Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Genç kızlar, uyuşturucu sokmaya çalıştı
TC Büyükelçiliği'nden "bilgi notu":Kur'an kursları, TC Başbakanlık
Hırsızlar her yerde
Genelkurmay'da Kıbrıs hassasiyeti
Garantörlükten vazgeçilemez
Uyuşturucu zanlıları, yargılanıncaya kadar Merkezi Cezaevi'ne gönderildi
Celal: Halklar, liderlere büyük destek vermeli
Otellerden yıldız çıkartması
MTG'nin 4'üncü yabancısı Friday
Orhan Günşiray yaşama veda etti
Girne'de Global Deejays zamanı
Aziz ve Süleyman Denizli'ye imza attı
Hamitköy Fırat ile sözleşme imzaladı
Tan'la "Neler neler" yaşanacak
Akkuş Çanakkale'de yarışıyor
Şenlikler sona erdi

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Küresel etkilerin, ithalatımıza maliyeti

Necdet Ergün

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   25 Haziran 2008, Çarşamba Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Geçen hafta 2008 Ocak-Nisan dış ticaret verileri yayınlandı. Rakamlara sadece dolar bazlı(kur etkisini dikkate almadan, yani doların YTL ve diğer para birimleri karşısındaki değer kaybını ve verilere miktar bazlı bakmadan) baktığımız zaman, geçen senenin ayni dönemine göre % 19 civarı ithalatta nominal artış görünüyor.

   2007'nin Ocak-Nisan döneminde toplam ithalatımız 442 milyon USD(617 milyon YTL) iken; 2008'in ayni döneminde 525 milyon USD(646 milyon YTL) olmuş. Haliyle, KKTC ekonomisinde ithalatla-büyüme arasındaki sıkı korelasyonu dikkate aldığınız zaman, ilk etapta büyüme açısından 2008'in ilk 4 ayında iyi bir performans sergilediğimizi düşünebilirsiniz.

   Ama gerçekte böyle bir performans yok, lakin piyasadaki abartılı homurdanmalar kadar da bir durum görünmüyor. Pazartesine rakamların ne söylediğini izah etmeye çalışacağız. Tabii, kabaca el yordamıyla yapacağız.

   Aslında, bütün bu izahı bilimsel metodlarla Ticaret Dairesi veya DPÖ yapması gerekir, çünkü şimdiki şekliyle yapılan açıklamalar çok yetersiz ve yanıltıcıdır. Veriler piyasaya sunulmadan önce, mutlaka "kur etkisi, miktar, stok, küresel maliyetin yansımaları gibi" ayrıntılı tasnifler ve analizler yapılmalıdır. Belki, Merkez Bankası yeni içerik kazandırdığı çeyrek dönem raporlarında bu tür analizleri de yaparak piyasaya yardımcı olur.

   Gelelim küresel etkilerin, 2008'de ithalatımıza yansımalarına, maliyetine...

   Açıkcası, global ekonomideki sıkıntıların ekonomimize yansıması, krizin bulaşma kanalına göre farklıdır ve bu kanalların dinamik etkileri de bizi çok yönlü etkiliyor. Ama biz bunlardan sadece ödemeler dengemizdeki dış ticaret kanalından ithalat rakamlarına yansıyan "arz yönlü fiyat artışlarına" bakarak kabaca bir öngörüde bulunmaya çalışacağız.

   Bu şekilde "petrol, gıda, emtia fiyatlarındaki artışın" 2008'de ekonomimize toplam maliyetinin, ödemeler dengemize etkisinin ne olabileceğine ulaşmaya çalışacağız. Tabii, bunu yaparken ithalatta "büyüme, kur etkisi, miktar, stok..vs konularını dikkate almayacağız, hesaba katmayacağız. Çünkü, bunu yapmak için vakit ve ayrıntılı verilere ihtiyacımız var. Derdimiz kabaca bir hesap-kitap yapmaktır.

   Varsayımımız şu; acaba bütün bahsettiğimiz unsurları değişmeden veri kabul edecek olursak; 2007 büyüme performansını sürdürmek için(varsayım), bu yıl global "emtia, petrol, gıda " fiyatlarındaki artıştan ne kadar etkileneceğiz? 2007 performansını devam ettirmek için ne kadar ilave maliyet yükleneceğiz?

   Bu maksatla, küresel etkinin ekonomimize ithalat bulaşma kanalıyla maliyetini görebilmek için aşağıdaki 3 grup kaleme baktım. Elbette, bu kalemlerde direkt ve bunların etkilediği kalemlerde de indirekt ithalat etkileri var ama ilk etapta kabaca bu 3 grup mal sanırım bize ithalat kanalından yüklendiğimiz küresel maliyet hakkında ipuçları verebilir.

   Buna göre, 2008'in ilk 4 ayındaki verileri "ilgili grupların yıl bazındaki ithalatına yansıtırsak" ekonomimize toplamda küresel etkilerin ilave maliyetini aşağı-yukarı şöyle hesaplayabiliriz.

1-Petrol ve gaz ilave maliyeti ( 60 MİLYON USD)

   2008'de ilk 4 ayda geçen yılın ayni periyoduna göre akaryakıtta % 77, LPG'de % 34 nominal artış var. Her iki kalemin 2007 toplam ithalat rakamına bakarak bu yıl toplamda 60 milyon USD bu kalemlerde fazladan para ödeyeceğimiz görünüyor. 

2-Küresel ısınmanın tarım ve hayvancılığa maliyeti (50 MİLYON USD)

    Sanırım en büyük darbeyi, küresel ısınma ve bu piyasalardaki spekülatif-manipülatif fiyat artışlarından dolayı tarım-hayvancılık ve gıda sektöründe yiyeceğiz. Hayvan yemleri, buğday, mısır,ayçicek yağı..vs gibi kalemlerde artışlar dehşet. Bu gruptaki ithalat kalemlerine baktığımda, tahmini yıllık maliyetinin 50 milyon USD civarı olacağını söyleyebilirim.

3-Emtia ve ham madde fiyatlarındaki artışın inşaat ve yan sektörlere maliyeti (50-60 milyon USD)

   Çimento, demir, plastik..vs emtia ve ham madde fiyatlarındaki artışa bakarak inşaat ve yan sektörlere ilave maliyetin ise 50-60 milyon USD olacağını tahmin ediyorum.

   Demek ki, kabaca sadece direkt bu 3 grup kalemden 150-160 milyon USD küresel maliyetimiz olacak ve bu kalemler için daha fazla para ödeyeceğiz.

   2007'de 1,6 milyar USD'lik toplam ithalatımızı düşündüğümüzde demek ki, geçen seneye göre sadece ithalatta % 10 civarı bu kalemlerde ilave bir küresel maliyetimiz olacak(varsayımlarımızı veri kabul ederek).

   Bu üç grup ithalat kalemimiz dışında, diğer ithalat kalemlerimize direkt ve indirekt yansımalarında toplamda % 10 olduğunu kabul edecek olursak(100 milyon USD'ye yakın), global bazlı arz yönlü fiyat artışlarının 2008'de sadece ithalatımız açısından ekonomimize maliyeti 250 milyon USD civarı olacağını kabaca söyleyebiliriz.

      

   582 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
27 Ağustos 2008, Çarşamba   ASGARİ ÜCRET'te ZOR AMA YANLIŞ TERCİH
25 Ağustos 2008, Pazartesi   Delikleri kapatın, yeter! Gerisini piyasa çözer
20 Ağustos 2008, Çarşamba   YENİ "ENERJİ POLİTİKASINA" İHTİYACIMIZ VAR
18 Ağustos 2008, Pazartesi   BATAK KREDİLER
13 Ağustos 2008, Çarşamba   ZAMLARIN, NE KADARI İÇERDEN, NE KADARI DIŞARDAN?
11 Ağustos 2008, Pazartesi   Ödeyeni enayi yapmayalım (mali aflar)
06 Ağustos 2008, Çarşamba   EKONOMİYE "AKP ve MÜZAKERE" DOPİNGİ
04 Ağustos 2008, Pazartesi   BU DÜZENLEME İLE HASTANEYE DÖN(E)MEZLER
30 Temmuz 2008, Çarşamba   Kalbim "Capri ve Portofino"da kaldı
28 Temmuz 2008, Pazartesi   KTTO'nun İSRAİL ATAĞI



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.1810 1.1893
1 STERLİN 2.1676 2.1837
1 EURO 1.7442 1.7564



YAZARLAR : .

Başaran Düzgün

VAMIK HOCA'DAN YANIT (BİR BİLİM İNSANI...

Ali Baturay

HÜKÜMET, EŞEL-MOBİLLE OYNAYARAK KENDİ KUYU...

Hasan Hastürer

Hatice'ye değil neticeye bakınız...

Mustafa Doğrusöz

Kırmızı çizgili yıllar(37)...

Akay Cemal

Güney Osetya ve Abhazya gölgesinde yapılan...

Ahmet Tolgay

OKUYUCUDAN: PİLE VE ACI GERÇEKLER...

Bilbay Eminoğlu

Bu hesabın içinden çıkabilene aşkolsun!

Necdet Ergün

ASGARİ ÜCRET'te ZOR AMA YANLIŞ TERCİH

Dilek ÇETEREİSİ

"2 tel saçım da çıktı"

Uzm. Mine Çağlar

Akciğer kanseri

Dr. Umut Altunç

Lap Top Bilgisayarlar Kısırlık Yapar Mı?

Aysu Basri

ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMAYANLAR NASIL ÇÖZÜM Y...

Sevilay SADIKOĞLU

İstanbul ve Karaköy Güllüoğlu baklavaları....

Mustafa BESİM

KKTC ÜNİVERSİTELERİ İMAJI

Türem Delikurt

Tüp Bebek Yöntemi: 30 yıllık bir geçmiş ve...

Dr. İsmail KEMAL

Soğuk Savaş mı?

Emin AKKOR

Zayıf halka bulunup, çekiliyor

Oğuz Metiner

Ramazan-ı Şerif'i karşılarken

Bedia BALSES

YİNE BU YIL ADA SENSİZ

Beste SAKALLI

BELKİ ATILIR DİYE AYRILIK İÇİNDEN...

Psikolog Ayla Kahraman

"AYNA AYNA, SÖYLE BANA KUSURUM NEREDE&...

Naile SOYEL (GIDA MÜHENDİSİ)

ENERJİ İÇECEKLERİ

Bener HAKERİ

Sere serpe

Mehmet RATİP

Bir cinayetin yıldönümü

Dr. Orhan Aydeniz

Ülkemizin asayiş sorunu

Harid Fedai

(Çörçhil'in Kabulleri)

Cumhur DELİCEIRMAK

ÇOCUKLARIN SAATİ YA DA TABULA RASA





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital