Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
"Genç kız sebep oldu 6 erkek darp etti"
Umut ve inançla başlıyorlar
Sahte doktora 5 ay hapislik
Kırmızı çizgiler ortaya kondu
"Hastalara yeterli ilgi gösterilmiyor"
Cumhurbaşkanı Talat bugün, Soyer ve Ertuğruloğlu yarın KIBRIS TV'de
Görüşme bir başlangıç, geliştirmek hepimizin görevi
Tuğçe'den havalandıran pozlar
Kıbrıs'ta barış var, ihtiyacımız çözümdür
KIBRIS TV, görüşmeleri canlı verdi
MTG ve Çetinkaya tam gaz
Sveta Eremen'in yükselişi
Bağcıl'dan Paluze Gecesi
Dagi markası Girne'de
Kaymaklı'da Ankara havası
4 yıl aradan sonra kapsamlı müzakereler yeniden

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Erkeklerin korkulu rüyası: Kelleşme (Saç dökülmesi)

Türem Delikurt

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   19 Aralık 2006, Salı Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Sevgili okurlar, kelleşme yani saç dökülmesi şüphesiz ki çoğu erkeğin ve hatta bazen bayanların bile korkulu rüyası olabiliyor. Ancak kelleşme daha çok erkelerden sıkça işittiğimiz bir şikayettir. Pek çok insan kelleşmenin ırsi olup olmadığını her zaman merak eder. Erkekler, genellikle belli bir yaştan itibaren, özellikle kendi ailelerinde erken yaşta saç dökülmesinden etkilenmiş başka erkekler var ise, bu örnekleri göz önünde tutarak kendileri hakkında tahmin yürütmeye başlarlar. Kelleşme ve bunda rol oynayan genetik faktörler, yakın çevremdeki arkadaşlarımın, özellikle de erkek olanların bana sıkca sordukları sorulardan biridir.

Bu haftaki köşemizde erkelerde en yaygın ve sık rastlanan saç dökülmesi tipi olan 'Erkek Tipi Saç Dökülmesi', bir diğer adıyla Androgenetik Alopesiyi inceleyeceğiz.

Peki erkek tipi saç dökülmesi

yani Andogenetik Alopesi nedir?

Erkek tipi saç dökülmesinde, genellikle başın tepe kısmındaki ve şakaklardaki saçlar ilk olarak inceleşmeye ve cılızlaşmaya başlar. Zaman ilerledikçe şakaklardaki şaç dökülmesi daha da geriler ve saçlar sadece başın ön kısmının ortasında mevcut hale gelir. Böylelikle de tepe kısmında giderek daha da kelleşen bir bölge ortaya çıkar. Saçların döküldüğü başın ön ve tepe kısımlarındaki bölgelerin daha sonra yan yana gelmeleriyle başın tepe kısmı iyice kelleşir. Son olarak geriye genellikle, sadece başın yan taraflarında ve arkasında saç kalır.

'Erkek tipi saç dökülmesi çoğunlukla, 25 yaşına kadar erkelerin %25ini etkilerken, 40 yaşına kadar %40ını ve 50 yaşına kadar %50sini etkiler.

Genetik yatkınlık...

Diğer köşelerimizden de hatırlayacağınız gibi, genler vücudumuzun gelişimi ve işlevi için gerekli tüm talimatları kodlar halinde içererek bizi programlarlar. Bazen bu talimatların hatalı olması sonucunda kişide genetik hastalık ortaya çıkabilirken, bazen de kişi bir hastalığa genetik açıdan yatkın olabilir ve uygun çevresel faktörlerin de etkisiyle ancak hastalıktan etkilenebilir. Saç kaybı yaş ilerledikçe her kişide görülen bir gerçektir. Ancak, saç dökülmesine genetik yatkınlığı olan kişilerde saç dökülme oranı zaman geçtikçe daha çok artar.

Genellikle kalıtımsal olan 'Erkek Tipi Saç Dökülmesi', kişinin genetik yapısının onu saç kaybına yatkın şekilde programlaması ve saç kaybını engellemek için önlem alamaması (örneğin doğru şampuan kullanmak, az saç jölesi kullanmak gibi) sonucunda ortaya çıkabilir.

Yapılan araştırmalar saç dökülmesi ve erkeklik hormonu olan Androgen arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bir erkeklik hormonu (androgen) türü olan testesteron vücutta bir enzim tarafından DHT adındaki başka bir erkek hormonu türüne dönüştürülür. Ayni zamandan 'kötü' testesteron olarak da bilinen DHT, erkeklerin gelişim döneminde önemli rol oynarken, yaş ilerledikçe de saç dökülmesine neden olmaya başlar.

Özellikle erkek tipi saç dökülmesinde, miktarının artması sonucunda DHT, saç dökülmesinde önemli bir rol oynar. DHT, insanın saçının normal büyüme, dökülme ve yeniden büyümesini içeren normal döngüsünü bozar. Yapılan araştırmalara göre DHT'nin, döngüdeki büyüme evresinin kısalmasına ve saçın dökülmesi için gereken sürenin azalmasına neden olduğu düşünülmektedir.

Ümit var...

Günümüzde, özellikle 'Erkek tipi saç dökülmesi' üzerine yoğunlaşmış araştırmalar, tedavi açısından birden fazla seçeneğin mevcut olmasını sağlamıştır. Örneğin, DHT hormonunu bastırmak için ilaç tedavisi veya saç ekim yöntemleri geliştirilmiş ve uygulanmaktadır. Tabi ki en önemlisi size uygun olan tedavi yöntemini bu konuda uzmanlaşmış hekimler ile belirlemektir. Saç dökülmesinin, büyük bir kaygı kaynağı olduğunun bilinmesi, insanların bu zaaflarının ticari amaçla suistimal edilmesine neden olabilir. Bu yüzden, kulaktan dolma tedavi yöntemlerini hemen denemeden uzmanına danışmayı sakın unutmayın.

Sevgili okurlar, bir sonraki köşemizde buluşmak üzere, huzur ve sağlık dolu günler sizlerin olsun.

 

   2673 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
28 Ağustos 2008, Perşembe   Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve yeni yeni sorulan sorular!
18 Ağustos 2008, Pazartesi   Doğa'nın gizemi...
16 Temmuz 2008, Çarşamba   Kordon Kanı Bankacılığı: Gerçekten biyolojik bir sigorta mı?
08 Temmuz 2008, Salı   Doğum öncesi genetik tanıda yeni bir adım
27 Haziran 2008, Cuma   Multipl Skleroz
03 Haziran 2008, Salı   BÜNYE FARKLILIKLARI
20 Mayıs 2008, Salı   Bir umut ışığı...
08 Nisan 2008, Salı   Bir babanın anlatımıyla...
25 Mart 2008, Salı   Yani her şey için bir 'gen' var mı?
12 Mart 2008, Çarşamba   Klinefelter (XXY) Sendromu nedir?



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2028 1.2112
1 STERLİN 2.1303 2.1461
1 EURO 1.7340 1.7462



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

STATÜKONUN YIKILDIĞININ İLANI

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Köstek olunmasın yeter...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(39)...

Akay Cemal

İlk günün mesajları ve 'örtülü istekle...

Ahmet Tolgay

Cumhurbaşkanımıza açık mektup...

Bilbay Eminoğlu

Duydunuz mu?...Hayat ucuzlamış!

Hüseyin EKMEKÇİ

Liderlere cesaret gerek

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Aysu Basri

ONLAR BENİM İÇİN SADECE TALAT ve HRİSTOFİA...

Dr. Umut Altunç

Ateşli Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı?

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Müzakereler başlarken

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan'a girerken

Psikolog Ayla Kahraman

"AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE&...

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

Aflatoksinden korkmalı mıyız?

Mehmet RATİP

Nagasaki'den Kıbrıs'a, Weller'...

Dr. Orhan Aydeniz

Dünya Barış Günü

Harid Fedai

(Geçen haftanın devamı)





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital