Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
İpotek kıskacı
HP'yi ve 13. maaşı kaldırmayı siz önerdiniz
Havayollarında grev paniği
Hristofyas'ın, Rum kamuoyunu hazırlama projeleri
Kıbrıs'ın geçmişiyle ilgili gerçekler ortaya çıkarılmalı

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

FACTORING ve LEASING'i BECEREMEDİK

Necdet Ergün

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   14 Mayıs 2008, Çarşamba Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Epeydir, ekonomide düşen taleple bozulan nakit akım ve finansman sıkıntısının, topyekün hem reel sektörün kendi içindeki ödemeler çarklarını, hemde reel sektörle mali sektör arasındaki "ödemeler sistemini ve iletişimini" olumsuz etkilediğini söylüyorduk.

Neticede, ekonomide ödemeler sistemi bozuldu ve ekonomide "finansman krizi, nakit krizi (kamu dahil)ve topyekün bir nakit akım bozukluğu" var ve bir taraftan "efektif talebin düşmesi" öte yandan da "ödemeler sistemi ve iletişimi bozulan" ekonomide makro açıdan sorunlar katlanarak artmasına neden oluyor.

Bu kısır-döngüden çıkış yolu, hem ekonomide efektif talebi canlandıracak(Keynesyen değil) politikaları, hemde ödemeler sistemini tamir edecek politikaları eşzamanlı devreye koymaktan geçer.

Yeni görüşme süreci hafif bir kıpırdanma ve beklenti yarattı ama esas ekonomide beklenti, BM'nin müzakerelere De Seto kapasitesinde birini atayacağı zaman oluşacak.

Gelelim, finansman krizi, nakit krizi yaşan piyasamıza yardımcı olacak enstrümanlardan olan " factoring ve leasing" konularına. Biliyorsunuz, her iki enstrümanda hale hazırda yürürlükte ama piyasada tutmadı, çalışmadılar.

LEASING

Leasing, özellikle büyük (küçük de olabilir) çaplı duran varlık yatırımlarını(menkul) uzun vadeye yayan, yatırımcıya veya kullanıcıya "vergi ve gümrük" avantajı sağlayan çok önemli bir finansal enstrümandır.

Leasing ile menkul taşınır bir malı, Leasing Şirketi aracılığıyla alıp (kiralayıp), uzun vadede banka faizine denk bir taksitle ödüyorsunuz ve bunu bilançonuzda gider (taksitleri) olarak kaydedip, vergi muafiyetinden faydalanıyorsunuz.

Leasingde, sözleşme süresince geçici ithalat prosedürüne tabiisiniz, süre sonunda ise malın mülkiyetini kesin ithalata dönüştürürken, gümrükleme tarihindeki kur ve kıymet üzerinden gümrük vergisi ödüyorsunuz. Malın amortismanından dolayı çok daha düşük gümrük ve vergi ödüyorsunuz.

FACTORING

Factoring, aslında " alacakların iskontosu" dur. Yani, fatura, senet-sözleşme, çek, vs (taahhüt) dayanan yurt içi ve yurt dışı alacakların, banka faizine yakın oranlarda kırdırılmasıdır. Bir bakıma vadeli alacakların anında tahsilini sağlar. Alacağınızı, belli bir komisyon oranıyla factor şirketine satıyorsunuz, devrediyorsunuz. Ki, factoring ülkemizde vadeli çalışan bir çok sektöre ilaç gibi gelecekti.

Ama leasing ve factoring ile ilgili işlemleri düzenleyen yasalar çoktan yasalaşmasına rağmen, her ikisi de piyasa tarafından pek kabul görmedi. Peki ama neden kabul görmediler?... Niye, bankalar veya sair özel ve tüzel kişiler leasing ve factoring şirketler kurmadılar? Bu konuda, piyasadaki motivasyonsuzluğun sebebi nedir?

Bana göre, her iki enstrüman için piyasada gerekli motivasyonun oluşmasını sağlamak için eşzamanlı aşağıdaki 3 konuyu düzenlemek gerekir;

1-Factoring yasasının, teknik anlamda önemli eksiklikleri ve yetersizlikleri var. Buna karşın leasing yasası çok daha iyi durumda olmasına karşın, orada da bu enstrümanın kullanılmasında en önemli motivasyon olan KDV konusunda bir sıkıntı var. Bir de her iki yasanın ülke koşullarına yeterince uyumlu olmadığını düşünüyorum (bilhassa factoring). Mevcut içerikleri girişimcileri motive etmiyor.

2-Her iki yasanın da eşzamanlı olarak tamamlayıcı yasalarla uyumlaştırılması gerekir. Yani, vergi mevzuatı, gelir, kurumlar, KDV, gümrük, sigortacılık..vs konularla uyumlaştırılmaları gerekir. Mesela factoring'in çalışması için "fatura, senet, çek..vb" evrakların kıymetli evrak niteliği, kalitesi, itibarlarının..vs artırılması lazım.

3-Neticede leasing ve factoring, bir tür kredi-para kullandırma enstrümanlarıdır, dolayısıyla hem bu enstrümanların kullanacağı araçlarının hukuki kabiliyetini artırmamız, hem de genel olarak bankacılık sektörünün de muzdarip olduğu kredi motivasyonunu azaltan hukuk, mevzuat ve yargı süreçlerinde reform yapmamız gerekir. Bu konuda (kredi kullandırma motivasyonunu azaltan) bir paket yapıp, eşzamanlı bunlara müdahale etmeliyiz.

Yani, özetle çek sorumluluğu-gücü, icra-iflas, mahkemelerde yargı süreci... vb. konularda da düzenlemeler yapmalıyız. Halbuki, mesela polis kendi uhdesinde çeklerle ilgili kararlar alıyor ve piyasayı bozuyor. Özetle, borçluyu ve kiracıyı koruyan bir hukuk sistemi ile özelde kredi piyasasını, genelde de serbest piyasa sistemini geliştiremeyeceğimizi bilmemiz gerekir.

Son tahlilde, eğer içinde bulunduğumuz dönemde göreli talep noksanlığını ve finansman-nakit krizini aşmak istiyorsak, acilen bu ve bunun gibi enstrümanları çalışılır hale getirmek zorundayız.

   730 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
02 Temmuz 2008, Çarşamba   Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" düştü
30 Haziran 2008, Pazartesi   2008 OCAK-NİSAN'da BÜYÜDÜK MÜ, KÜÇÜLDÜK MÜ?
25 Haziran 2008, Çarşamba   Küresel etkilerin, ithalatımıza maliyeti
23 Haziran 2008, Pazartesi   ENERJİ ve TELEKOMÜNİKASYON KURULU
18 Haziran 2008, Çarşamba   ACI ama GERÇEK
16 Haziran 2008, Pazartesi   KKTC PİYANGOSUNU "ÖZELLEŞTİRMELİYİZ"
11 Haziran 2008, Çarşamba   KKTC'ye "PPP" DEVRİMİ LAZIM
09 Haziran 2008, Pazartesi   DEVLETİ, AVANTADAN YAŞAM ARACI OLMAKTAN ÇIKARMAK İÇİN
04 Haziran 2008, Çarşamba   Merkez Bankası grevi, ahlaki değil
02 Haziran 2008, Pazartesi   KKTC'de AVANTADAN YAŞAMA ALIŞKANLIKLARI



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2301 1.2388
1 STERLİN 2.4374 2.4555
1 EURO 1.9314 1.9407



YAZARLAR : .

Süleyman Ergüçlü

Her yolun bir sonu vardır

Başaran Düzgün

NÜFUS, ÇEVRE VE BİR HOŞGELDİN

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Denizden para değil cesaret kazandım...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(23)...

Akay Cemal

Kissinger'den Denktaş'a tavsiye: E...

Ahmet Tolgay

Laforizmalar

Bilbay Eminoğlu

"Ama dibelik ya beleşe verecek gızımı ...

Necdet Ergün

Ekonomide "kapasiteler ve kârlar" ...

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerindeki...

Dr. Umut Altunç

Kıbrıs Güneşi, Ultraviyöle ve Bebekler

Aysu Basri

AYRILIRKEN DE SEVEBİLMEK

Sevilay SADIKOĞLU

Çocuğuma okul arıyorum...

Mustafa BESİM

LOKMACI: KALİTELİ HİZMET VE UYGUN FİYAT

Türem Delikurt

Multipl Skleroz

Dr. İsmail KEMAL

G-8 zirvesi

Emin AKKOR

Uzman raporuna kulak tıkayan hükümet, halk...

Oğuz Metiner

Mübarek Üç Aylar

Ali Özçil

Yazın sevilen meyvesi kiraz

Bedia BALSES

KIBRIS TÜRK MÜZİK İŞÇİLERİ

Beste SAKALLI

II. Uluslararası Şiir Buluşması

Psikolog Ayla Kahraman

Zamanı yaşamak ya da harcamak

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Cildi koruyan gıdalar

Osman Ertuğ

Meselenin özü

Bener HAKERİ

Şairler, ah bu şairler!

Ata ATUN

KALİTELİ İNSAN AYRICALIĞI

Mehmet RATİP

Tahtası eksik bir ülke ve "su tahtası&...

Dr. Orhan Aydeniz

Kuraklık felaketi ve çözüm yolları

Harid Fedai

Halayık - Kapu Cinâyeti

Cumhur DELİCEIRMAK

BOP TARAFI





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital