|
Futbol liglerinde 25. hafta geçtiğimiz hafta sonu oynanan müsabakalarla sona erdi. 1. ligden düşecek olan üçüncü takımın belirleneceği son 90 dakika hafta sonu Lapta ile Yenicami arasında oynanacak müsabakadan sonra belli olacak.
Ligin sonu gelince Merkez Hakem Kurulu hakem atamalarında sıkıntı çekmeden genç hakemlere görev vermeye devam ediyor. İlk heyecanı yaşamak, ilk kez vitrin maçlarında düdük çalmak, bir genç hakem için büyük onurdur. Bu fırsatı iyi değerlendiren genç hakemler önümüzdeki sezon için prim yapacak.
Merkez Hakem Kurulu için son haftanın en önemli maçları Lapta - Yenicami, Gençlik Gücü - Alsancak Yeşilova ve Mutluyaka - Göçmenköy karşılaşmaları ilk sırada yer alıyor. Lapta - Yenicami müsabakasına bu sezonun en formsuz hakemi ve hiç bir kritik karşılaşmada düdük çalmayan Savaş Tilki'ye görev vermesi son derece yanlış bir tayin oldu diye düşünüyorum. Son yönettiği Gençlik Gücü - Düzkaya karşılaşmasında yaptığı büyük hatalara rağmen bu önemli müsabakaya atanması son derece riskli bir tayin olmuştur.
2. ligde üçüncülük mücadelesinde bulunacak G.Gücü ile A.Yeşilova takımların önemli maçının hakemini Ecvet Kanatlı olarak isimlendirildi. Ecvet Kanatlı'ya ikinci devrenin 5 haftasında görev vermeyen ve onu tribünlerde oturtan Merkez Hakem Kurulu, elindeki hakem listesinden bu maçı oynatabilecek bir başka hakem bulamaması, son derece üzüntü verici bir durum olsa gerek. Kritik maçları yönetecek hakemler ustaca yapılan tayinlerle saf dışı bırakılınca, durum böyle oldu. Başarılı olan hakemleri şu veya bu nedenden dolayı Merkez Hakem Kurulu tarafından kenarda bırakıldı. Mutluyaka - Göçmeköy karşılaşmasına bu sezonun en başarılı iki hakeminden birini atayarak Mustafa Gençosman'ı görevlendirmesi, hiç yoktan iyi oldu. Sezon başından beridir Merkez Hakem Kuruluna yakın olan hakem isimleri koruma altında kalmaya devam ediyor. Bu nedenden dolayıdır ki, hakemlerin bir çoğu Merkez Hakem Kuruluna güven duymuyor.
Gönyeli - Türk Ocağı (Serdar Bilgimer)
Şampiyon Gönyeli için geriye sadece bir tek namağlupluk kaldı. Bu sezonu 3 şampiyonlukla kapatan ve büyük bir başarıya imza atan Gönyeli'de, yüzler gülüyor. Doğrusu gülmemesine de bir neden göremiyorum. Bu karşılaşmada hakem Serdar Bilgimer ezilmeden şampiyon oyunculara karşı büyük bir yüreklilik gösterdi. Çağan'ın kırmızı kartla oyun dışı kaldığı pozisyonda hakemliğin gururunu ayaklar altına alınmasına izin vermemek adına çok doğru bir karar verdi. Şampiyon bir futbolcunun bu davranışlara girmesine onay vermem mümkün değil. Hakem Serdar Bilgimer, oyun kuralları içinde doksan dakikayı yardımcı hakemleri ile birlikte uyum içinde tamamlamayı başardı. Futbolun her dakikası oynandığı süre içinde büyük bir ciddiyetle oyun kurallarına göre oynanması gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyorum.
Mağusa Türk Gücü - Yeniboğaziçi (Mehmet Sezener)
Mağusa Türk Gücü haftalardır gösterdiği başarılı çıkışını sürdürerek başkansız ve yönetimsiz olarak nasıl başarıya ulaşılacağını çok net bir şekilde göstermiş oldu. Teknik heyet ve futbolcuların ortaya koyduğu izzetinefis mücadelesi, takdirin üzerinde bir davranıştır. Bu karşılaşmada düdük çalan Mehmet Sezener, yorumcu arkadaşım Zeki Kayalp'ın, değerlendirmesi ile maçın en ciddi adamı olarak değerlendirildi. Futbol Oyun Kurallarına bağlı kalarak doksan dakikayı bu şekilde tamamlayan Sezener, başarılı bir performans sergiledi. Sezon içinde inişli çıkışlı bir grafik çizen Mehmet Sezener, önümüzdeki yeni sezonda hedef olarak zirveyi göstermelidir.
Gençler Birliği - Hamitköy (Osman Küçük)
Birinci Ligden düşmüş olan iki takımın mücadelesinde genç hakemlerden Osman Küçük görev yaptı. İlk kez Birinci Ligde düdük çalan Küçük, bu heyecanı daha yakından yaşama fırsatı bulmuş oldu. Maça gerektiğinden fazla motive olduğu her halinden belli idi. Hata yapmamak adına çok dikkatli davranan pozisyonlara yakın olabilmek için ilk kez bu kadar saha içinde koşturan, yardımcı hakemlerini kararlarına bağımlı bir performans sergileyen Osman Küçük, önümüzdeki sezon için bu klasmana aday olduğunu göstermiş oldu.
