Karaoğlanoğlu Şehit Ahmet Aksu Sokağı sakinleri, sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar su taşımayı sürdüren su tankerlerine öfkesini ortaya koyarken, Girne Kaymakamlığı izinsiz yapılan işleme müdahale edeceğini açıkladı
Hasan ÇAĞDA
Karaoğlanoğlu Şehit Ahmet Aksu Sokağı sakinleri, bölgede tankerler vasıtasıyla sürdürülen su satışından şikayetçi.
KIBRIS'a konuşan bölge halkı, tankerlerin sabahın erken saatlerinden başlayarak gün boyu çalıştığını ve gece yarılarına kadar çalışmanın sürdürüldüğünü kaydetti.
Tankerlerin geçişine uygun olmayan dar sokakta birçok kez kaza meydana geldiğini ifade eden bölge halkı, bölgede yaşayan halkın ve özellikle çocukların hayatının tehlikeye atıldığını vurguladı.
Bölgede ikamet eden Murtaza Dokuzoğlu'nun kaymakamlığın izni olmamasına rağmen bahçesindeki kuyudan su satışı yaptığını iddia eden bölge halkı, komşularına, durumdan duydukları rahatsızlığı birçok kez aktarmalarına rağmen dikkate alınmadıklarından yakındılar.
Sorunun diğer boyutunun da kaynakların doğru kullanılmaması olduğunu dile getiren bölge halkı, birkaç kişinin rant sağlaması uğruna tüm halkın olan yer altı kaynaklarının tüketilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.
Konuyla ilgili KIBRIS'a konuşan Girne Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Murtaza Dokuzoğlu isimli şahsa izin verilmediğini söyledi.
Şahıs hakkında işlem başlatıldığını ve bölgedeki faaliyetlerinin durdurulacağını belirten Orakçıoğlu, belirtilen şartların yerine getirilmesi koşuluyla, kuyu açma ve su satışı izninin kaymakamlık tarafından verilebileceğini dile getirdi.
Özdoğdu: Yeraltı suları harcanıyor
Karaoğlanoğlu Şehit Ahmet Aksu Sokağı sakinlerinden Mete Özdoğdu, doğal kaynak olan yeraltı sularının, şahıslara maddi kazanç sağlama amacıyla harcanmasının rahatsızlık verici bir hareket olduğunu belirtti.
Mahalleden geçen ve Karaoğlanoğlu Mezarlığı'na giden yolun çok dar olduğunu da ifade eden Özdoğdu, su almak için bölgeye gelen tankerlerin tehlike saçtığını kaydetti.
Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayan tankerlerin gece yarısına kadar aralıksız gidip geldiğini söyleyen Özdoğdu, "çoluk çocuğun oynadığı bir mahallede tankerlerle su taşımak doğru değil" şeklinde konuştu.
Salih: Endişe ve rahatsızlık duyuyoruz
Karaoğlanoğlu Şehit Ahmet Aksu Sokağı sakinlerinden Aliye Salih, tankerlerin sabah saat 06.30'dan gece 00.30'a kadar su taşımaya devam ettiğini söyledi.
Salih, su tankerleri ve şoförlerin gürültü kirliliğine neden olduğunu ifade etti.
Yolun dar olduğunu ve su tankerlerinin geçişine uygun olmadığını belirten Salih, tankerlerin birçok kez kazaya neden olduğunu dile getirdi.
Bölge sakinleri olarak durumdan endişe ve rahatsızlık duyduklarını kaydeden Aliye Salih, yetkili makamlara başvurmalarına rağmen durumun 3 aydır sürdüğünü vurguladı.
Arifoğlu: Kaymakamlıktan izni yok
Karaoğlanoğlu Şehit Ahmet Aksu Sokağı sakinlerinden Ayşe Arifoğlu, Murtaza Dokuzoğlu isimli kişinin kaymakamlıktan izni olmamasına rağmen Vergi Dairesi'nden fatura çıkartarak su satışı yaptığını belirtti.
Yaklaşık 3 aydan beridir su satışının sürdüğünü ifade eden Arifoğlu, günde 30 ile 40 arası miktarda su satışı yapıldığını söyledi.
Bölge sakinleri olarak imza topladıklarını dile getiren Arifoğlu, gösterilen tepki üzerine satışların bir süre durdurulduğunu fakat tekrar başlatıldığını kaydetti.
Yeraltı sularını bu şekilde tüketmemiz doğru mu?
Karaoğlanoğlu Şehit Ahmet Aksu Sokağı sakinlerinden Naciye Arifoğlu, halka ait olan yeraltı sularının maddi çıkarlar uğruna tüketildiğini belirtti.
Ülkeye bir yıldır doğru dürüst yağmur düşmediğini ifade eden Arifoğlu, "sebzeleri yıkadığımız suyu çiçeklere, çamaşır yıkadığımız suyu ise tuvalete kullanıyoruz. Yeraltı sularını bu şekilde tüketmemiz doğru mu sizce?" şeklinde konuştu.
Arifoğlu, herkesin çevreye saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.
Muhittin: Asla kabul edemem
Karaoğlanoğlu Şehit Ahmet Aksu Sokağı sakinlerinden Şükran Muhittin, sabahın erken saatlerinde su tankerlerinin gürültüsüyle uyandığını belirtti.
Yolun çok dar ve tehlikeli olduğunu söyleyen Muhittin, "Ben bunu asla kabul edemem. Evimin tam karşısında ve durumdan çok rahatsızım" dedi.
Yolun tankerler tarafından sürekli işkal edildiğini ifade eden Muhittin, bölge halkı ve özellikle çocukların tehlikeye atıldığını dile getirdi.
Orakçıoğlu: Faaliyetler durdurulacak
Girne Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Murtaza Dokuzoğlu isimli şahsa izin verilmediğini, tankerle izinsiz su taşınmasından dolayı yasal işlem başlatıldığını kaydederek, bölgedeki faaliyetlerinin durdurulacağını söyledi.
Orakçıoğlu, "faaliyetlerini durduracağız, gelip izinlerini alsın ve devam etsin" dedi.
Kuyu açma izninin Kaymakamlığın yetkisinde olduğunu ve verilen izinlerde suyun parsel dışına çıkarılmaması ön şartı bulunduğunu söyleyen Orakçıoğlu, başvurulması halinde su satışı izninin bilahare verilebildiğini belirtti.
İzin verme aşamasında, yolun ve bölgenin incelenerek, hangi tankerlere ve ne kadar su verileceği gibi konuların da dikkate alındığını ifade eden Savaş Orakçıoğlu, su satışı izni alan şahısların, belirtilen saatlere uyarak uygunsuz saatlerde çalışmaması gerektiğini vurguladı.
Bölgede inceleme yapılacağını dile getiren Orakçıoğlu, su satışı izni verilmemesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını çünkü piyasanın ihtiyacının bu kuyulardan karşılandığını vurguladı. |