Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
İngiltere donuyor
Maaşlar yargıda!
Yasayı nasıl deldiler?
Bufavento'ya hayat öpücüğü
"Rambo Magnum" zanlıları teminatla serbest
Denktaş: DP, seçimden birinci parti çıkacak
Talat, seçim sürecinde tarafsız kalacak
Hastanelerde gaz bilmecesi

YORUMLANANLAR
Yasayı nasıl deldiler? [1]
Maaşlar yargıda! [2]
Denktaş: DP, seçimden birinci parti çıkacak [2]
Bufavento'ya hayat öpücüğü [1]
Kim çözecek? [1]
Eroğlu, seçim startını Karpaz'dan verdi [3]
Aralık ayı hayat pahalılığı oranı yüzde -1.6 [2]
19 Nisan'da seçim var [11]
Tüp gaz krizi [5]
Erken seçime varız ! [2]
5 yılda, 1 milyon 280 bin keklik üretilecek [5]
3 milyon dolar için İpsaro'yu yok ediyorlar [2]
Tarih isyan ediyor [1]
Diplomatik girişimler sonuç vermedi [1]
19 milyon kez geçiş [4]
Çözüm olursa yüzlerce genç adaya dönecek [17]
İsrail'den Mağusa Limanı'na yatırım talebi [10]
Rum yönetimi hesap vermeli [3]



SADECE BABAMIZA GÜVENİYORUZ!

Aysu Basri

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   1 Kasım 2008, Cumartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

   Müzakere süreci ilerlerken, iki toplumun birbirine ve çözüm modellerine bakış açısını mercek altına alan, yeni bir anket yayımlandı, Rum basınında.

   Anket, Avrupa Siyasi Araştırmalar Merkezi (Centre for European Policy Studies) tarafından, adanın her iki tarafında yapıldı. Kısa adı CEPS olan, Avrupa Siyasi Araştırmalar Merkezi, Avrupa Birliği'nin en büyük ve en önemli düşünce merkezi. Brüksel'de faaliyet gösteren ve 1983'de kurulan merkez, misyonunu, "Avrupa'nın karşı karşıya olduğu sorunlara yapıcı çözümler bulmak ve akılcı politikalar üretmek" olarak anlatıyor.

   Nisan- Mayıs döneminde Kıbrıs'ın her iki tarafında da yapılan anketin sonuçları, çarpıcı.

   Buna göre, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar birbirlerine güvenmiyorlar. Ancak Kıbrıslı Rumlar, Türklere göre, karşı tarafa daha fazla güven duyuyor.

   Örneğin, Kıbrıslı Türklerin, sadece %28'i Rumlara güvenirken, Kıbrıslı Rumların, %51'i Kıbrıslı Türklere güveniyor.

   Ancak Kıbrıslı Rumlar, aynı güveni, Cumhurbaşkanı Talat'a duymuyor. Kıbrıslı Rumların Talat'a güven oranı, sadece %17. Türkler ise, Hristofias'a sadece %28 oranında güveniyor.

   Ama her iki toplumun da ortak bir yönü var. Kıbrıslı Rumlar, dünyaya kendilerini daha yakın hissedip, daha fazla güvense de uluslararası topluma ve AB'ye güvenmeyen Kıbrıslı Türkler gibi, Onlar da en fazla kendi öz ailelerine güveniyorlar.

   Araştırmayı yapan akademisyenlerden biri olan, DAÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Erol Kaymak ile konuştum ve araştırmanın orijinal metnini okudum.

   Kaymak, aslında sonuçların sürpriz olmadığını, daha önce yapılan KADEM ve diğer araştırma şirketlerinin sonuçlarına paralel olduğunu ortaya koyuyor ve çok önemli bir tespitte bulunuyor.

   Toplumlar birbirlerine güvenmiyorlar, ancak doğru zemine çekilebilecek ve olası bir çözümün parametreleri konusunda ikna edilebilecek düzeydeler.

   Yeter ki doğru adımlar atılabilsin.

   Her ne kadar her iki toplumda da çözüme inanç oldukça düşük bir seviyede olsa da Kaymak, özellikle oluşturulacak güven yaratıcı önlemlerle bunları aşmanın mümkün olabileceğini söylüyor.

   Ve dikkat çekici bir başka tespiti de Kaymak'ın, her iki liderin de hem bu alanda çalışma anlayışından, hem de halktan uzak bir çizgi seyrettikleri yönünde.

   Dr Erol Kaymak, Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasındaki temel farklılıklarından birinin de Kıbrıslı Rumlar, Türkleri yönetim ve liderliklerinden ayrı olarak görür ve sıradan Kıbrıslı bir Türk'e daha fazla güven belirtirken, Kıbrıslı Türklerin, daha genelleyici bir bakış açısında olup, Papadopluos ile Hristofias'ı ayırmadıkları gibi, Kıbrıslı Rumları da birbirinden ayırmamaları olduğunu söylüyor.

   İki tarafta, gelişmeleri kimin etkileyebileceği ve karar alabileceği konusundaki yaklaşım da farklı.

   Kıbrıslı Rumların yüzde 84'ü, kararların Türk hükümeti, yüzde 76'sı, Türk ordusu tarafından alınacağını savunuyor, yalnızca yüzde 21'i Talat'ın, karar vermeye muktedir olduğuna inanıyor.

   Kıbrıslı Türkler ise, önemli kararların Hristofias tarafından alınacağını savunuyor.

   Ve Kıbrıslı Türkler de kendi siyasetçilerine ve kurumlarına güvenmezken, %98 oranında askere güven belirtiyorlar. Daha önce de değişik anketlerde ortaya çıkan bu sonucun, özellikle askersizleştirme ve sivilleşme alanında ciddi sıkıntılar yaratabilecek, iki toplum arasındaki en belirgin uçurumlardan biri olarak görülüyor.

   CEPS, ortaya çıkan sonuçlar ışığında çeşitli çözüm formülleri de öneriyor.

   Örneğin, böyle bir güvensizlik ortamında, oluşturulacak "Toplumsal Birlikte Yaşam Komitesi'nin oldukça önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor.

   Bunun yanında adadaki organize suçlarla işbirliği oluşturulması ve Ledra Palace'daki tampon bölge binalarının restore edilerek ortak kullanıma açılması gibi öneri maddeleri sıralıyor.

   Kaymak da Papadopulos ve Talat arasında varılan 1 Temmuz mutabakatında zaten buna benzer önlemler olduğunu hatırlatırken, örneğin, her ne kadar siyasileştirilse de hala eğitim ve spor alanlarında ortak bir zeminin yaratılabileceğini, mesela, ortak bir üniversite kurulabileceğini, Kuzey'deki üniversitelerin Erasmus ve Bologna süreçlerine katılımlarının sağlanabileceğini anlatıyor.

   Ortak bir havaalanının, direk uçuş ve yeşil hat tüzüğünün genişletilmesiyle, direk ticaret ve Maraş'ta açılımlar yapılmasının da kesinlikle ortama katkı sağlayabileceği ifade ediliyor.

   Ayrıca çözüm sonrası ekonomik gelişme planlarının üretilmesinin de çözüm her iki tarafa da refah getireceği konusunda, toplumların güvenini kazanmak açısından, oldukça önemli bir ortam yaratıp, müzakere sürecini destekleyeceği de yine bu çalışmada altı çizilenler arasında.

   Güney Kıbrıs'ta, özellikle AKEL'in, çeşitli köy gezileriyle, çözüm konusunda nabız oluşturmak için şimdiden çalışmalara başladığı belirtiliyor. Biz, hem çözüm anlayışından uzaklaşıyoruz, hem de birlikte yaşama kültüründen yoksunuz. Ve bunun için de hala çalışma yapılmıyor.

   Oysa, bütünlüklü çözüme giderken, en doğal ve olması gereken ortak bir hedef yaratmak.

   Çeşitli güven yaratıcı önlemlerle, toplumları hazırlamak, hem liderlerin elini güçlendirecek, hem de toplumları işleyebilecek olan bir çözüme hazırlayacaktır.

   Talat ve Hristofias'ın misyonu, bir çözüm anlaşması imzalamak değil, çözümün sahiplenilmesini de sağlamak.

   Umarım, uluslararası kuruluşların ortaya koydukları bu gerekçeli ve akılcı çözüm formülleri, her iki tarafta da liderlerce benimsenir ve bir an önce gereken adımlar atılır.

   Yoksa, ne farkı kalır bu müzakere masasının da diğerlerinden ve masadaki liderlerin eskilerinden?

   736 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
07 Ocak 2009, Çarşamba   TARİH KİMİN ESERLERİNİ KORUYACAK!
30 Aralık 2008, Salı   TUVALET MESELESİ
26 Aralık 2008, Cuma   KAYBETTİĞİMİZ NESİLLER
25 Aralık 2008, Perşembe   NEDEN SURİÇİ'NE GİTMİYORUZ?
24 Aralık 2008, Çarşamba   GÜNEY'DEN ALIŞVERİŞLER
20 Aralık 2008, Cumartesi   1 YILDIZLI ÜLKENİN 5 YILDIZLI OTELLERİYLE TURİZM
19 Aralık 2008, Cuma   GAVUR BİZİ İSTEMİYOR BİZ NİYE İSTEYELİM Kİ?
18 Aralık 2008, Perşembe   KRİZ SADECE EKONOMİK Mİ?
16 Aralık 2008, Salı   PAPADOPULOS'U AFFETMEK
05 Aralık 2008, Cuma   ÇÖZÜM İÇİN ORTAK MÜCADELE



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.5145 1.5252
1 STERLİN 2.2171 2.2336
1 EURO 2.0281 2.0424



YAZARLAR : .

Reşat Akar

Yurdun her yanında seçim heyecanı

Ali Baturay

Gazze'deki dram

Hasan Hastürer

Sevgi çemberiyle ortak insani dayanışma

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(53)...

Akay Cemal

KKTC'de sağlık olayı ve Veteriner Fakü...

Ahmet Tolgay

CTP - UBP KOALİSYONU TARİHİ BİR İHTİYAÇ...

Bilbay Eminoğlu

Hangi "Necati"ye oy vereceğiz?

Omaç BAŞAT

Haklıyız, gelecekten umutluyuz

Dilek ÇETEREİSİ

Meclisten Notlar (25/11/08)

Aysu Basri

TARİH KİMİN ESERLERİNİ KORUYACAK!

Emin AKKOR

Kriz kıskacında 3 tehlike

Uzm. Mine Çağlar

Sağlık dolu bir yaşama yolculuk

Dr. İsmail KEMAL

Trajik bilanço

Oğuz Metiner

"El kârda, gönül yarda"

Psikolog Ayla Kahraman

Bir şans daha

Türem Delikurt

"Aile; anne-baba ve çocuklardan oluşan...

Harid Fedai

Yerli Haberler





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital