Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Adres: Din Hizmetleri Müşavirliği
Güzelyurt'ta öfkeli yürüyüş
Hırsızlar gündüz de mesaiye başladı
Kıbrıs'ta sihir gibi festival
"Kıbrıs Geceleri"nde oryantal şov
Mağusa yine "Cezalı"
Anorthosis Futbol takımı Olimpiakos taraftarlarından şikayetçi
Tatlısu'dan merhaba
Futbolda yeni sezon yine Adidas ile oynanacak
Efes Pilsen Sokak Basketbolu start alıyor
Dellaloğlu istifa nedenlerini açıkladı
Rum yönetimi Merkez Bankası'ndan 75 milyon KL almaya çalışıyor
Rum yönetimi Gürcistan'daki gelişmelerden endişeli
II. Hrisostomos: Başkanın ayranı neden kabardı, şaşırdım
FIFA önerilerine cevap için cumartesi toplantı yapılıyor
Pedallarımız ilk günün 7'ncisi

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Kosova ve Kafkaslar

Dr. İsmail KEMAL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   24 Şubat 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Kosova'nın bağımsızlık ilanının Kafkaslar'daki "donmuş anlaşmazlıklar" üzerinde nasıl etki yapacağı merakla izleniyor. Rusya'nın kanatları altındaki Abhazya, Güney Osetya, Dağlık Karabağ ve Transnistria de facto devletçikleri, Kosova'nın bağımsızlığını memnuniyetle karşıladılar. Gürcistan'dan kopmak isteyen Güney Osetya ve Abhazya liderleri Eduard Kokoiti ve Sergei Bagapsh, Moskova'da düzenledikleri ortak basın toplantısında, Rusya'nın, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) ve uluslararası örgütlerin bağımsız olma haklarını savunmalarını isteyeceklerini belirttiler. Moldova'dan kopmak isteyen Transnistria yönetimi, Kosova'nın bağımsızlığını ve tanınmasını memnuniyetle karşılayarak, bu tür anlaşmazlıkların çözümünde yeni bir model oluştuğunu savundu.

1990'lı yılların başlarında, Sovyetler Birliği'nin çökmesi sürecinde bağımsızlık ilan eden Abhazya, Güney Osetya, Dağlık Karabağ ve Transnistria, uluslararası aktörler tarafından tanınmadı. Abhazya, Gürcistan'dan bağımsızlık istiyor. Güney Osetya ve Transnistria, Rusya Federasyonu ile yeniden birleşmek istiyor. Dağlık Karabağ ise Ermenistan'la birleşmek istiyor.

Kafkaslar, tarihin, özellikle Rus İmparatorluğu'nun bölgeyi ele geçirme sürecinde yaşanan trajedilerin mirasının yükünü hala taşıyor. 1860'larda, 1870'lerde Rus orduları Abhaz halkını katletmiş, Osmanlı İmparatorluğu'na göç etmeye zorlamıştı. Rusya'nın Kafkasya'yı tamamen kontrolü altına aldığı bu dönemde yarım milyon Kafkasyalı Müslüman, Osmanlı İmparatorluğu'na göç etmek zorunda kalmıştı. Bölgedeki anlaşmazlıkların tarihi boyutunu iyi bilmek gerek.

Sorunların kökünde Rusya İmparatorluğu'nun 19. yüzyılda Kafkaslar'a yayılması ve Sovyet İmparatorluğu'nun 20. yüzyılın sonunda yıkılması olsa da, bugün bölgedeki de facto devletçikler Rusya'nın koruması altındadır. Peki, Kosova'nın bağımsızlığına büyük tepki gösteren Moskova, kendi kanatları altındaki de facto devletleri tanıyacak mı? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Kosova'nın bağımsızlığını tanımakla hata yaptığını, Abhazya ve diğerleri konusunda kendilerinin aynı hatayı yapmayacağını ama Rusya'nın çıkarlarının korunmasını sağlayacaklarını söyledi. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Dışişleri Komisyonu Başkanı Kosachev, Kafkaslar'daki de facto devletleri tanımanın zararının karından fazla olacağını, BDT içinde krize neden olacağını, Rusya'nın NATO, AB ve ABD ile ilişkilerini gerginleştireceğini söyledi. Demek ki, Rusya Kafkaslar'daki de facto devletleri tanımayı düşünmüyor.

Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesi ve tanınmasının, Rusya için eski Sovyet bölgesi içinde model oluşturup oluşturmayacağı sorusunun cevabı büyük oranda belli olmuştur. Rusya, Kosova'yı model olarak kullanmayacak. Bu, Rusya'nın zayıflığı mı, yoksa daha büyük amaçlar peşinde mi koşuyor? Kuşku yok ki, Rusya'nın hedefi bir kaç küçük devleti tanımanın ötesindedir. Kosova konusunda Sırbistan'a destek veriyor ama bu destek diplomatik düzeyde kalacak. Rusya için esas olan kendi çıkarlarıdır. Bu çerçevede, Rusya Kosova ile ilgili gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek ve Kafkaslar'da kriz yaratmayacak.

Rusya, AB içinde belirli görüş ayrılıkları yaratmayı başardı. Rusya'nın başarısı burada. İspanya, kendi Bask ve Katalonya sorunları nedeniyle, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacağını açıkladı. Romanya da, kendi Macar azınlığı ve başka sorunları nedeniyle, aynı tavrı benimsedi. Süreç içinde AB'nin ortak bir politika oluşturup oluşturamayacağı önemli. Batı, Kosova'nın bir model oluşturmadığı, sui generis bir konu olduğunu savunuyor. Uluslararası arenada Rusya'nın yarattığı korkunun mu, yoksa Batı'nın verdiği güvencenin mi etkili olduğunu önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Kosova'yı tanıyan ülkelerin sayısı hızla artar ve yüzü geçerse, Batı'nın tezinin kabul gördüğü belli olacak. Bu durumda Rusya aşamalı olarak tavrını yumuşatır mı? Kosova'nın BM üyeliğini engellemekten vazgeçer mi? Bunları zaman gösterecek.

Batı, Kosova'nın model olmayacağı konusunda güvence veriyor. Rusya, Kosova modelini Kafkaslar'a taşıma niyetinde olmadığını söylüyor. Son durum bu.

   862 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
28 Ağustos 2008, Perşembe   Soğuk Savaş mı?
24 Ağustos 2008, Pazar   Stalin ve "ulusal sorun"
21 Ağustos 2008, Perşembe   Batı'nın Afganistan çıkmazı
17 Ağustos 2008, Pazar   Kafkasya istikrar paktı gerçekçi mi?
14 Ağustos 2008, Perşembe   Kafkaslar'da yeni dengeler
10 Ağustos 2008, Pazar   Kafkaslar'da savaş
07 Ağustos 2008, Perşembe   Fransa ve Ruanda soykırımı
03 Ağustos 2008, Pazar   Belçika'nın geleceği
31 Temmuz 2008, Perşembe   AKP'ye sarı kart
24 Temmuz 2008, Perşembe   Suç ve ceza



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.1831 1.1914
1 STERLİN 2.1825 2.1987
1 EURO 1.7433 1.7555



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

DOGMALAR VE KLİŞELER

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

"Ya taksim, Ya ölüm" el değiştirdi...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı Çizgili Yıllar (36)

Akay Cemal

Kocatepe'den KKTC'ye...

Ahmet Tolgay

Konuşmayan şarkılar...(*)

Bilbay Eminoğlu

Sıcaklar ve suçlar

Necdet Ergün

ASGARİ ÜCRET'te ZOR AMA YANLIŞ TERCİH

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. Umut Altunç

Lap Top Bilgisayarlar Kısırlık Yapar Mı?

Aysu Basri

ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMAYANLAR NASIL ÇÖZÜM Y...

Sevilay SADIKOĞLU

İstanbul ve Karaköy Güllüoğlu baklavaları....

Mustafa BESİM

ENFLASYONA DEĞİL PAHALILIĞA BAK!

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Soğuk Savaş mı?

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan-ı Şerif'i karşılarken

Bedia BALSES

Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu Yen...

Beste SAKALLI

BELKİ ATILIR DİYE AYRILIK İÇİNDEN...

Psikolog Ayla Kahraman

"AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE&...

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

ENERJİ İÇECEKLERİ

Bener HAKERİ

Sere serpe

Mehmet RATİP

Bir cinayetin yıldönümü

Dr. Orhan Aydeniz

Ülkemizin asayiş sorunu

Harid Fedai

(Çörçhil'in Kabulleri)

Cumhur DELİCEIRMAK

ÇOCUKLARIN SAATİ YA DA TABULA RASA





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital