Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Futbolda alınan sonuçlar ve günün programı
Mağusa, Ocağı yaktı: 5 - 1
Baf Ülkü Yurdu: 1- Lefke: 2
Devlerden "tık" yok: 0-0
Tatlısu liderliği sevdi: 2-0
İkisi de alkışlandı: 1-1
Hip Hop'a Eylül'le doyduk

YORUMLANANLAR
Dikkat, bazı pastörize inek sütleri bozuk [1]
Söyleşi Rap ve R&B'nin Kıbrıslı sesi… [1]
Türkiye Kıbrıs konusunda geri adım attı [1]
KIB-TEK yolsuzluğu davasında karar pazartesi açıklanıyor [1]
Güney'in de derdi mülteciler ve gece kulüpleri [1]
Dansçılar öğrenciydi [10]
Soyer'e rakip Yorgancıoğlu mu? [1]
Avcılardan ağaç katliamı [9]
Tek suçlu olarak okul idarelerinin gösterilmesi doğru değil [1]
Okan Ersan, Almanları büyüledi [2]
İki çocuğuyla sokağa atıldı [2]
Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı [1]
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı [1]
Skandalda ikinci perde [36]
Tolga'dan bateri şov [2]
Lefkoşa'da bıçaklı kavga [1]
Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti [2]
Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar [1]
13. maaş devam edecek, ikramiyelerden vergi yok [4]
Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı [3]



Çevresel Risk Faktörlerinin Kalın Bağırsak Kanserinin Oluşumundaki Rolü

Uzm. Mine Çağlar

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   29 Temmuz 2007, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Değerli okurlarım, bu hafta sizlere kalın bağırsak kanseri oluşumunda çevresel risk faktörlerinin rolü konusuna, kanser hastalığının oluşumunda önemli oranda rol oynayan çevresel faktörler hakkında genel bir bilgi vererek başlayacağım.

Daha önceki konularımızda da paylaştığımız gibi, kanser hastalığının oluşumunda rol oynayan ve meydana gelme olasılığını arttıran tüm iç ve dış faktörler 'risk faktörleri' olarak tanımlanmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalar ile kanser hastalığı oluşturdukları ispatlanmış faktörler ise 'bilinen risk faktörleri' olarak tanımlanmaktadır. Tüm dünyada kanser hastalığının nedenleriyle ilgili yoğun araştırmalar halen devam etmesine rağmen, kanser hastalığının oluşmasına sebep olan mekanizmalar henüz tam olarak anlaşılmış değildir.

Kanser hastalığının oluşumunda önemli rol oynayan risk faktörleri 2 büyük grup altında toplanmaktadır. Bunlardan ilki 'genetik risk faktörleri', ikincisi ise 'çevresel risk faktörleri'dir. Genetik risk faktörleri olarak tanımladığımız faktörler, atalarımızdan bizlere, bizlerden de gelecek nesillere aktardığımız kişiye özgün karakteristik özellikleri içeren 'genetik mirasımızdır'. Genetik risk faktörlerimizi değiştirme şansımız maalesef yoktur. Genetik risk faktörlerinin kanser oluşumundaki rolünün %20 olduğu bildirilmektedir. Geçen haftalardaki konu içeriklerimizde kalın bağırsak kanserinin oluşumunda genetik oluşum mekanizmalarından detaylarıyla bahsetmiştik.

Kanser hastalığının oluşumunda bir diğer büyük faktör de korunulması mümkün olabilen çevresel risk faktörleridir. Çevresel risk faktörleri içerisinde sigara, alkol, radyasyon ve güneş ışınları, çevre kirliliği, çeşitli kimyasal maddeler, kişilerin yaşam biçimleri ve beslenme alışkanlıkları ve benzeri gibi faktörler yer almaktadır. Kanser hastalığının oluşumunda çevresel faktörlerin %80 oranında etki gösterdikleri bilinmektedir. Daha sonraki haftalarda ayrı başlıklar halinde ve daha detaylı olarak inceleyeceğimiz kalın bağırsak kanserinin oluşumundaki çevresel risk faktörleri içerisinde sağlıksız beslenme alışkanlıkları, kişilerin yaşam biçimleri (hareketsiz yaşam tarzı gibi...), aşırı kilolu olmak, sigara, alkol tüketimi, çeşitli kimyasal kanserojen maddelere sürekli maruz kalma gibi faktörler yer almaktadır.

Değerli okurlarım, gelecek hafta "Kalın bağırsak kanseri ve beslenme alışkanlıkları" konusu ile konumuza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Değerli okurlarım, gelecek hafta sizlerle yeniden buluşmak dileğiyle, sizlere sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir hafta geçirmenizi diliyorum.

Sorularınız için elektronik posta adresim : caglar@kktc.net

   1735 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
11 Ağustos 2008, Pazartesi   Akciğer kanseri
03 Ağustos 2008, Pazar   Cilt kanserinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
27 Temmuz 2008, Pazar   Cilt Kanserinin Belirtileri ve Erken Tanı Yöntemleri
20 Temmuz 2008, Pazar   Cilt kanseri ve risk faktörleri
14 Temmuz 2008, Pazartesi   Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
06 Temmuz 2008, Pazar   Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri
29 Haziran 2008, Pazar   Güneş ışınları ve cilt kanseri
22 Haziran 2008, Pazar   Cilt kanseri nedir?
16 Haziran 2008, Pazartesi   Cilt Kanseri
08 Haziran 2008, Pazar   Mesane kanserinden korunma ve erken tanının önemi



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.6699 1.6817
1 STERLİN 2.4983 2.5169
1 EURO 2.1017 2.1165



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

YURT SEVGİSİ

Ali Baturay

İLLA Kİ YAPANIN YANINA KALSIN

Hasan Hastürer

Özker Hoca, "Bundan sonra?" diye s...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı Çizgili Yıllar(50)...

Akay Cemal

Yarım yüzyıldan sonra dükkânı kapatıyorsa....

Ahmet Tolgay

GECİKEN BİR YEMEKTE NAİL ATALAY'LA...

Bilbay Eminoğlu

Merkezi Cezaevi yanardağ gibi!

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Hüseyin EKMEKÇİ

Londra'da öğretmen...

Dilek ÇETEREİSİ

Başbakan "çak" yaptı,Ekenoğlu gürl...

Aysu Basri

SUÇLU KİM?

Emin AKKOR

Karşı duruşun sebebi, güvensizlik

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Global Eğilimler 2025

Oğuz Metiner

Hac mevsimi dolayısıyla

Harid Fedai

Şehir Mektubu





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital