiler

Osman Ertuğ

Ayrılma hakkı

Bener HAKERİ

Şairler, ah bu şairler!

Ata ATUN

KKTC TANINMAYA MI GİDİYOR

Mehmet RATİP

Kılavuzu Kissinger olanın...

Dr. Orhan Aydeniz

Taş ocakları sorunu

Harid Fedai

Sünühât Gazetesi Yüksek Katına

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital