|
2-3 DAKİKA SÜRDÜ VE 3 BİN 300 KİLOMETRE UZAKLIKTA DA HİSSEDİLDİ... Çin'in güneybatısındaki Siçuan eyaletinde meydana gelen ve 2-3 dakika süren 7.8 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 9 bin kişinin hayatını kaybettiği, ölü sayısının saat başına arttığı bildiriliyor. Yetkililer, binlerce kişinin de yaralandığı depremde, bazı okulların ve kimyasal madde üreten iki fabrikanın da bulunduğu binaların yüzde 80'inin yıkıldığını, çevreye 80 ton sıvı amonyak sızdığını belirtti. Deprem, 3 bin 300 kilometre uzaklıktaki Bangkok ve Vietnam'da da hissedildi
Çin'in güneybatısındaki Siçuan eyaletini vuran 7.8 şiddetindeki depremde ilk belirlemelere göre 9 bin kişi hayatını kaybetti, on bini aşkın kişi de yaralandı.
Depremde toplam yedi ilkokulun çöktüğü ve enkaz altında birçok öğrencinin bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Depremin merkez üssü, Siçuan eyaletinin başkenti Chnegdu'dan hemen hemen 100 km uzakta bulunuyor. Depremin ardından ilkokul, fabrika, hastane, öğrenci yurtları gibi kamuya ait birçok binanın yıkılmasıyla ölü sayısını arttırmasından endişe ediliyor.
Yerel saatle dün 14.28'de meydana gelen deprem, Pekin ve Şanghay gibi Çin'in büyük şehirleri ile depremin merkez üssünden 3 bin 300 km. uzaklıkta olan Bangkok ve Vietnam'da da hissedildi. Depremin merkez üssünün yerin 29 km. altında olduğu belirtildi.
Bangkok, Pekin, Şanghay gibi büyük şehirlerde depremden sonra, gökdelenlerin 7 dakika daha sallandığı ve birçok gökdelenin boşaltıldığı bildirildi.
Çin hükümeti depremden sonra yaptığı açıklamada, kurtarma ekiplerinin bölgeye doğru yola çıktığını belirtti.
Binaların yüzde sekseni yıkıldı
10 milyon nüfuslu olan ve gün geçtikçe büyüyen bir metropol olarak tanımlanan Chengdu'da, depremin ardından herkesin binaları terk edip, sokaklara çıktığı bildirildi. Görgü tanıkları 2-3 dakika boyunca sürekli sallandıklarını ifade ederken, artçı sarsıntıların hala devam ettiği kaydedildi.
Siçuan eyaletinde, depremin ardından binaların yüzde sekseninin yıkıldığı duyuruldu. Yıkılan binaların arasında okullar, fabrikalar ve yurtlar da bulunuyor. Ayrıca Dujiyangan şehrinde bir hastanenin de yıkıldığı bildirildi.
Japonya Meteoroloji Ajansı'ndan yapılan açıklamada ise, depremin ardından tsunami riski olmadığı kaydedildi.
Çin depremlerin sık olduğu bir coğrafyada bulunuyor. En son 21 Mart'ta, ülkenin Sincan eyaletinde 7.2 şiddetinde ve sadece maddi zararın meydana geldiği bir deprem gerçekleşmişti. Gene Sincan'da Şubat 2003'te gerçekleşen 6.8 şiddetindeki bir depremde ise, 94 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı.
Başbakan'dan sükunet çağrısı
Kurtarma çalışmalarını yerinde izlemek için bölgeye giden Çin Başbakanı Ven Ciabao, Danjiangyan şehrine ulaştı.
Halkı sükuneti korumaya çağıran Ven, aynı zamanda güvenli ve verimli çaba gösterilmesini istedi.
Başbakan, hükümetin ve Çin Komünist Partisi'nin tüm birimlerinin kurtarma çalışmalarının ön cephesinde olacağını kaydetti.
Yolda meydana gelen hasardan dolayı kurtarma ekipleri Vençuan ilçesine ulaşamadı. Çin Merkezi Televizyonu CCTV, durumu gözlemek için askeri helikopterlerin ilçeye gittiğini duyurdu.
Devlet Felaketle Mücadele Komisyonu ikinci derece acil müdahale planını uygulamaya koydu. Çin'de ciddiyet seviyesine göre dört kategoride acil müdahale planı bulunuyor. Çin Yurttaşlık İşleri Bakanlığı deprem bölgesine 5 bin çadır gönderdi.
Uçak seferleri iptal
Çin Doğu Hava Yolları (CEA), Sichuan eyaletinin merkezi Çengdu'ya yaptığı seferleri iptal ettiğini açıkladı.
CEA tarafından yapılan açıklamada, bölgeye yardım malzemesi ve kurtarma personeli taşınması için takviye seferler düzenleneceğini ve bütün şubelerin yardım malzemesi ve personeli taşınmasına öncelik vereceği belirtildi.
Haberleşme
Çin'in en büyük telekomünikasyon şirketleri China Mobile ve China Unicom'dan yapılan açıklamada, Sichuan ve Şaanşi eyaletlerindeki haberleşme sistemlerinin zarar görmüş olabileceği kaydedildi.
Aba Tibet-Çiang Özerk İli'ndeki Vençuan'ın nüfusu 111 bin 800. Woolong Panda Üreme ve Koruma Merkezi bu bölgede bulunuyor.
Vençuan'a komşu Maowen ilçesinde 1933 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremde 9 binden fazla insan ölmüştü.
2 kimya tesisi çöktü: Sızıntı var
Sichuan'daki Shifang'da bulunan 2 kimya tesisinin çökmesi sonucu, yüzlerce kişinin yıkıntılar altında kaldığı, yıkılan tesislerden, 80 tondan fazla sıvı amonyak sızdığı ifade edildi.
Depremin merkez üssü yakınlarındaki bölgelerde telefon hatlarının kesik olduğu belirtiliyor. |