Yargıç Bertan Özerdağ, mülteciler konusunda KKTC'nin uluslararası hukuk açısından daha da sıkıntıya düşmemesi için gerekli çalışmaların yapıldığına dikkat çekerken, mahkemelerin elindeki en büyük kozun ciddi cezalar vermesi olduğunu söyledi
Alınan tüm önlemlere karşın kaçak göçmen sorunu KKTC'nin başını ağrıtmaya devam ediyor. Bu tür suçlara verilecek cezalar, 2006 yılında yapılan tadilatla 3 yıl hapis veya 10 bin YTL para cezası olarak artırıldı. Aynı suçun cezası, Türkiye'de 7, Suriye'de 6 yıl olarak yeniden düzenlendi. Güney Kıbrıs, ülkeye yasal olmayan yoldan giren ve onlara yardımcı olan sanıkları, Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılamaya başladı
Sevgi YALMAN
Gazimağusa Kaza Mahkemesi, mültecilerin yasal olmayan bir limandan ve yasal olmayan bir yoldan KKTC'ye girmelerine yardım eden sanık Muzaffer Önbıçak'ı 4 ay hapis cezasına çarptırdı.
Geçtiğimiz ay aynı suçtan aynı mahkeme ve aynı yargıç huzuruna çıkan sanık Önbıçak'a pişman olup özür dilemesi üzerine bir fırsat verilmiş ve 500 YTL para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, aradan bir ay geçmeden benzer suça karışan sanık Muzaffer Önbıçak'ı bu kez affetmedi ve 4 ay hapislikle cezalandırdı.
Gazimağusa Kaza Mahkemesi'nde, Yargıç Bertan Özerdağ'ın huzurunda dün öğleden sonra yapılan duruşmada dava ile ilgili olguları mahkemeye aktaran Savcı Meryem Beşoğlu, polisin aldığı bir ihbarı değerlendirerek Ötüken köyü yakınlarında Nur Plajı'nda operasyon yaptığını anlattı.
Olay yerinde sanıkla birlikte Ferhat İnce ve Kenan Duymazer isimli kişilerin de bulunduğunu, bu iki kişinin alacaklarını alamadıkları için o bölgeye gittiklerini, sanıkla aralarında arbede yaşandığını belirten savcı Beşoğlu, sanığın kıyasıya dövüldüğünü ve polis operasyonu sırasında sanığın elleri ve kolları bağlanmış vaziyette bulunduğunu ifade etti.
Savcı Beşoğlu, sanık Muzaffer Önbıçak'ın suçunu kabul ederek polise bir ifade verdiğini de anlattıktan sonra ifadenin içeriğini okudu.
"Bir Pakistanlı telefon etti"
Sanık ifadesinde, cuma pazarında dolaşırken bir Arap'ın yanına geldiğini, hiçbir şey söylemeden eline açık bir telefon verdiğini ve "seni biri arayacak" deyip kaçtığını, bir süre sonra bir Pakistanlının aradığını ve mültecileri KKTC'ye çıkarmak için kişi başı 20 dolara anlaştıklarını söyledi.
Sanık, daha sonra tanıdığı 2 kişi ile yardımcı olmak için 200 dolara anlaştığını, Nur Plajı'na gittiğinde 2 kişinin kendisini arabadan çıkararak yere yatırıp dövdüklerini anlattı.
"Kurbanlık kuzu gibi"
Mahkemeye sanıkla ilgili hafifletici nedenleri sıralayan avukat Hasan Özbilen, müvekkilinin ikinci kez mahkeme huzuruna çıkmaktan pişman olduğunu, ekonomik nedenler sonucu ve bilinmeyen kişilerin azmettirmesi ile bu suçları işlediğini ve kurbanlık bir kuzu gibi mahkeme huzuruna çıktığını belirtti. Avukat, 21 yaşında, evli, bir çocuk sahibi, KKTC vatandaşı olan sanığın çok temiz bir ailenin çocuğu olduğu söyledikten sonra mahkemeden son bir fırsat istedi ve hapislik dışında bir ceza verilmesini talep etti.
Karar
Dava ile ilgili kararını açıklayan Yargıç Bertan Özerdağ, bir insanlık dramı olarak nitelediği mülteci girişleri konusunda son yıllarda ve özellikle son günlerde çok ciddi artışlar olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz hafta 4-5, dün de bir başka meselenin huzuruna getirildiğine dikkat çeken yargıç, bu durum nedeniyle KKTC'nin uluslararası örgütlerden şikayet aldığını açıkladı.
Özerdağ, ülkemizde, uluslararası hukuk açısından daha da sıkıntıya düşülmemesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade ederek, "elimizdeki en büyük koz bu tür suçlara verilecek ciddi cezalardır" dedi. Mahkeme, bir fırsat verdiğini ancak bu fırsatı değerlendirmeyip ıslah olmayan sanığa, hafifletici nedenleri de dikkate aldıktan sonra 4 ay hapis cezası verdi.
Etkin mücadele var
KKTC'de bu tür suçların düzenlendiği Fasıl 105, 2,9,11 ve 12.maddeleri gereğince işlenen suçlarla ilgili cezalar 2006 yılında yapılan tadilatla 3 yıla kadar hapis ve 10 bin YTL para cezası olarak artırılmıştı. Benzer suçlar, Türkiye'de 7, en fazla mültecinin geldiği Suriye'de ise 6 yıl hapis cezası öngörüyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB'ye üye olmasından sonra mültecilerin yoğun olarak Güney Kıbrıs'a gitmesi nedeniyle yasa değiştirilerek, sanıklar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. |