B. Bağcıl - Çetinkaya (Murat Sapsızoğlu)
Sezonu haftalar önce kapatan Çetinkaya, bu karşılaşmaya geriye kalan maçlarını tamamlamak üzere çıktı. Ev sahibi B.Bağcıl takımı başarılı geçen bir sezonu üçüncülükle kapatabilmenin hesaplarını yaparak, mutlak galibiyeti hedefleyerek oyuna başladı. Maçın hakemi Murat Sapsızoğlu için maç tecrübesini artırması adına önem taşıyan bir müsabaka idi. Önümüzdeki sezonda oynanacak maçlarda büyük görevler alması beklenen bu hakemin bu karşılaşmada gösterdiği performans vasatın üzerinde idi. Pozisyonlara yakın, ikili mücadelelerde doğru düdüklerle oyunculara güven veren bir hakem profili çizdi. Barajlara karşı açılımlarda dikkatli, aldatmalara karşı uyanıktı. Yardımcı hakemleri ile uyumlu disiplin cezalarında doğru kartlar çıkararak, başarılı oldu.
Yenicami - Tatkısu (Fehim Dayı)
Haftanın en önemli karşılaşması bu müsabaka idi. Yenicami'nin kazanmaktan başka çaresi olmayan bu maçta, hakem olarak Fehim Dayı görev yaptı. Hakem Fehim Dayı, maça iyi motive olarak, oyunu yakından takip ederek doğru düdükler çalmaya dikkat etti. Avantaj uygulamalarında ve disiplin cezalarında yerinde verdiği kararlar ile başarılı oldu. Topsuz alanlarda meydana gelen pozisyonlarda yardımcı hakemleri ile birlikte hareket etmesi güzeldi. Doksan dakika sonunda oluşan neticede etkisi olmaması bir hakemin en çok arzu ettiği önemli bir husustur. Yardımcı hakemlerin ofsayt bayraklarında biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Bu gibi telafisi olmayan karşılaşmalarda kaçırılan bir pozisyon takımların kaderini etkileyebiliyor.
Lapta - Cihangir (Mustafa Gençosman)
Haftanın önemli maçında Lapta ile Cihangir karşılaştı. Bu karşılaşmayı sezonun en istikrarlı hakemlerinden Mustafa Gençosman yönetti. Doksan dakika çok koşarak pozisyonları yakından takip etti. İkili mücadelelerde her iki takım için aynı düdükleri çalması önemli idi. Son dakikada Lapta'dan Orçun'a gösterdiği sarı kartın önemi, futbolcunun rakibini cezalandırmasına müsaade etmemesi ve hakemin otoritesine gölge düşürmemesi için çok doğru bir karar olarak yorumluyorum. Hakemin tek hatası siyah forma ile başladıkları ve doğru bir renk olan bu formalarını devre arasında değiştirerek fosforlu formaları ile oyuna devam etmesi idi. Bu değişikliğe hiç gerek yoktu. Yardımcı hakem olarak bu karşılaşmada görev yapan Ahmet Dayı, maçın başlarında hatalı kalkan iki ofsayt bayrağının ardından, ceza alanı içinde gelişen bir atakta hakemin pozisyona hakim olduğu bir anda faul kararı vermesini, doğrusu çok hatalı buldum. Yardımcı hakemlerin bu gibi pozisyonlarda hakemini zor durumda bırakmamak için onun karar vermesini beklemesinde fayda görüyorum.
K. Kaymaklı - Ozanköy (Salih Tekirdağlı)
Merkez Hakem Kurulu'nun işte yine bir yeni hakeme daha vitrin maçında görev verdiği bu müsabakada görev yapan Salih Tekirdağlı, böyle maçların havasını koklaması bakımından büyük önem taşıyordu. Karşılaşmanın her iki takım açısından prestijden öteye bir önemi olmaması, Merkez Hakem Kuruluna genç hakemleri böylesi maçlarda atama fırsatı vermiştir. Yardımcı hakemlikte gösterdiği başarılı performansını ilk maçında hakemlikte de beklemek büyük saflık olurdu. Yaşadığı heyecan ve çaldığı düdüklerin ses tonu bile ona bir tecrübe olmuştur. İlk maçın pozisyonlara yakınlığından çok sahada duracağı noktaları tespit edip uygulaması bakımından hakemin büyük bir planlama yapması gereken husustur. Bunların dışında takımların oyun planları ile futbolcuların meziyetleri dikkate alınarak uygulanan ikinci plan daima gündemde olması gerekir. Salih Tekirdağlı da, bu planlamaları önümüzdeki sezonda yapabileceğine inanarak çalışmalarını artırması gerekiyor. Şansın ne zaman verileceği bilinilmese dahi.
|