Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Şahadet yok, serbest kaldı
Tavuri'nin tövbesi yine tutmadı
Otellerde bayram bereketi
Bayramda evdeyiz
Kanser olmak istemiyoruz
Kamu hizmetlerini görüştüler
Güzelyurt Kurtuluş Lisesi'nin ek sosyal tesisleri törenle hizmete girdi

YORUMLANANLAR
Eroğlu, ilk seçimde siyaseti bırakmak zorunda kalacak [2]
Avcılar dün siyah çelenk koydu, bugün de köpeklerle eylem yapacak [1]
Tavuri'nin tövbesi yine tutmadı [1]
Kanser olmak istemiyoruz [1]
Otellerde bayram bereketi [1]
Avcılar eyleme gidiyor [11]
Talat ve Hristofyas'a "camdan mumluk" [1]
Taksim Trio, Londra Caz Festivali'nde büyüledi [1]
Gökyüzünde Ay ile Venüs'ün muhteşem buluşması [1]
Çarşıda "bayram" yok [6]
Liste nihayet! [1]
2009 da kurak [1]
Yedikonuk İlkokulu'nda "Kitap Haftası" etkinliği [2]
Hiçbir şeyin değişmediğinin göstergesi [2]
Atılan çöpler hepimizi etkiliyor [3]
Eroğlu, parti meclisini de silme kazandı [3]
Hükümet yazı görmez [7]
Pakistan'dan yatırım girişimi [1]
Hatay [3]
12 yaşında, cinsel ilişkisi cep telefonuna kaydedilip tehdit edilen çocukları tedavi ediyorum [5]



AB'de hoşgörüsüzlük artıyor

Dr. İsmail KEMAL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   21 Eylül 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder
Pew Global Attitudes Project'in yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, Avrupa'da farklı dinden olan insanlara karşı hoşgörüsüzlük artıyor. 2008 yılının Mart-Nisan aylarında 24 ülkede yapılan araştırmanın sonuçları kaygı verici. Elde edilen sonuçlara göre İspanya'da halkın yüzde 52'si, Almanya'da yüzde 50'si, Polonya'da yüzde 46'sı, Fransa'da yüzde 38'i, İngiltere'de yüzde 25'i Müslümanlara olumsuz gözle bakıyor. Bu oranlar çok yüksek. Araştırma, Müslümanlara olumsuz bakışın artma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
  Avrupa Birliği (AB) projesinin temelinde farklılıklara karşı hoşgörülü olma fikri yatmaktadır. Avrupa entegrasyonu fikri, hiçbir zaman sadece ekonomik konularla sınırlı olmamıştır. İlk büyük amaç, Fransızlarla Almanlar arasında devam eden ve Avrupa'yı harabeye çeviren düşmanlığı aşmak, ulusal farklılıklar konusunda hoşgörü oluşturmaktı. Fransa ve Almanya konusunda bu başarıldı. Süreç içinde AET'den AB'ye geçilmesi ve AB'nin genişlemesi ile sadece ulusal farklılıkların değil, diğer farklılıkların da hoşgörü ile karşılandığı, farklı olanların dışlanmadığı, ayrımcılığa uğramadığı bir entegrasyon vizyonu oluştu. Sanırım AB'yi çekici kılan en önemli yönlerden biri de budur. Pew araştırmasının sonuçları, AB ile ilgili bu hoşgörü imajına gölge düşürüyor.
  Avrupa'da her zaman ırkçı, yabancı düşmanı hareketler vardı. Ancak bunlar genelde marjinal hareketlerdi. Pew araştırmasının ortaya koyduğu oranlar, kendine benzemeyene karşı olumsuz yaklaşımın geniş kitlelere yayıldığını gösteriyor. Dini farklılıklar da dahil, sosyal farklılıklara karşı hoşgörülü olma konusunda AB'nin esas sınavı şimdi başlıyor. AB şimdiye dek büyük çoğunluğu Hristiyan olan toplumlar ve gruplar arasında hoşgörü sağlıyordu. Şimdi değişen bir durum var. Artık Avrupa'da sayıları giderek artmakta olan Müslümanlar var. İslam, Avrupa'da en süratli gelişmekte olan dindir. AB üyesi ülkelerde 16 milyon civarında Müslüman yaşıyor. AB'nin toplam nüfusu içinde bu rakam büyük değil. Ancak, hem devam etmekte olan dıştan göç, hem de daha fazla çocuk yapmaları nedeniyle Müslümanların sayısı artıyor. Bundan da önemlisi, Müslüman topluluklar Avrupa'da daha görünür hale geliyor. Avrupa toplumlarının bu sürece gösterdiği tepki farklı olsa da, Pew araştırması yükselmekte olan bir Müslüman karşıtlığına işaret ediyor. Çeşitli nedenlerle, AB içinde geniş kitleler arasında Müslümanlara olumsuz gözle bakma oranı artıyor. Bu eğilim sadece AB üyesi ülkelerde yaşamakta olan Müslümanlar açısından değil, AB üyesi olmak isteyen Türkiye için de önemli.
  Avrupa'da din nedeniyle çok kan aktı. Katoliklerle Protestanlar yıllarca birbirini kesti. Aydınlanma döneminin temelinde yatan hoşgörü fikri, mezhepler arası hoşgörü sağlamada ve Avrupa'nın her alanda ileri gitmesinde önemli rol oynadı. Avrupalılar, Aydınlanma ile Hristiyanlar arasındaki hoşgörüsüzlüğü aştılar ancak başka bir dini gruba karşı hoşgörüsüzlüklerini büyük oranda sürdürdüler. Çeşitli nedenlerle Avrupa'da her zaman Yahudi düşmanlığı, anti-semitizm var olmuştur. Avrupa'nın hep bir "Yahudi sorunu" olmuştur. Yahudi düşmanlığının doruk noktası, Hitler'in milyonlarca insanı toplama kamplarında gaz odalarına ve fırınlara sevketmesi oldu. Avrupalılar kendi günahlarının faturasını Filistinlilere çıkararak bu sorunu "çözümlediler". Ancak, Pew araştırması, Avrupa'da Yahudilere karşı hoşgörüsüzlüğün sona ermediğini, arttığını gösteriyor. İspanya'da Yahudilere olumsuz bakanların oranı yüzde 46, Polonya'da yüzde 36, Almanya'da yüzde 25. Anti-semitizm Avrupa'da yaşıyor ancak şimdi ön plana çıkan Müslümanlar. 
  İngiltere'de ilk Müslüman bakan olan Şahid Malik, "Biz Müslümanlar yeni Yahudileriz" diye bir açıklama yapmıştı. Almanya'daki Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Faruk Şen de buna benzer görüşler ortaya koymuştu. 
  Pew araştırması çok kapsamlı bir araştırma. Müslüman ve Yahudi karşıtı olanların hangi yaş gruplarına, hangi siyasi görüşlere ait oldukları, eğitim düzeyleri v.s. ortaya konuyor. Araştırma, Müslüman ve Yahudi karşıtlığı ile sınırlı değil. Hristiyan karşıtlığı da araştırılmış. Araştırmanın tüm yönlerini burada ele almamız mümkün değil. İlgilenenler, http://pewglobal.org internet adresinde raporun özetini ve tümünü bulabilir.
  AB, farklı etnik grup, dil, din, mezhep, kültür, cinsiyetten insanların hoşgörü içinde yaşadığı, bu farklılıklar temelinde ayrımcılığa uğramadığı bir proje olacaksa, Brüksel'deki yetkililer Pew araştırmasının sonuçları üzerinde ciddi olarak düşünmeli ve önlemler almalı. 


   1051 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
30 Kasım 2008, Pazar   Terör, Tac Mahal, Hindistan
27 Kasım 2008, Perşembe   TÜRKPA
23 Kasım 2008, Pazar   Global Eğilimler 2025
20 Kasım 2008, Perşembe   Yine Mustafa
16 Kasım 2008, Pazar   Ekonomide zor dönem
13 Kasım 2008, Perşembe   G-20 zirvesi başarılı olabilir mi?
09 Kasım 2008, Pazar   10 Kasım, 11 Kasım
06 Kasım 2008, Perşembe   Başkan Obama
02 Kasım 2008, Pazar   ABD seçimleri ve dış politika
30 Ekim 2008, Perşembe   ABD seçimleri ve ekonomik kriz



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.5930 1.6042
1 STERLİN 2.3683 2.3860
1 EURO 2.0149 2.0290



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

YURT SEVGİSİ

Ali Baturay

KAYBETMEK

Hasan Hastürer

Siyasetin suyu ısınırken...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(53)...

Akay Cemal

YAGA, Londra'ya giderken, Londralı da ...

Ahmet Tolgay

RUHLAR MAHALLESİNDEN BİR ESİNTİ DAHA...

Bilbay Eminoğlu

İktidar değişikliğinden çok,dürüst politik...

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Hüseyin EKMEKÇİ

Kamu çalışanına doktor raporu...

Dilek ÇETEREİSİ

Meclisten Notlar (25/11/08)

Aysu Basri

SEBZEDE KOLİFORM

Emin AKKOR

Karşı duruşun sebebi, güvensizlik

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. İsmail KEMAL

Terör, Tac Mahal, Hindistan

Oğuz Metiner

Hac ve kurbanın mahiyeti

Harid Fedai

Sefâlet!





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital