Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Futbolda alınan sonuçlar ve günün programı
Mağusa, Ocağı yaktı: 5 - 1
Tatlısu liderliği sevdi: 2-0
İkisi de alkışlandı: 1-1
Baf Ülkü Yurdu: 1- Lefke: 2
Devlerden "tık" yok: 0-0
Gönyeli Oşan'a DAÜ şoku 71-60

YORUMLANANLAR
Dikkat, bazı pastörize inek sütleri bozuk [1]
Söyleşi Rap ve R&B'nin Kıbrıslı sesi… [1]
Türkiye Kıbrıs konusunda geri adım attı [1]
KIB-TEK yolsuzluğu davasında karar pazartesi açıklanıyor [1]
Güney'in de derdi mülteciler ve gece kulüpleri [1]
Dansçılar öğrenciydi [10]
Soyer'e rakip Yorgancıoğlu mu? [1]
Avcılardan ağaç katliamı [9]
Tek suçlu olarak okul idarelerinin gösterilmesi doğru değil [1]
Okan Ersan, Almanları büyüledi [2]
İki çocuğuyla sokağa atıldı [2]
Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı [1]
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı [1]
Skandalda ikinci perde [36]
Tolga'dan bateri şov [2]
Lefkoşa'da bıçaklı kavga [1]
Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti [2]
Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar [1]
13. maaş devam edecek, ikramiyelerden vergi yok [4]
Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı [3]



Gerçek kabullenmeden çözüm üretilemez

Emin AKKOR

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   1 Ekim 2008, Çarşamba Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Ülkemizde son günlerde ekonomik sıkıntı kendini daha somut örneklerle gösterirken, yetkililer bu durumu kabullenip, silkinerek ayağa kalkma çabasında olacaklarına, yaşananları önemsizleştirerek her şeyin süt liman gittiği izlenimi yaratma çabasında.

   KIBRIS gazetesinde bir hafta içerisinde ekonominin içinde bulunduğu kötü gidişatı yansıtan beş haber, var olanı gözler önüne serdi.

   Yerli yatırımcıya gerekli ilginin gösterilmemesinden yakınan Ahmet Erçika, plastik ve metal enjeksiyon fabrikasını sökerek Silifke'ye kurmaya başladı.

   Turizmin dünyada yükselen trendi olan sağlık turizmi alanında önemli bir başlangıç yatırımı sayılabilecek Karşıyaka'da, Temmuz 2006'da 10 dönümlük arazi üzerinde faaliyete geçen Vaha SPA merkezi de, turizm politikaları, ağır vergiler ve üstüne vuran ekonomik kriz gerekçesiyle kapandı.

   Süt fiyatlarında yaşanan artış ve diğer giderlerin de artmasıyla fabrikanın zarar ettiği ve kapanma noktasında olduğunu iddia eden Reha Süt Ürünleri de ihracata yönelik ürünlerini artık İzmir'de imal edecek.

   Haksız rekabet, vergiler, sabit giderlerin yüksekliği nedeniyle Lefkoşa çarşısının sembollerinden olan helvacı da 7-8 yıldır maliyetine üretim yapmaya daha fazla dayanamayarak ailenin 200 yıllık ekmek kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.

   Acı gerçeği farklı alanlarda kapılarına kilit vurulan işletme haberlerinin tanımlayıcı unsuru ise ekonomistlerin saptaması oldu. Ülke ekonomisinde yaşanan yavaşlamanın sadece dünyada yaşanan krizlere bağlanamayacağını, hükümetin, ekonomik vizyon konusunda son derece yetersiz kaldığını, süreci sadece seyrettiğini vurgulayan ekonomistler, büyüme sürecinde ekonominin yapısal sorunlarıyla ilgilenilmemesinin ve gerekli reformların yapılmamasının bugünkü durumda çok etkili olduğuna dikkat çekerek, ülke yöneticilerine artık uyanıp gerçekleri görmeleri konusunda ciddi uyarıda bulundular.

   10 dönümlük arazi üzerinde doğa ile iç içe olan bir sağlık, güzellik, spor ve bakım kompleksi olarak faaliyete geçmiş Vaha SPA merkezi'ni bir güzellik salonu olarak gösterilmeye çalışan Başbakan Soyer ile Maliye Bakanı Uzun, "küçük" bir işletme olan yabancı yatırımcı iflas etti havası yaratmaya çalıştı. Bu da hükümetin iki önemli isminin sorunun farkına varmak istememesinin bir yansıması...

   İngiliz işletmecinin vergi derken tüm harçları kastettiği hesaba katılmadan, sadece gelir vergisi algılanarak, karşı taarruza geçildi. Halbuki 10 dönümlük alana inşa edilen turizm yatırımı, başbakanın dediği gibi bir güzellik merkezi olsa da, bir işyerinin yaşamını devam ettiremediği gerçeğini değiştirmez.

   Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumu, Maliye Bakanı Ahmet Uzun'un büyüyen ekonomin dengeli yayılmadığı sözü ışığında değerlendirdiğimizde, günlük halk sohbetleri de bunu doğrular niteliktedir.

   Rakamlar ekonominin büyüdüğünü gösterse de faaliyetlerine son veren işletmeler, siftah yapmadan kepenk kapatan işyerleri, sabit giderlerini ödeyemeyen vatandaşların varlığı, lüks yaşam sürenlerin lükslüğündeki artışın gölgesinde kaldı.

  Ülkede, öğretmen ve memur oranının fazlalığı bu kesimin yaşam seviyesinin standart gibi algılanmasına yol açtığından, özel sektör çalışanları ve küçük ölçekli işletmelerin yaşadığı sıkıntılardan bahsettiğinizde sanki radikal bir duruma dikkat çekiyormuşsunuz muamelesine tabi tutulursunuz. 

   Hükümet edenler de bu yanılgıda olduklarından dolayı küçük esnafın yaşadığı durumu anlayamıyorlar. Ülkedeki GSMH'de yaşanan artışın topluma dengeli yansımadığı, zenginin daha zengin, dar gelirlinin daha fakir olduğu gerçeğini de görmedikleri için bunları dile getiren bir saptama yapıldığında da aktarılanlar abartılı, hatta art niyetli değerlendiriliyor.

   Esnafın, ne kadar kötü bir durumda olduğu bayram döneminde gazetelerde yer alan reklam oranlarına baktığımızda da kendini gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda reklam sayısının yarı yarıya düşmesi neyin göstergesidir acaba diye sormak gerek?

   Ülkedeki ekonomik çöküntüyü kabul etmeyen hükümet çözüm üretemez. Kilit vurulan yatırımlarla ilgili haberler karşısında, olayı değersizleştirerek karşı atağa geçme eğiliminde olan iktidar temsilcilerinin tutumlarına bakıldığında hükümetin yaşananları kabullenmiş olmadığını gösterir.

 

 

   968 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
12 Kasım 2008, Çarşamba   Karşı duruşun sebebi, güvensizlik
22 Ekim 2008, Çarşamba   Kaosun ortasında kalan köyler
15 Ekim 2008, Çarşamba   Av tartışmasının tahammülsüzlüğü
17 Eylül 2008, Çarşamba   İşkence var da?
12 Eylül 2008, Cuma   Potansiyel var, politika oluşturulmalı
11 Eylül 2008, Perşembe   Yavaş yavaş sağlık turizmiyle tanışıyoruz
10 Eylül 2008, Çarşamba   Devlet ciddiyetsizliğinin mağduru, hep halk
10 Eylül 2008, Çarşamba   Türkiye'de hedef, dünya birinciliği
09 Eylül 2008, Salı   Fakir devletler, zenginlerden hasta çekiyor
08 Eylül 2008, Pazartesi   İnsan seyahatinin yükselen trendi: Sağlık turizmi



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.6699 1.6817
1 STERLİN 2.4983 2.5169
1 EURO 2.1017 2.1165



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

YURT SEVGİSİ

Ali Baturay

İLLA Kİ YAPANIN YANINA KALSIN

Hasan Hastürer

Özker Hoca, "Bundan sonra?" diye s...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı Çizgili Yıllar(50)...

Akay Cemal

Yarım yüzyıldan sonra dükkânı kapatıyorsa....

Ahmet Tolgay

GECİKEN BİR YEMEKTE NAİL ATALAY'LA...

Bilbay Eminoğlu

Merkezi Cezaevi yanardağ gibi!

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Hüseyin EKMEKÇİ

Londra'da öğretmen...

Dilek ÇETEREİSİ

Başbakan "çak" yaptı,Ekenoğlu gürl...

Aysu Basri

SUÇLU KİM?

Emin AKKOR

Karşı duruşun sebebi, güvensizlik

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Global Eğilimler 2025

Oğuz Metiner

Hac mevsimi dolayısıyla

Harid Fedai

Şehir Mektubu





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital