Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Adres: Din Hizmetleri Müşavirliği
Güzelyurt'ta öfkeli yürüyüş
Hırsızlar gündüz de mesaiye başladı
Kıbrıs'ta sihir gibi festival
"Kıbrıs Geceleri"nde oryantal şov
Mağusa yine "Cezalı"
Anorthosis Futbol takımı Olimpiakos taraftarlarından şikayetçi
Tatlısu'dan merhaba
Futbolda yeni sezon yine Adidas ile oynanacak
Efes Pilsen Sokak Basketbolu start alıyor
Dellaloğlu istifa nedenlerini açıkladı
Rum yönetimi Merkez Bankası'ndan 75 milyon KL almaya çalışıyor
Rum yönetimi Gürcistan'daki gelişmelerden endişeli
II. Hrisostomos: Başkanın ayranı neden kabardı, şaşırdım
FIFA önerilerine cevap için cumartesi toplantı yapılıyor
Pedallarımız ilk günün 7'ncisi

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Çocuğun yetişmesinde babanın rolü

Psikolog Ayla Kahraman

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   13 Haziran 2008, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Çocuğun yetişmesinden öncelikle annenin sorumlu olduğu düşüncesi büyük bir yanlışlıktır. Özellikle değişen yaşam koşulları, baba çocuk ilişkisinde olumlu adımlar atılmasına vesile olmuştur. Zamanımızın babası, çocuk büyürken artık dışarıdaki yabancı değildir. Evin geçiminden ve evdekilerin güveninden tek başına sorumlu olan, otoritesini güçlü tutmak adına, çocuk yetiştirmek gibi "ufak" işleri karısına bırakan yönetici de değildir. Değişen dünya koşullarına uygun olarak becerilerini geliştiren babalar daha anne karnında iken doğmamış yavrularına babalık yapmaya başlamaktadırlar.

Çocuk babasından daha anne karnında iken ilgi bekler. İhtiyaç duyduğu güven ve rahatlığı ana karnı sağladığı halde; bu yeterli değildir. Anne karnındaki bebeğin duygusal ve kültürel açıdan da babası olmayı öğrenmek; daha gebelik sürecinde baba ve çocuk arasındaki ilişkinin kurulmasını gerektirir. Doğum sonrasında babanın olayın dışında kalması ilişkilerin sağlığı açısından yanlıştır. Ana karnındaki rahatlığın ardından dünyaya alışma sürecine giren insan yavrusunun yanında sadece annesi değil; babası da olmalıdır. Bakımı, beslenmesi ve sevilmesi sürecini baba da yaşamalıdır. Bebeğin babası ile ve babanın çocuğu ile duygusal bir bağ kurmaya ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır.

Okul öncesi çağda baba ile paylaşılan gülümsemeler, oynanan oyunlar çocuğun gelişimine her yönden katkı sağlar. Annenin telaşlı korumacılığının yanında babanın yüreklendirici yönlendirmeleri çocuk tarafından önemli ihtiyaçları giderir. Baba ile oynanan oyunların, paylaşılan zamanların her biri ayrı bir maceradır. Eğitici, eğlendirici, heyecan verici, akılda kalıcı ve yönlendirici olan bu paylaşımların baba ile yaşanması; çocuk açısından sosyal onay niteliği taşır. Babanın çocuğa yönelik bu kabulü, bütün dünyanın kabulü gibidir; sevgisinin de güvencesidir. Babanın kabulü, yeni bir şeyler öğrenmek ve yapmak için çocuğun harekete geçmesine imkân verir. Sosyal yaşama yönelik atacağı her adımda babasının desteği adımlarına eşlik edecektir. Çocuğun hatalarından ders alıp yoluna devam edebilmesi için bu desteğe ihtiyacı vardır.

Okul çağında çocuğun sosyalleşme süreci hız kazanır. Bu sancılı süreç; göz açıp kapayıncaya kadar geçse de; bıraktığı izler bütün ömrü etkileme gücü taşır. Koruyucu otoritesi ile sınırları çizme gücü taşıyan baba; çocuğunun saygısını kazanan babadır. Çocuk; sağlam bir kale; koruyucu bir sığınak ve "dur" deme gücüne sahip olan babasının etkileri ile sosyal yaşamda grup üyesi olma ve kimlik kazanma çabalarında başarılı olur.

Ergenlik dönemi; gelişim çağları içinde babanın etkileme gücünün tepeye çıktığı dönemdir. Gerek kız gerekse erkek çocuğu için aile dışındaki her şeyin farklı bir öneme ulaştığı bu çağda; baba ve o ana kadar çocukta oluşan algısı bir gizli güç, bir anahtar olarak çocuğun eline geçer. Etkin baba, ergenlik bunalımı yaşayan gencin yolunu bulmasını sağlayacak ışıktır aynı zamanda.

Babalar ve çocukları kendi özel dillerini konuşmaya ve ışıklarıyla yollarını aydınlatmaya her yaşta ve koşulda ihtiyaç duyarlar. Biz yetişkin çocuklar için "keşke yanımda olsa da, bana fikrini söyleseydi" demeyeceğimiz bir dönemimiz oldu mu acaba?

Yaşamın hiçbir anında babaların kenara çekilip seyretme lüksü yoktur. Hangi yaşta olursak olalım, hatta babalarımız bu dünyada olmasalar bile; bizi etkilemeye, bize ışık tutmaya devam ederler. Biz yaşadıkça, onlar da yaşarlar.

   914 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
23 Ağustos 2008, Cumartesi   "AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE"
15 Ağustos 2008, Cuma   "DİYABETİK ÇOCUKLAR"
08 Ağustos 2008, Cuma   ÇOCUKLAR DA ZORLANIR
01 Ağustos 2008, Cuma   Utangaçlık
25 Temmuz 2008, Cuma   MESLEK SEÇİMİ
18 Temmuz 2008, Cuma   Bir ilişkiyi korumak ve sürdürmek
11 Temmuz 2008, Cuma   ÖZEL BİR İLİŞKİYE İHTİYAÇ DUYMAK
06 Temmuz 2008, Pazar   Psikososyal istismar
27 Haziran 2008, Cuma   Zamanı yaşamak ya da harcamak
21 Haziran 2008, Cumartesi   Endişe



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.1831 1.1914
1 STERLİN 2.1825 2.1987
1 EURO 1.7433 1.7555



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

DOGMALAR VE KLİŞELER

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

"Ya taksim, Ya ölüm" el değiştirdi...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı Çizgili Yıllar (36)

Akay Cemal

Kocatepe'den KKTC'ye...

Ahmet Tolgay

Konuşmayan şarkılar...(*)

Bilbay Eminoğlu

Sıcaklar ve suçlar

Necdet Ergün

ASGARİ ÜCRET'te ZOR AMA YANLIŞ TERCİH

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. Umut Altunç

Lap Top Bilgisayarlar Kısırlık Yapar Mı?

Aysu Basri

ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMAYANLAR NASIL ÇÖZÜM Y...

Sevilay SADIKOĞLU

İstanbul ve Karaköy Güllüoğlu baklavaları....

Mustafa BESİM

ENFLASYONA DEĞİL PAHALILIĞA BAK!

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Soğuk Savaş mı?

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan-ı Şerif'i karşılarken

Bedia BALSES

Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu Yen...

Beste SAKALLI

BELKİ ATILIR DİYE AYRILIK İÇİNDEN...

Psikolog Ayla Kahraman

"AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE&...

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

ENERJİ İÇECEKLERİ

Bener HAKERİ

Sere serpe

Mehmet RATİP

Bir cinayetin yıldönümü

Dr. Orhan Aydeniz

Ülkemizin asayiş sorunu

Harid Fedai

(Çörçhil'in Kabulleri)

Cumhur DELİCEIRMAK

ÇOCUKLARIN SAATİ YA DA TABULA RASA





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital