Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Futbolda alınan sonuçlar ve günün programı
Mağusa, Ocağı yaktı: 5 - 1
Tatlısu liderliği sevdi: 2-0
İkisi de alkışlandı: 1-1
Devlerden "tık" yok: 0-0
Baf Ülkü Yurdu: 1- Lefke: 2
Gönyeli Oşan'a DAÜ şoku 71-60

YORUMLANANLAR
Dikkat, bazı pastörize inek sütleri bozuk [1]
Söyleşi Rap ve R&B'nin Kıbrıslı sesi… [1]
Türkiye Kıbrıs konusunda geri adım attı [1]
KIB-TEK yolsuzluğu davasında karar pazartesi açıklanıyor [1]
Güney'in de derdi mülteciler ve gece kulüpleri [1]
Dansçılar öğrenciydi [10]
Soyer'e rakip Yorgancıoğlu mu? [1]
Avcılardan ağaç katliamı [9]
Tek suçlu olarak okul idarelerinin gösterilmesi doğru değil [1]
Okan Ersan, Almanları büyüledi [2]
İki çocuğuyla sokağa atıldı [2]
Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı [1]
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı [1]
Skandalda ikinci perde [36]
Tolga'dan bateri şov [2]
Lefkoşa'da bıçaklı kavga [1]
Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti [2]
Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar [1]
13. maaş devam edecek, ikramiyelerden vergi yok [4]
Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı [3]



EVLİLİKLERİNE ANABABALARININ EVİNDE BAŞLAYAN ÇİFTLER

Psikolog Ayla Kahraman

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   4 Ocak 2008, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Toplumumuzda, sosyoekonomik nedenlerle, evliliklerine ana babalarının yanında başlayan oldukça fazla miktarda genç çift bulunmaktadır. "Palazlanana kadar" çiftlere verilen bu destek, ince ayar yapılmadığı takdirde, her iki çiftin ilişkisinde bozulmalar yaratabilecek bir durumdur.

Genç çift uzun ya da kısa süreli kalacağı ana baba evinde zorunlu bir misafir olarak bulunur. Ancak bu durum, o evde artık iki çiftin yaşadığı gerçeğini değiştirmez. Farklı kuşaklara ve farklı değerlerine sahip çiftlerin; birbirlerini etkilerken, kendi çift ilişkilerinin akışının etkilenmesi de doğal karşılanmalıdır. Bu etkilenmelerin yaratacağı güçlüklere bağlı olarak, her iki çiftin de alması gereken önlemler vardır.

Güçlüklerin aşılmasında aynı zamanda ana baba rollerini de üstlenmiş olan ve orta yaşa erişmiş olan çifte özellikle daha fazla görev düşmektedir. Onlar; yeni çift olmuş çocuklarının yaşayabileceği sorunları tahmin etme gücünü taşırlar. Tecrübe imbiklerinden süzülüp gelen bir öngörü ile; genç çiftin henüz oluşan ilişkisinin ihtiyaç duyduğu mahremiyete saygıyı ve aynı evde yaşamak zorunda olan insanların aradığı ahengi oluşturmak durumundadırlar. Bu, oldukça güçtür. Orta yaşlı çift için de, ilişkilerinde yeni bir dönem başlamıştır.Yaşamlarının bu evresinde ilişkilerini zenginleştirecek ve güçlendirecek adımlar atmaları beklenir. Kendi ilişkilerine gösterecekleri özen; ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları çözebilmeleri için bir başlangıçtır. Kendi evliliklerinde, ortaya çıkabilecek sorunları görmezden gelebilirler ya da yaşadıkları sorunları çocuklarına yansıtabilirler. Kendi ilişkileri ile çocuklarınınkini benzeştirmeleri ise, genç çiftin ilişkisinin kendine özgülüğünü tehlikeye düşürür.

Her iki çiftin sorunlarına getireceği çözümler, kendi ilişkilerinin ve kuşak farklarının niteliğinden etkilenecektir. Buna bağlı olarak; ana baba rolünü üstlenmiş çiftin, çocuklarının ilişki sorunlarına çözüm aramaları ya da paylaşmaya kalkışmaları doğru değildir. Her ilişkinin kendine ait doğrularını bulmaya ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.

Geçici bir konukluk olsa da; genç çiftin eşi aileye sonradan katılmıştır. Katıldığı ailenin kendine özgü bir yapısı vardır. Kendi getirdiği değerleri bir kenara bırakmasını ve uyum göstermesini beklemek yanlıştır. Evlilik içinde kendine ait, bağımsız bir kimlik geliştirmesine olanak tanınmalıdır. Bu gerçekleşemezse bastırılmış duygular ve yüzeysel ilişkiler ortaya çıkar. Bu da her şey yolunda imiş gibi davranmaya neden olur. Bu bir tuzaktır ve aslında her şeyin daha kötüye gitmesine yol açabilir.

Aynı evde yaşamak durumunda olan her bir çiftin sadece birbirleri ile olmak için zaman ayırmaya birbirleri için güzel şeyler hissetmeye, kendilerini diğerlerinden ayrı tutmaya ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar sadece genç çiftler için geçerli değildir. Çocuklarını, evliliklerinin mahremiyetini paylaşacak kadar önemseyen ana babaların da buna ihtiyacı vardır.

   1092 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
16 Kasım 2008, Pazar   EVLAT SEVGİSİ
14 Kasım 2008, Cuma   ÇOCUK VE CİNSEL EĞİTİM
14 Kasım 2008, Cuma   UYUŞTURUCUDAN KORKUYORUZ
14 Kasım 2008, Cuma   İŞİMİZ “İŞ” OLMAKTAN ÇIKARSA
14 Kasım 2008, Cuma   UYKU SORUNU YAŞAYAN ÇOCUKLAR
09 Kasım 2008, Pazar   AİLEDE BENCİLLİK
12 Eylül 2008, Cuma   ÇOCUKLAR NE İSTER
05 Eylül 2008, Cuma   OKUL
23 Ağustos 2008, Cumartesi   "AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE"
15 Ağustos 2008, Cuma   "DİYABETİK ÇOCUKLAR"



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.6699 1.6817
1 STERLİN 2.4983 2.5169
1 EURO 2.1017 2.1165



YAZARLAR : .

Necdet Ergün

ET İTHALATINA İZİN VERMELİYİZ

Mustafa BESİM

GÜVEN VE TALEP





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital