Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
"Alo seks" tuzağı
Doğanın muhteşem gücü
Kırmızı ışıkta geçti, dehşet saçtı
3G'ye uyumlu telefonlara rağbet arttı
Virajı alamadı 14 metreden dereye yuvarlandı
Cinayete ret, diğerlerine kabul
Sarayda Kıbrıs zirvesi
Türk tarafından Rum yönetimine uyarı
Komedi Tiyatrosu, "Recep'in Angonisi Recep" oyunu perdelerini açıyor
Zeytinlik köy meydanındaki Sergi Çadırı'na büyük ilgi

YORUMLANANLAR
3G'ye uyumlu telefonlara rağbet arttı [1]
"Alo seks" tuzağı [2]
Doğanın muhteşem gücü [1]
"Av açılmasın" sözleri talihsizlik [1]
KTÖS: Talat, taksimi değil, Kıbrıslı Türklerin menfaatlerini savunmalı [1]
Türk tarafından Rum yönetimine uyarı [1]
Kırmızı ışıkta geçti, dehşet saçtı [1]
2'si ağır, 3'ü çocuk 7 yaralı [26]
Tatbikatlar iptal [2]
Hristofyas: Taksim ya da iki devletin varlığı mantığıyla uzlaşamayız [1]



Güneş ışınları ve cilt kanseri

Uzm. Mine Çağlar

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   29 Haziran 2008, Pazar Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Değerli okurlarım bugün sizlere, cilt kanserinin oluşumunda önemli rol oynayan fakat genellikle önemsenmeyen bir faktör olan "güneş ışınları" 'ndan bahsedeceğim. Güneş ışınlarının özellikle yaz aylarında sağlığımızı daha ciddi oranda etkilediği dikkate alınırsa, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmada daha dikkatli olmamız gerektiğine inanmaktayım.

Güneş ışınlarının dünyadaki tüm canlıların yaşamı için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Dünyadaki yaşamın var olmasında önemli rolü olan güneş, dünyaya ulaştırdığı ışınları ile hem ısınmamızı sağlar ve hem de dünyamızı aydınlatır. Yaşam için gerekliliği tartışmasız olan güneş ışınlarının bir kısmı gözle görülebilecek dalga boylarında iken, diğer bir kısmı ise gözün göremeyeceği dalga boylarındadırlar. Bu tür ışınlara "ultraviyole" ışınları denmektedir. Ultraviyole ışınları benzer karakteristik özelliklere sahip olsalar dahi, canlılar üzerindeki etkileri farklılıklar gösterebilmektedir. Güneş ışınları, ışık dalga boylarına göre UVA (320 ve 400 nm arasında), UVB (280 ve 320 nm arasında) ve UVC (UV-C 200 ve 280 nm arasında) olmak üzere üç gruba ayrılırlar.

Ultraviyole A ışınları, güneş ışınları içerisinde en yaygın olan ve sağlık üzerinde en az tehlikeli ışınlar olup, yeryüzüne ulaşan ancak ozon tabakasında süzülmeyen ışınlar arasında yer almaktadırlar. Bu nedenden dolayı güneş ışığı içerisinde UVB ışınlarına göre daha yoğun olarak bulunmaktadırlar. Ultraviyole A ışınlarının, bulutlardan ve camdan geçme özelliği vardır.

Ultraviyole B ışınları, güneş ışınları içerisinde oldukça tehlikeli olan ışınlardır. Bu ışınların büyük bir kısmı ozon tabakası tarafından tutularak dünyaya ulaşmaları engellenmektedir. Dünyaya ulaşan ultraviyole B ışınları, güneş yanıklarına ve ciltte kızarıklıklara sebep olmaktadırlar. Bu ışınlar özellikle derideki hücrelerde, bağ dokusunda ve deri damarlarında çeşitli önemli hasarlar meydana getirmektedirler. Güneş ışınlarının, özellikle öğlen saatlerinde dünyaya dik olarak ulaştığı saatlerde ve özellikle havada düşük miktarlarda filtre edildiklerinden dolayı sağlığa zararlı etkileri en üst noktaya ulaşır. Bu ışınlar camdan geçmez fakat sudan rahatlıkla geçebilirler. Bu nedenden dolayı, denizde yüzerken dahi önemli güneş yanıklarına sebep olurlar.

Ultraviyole C ışınları, sağlığı en fazla tehdit eden ışınlardır. Ozon tabakasında tutularak yeryüzüne ulaşmaları engellenmektedir.

Değerli okurlarım, geçmişte bizleri güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan zarar görmemiş ozon tabakası vardı.

Fakat ne yazık ki bugün ozon tabakasının zarar görmesinden dolayı bizleri güneşin zararlı etkilerinden koruyucu özelliği giderek azalmaktadır. Bu gerçekten dolayı, insan sağlığında, özellikle kemik gelişiminde ve D vitamini yapımında önemli bir rolü olan güneş ışınlarından faydalanırken daha bilinçli ve daha dikkatli olmamız gerekmektedir.

Değerli okurlarım, gelecek hafta "güneş ışınlarının insan sağlığına etkileri" konusu ile sizlerle yeniden birlikte olacağız.

Sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

Sorularınız için elektronik posta adresim: caglar@kktc.net

   921 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
11 Ağustos 2008, Pazartesi   Akciğer kanseri
03 Ağustos 2008, Pazar   Cilt kanserinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
27 Temmuz 2008, Pazar   Cilt Kanserinin Belirtileri ve Erken Tanı Yöntemleri
20 Temmuz 2008, Pazar   Cilt kanseri ve risk faktörleri
14 Temmuz 2008, Pazartesi   Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
06 Temmuz 2008, Pazar   Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri
22 Haziran 2008, Pazar   Cilt kanseri nedir?
16 Haziran 2008, Pazartesi   Cilt Kanseri
08 Haziran 2008, Pazar   Mesane kanserinden korunma ve erken tanının önemi
01 Haziran 2008, Pazar   Mesane kanserinin belirtileri



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.3696 1.3793
1 STERLİN 2.4034 2.4213
1 EURO 1.8766 1.8898



YAZARLAR : .

Necdet Ergün

LİMANIN HAYAT VERDİĞİ ŞEHİR: MERSİN

Mustafa BESİM

KÜRESEL EKONOMİK GERİLEME





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital