|
ELEKTRİK ALTYAPISI DA DURACAK... Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini Layık Topcan Mesutoğlu, Dipkarpaz ile Zafer Burnu arasındaki bölgenin 30 Mayıs 2007 tarihinde "Özel Çevre Koruma Alanı" ilan edildiğini anımsatarak, bu kararla birlikte bir yıl içerisinde bölge için çevre planı hazırlanmasının yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Mesutoğlu, Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilen bölgeyi kapsayacak plan tamamlanıncaya kadar bölgedeki imar faaliyetlerinin, elektrik altyapısı dahil durmuş olacağını belirtti
BÖLGE İNKİŞAFA AÇILMAMALI... Bölgenin, orman özelliği bakımından Milli Park, eski eserler bakımından Arkeolojik Sit Alanı ve dünyada nadir görülen bitki ve hayvan türlerinin yaşam veya ziyaret yeri olduğundan "Özel Çevre Koruma Alanı" olduğunu belirten Mesutoğlu, "Birçok koruma kararından dolayı bu bölgeyi inkişafa açılmaması gereken bir alan olarak görüyoruz. Sadece doğal halini koruyarak turizm sektörü ve oradaki insanların kullanımına sunmaya, doğal halini koruyacak şekilde gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi
T.A.K./İbrahim DİRAN
İçişleri Bakanlığı Şehir Planlama Dairesi, Dipkarpaz köyünün doğu sınırları ile Zafer Burnu arasındaki bölge için Çevre Planı hazırlıyor. Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilen bölgeyi kapsayacak plan tamamlanıncaya kadar bölgedeki imar faaliyetleri, elektrik altyapısı dahil durmuş olacak.
Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini Layık Topcan Mesutoğlu, planın bir yıl içerisinde hazırlanıp yürürlüğe konulacağını, bu sürede bölgedeki her tür imar çalışmasının dondurulacağını, bu çerçevede elektrik altyapısı da dahil Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmiş bölgede hiçbir imar faaliyeti yapılamayacağını bildirdi.
Hazırlıkları devam eden plan, elektrik ve yol gibi altyapının nasıl olacağı, bölgenin nasıl kullanılacağı, dolaşım alanlarının nasıl olacağı, hangi bölgelerde servis ve gözetleme yerleri olacağı, ormanların ve kıyıların nasıl korunacağına ilişkin kural ve esasları içerecek.
Konu hakkında TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini Layık Topcan Mesutoğlu, Dipkarpaz ile Zafer Burnu arasındaki bölgenin 30 Mayıs 2007 tarihinde "Özel Çevre Koruma Alanı" ilan edildiğini anımsattı ve bu kararla birlikte bir yıl içerisinde bölge için çevre planı hazırlanmasının yasal zorunluluk olduğunu söyledi.
Bir yılda tamamlanacak
Birçok daire, sivil toplum örgütü ve uluslararası uzmanlarla işbirliği içerisinde hazırlanacak çevre planının bir yıl içerisinde hazırlanıp yürürlüğe konacağını, bu sürede bölgedeki her tür imar çalışmasının dondurulduğunu vurgulayan Mesutoğlu, bu çerçevede elektrik altyapısı da dahil Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmiş bölgede hiçbir imar faaliyeti yapılamayacağını bildirdi.
Emirnameyle yasal zemin var
Doğal ve tarihi eserler bakımından bir çok özellik taşıyan Dipkarpaz-Zaferburnu arasındaki bölgenin 1983 yılından itibaren çeşitli kararlarla korumaya alındığını, en son "Karpaz Emirnamesi" ile koruma alanının kesinleştiğini belirten Mesutoğlu, emirnameyle bölgedeki her tür gelişme ile ilgili kural ve koşulların yasal zemine kavuşturulduğunu kaydetti.
Neden özel çevre koruma alanı
Bölgenin, orman özelliği bakımından Milli Park, eski eserler bakımından Arkeolojik Sit Alanı ve dünyada nadir görülen bitki ve hayvan türlerinin yaşam veya ziyaret yeri olduğundan "Özel Çevre Koruma Alanı" olduğunu belirten Layık T. Mesutoğlu, "Birçok koruma kararından dolayı bu bölgeyi inkişafa açılmaması gereken bir alan olarak görüyoruz. Sadece doğal halini koruyarak turizm sektörü ve oradaki insanların kullanımına sunmaya, doğal halini koruyacak şekilde gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
Emirnamelerin, kapsamlı bir plan yapılıncaya kadar geçen sürede uygulanacak düzenlemeleri kapsadığını belirten Mesutoğlu, çevre planında emirnamede öngörülen düzenlemelerin kalıcı hale dönüştürüleceğini kaydetti.
"Burası mutlak koruma alanıdır"
"Bölgede ileride konut veya turistik tesis yapılma ihtimaliyle" ilgili sorulara karşılık da Mesutoğlu, "Şu anda emirnameye göre öyle bir şey yok, çevre planında da öyle bir şey olmayacak. Bu bölge mutlak koruma alanıdır. Burası inkişafa açılmaz" dedi.
"Geç bile kaldık"
Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hülya Atlan da, "Bu plan hazırlanırken birçok uzman çalışacak ve bu bölgeyle ilgili en doğru kararlar alınacak. Amacımız, hızlı bir şekilde devam eden yapılaşmanın bu bölgedeki çevre değerlerine zarar vermemesidir. Geç bile kaldık. Çevre planlarının bugüne kadar hazır olması gerekirdi" dedi.
Bölge daha özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilecek
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın, ekolojik önem taşıyan veya çevre kirlenmesine karşı hassas olan bölgeleri "Özel Çevre Koruma Alanı" ilan etme hakkı bulunduğunu belirten Altan, eylül ayına kadar 6 bölgenin daha Özel Çevre Koruma Alanı ilan edileceğini bildirdi.
Altan, "Özel çevre koruma alanlarının ivedilikle 1-2 yıl içerisinde ilan edilip çevre planı ve çevre yönetim planlarının hazırlanması gerekliliğine inanıyorum. Bu yapıldığı takdirde yatırıma yönelik kararlar çok daha doğru olacak. Ancak sonuca ulaşmak için bunların da imar planlarıyla birleşmesi gerekir" dedi.
Karpaz bölgesinin, Alagadi sahilinden sonra çevre planı hazırlanan ikinci bölge olacağını belirten Altan, Alagadi bölgesindeki koruma ve diğer çalışmaların çevre planına göre yürütüldüğünü ifade etti.
Karpaz Milli Parkı'nın tanımı ve özellikleri
Karpaz Milli Park Alanı, adanın doğusundaki Karpaz yarımadasında bulunuyor. Yarımadanın en ucunda St. Andreas Burnu ve Klidhes adaları, batısında ise yaklaşık 2 bin nüfuslu Dipkarpaz Köyü ile Ronnas kumulları ve Antik Karpaz yer alıyor.
Karpaz Emirnamesi'nin öngördüğü sınırlar esas alındığında, Milli Park olarak belirlenen korunacak alanın yüzölçümü 94.9 km2, kıyı uzunluğu ise 65.8 kilometre.
Dipkarpaz Bölgesi, nesli tehlike altındaki Akdeniz foku (Monk Seal) ve Yeşil Kaplumbağa (Gren Turtle), 20 kayıtlı tarihi eser ve 5 arkeolojik alan ile 3 adet antikçağ taşocağına ev sahipliği yapıyor.
Dipkarpaz Milli Park Alanı, flora açısından da Kuzey Kıbrıs'ın en zengin bölgelerinden biri. Kuzey Kıbrıs'ın tümünde bugüne kadar tespit edilen 1410 türün yarısı Milli Park Alanı'nda bulunuyor. Ayrıca 47 adet Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs endemiklerinin 24 adedi ile nadir bulunan bitki türlerinin yaklaşık 100 adedi bu alanda yaşam buluyor.
Nesli tehlike altında olup Çevre Yasası altında 29 Mart 2001 tarihinde yayınlanan "Flora ve Fauna Emirnamesi" kapsamında bulunan 238 türün 162'si, Karpaz Milli Park Alanı'nda daimi veya geçici olarak konaklamaktadır. Koruma altına alınmış 5 tür memeliden 2 türü, 16 tür sürüngenden 12'si ve 215 kuş türünden 147'si de park alanında bulunuyor. |