Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
İngiltere donuyor
Maaşlar yargıda!
Yasayı nasıl deldiler?
Bufavento'ya hayat öpücüğü
"Rambo Magnum" zanlıları teminatla serbest
Denktaş: DP, seçimden birinci parti çıkacak
Talat, seçim sürecinde tarafsız kalacak
Hastanelerde gaz bilmecesi

YORUMLANANLAR
Denktaş: DP, seçimden birinci parti çıkacak [2]
Bufavento'ya hayat öpücüğü [1]
Yasayı nasıl deldiler? [1]
Maaşlar yargıda! [2]
3 milyon dolar için İpsaro'yu yok ediyorlar [2]
Tarih isyan ediyor [1]
Kim çözecek? [1]
Eroğlu, seçim startını Karpaz'dan verdi [3]
Aralık ayı hayat pahalılığı oranı yüzde -1.6 [2]
19 Nisan'da seçim var [11]
Tüp gaz krizi [5]
Erken seçime varız ! [2]
5 yılda, 1 milyon 280 bin keklik üretilecek [5]
Rum yönetimi hesap vermeli [3]
Kocasoy: Yasada tadilat yapılmalı [2]
Diplomatik girişimler sonuç vermedi [1]
19 milyon kez geçiş [4]
Çözüm olursa yüzlerce genç adaya dönecek [17]



Dört yıl önce, "Marksist Metropolit Neofitos'u dinlerken..."

Hasan Hastürer

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   2 Eylül 2008, Salı Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

"Eğer Kıbrıs'ta din adamlarının oynayacağı bir rol varsa bu, yurdumuzda yaşayan bütün toplumların barış içinde, bir arada yaşamasına hizmet etmektir. Piskoposların, papazların, imamların rolü şairin dediği gibi, "Tüm gönüllerde, tüm dudaklarda aynı ağırlığı olan o sözleri bulmamıza" yardımcı olmalıdırlar."

Eğer Pirgolu Rumların, Yeşilırmak kapısından geçerek Güzelyurt'a ulaşmasında sorun yaşanmasaydı, bu gün Ay Mamas'ta ayin olacaktı.

Olmadı, olamadı... İzin verilmemesine yönelik görüşlerimi hem yazdım hem da seslendirdim... Bu gün sizlerle 1 Eylül 2004'te gerçekleşen Ay Mamas ayininin ardından 2 Eylül'de yazdığım, "Marksist Metropolit Neofitos'u dinlerken..." başlıklı yazımı en içten barış duygularımla paylaşacağım... İşte o yazım:

* * *

" Güzelyurt'a korkarak, endişeli olarak gittik, Lefkoşa'ya mutlu olarak döndüm.

Dün (1 Eylül 2004) öğleden sonra 17.30 gibi hem Ayos Mamas'taki ayini hem de 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi'ni izlemeye giderken "Aman bir şey olmasın" korkusunu, endişesini taşıyordum.

Polisin ciddi anlamda önlem aldığını görünce rahatladım. Unutmadan, dün polisin iyi görev yaptığını söyleyip kutlamak isterim. Demek ki istenirse oluyormuş.

Ayos Mamas Kilisesi'ne girdiğim zaman anımsadım ki, 1974'ten bugüne o tarihi kiliseye ilk kez dün gitmişim.

Kilisenin beton zeminli avlusuna girdiğimde önce yerdeki mersin dalları dikkatimi çekti.

Keti Klerides eşiyle ordaydı. Ayaküstü kısa bir sohbet ettik. Keti Klerides, Kıbrıs'ın kuzey ve güneyinde, yanlış siyasal etkileşime kapalı doğru siyaset izleyen belki de ilk sıradaki siyasi kişidir. Ayos Mamas ayini için orada bulunurken esas desteği barış ve yeniden yakınlaşmaydı.

.

* * *

İbadet yapan o insanları izlerken cansız binayı ve ikonları da tek tek süzdüm.

Gecenin karanlığında kiliseyi bombalayıp yakmak isteyenleri düşündüm. Bunu yapanların çağdaş bir düşünceye sahip olmaları mümkün değildi.

Orası bir kilise. Öncelikle Hıristiyanların ibadet yeri. Gelip ayin yaptılar ne oldu? Giderken olduğu gibi dönüşün de baktım. Güzelyurt yerli yerindeydi.

Ayinin sonunda Omorfo Metropoliti Neofitos vaaz verdi. Yani konuşma yaptı.

* * *

Elimde güç olsa Neofitos'un dünkü konuşmasını Kıbrıs'ın kuzeyinde ve güneyinde her eve kendi dilinde ulaştırırdım. Hatta okullardaki ders kitaplarına okuma parçası olarak koyarım. İki topluma seslenen nefis bir konuşma metni. Sadece dini kültürü bu konuşmaya yetmezdi. Marksizmi de çok iyi bildiğinden hiç kuşkum yok.

Din ile Marksizmi iyi harmanlayarak yaptı konuşmasını.

Naofitos'un gençlik yıllarında AKEL'in gençlik örgütü EDON'un üyesi olduğunu da bu arada bilgi notu olarak buraya düşeyim.

* * *

İşte Neofidos'un konuşmasından bazı kesitler:

"Bu ayini yapmakla yeni bir iletişim kapısı açılmaktadır. Tanrı'yla bu iletişim kapısı sayesinde azizlerin azizi, tüm insanlığı himaye etmek amacıyla rahmet deryasını herkesi kapsayacak şekilde döker. Evet, tüm insanlığı, yalnız burada olanlar değil, olmayanlar da, sadece Hıristiyanlar değil, Müslümanlar da ve yalnız müminleri değil, herhangi bir dine ait olmak istemeyenleri de, Ayios Mamas'ın enliğinde herkese yer vardır.

Gerçekten, her iki taraftan da sıradan insanların anlattıkların anlattığı acı hikayeleri dinleyen birinin gözyaşı dökmemesi mümkün değildir. Bu insanların bazıları 1964 diğerleri 1974 yılında göçmen oldukları için acı çekiyorlar.

Bazılarının bize söylemeye çalıştığı gibi, ötekinin yüzü bize yabancı değildir ve bunu fark ettiğimiz an, beraberlik için duyduğumuz özlem iyice güçlenmektedir. Ve şunu da anladık ki Kıbrıs halkı, biz Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, aynı kaderi paylaşıyoruz. Bizi birbirimizden ayıran hiç bir şey yoktur. Farklı etnik kimlik ve farklı din, birlikte yaşamamıza engel değildir. Tam tersine, farklılık, günümüz Avrupa'sında olumlu karşılanarak benimseniyor. Farklılıktan korkmamalıyız.

Her iki toplumun sıradan insanları, sessiz sedasız tarih yazmaktadırlar. Yavaş yavaş ve adım adım, duygulandırıcı buluşmalar, gürültüsüz bir şekilde giderek derinleşmektedir. Bu da "son fırsatlar" diye bir şeyin olmadığını göstermektedir. Çünkü, fırsatlar insanlar isteyince oluşturuluyor.

Eğer Kıbrıs'ta din adamlarının oynayacağı bir rol varsa bu, yurdumuzda yaşayan bütün toplumların barış içinde, bir arada yaşamasına hizmet etmektir. Piskoposların, papazların, imamların rolü şairin dediği gibi, "tüm gönüllerde, tüm dudaklarda aynı ağırlığı olan o sözleri bulmamıza" yardımcı olmalıdırlar. Açıkçası, sözcüklerin özgül ağırlığını bulmamız gerekiyor. Çünkü, maalesef henüz sözcükler, herkesin yüreği ile dilinde aynı ağırlığı taşımıyor."

* * *

Ayin sırasında Güzelyurt Fatih Camii'nde şehitler için mevlit okutuldu. Katılım çok azdı. Katılımın azlığı Kıbrıs Türk halkının şehitlerine saygısızlığı değildir. Kıbrıs Türk halkı şehitlerine saygılıdır. Ama şehitleri istismar edenlere saygısı haklı olarak yoktur. Dün şehitlerin kanı üzerine çıkar hesabı yapanlara halk bir kez daha gerekli yanıtı verdi.

* * *

Dün akşam Güzelyurt İnönü Meydanı'nda 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi vardı. Katılım iyiydi. Düzeyli disiplinli bir mitingdi. Başkalarının etkinlikleriyle kıyaslamak istemek. Kıyas benzerler, eşit özellik taşıyanlar arasında olur.

Rum konuşmacıların varlığı mitingi amacıyla örtüştü.

Düzenleyenleri kutlarım. (2 Eylül 2004 - KIBRIS)

Günün sözü:

Ortak gelecek, ortak mücadeleyle inşa edilir

   728 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
07 Ocak 2009, Çarşamba   Sevgi çemberiyle ortak insani dayanışma
06 Ocak 2009, Salı   Hade hayırlısı olsun...
05 Ocak 2009, Pazartesi   Dikilitaş hukuğunun bedeli...
04 Ocak 2009, Pazar   K. Kaymaklı'daki çıkmaz sokağımızı konuştuk...
03 Ocak 2009, Cumartesi   Siyasi çoban iyi ya da kötü olmuş ne fark eder?
02 Ocak 2009, Cuma   Kıbrıs sorunu "out" iç sorunlar "in"...
01 Ocak 2009, Perşembe   2008'in son gününde Londra'ya dokunurken...
31 Aralık 2008, Çarşamba   Şöyle bir geriye dönüp bakınca...
30 Aralık 2008, Salı   İnanma be Memed!!!
29 Aralık 2008, Pazartesi   Dil Türkçe, anlayış çok farklı...



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.5145 1.5252
1 STERLİN 2.2171 2.2336
1 EURO 2.0281 2.0424



YAZARLAR : .

Reşat Akar

Yurdun her yanında seçim heyecanı

Ali Baturay

Gazze'deki dram

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(53)...

Akay Cemal

KKTC'de sağlık olayı ve Veteriner Fakü...

Hasan Hastürer

Sevgi çemberiyle ortak insani dayanışma

Bilbay Eminoğlu

Hangi "Necati"ye oy vereceğiz?

Omaç BAŞAT

Haklıyız, gelecekten umutluyuz

Ahmet Tolgay

CTP - UBP KOALİSYONU TARİHİ BİR İHTİYAÇ...

Dilek ÇETEREİSİ

Meclisten Notlar (25/11/08)

Aysu Basri

TARİH KİMİN ESERLERİNİ KORUYACAK!

Emin AKKOR

Kriz kıskacında 3 tehlike

Uzm. Mine Çağlar

Sağlık dolu bir yaşama yolculuk

Dr. İsmail KEMAL

Trajik bilanço

Oğuz Metiner

"El kârda, gönül yarda"

Psikolog Ayla Kahraman

Bir şans daha

Türem Delikurt

"Aile; anne-baba ve çocuklardan oluşan...

Harid Fedai

Yerli Haberler





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital