Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Aşırı hız yine affetmedi: 1 ölü, 4 yaralı
Girne'de yine fuhuş, yine Afrikalı
Bu sefer ölümlü isyan çıkacak
Kendi tabancasıyla öldürüldü
Dikkatsizlik kazaya yol açtı: 5 yaralı
Kebapçı dükkanındaki yangın korkuttu
Nehir, cinayeti reddetti
Uyuşturucu zanlısına 15 bin YTL'lik teminat
Liderlerin gündemi federal yönetim
Kalpazanlığa 8 gün daha

YORUMLANANLAR
Arasta'ya 6 milyon [1]
Piknik alanı değil çöplük [2]
Özmen Yılancılar baba oldu [2]
Türkiye'de saldırı, 15 asker şehit [1]
Güney zengin Kuzey pahalı [2]
Rum muhalefet kanadından gençlerin tutuklanmasına sert tepki [2]
BİR YASTIKTA 50 YIL [1]
Çağlar ve Özgürgün, AKPM'nin Kıbrıs kararını değerlendirdi: [2]
Kıbrıs Türk tarafına tuhaf çağrılar yapılıyor [2]
Lefkoşa'ya cami yapacakmış [19]
Tadı bozuk, yenecek pilav değil [1]
Cezaevini yaktılar [2]
Rumlar AKPM kararına tepki gösterdi [1]
Rapor tek taraflı [3]
Kermiya'da bayram izdihamı [4]



ERGENEKON ve KIBRIS

Aysu Basri

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   19 Nisan 2008, Cumartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Türkiye ciddi bir demokrasi sınavından geçiyor.

AKP'ye açılan kapatma davası, bu sınavın önemli dönüm noktalarından biri.

ABD ve AB başta olmak üzere, tüm dünyanın gözünü dikmiş, gelişmeleri takip ettiği süreç, Türkiye tarihinin en önemli darbe girişimi olarak değerlendiriliyor, yorumcular tarafından.

Öyle ki, hukukun bir araç olarak kullanıldığı ve demokrasinin de yeni baştan anlamlandırılmaya çalışıldığı bir süreç yaşıyor, Türkiye.

Şüphesiz, bu süreç ciddi bir krizi de beraberinde getiriyor.

Şimdi, AKP'nin bu krizi nasıl yöneteceği önemli.

Ama şimdilik, anayasa değişikliği ile kamuya açık savunma şıkları arasında duran hükümetin çizeceği harita çok net değil.

Geçmişindeki parti kapatma davaları ve verilememiş hesapları üzerine demokrasi kurmuş Türkiye'de açılan kapatma davası, %47 gibi bir oy alarak, toplumda her iki kişiden birinin desteğini alan bir iktidar partisine karşı olan bir dava.

AKP'nin bu süreç içindeki sorumluluğu ise, ayrı bir yazı konusudur, ama sonuç, AKP'nin sorumluluğu sorgulamasından fazla, ortaya çıkacak darbe kokulu hava üzerinde şekillenecektir.

İşte o yüzden, herkesin nefesini tutup izlediği bu süreç, Türkiye demokrasisinde önemli bir dönüm noktası.

İkinci dönüm noktası ise, kapatma davasına karşılık bir silah olarak da kullanılan, soruşturma sonrası açılması beklenen, Ergenekon davası.

Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, soruşturmanın ilk günlerinde yapılan açıklamalar, Ergenekon'u doğrudan dava süreciyle birleştirdi.

Geçmişteki karanlık oluşumları aydınlığa çıkarmakta, darbelerinin ve sonuçlarının hesabını vermekte ciddi zaafiyet yaşayan Türkiye, Ergenekon davası ile de bir dönüm noktasında.

Türkiye basını, yayımladığı operasyon ve ekip şemalarıyla çizdiği ürkütücü tablolar eşliğinde takip ediyor, bu süreci de.

Örneğin, Kanlı Danıştay saldırısının dini temellerde işlendiği inancı hakimken, şimdi, çeşitli delillerle, Ergenekon soruşturmasıyla birlikte değerlendirilmesi, olayların çok başka güçler açısından okunmaya başlanmasını beraberinde getirdi.

Son olarak da hükümete yönelik örgüt kurmakla suçlanan Atabeyler çetesi davasının karar duruşmasında, sürpriz bir gelişme yaşandı ve Savcı, davanın, Ergenekon Terör Örgütü'yle bağlantısını ortaya koyacak şekilde genişletilmesini talep etti.

Talep, kabul edildi.

Geçtiğimiz haftalarda, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, uzun bir Ergenekon yazı dizisinde, 2001'den günümüze kadar olan olayları özetledi.

Ve Ergenekon kilidi içindeki Kıbrıs noktasını da gözler önüne serdi.

Geçtiğimiz yıl, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlükleri yayımlayan gazeteci, Şamil Tayyar da piyasaya yeni çıkan kitabı, "Operasyon Ergenekon" ile Kıbrıs ilişkisi ve Türkiye'nin yakın kanlı geçmişini özetliyor.

Günlüklerin Örnek'e ait olduğu kanıtlanmış durumda.

Kıbrıs bağlantısının açık fotoğrafı ise, Eski Cumhurbaşkanı Denktaş'ın da başkanlığını yaptığı, Talat Paşa Komitesi üyelerinin, Ergenekon soruşturması kapsamına alınmasıydı.

