Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
2'si ağır, 3'ü çocuk 7 yaralı
Hem aldatıldılar, hem hapse gittiler
Doğal pınarı kendi malı gibi kullanıyor
Başkanlık konusunda uzlaşamadılar
Evraklarını yeğenine verdi polise "kaybettim" dedi
Tatbikatlar iptal
Ertuğruloğlu: Herkes mesajı aldı,UBP tek başına iktidara yürüyor
Esnaf tükenme noktasında, acil önlem şart
Öztürk: Ülkede toplanan sütün yüzde 20'sinin fiyatı borsada belirleniyor
Kıbrıs sorununun çözümü, AB'ye katılıma da yardımcı olacaktır

YORUMLANANLAR
Doğal pınarı kendi malı gibi kullanıyor [1]
2'si ağır, 3'ü çocuk 7 yaralı [6]
Tatbikatlar iptal [2]
KTÖS: Bakanlıkla konuyu netleştirene dek yıllık planlar yapılmayacak [2]
"Fanatizm-Ya bizdensin ya öteki" [1]
Avcı: Su sorunu, Anavatan Türkiye'nin desteğiyle çözümlenecek [4]
Bu sezon Kıbrıs TV fırtınası esecek [2]
Güzelyurt kökenli Rumlar, sözde "işgale" karşı yürüyüş düzenledi [5]
Cumhuriyet Meclisi'nin izleyici konumuna sokulması kabul edilemez [1]
Konfederasyon ve iki ayrı bağımsız devlet istemiyoruz [5]



BAŞARABİLİRİM

Psikolog Ayla Kahraman

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   28 Aralık 2007, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Çocuklarımızın bağımsız bireyler olarak, dünya sahnesinde üretkenlikleri ve kimlikleri ile var olmaları ve buna bağlı olarak doyurucu bir yaşam elde etmelerinin önündeki engellerden bir tanesi de "başarabilirim" duygusunun yeterince gelişmemesidir.

Doğduktan hemen sonra, çevresinde olup bitenlere aklını ve duygularını açmaya hazır olan insan yavrusu; yaşamın içinde ona ait farklı bir yer elde etmek için gereken donanımı da beraberinde getirir. Kültürel yapımızın beslediği korumacılık duygusu bazen çocuğun önüne barikatlar koymamıza neden olur. İstemediği halde, karnının doyduğundan emin olmak için, ağzına bir kaşık daha mama veririz. Giyinirken yorulmasın ya da etrafı dağıtmasın diye biz giydiririz. Oyunu kazanmasını sağlayan hamleleri biz yaparız. Oysaki çocuğumuzun defalarca başarısız olma olasılığına karşın; başarana kadar "tekrar deneme" hakkı vardır. Bu hak çocuğa, yaşam boyunca yanında taşıyacağı önemli bir cephane kazandırır: Bu, ben yapabilirim duygusudur.

"Ben yapabilirim" duygusunun ortaya çıkması için çocuğun yaşamına yapılan müdahalenin gözden geçirilmesi gerekir. Çocuk, yaşamının çok erken zamanında başarının tadına varır. Emekleyerek nihayet ulaştığı bir oyuncak, onda başarmanın zafer duygusu yaratır. Döke saça da olsa, yardımsız yemeyi başarmak da öyle. Zaten anne babaların öncelikle dikkat etmeleri gereken nokta da budur. Çocuğun yapabileceği, başarabileceği her şeyi çocuğun denetimine bırakmak ve başarmayı tadabilmesini sağlamak. Derslerine tek başına çalışabilmesi, annesinin katkıları olmadan kendi arkadaş grubunu kurmayı başarması "ben yapabilirim" duygusunu besleyen küçük adımlardır ve bu küçük adımlar onun kendi yaşamını denetleme ve geliştirme becerisini kazandıran zaferleridir.

Çocuğunuzun, başarın getirdiği hazzı yaşayabilmesi için; başardığını bilmeye ihtiyacı vardır. Bunu anlamasının yollarından biri, sizin onayınızdır. Başarının zaferini kutlaması için size ihtiyacı vardır. Sınav döneminde, sizden destek almadan çalışabilmiş ve eskisine göre notlarında iyileşme sağlayabildiyse bu anlamlı değişimi fark etmelisiniz. Başkalarını örnek göstermek ya da elde ettiği başarı derecesine göre ilgi göstermek doğru değildir. Ona yönelik olumlu duygularınızı göstermekten kaçınmayın. Onunla sevinin, gururlanın ve başardığı için saygı duyun. Koşulsuz sevginiz ve ona olan inancınız, çocuğunuzun "ben yapabilirim" duygusunu artıracaktır. Bunun yanında, abartıya kaçmadan ve alışkanlık haline getirmeden başarısını ödüllendirmekten kaçınmayınız.

Çocuk, yaşamının ilk yıllarından itibaren kendisi ile ilgili algılar edinir. Sağlıklı ve gerçekçi algılar edinen çocuk, kendini diğer insanlar arasında değerli hisseder ve ona ihtiyaç duyulduğunu bilir. Çocuğun zayıf taraflarını görmezlikten gelmek ve önemsiz ayrıntılara abartılı değerler yüklemek yanlıştır. Güçlü yanlarının yanında zayıflıklarının da farkına olan çocuk; kendini seven ve kendinden memnun olan çocuktur. İnsanlarla iletişiminde kendini anlatma becerisine sahip olduğu gibi; benmerkezcilikten uzaklaşarak başkalarının olumlu ya da olumsuz niyetlerini anlama becerisini de geliştirir ve doğru davranışı gösterebilir.

   1127 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
12 Eylül 2008, Cuma   ÇOCUKLAR NE İSTER
05 Eylül 2008, Cuma   OKUL
23 Ağustos 2008, Cumartesi   "AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE"
15 Ağustos 2008, Cuma   "DİYABETİK ÇOCUKLAR"
08 Ağustos 2008, Cuma   ÇOCUKLAR DA ZORLANIR
01 Ağustos 2008, Cuma   Utangaçlık
25 Temmuz 2008, Cuma   MESLEK SEÇİMİ
18 Temmuz 2008, Cuma   Bir ilişkiyi korumak ve sürdürmek
11 Temmuz 2008, Cuma   ÖZEL BİR İLİŞKİYE İHTİYAÇ DUYMAK
06 Temmuz 2008, Pazar   Psikososyal istismar



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.3916 1.4014
1 STERLİN 2.3972 2.4150
1 EURO 1.8957 1.9090



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

İSTESEK DE İSTEMESEK DE (*)

Ali Baturay

"BİZE BİR ŞEY OLMAZ ZATEN!"

Hasan Hastürer

Az bilgi çok laf...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(43)

Akay Cemal

Aman şeytan karışmasın!..

Ahmet Tolgay

KADINSIZ SİYASET... (2)

Bilbay Eminoğlu

74'ten bir anı ve düşündürdükleri

Omaç BAŞAT

Önce evimizin içini temizleyelim

Hüseyin EKMEKÇİ

Görevi bırakmaya hazırlanan İnce'nin ö...

Dilek ÇETEREİSİ

Sigaralar bu kez bahçede yandı

Aysu Basri

SAVAŞ SUÇLARI ve ARKASINDAKİ ACILAR

Emin AKKOR

Gerçek kabullenmeden çözüm üretilemez

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Dünyayı sarsan yedi gün

Oğuz Metiner

Ramazan Bayramınız mübarek olsun sevgili o...

Harid Fedai

Kâvânin (Yasama) Meclisi





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital