Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Çek felaketi
Beşparmaklar dişsiz kadınmış
Erdoğan: Yapıcıyız ve barıştan yanayız
Lion's eğlencesi havuza taşıyor
Sarp Başkent'le "Nikahı kıyacak"

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

BENLİK SAYGISI

Psikolog Ayla Kahraman

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   25 Nisan 2008, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yetişkin dünyasının çok önemli bir gerçeğidir benlik saygısı. Dünyada tek başına duruşumuzu, yaşamla olan ince ayarımızı belirler. Bizimle ilgili ve bize ait bir duruştur. Anne, baba, öğretmen, arkadaş, ilk sevgili ve kendimizi ayrı bir birey olarak hissetmemizi sağlayan her şey benlik saygımızın başlangıçtaki oluşumunu etkiler.

Benlik saygısının oluşumu çok erken yaşlarda başlar ve ergenlik döneminde hız kazanır. Dünya yüzündeki var oluşumuz ve kendimizi algılayış biçimimizle ilgili olduğundan; yaşadığımız müddetçe "birey" olmanın gerektirdiği düşünme, duyumsama ve eylemde bulunma ayrıcalıklarımıza yön verir.

Benlik saygısı yüksek insanlar, toplumsal bilinci gelişmiş bireylerdir. Kendinden hoşnut olan ve toplumuna katkı koymak için çaba gösteren kişilerdir. Kendilerine yönelik hoşnutluğu ile toplumuna bağlılığı paralel gider. Kendilerini sevdiği ölçüde, çevresine ve dünyaya kucak açmayı bilir.

Benlik saygısının gelişimi, toplumsal etkileşimle mümkün olur. Bireyin doğduğu andan itibaren "ötekilerle" olan sosyal ve duygusal alışverişi bunu oluşturur. Bu alış verişin amacı bireyin kendine özgü duyuş, düşünüş ve davranış biçimi ile evrende yerini almasıdır. Bu yer alış aynı zamanda toplumla ve tüm dünyayla doğal bir uyum ve bütünleşmeyi de içerir. Bundan dolayı gelişmiş benlik saygısına sahip bireyler; gelişmiş toplumsal yeterlikle de yakından ilgilidir.

Benlik saygısının gelişimi erken yaşlarda başlar. Çocuğun dünyasında öncelikle önem taşıyan anne ve baba ile diğer aile çevresi, arkadaşlar ve öğretmenler benlik saygısının gelişimine ilk harcı koyarlar. Sağlam ve kabul gören toplumsal değerleri kaynak olarak kullanan, öncelikle aile ve eğitim kurumlarıdır. Aile ve eğitim kurumu; çocukta kontrol mekanizmasını, kendini ifade edebilme yeteneğini, bağımsız birey olma becerisini, kendine ve toplumuna güvenme inancını geliştirme gücünü ellerinde tutan en önemli iki toplumsal kurumdur.

Evde ve okuldaki otorite tarafından sevildiğini, değer gördüğünü ve onaylandığını hisseden çocuk ve genç; güven, gurur ve mutluluk duyumsar. Çocuk ve gençlerin kendilerini yetersiz, değersiz ve güvensiz hissetmelerine, utanç duymalarına yol açacak davranışlardan kaçınmak gerekmektedir. Onları aşağılamak, duygusal yosunluklarla terbiye etmeye çalışmak, örseleyici saldırılar yapmak benlik saygısının gelişimini engelleyen yanlışlıklardır. Benlik saygısı gelişmeyen bireyler kendilerinin ve başkalarının yaşamlarına değer vermezler ve değerlere aldırmazlar. Toplumun dışına çok çabuk kayarlar ve bunun intikamını yok ederek, zulüm yaparak almaya çalışırlar.

Çocuğun ve gencin kabul edildiğini ama sadece kendisi olduğu için kabul edildiğini ve sevildiğini bilmeye ihtiyacı vardır. Benlik saygısının gelişimini başlatacak ilk adım budur.

   901 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
18 Temmuz 2008, Cuma   Bir ilişkiyi korumak ve sürdürmek
11 Temmuz 2008, Cuma   ÖZEL BİR İLİŞKİYE İHTİYAÇ DUYMAK
06 Temmuz 2008, Pazar   Psikososyal istismar
27 Haziran 2008, Cuma   Zamanı yaşamak ya da harcamak
21 Haziran 2008, Cumartesi   Endişe
13 Haziran 2008, Cuma   Çocuğun yetişmesinde babanın rolü
06 Haziran 2008, Cuma   Evetin ağırlığı ve hayırın hafifliği
30 Mayıs 2008, Cuma   AİLE İÇİ ŞİDDET
23 Mayıs 2008, Cuma   İsminizi değiştirmek ister miydiniz?
16 Mayıs 2008, Cuma   ÇOCUK VE KÜFÜR



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2119 1.2203
1 STERLİN 2.4281 2.4462
1 EURO 1.9293 1.9429



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

NİYE KAPATILMIYOR VE KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

CTP, nasıl şamar oğlanı oldu? (*)

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar (25)

Akay Cemal

Tek'li yol ve bastır Hristofyas!..

Ahmet Tolgay

Yerel bir film çekmek... (*)

Bilbay Eminoğlu

Ne hallere düştük

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kor...

Dr. Umut Altunç

Kıbrıs Güneşi, Ultraviyöle ve Bebekler

Aysu Basri

RESM-İ İŞKENCE

Sevilay SADIKOĞLU

Şiirlerle Büyüsün Çocuklar...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Kordon Kanı Bankacılığı: Gerçekten biyoloj...

Dr. İsmail KEMAL

Ergenekon, ampul, El Beşir

Emin AKKOR

Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halk...

Oğuz Metiner

Kıyamet ne zaman ve nasıl kopacak?

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

Döşünden Yaralı Dağlar

Beste SAKALLI

GÖZLERİNE DAĞILIRDI BENİM ANNEM

Psikolog Ayla Kahraman

Bir ilişkiyi korumak ve sürdürmek

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Çikolatalı Bitkiler

Osman Ertuğ

Ayrılma hakkı

Bener HAKERİ

Şairler, ah bu şairler!

Ata ATUN

KKTC TANINMAYA MI GİDİYOR

Mehmet RATİP

Kılavuzu Kissinger olanın...

Dr. Orhan Aydeniz

Taş ocakları sorunu

Harid Fedai

Sünühât Gazetesi Yüksek Katına

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital