PAZARTESİ GENEL GREV VAR... Eşel-mobil sistemini yeniden düzenleyecek yasa tasarısının Meclis'ten çekilmesi talebiyle pazartesi günü 33 sendikanın destek verdiği bir günlük genel grev yapılıyor. Grevle ilgili bilgi veren KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, hükümetin açıklarını kapatmak için çalışanın maaşına göz diktiğini ifade ederek, eşel-mobilden sonra sırada 13'üncü maaşlar ile emekli ikramiyelerinin kaldırılmasının var olduğunu iddia etti. Elcil, "Emeğe ve emekçiye saygı" sloganıyla iktidar olanların "en büyük emek düşmanı olduklarını" savundu
L BÜTÇE AÇIKLARININ YÜKÜ ÇALIŞANA YIKILMAYA ÇALIŞILIYOR"... Yoğun nüfus akışının bütçedeki harcamaların artmasına neden olduğunu ve hükümetin bunu engelleyemediğini kaydeden Elcil, bu akış nedeniyle eğitim, sağlık ve sosyal yaşam için daha çok harcama yapıldığını söyledi. "Siyasi rüşvet" olarak nitelediği kamu atamalarının önüne geçilemediğini de söyleyen Elcil, 3 bin ile 6 bin arasında partizanca atama yapıldığını, Yeşil Hat Tüzüğü'nün çalıştırılamadığını, bunlardan kaynaklanan bütçe açıklarının yükünün de çalışana yıkılmaya çalışıldığını savundu.
Eşel-mobil sistemini yeniden düzenleyecek yasa tasarısının Meclis'ten çekilmesi talebiyle pazartesi günü bir günlük genel grev yapılıyor.
Greve, 33 sendikanın destek verdiği açıklandı.
TAK muhabirinin KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil'den aldığı bilgiye göre, konuya ilişkin olarak bugün saat 11.00'de KTÖS'te basın toplantısı yapılacak.
"Emeğe ve emekçiye saygı" sloganıyla iktidar olanların "en büyük emek düşmanı olduklarını" savunan Elcil, iktidar ortağı partileri "sistemin tüm hastalıklarını bünyelerinde toplamakla" suçladı.
Elcil, "Bu hastalıktan kaynaklanan açıkları gidermek için önce Sosyal Güvenlik Yasası'yla çocukların geleceği karartıldı, sonra 'sıfır' maaş artışı ve zamlarla günlük hayat sıkıntıya sokuldu, şimdi ise eşel-mobil sulandırılarak maaşlar geri götürülmek isteniyor" dedi.
Yoğun nüfus akışının bütçedeki harcamaların artmasına neden olduğunu ve hükümetin bunu engelleyemediğini kaydeden Elcil, bu akış nedeniyle eğitim, sağlık ve sosyal yaşam için daha çok harcama yapıldığını söyledi.
"Siyasi rüşvet" olarak nitelediği kamu atamalarının önüne geçilemediğini de söyleyen Elcil, 3 bin ile 6 bin arasında partizanca atama yapıldığını, Yeşil Hat Tüzüğü'nün çalıştırılamadığını, bunlardan kaynaklanan bütçe açıklarının yükünün de çalışana yıkılmaya çalışıldığını savundu.
Elcil, "Açıkların kapatılması için hükümet çalışanın maaşına göz dikti. Eşel-mobilden sonra sırada 13'üncü maaşlar ile emekli ikramiyelerinin kaldırılması var" dedi.
Eşel-mobil ile ilgili yasa tasarısının meclisten geri çekilmesi talebiyle pazartesi günü 33 sendikanın katılımıyla genel grev yapılacağını belirten Elcil, "Tasarı geri çekilmezse hükümeti götürene kadar eylemleri sürdüreceğiz" ifadesini tekrarladı.
Greve katılacak sendikalar
KTÖS'ten "Yeter artık" başlığıyla yapılan açıklamada, greve katılacak sendikalar da açıklandı.
Buna göre greve; "KTÖS, KTOEÖS, Dev-İş, Devrimci Genel İş, Devlet-İş, Mağusa Türk Genel İş, Hür-İş, Kamu-İş, Büro-İş, Hava-Sen, Bay-Sen, Bel-Sen, Memur-Sen, Türk-Sen, El-Sen, Tel-Sen, Bank-Sen, Gıda-Sen, Sağlık-Sen, KTAMS, Kamu-Sen, Güç-Sen, Tıp-İş, BES, Mec-Sen, Tur-İş, DAÜ Bir-Sen, Vergi-Sen, Çağ-Sen, ATES ve Basın-Sen" katılacak.
Devrimci GENEL-İŞ Sendikası,
Girne Belediyesi'nde uyarı grevi yaptı
Devrimci GENEL-İŞ Sendikası, Eşel-Mobil Sistemi'nde değişiklik öngören yasa tasarısının meclisten çekilmesi, Belediye Personel Değişiklik Yasa Tasarısı'nın meclisten geçmesi ve belediyeyle imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ndeki hakların korunması talebiyle dün Girne Belediyesi'nde uyarı grevi gerçekleştirdi.
Girne Belediyesi önünde saat 10.00-12.00 saatleri arasında yer alan grevde kazanılmış hakların ellerinden alınamayacağını dile getiren belediye çalışanları; "birlik, mücadele, dayanışma" çağrısı yaptı.
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Mehmet Seyis ve Devrimci GENEL-İŞ Sendikası Başkan Hasan Felek'in birer konuşma yaptığı uyarı grevi, çalışanların Ziya Rızkı Caddesi'nde gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından saat 12.00'de sona erdi.
Seyis
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Mehmet Seyis, yeni liberal politikaların, tüm dünyada olduğu gibi, ülkedeki emekçilerin haklarına da saldırmaya devam ettiği görüşünü ifade ederek, geçmişte verdikleri mücadeleyi "yeni liberallere" karşı da vereceklerini kaydetti.
Seyis şöyle dedi:
"Bilmeliyiz ki, eğer birlik olmaz, sesimizi çıkarmazsak, 'Sosyal Sigortalar Yasa Tasarısı'nı şimdi geri çektik' deseler bile yeniden haklarımızı budamaya yeltenecekler. Bugün olduğu gibi Eşel-Mobil uygulamalarıyla da 'periyotları aştık' demagojileriyle cebimize giren paraları eksiltecekler. Sn. Başbakan ve Maliye Bakanı, bazı demagojik yaklaşımlarla şunu söylüyor; 'Biz, çalışanların haklarına el uzatmıyoruz ki. İki ayda bir verdiğimiz hayat pahalılığını dört ay ya da altı ayda vereceğiz. Sonuçta aynı.' Hadi ordan diyoruz kendilerine. Eğer hesap bilmiyorlarsa işçi biliyor. Ceplerine dört ay eksik gireceğini işçi biliyor, hem de hissedecektir."
Seyis, Sayıştaylık kurumunun son dönemlerde Savcılık makamı gibi görüş belirtmeye başladığını savunarak, belediye çalışanlarının 30 yılda anayasa ve toplu sözleşmelerden kazandığı hak ve sosyal menfaatlerine Sayıştaylığın; "artık vermeyiniz" görüşü verdiğini kaydetti.
"Bu, siparişle verilen bir görüştür. Belediye başkanlarının arzu ve siparişiyle verilen bir görüştür" diyen Mehmet Seyis, Sayıştay Başkanı'nı kendi görevine bakarak bu konudan uzak durmaya davet etti.
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Mehmet Seyis konuşmasına şöyle son verdi:
"Barış istismarcılığı yaparak hak kavgamızı değersiz kılmaya çalışanlara söyleyecek tek söz var;
Dev-İş, barış içinde en önde demokrasi ve çalışan hakları için kavgaya devam edecek. Çözüm isteyen herkes kendine düşeni çıkıp açıkça söylesin; 1 Temmuz'da yapılan görüşmenin sonucuna biz sahip çıkıyoruz ve destekliyoruz. Herkes çıkıp bunu söylesin. Demagoji yapmaktan vazgeçsinler."
Felek
Devrimci GENEL-İŞ Sendikası Başkanı Hasan Felek de konuşmasında, bugün hak alma konusunda yeni bir mücadele başlattıklarını belirterek, hükümetin Eşel-Mobil hakkını "sulandırmak" istemesinin bardağı taşıran son damla olduğunu kaydetti.
"Eşel-Mobil Sistemi'nin sulandırılmasına asla izin vermeyeceğimizi bugün Girne'den tüm ülkeye ilan ediyoruz" diyen Felek, kazanılmış haklara dokunulduğu anda ülke genelinde genel grev de dahil olmak üzere birçok eylem gerçekleştireceklerini söyledi.
Belediye çalışanları olarak birçok sorunları olduğunu ifade eden Felek, 14 yıldan sonra geçen yıl geçen Belediye Personel Yasası'nın çalışanların sorunlarını çözemediğini kaydederek, Cumhuriyet Meclisi tatile girmeden Belediye Personel Değişiklik Yasa Tasarısı'nı yasalaştırılmasını istedi.
Çalışanlar birlik içerisinde mücadele etmediği takdirde kazanılmış hakların tek tek yitirileceğini kaydeden Hasan Felek, tüm çalışanların bireysel sorunları bir yana bırakıp güçlerini dünya emekçileriyle birleştirerek ses vermesi gerektiğini söyledi.
Hakların, ancak uluslararası sınıf dayanışmasıyla kazanılabilineceğini ifade eden Felek, sendikanın bu uğurda elinden gelen özveri ve gayreti göstereceğini belirtti.
Konuşmasında ülke geneli 28 belediyeden 10'unun, çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerini yatırmadığını ve bunun; hükümet ve belediye başkanları için bir "ayıp" olduğunu kaydeden Hasan Felek, çalışanların yatırımlarını ilgili kurumlara yatırmayan belediye başkanlarına çağrıda bulundu.
Felek şöyle dedi:
"Bu paralar çalışanlarımızdan kesilmektedir, ancak ne yazık ki bu insanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primleri yatırılmadığı için mağdur duruma düşmekte, sağlık hizmetlerinden faydalanamamakta, ilaç parası alamamakta ve doğum yapan eşine katkı yapamamaktadır. Bu ayıbın da bir an önce giderilmesi için belediye başkanlarına buradan çağrı yapıyorum;
Çalışanların haklarından ellerinizi çekin ve bu insanların İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta paralarını yatırın."
Devrimci GENEL-İŞ Sendikası Başkanı Hasan Felek konuşmasının sonunda Dev-İş ve Dev-İş'e bağlı sendikalar olarak, emekçilerin haklarına "nerden ve kimden gelirse gelsin uzanacak elleri havada tutmaya" ve sonuna kadar mücadele etmeye azimli olduklarını ifade ederek, çalışanları pazartesi gün tüm sendikaların katılacağı genel greve davet etti. |