Şemdinli olaylarından, Rahip Santoro cinayetine, Danıştay saldırısından, Dink suikastına kadar, yaşanan birçok olayı özetleyen "Operasyon Ergenekon" ilgiyle okunacak ve ilk kez yayımlanan dikkat çekici belgelerin de yer aldığı bir kitap.

Şimdi, Türkiye böyle ürkütücü bir tablo arasında, demokrasinin yolunu bulmaya çalışırken, hem bu yolda, hem de sonuçta vereceği sınavlar, yine, Kıbrıs'ın da kaderinde önemli etkileşimler yaratacaktır.

Türkiye'nin AB sürecinde yaşanacaklar da mutlaka, Kıbrıs görüşme sürecini de yakından etkileyecektir.

Bütün hesapların ana bacağının, gelip gidip Kıbrıs sorununa dayandığı bir ortamda, Türkiye, demokrasisini temizleme, biz ise kurban rolünden çıkma sınavı vereceğiz.

Türkiye demokraside ve temizlikte karar kılıp, erk gösterebildiği ölçüde, Kıbrıs'ta çözümün önü açılacaktır.

Ama bu kaotik ortam içinde de en fazla Kıbrıslı bir çözüme ihtiyaç duyulduğu bir zaman vardır karşımızda.

Kendi anlaşma yolunu, her şeye rağmen şekillendirecek olan liderler, Kıbrıs'ı demokrasi kavgalarının silahı olmaktan kurtarıp, Kıbrıslıların, kendi geleceklerine sahip çıkmalarını kolaylaştırabilirler.

Nitekim, İsmet Berkan'ın darbe olarak değerlendirdiği çeşitli girişimler arasında, Annan Planı döneminde, Kuzey Kıbrıs'ta yaşananlar, görünüyor ki, ciddi bir kader değişikliği yaptı.

Parçaları birleştirince, onbinlerin doldurduğu meydanlarda, sadece kendi geleceklerini korumaya çalışan "evet" demiş bir toplum değil, Türkiye'nin de önemli bir dönüm noktasında kaderini değiştiren bir güç görüyoruz.

Bu kadar içine kapalı ve her zaman gücünü küçümseyip unutmaya meyilli bizler için dikkate alınması gereken bir dönemdir, Annan dönemi.

Çünkü, belki bundan sonra, bu dönemin birlikteliği ve bilincine daha fazla ihtiyacımız olabilir.

Yoksa, daha başlama arifesindeki görüşme süreci, tamamen Türkiye demokrasi sınavlarına endekslendiği ölçüde, ciddi tehlike altında demektir.

Kıbrıs'ta çözüm müzakereleri, Türkiye'de AKP'ye kapatma davası ve Ergenekon davası kıskacında başlayacak.

Bu müzakerelerin akıbetini bu kıskaçtan kurtarmak ise, halkın çözüm sürecine sahip çıkıp bu süreçte etkin rol almasıyla sağlanacaktır.

   1324 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
08 Ekim 2008, Çarşamba   DOKTOR KEMAL'E AŞK MEKTUBU
07 Ekim 2008, Salı   KADINA SEKSİLİĞİNİ, ERKEĞE GÜCÜNÜ KAYBETTİREN YASA
27 Eylül 2008, Cumartesi   Eylüle veda ederken
26 Eylül 2008, Cuma   Anayasa Mahkemesi ve Cumhurbaşkanı'nın Sorumluluğu
25 Eylül 2008, Perşembe   NE KORUYABİLİYORUZ NE DE KURTULABİLİYORUZ AMA BATIYORUZ
24 Eylül 2008, Çarşamba   TABİBLER BİRLİĞİ YENİ YÖNETİMİNİN DÜŞÜNCELERİ
23 Eylül 2008, Salı   TABİBLER BİRLİĞİ ESKİ YÖNETİMİ'NİN DÜŞÜNCELERİ
20 Eylül 2008, Cumartesi   SAĞLIK KAVGALARINDA KKTC GERÇEĞİ
19 Eylül 2008, Cuma   Uyuşturucu, polis ve işkence
18 Eylül 2008, Perşembe   KAMU SAĞLIK KAVGALARI DEVAM EDERKEN



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.3326 1.3419
1 STERLİN 2.3424 2.3598
1 EURO 1.8113 1.8240



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

KRİZ FIRSAT MI?

Ali Baturay

CEZAEVİNDEKİ SORUNLAR

Hasan Hastürer

Ne oldu bize? Sevinemiyoruz bile...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(43)

Akay Cemal

Sağlıktan eğitime uzanırken...

Ahmet Tolgay

GÜNCEL NOTLAR...

Bilbay Eminoğlu

"Keşke bu otomobil keşfedilmesiydi"...

Omaç BAŞAT

Önce evimizin içini temizleyelim

Hüseyin EKMEKÇİ

Yeni bir anket, "Yine CTP- UBP"......

Dilek ÇETEREİSİ

Kuliste içtiler salonda oy verdiler

Aysu Basri

DOKTOR KEMAL'E AŞK MEKTUBU

Emin AKKOR

Gerçek kabullenmeden çözüm üretilemez

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

ABD hegemonyası zayıflıyor

Oğuz Metiner

Ramazan Bayramınız mübarek olsun sevgili o...

Harid Fedai

Lârnaka Limanı





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital