Konut kredisi

Hüseyin BARDAK

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   30 Ocak 2012, Pazartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder     Paylaş Share/Bookmark

  Hemen herkesi idealidir ev sahibi olmak  ya da var olan evini yenilemek, yaşam standartlarını artırmak.. Fakat, maddi olarak düşünüldüğünde herkesin arzuladığı  eve sahip olması da doğal olarak mümkün değildir.. Bu aşamada kişilerin konut sahibi olması yolunda bankalar devreye girer ve konut kredisi adı altında kişilerin ya da kuruluşların konu t alımında ihtiyaç duyulan finansmana erişimine aracılık ederler.
   Konut almanın en önemli ve kolay yollarından birisi konut kredisi kullanmaktır. Kişi, almak istediğiniz konutu bankaya teminat olarak gösterir ve ev için gerekli kredinin bir miktarını ya da tamamı oranında kredilendirilir. Geliri ile uyumlu “ ödenebilir taksit tutarı” belirlenir ve kişiye ödeme gücü ile orantılı olarak uzun vadelerde makul taksitlerle geri ödeme imkânı sağlanır.
   Halen hazırda kullandırılan konut kredilerinin sabit veya değişken faizli olarak çoğunlukla maksimum 10-12 yıllık vadelerle kullandırılır..Fakat genel olarak ekonomik belirsizlikler nedeniyle  kredi veren kurumların bu konudaki tercih ve tutumları  kişinin borç ödeme gücü paralelinde kişiden kişiye farklılıklar gösterir.
Bankalar, tüketicisine, konut kredilerinin yanı sıra birçok kredi ürünü de sunarlar. Peki konut sahibi olmak için neden konut kredisi kullanmalıyım diye sorarsanız, konut kredisinin diğer kredilere göre dikkat çeken en belirgin avantajları; maliyet ve ödeme kolaylığı olarak sayılabilir.
   Kredi kararı vermeden önce, konut edinmenin sizin için gerçekten ihtiyaç olup olmadığını çok iyi ölçüp tartın.Bir istek değil de ihtiyaç olduğuna karar verdiğiniz noktada ise almak istediğiniz konut kredisi için olabildiğince kendi kaynaklarınızı kullanmayı denemenizde fayda var.. Geliriniz TL cinsinden ise TL olarak, döviz geliriniz varsa döviz olarak borçlanmaya gayret edin.. İhtiyaç duyulan kaynağı önce ailenizden, yakınlarınızdan  karşılayarak minimize edin, bankaların  sunduğu Konut Kredisi olanaklarını ise kalan kısım için ise kullanmayı deneyin..
   Konut kredisi almaya karar vermiş kişilerin en büyük yanlışlarından biri de, almak istediği evi henüz belirlemeden, ev sahibi ile muhatap olmadan,  önüne gelen ilk bankaya girerek konut kredisine başvurmak istemesidir. Bankalar böyle bir durumda doğal olarak o kişilere almak istedikleri evi belirledikten sonra tekrar başvurmaları yönünde bilgi vereceklerdir. Konut Kredisi sürecini en kısa ve en sağlıklı biçimde sonuçlandırmak istiyorsanız, öncelikle almak istediğiniz bütçenize uygun olmasına özen gösterin,  ev sahibi ile görüşün, evi konut kredisi ile almak istediğinizi belirterek süreç hakkında bilgilendirmeye çalışın. Zira konut kredisi işlemleri diğer kredilere oranla daha ağır işleyen bir yapıya sahiptir ve satıcıya parasının geç ödenme ihtimali kuvvetle ihtimal olup, .işlem başlamadan satıcının evin konut kredisi ile alınacağı yönünde bilgilendirilmesi doğru olacaktır.
   Tüketicilerin yaptığı bir diğer yanlış ise, alacakları konutu belirledikten sonra,  gördüğü ilk bankaya girerek kredi kullanmak için başvuruda bulunması ya da tam aksine bütün bankaları gezerek tabela faiz fiyatları arasında bir karşılaştırma yaparak karar vermesidir... Elbette ki bu çok doğal bir süreçtir. Fakat şunu özellikle belirmeliyim ki, kredi faiz oranlarını değerlendirirken tabela faiz oranından ziyade, esas önemli olan kredinin Yıllık Maliyet Oranı yani Masraflar Dâhil Faiz Oranıdır. Bu nedenle son kararınızı vermeden, söz konusu bankalardan Yıllık maliyet Oranlarını gösteren  ödeme tablolarını isteyiniz.. Mutluluk hayali ile gireceğiniz yeni evinizde, boyunuzu aşan uzun vadeli yükümlülüklerle karşı karşıya kalmayın..İyi araştırın, acele etmeyin, bir uzman görüşü almayı ihmal etmeyin..Sonra, astarı yüzünden pahalıya gelecek krediler yüzünden huzursuz olmayın..

   457 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder     Paylaş Share/Bookmark

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
07 Mayıs 2012, Pazartesi   Kaçınılmaz değişim dijital ekonomi
23 Nisan 2012, Pazartesi   Kredi sürecinde istihbarat ve mali tahlil
12 Nisan 2012, Perşembe   Özelleştirme Hakkında (1)
26 Mart 2012, Pazartesi   Kriz dönemlerinde bankacılık ve kobiler
19 Mart 2012, Pazartesi   Kısaca Avrupa ve Dünya ekonomisi
12 Mart 2012, Pazartesi   Para amaç değil araçtır
05 Mart 2012, Pazartesi   Kısa vadeli finansman kaynakları (2)
27 Şubat 2012, Pazartesi   Kısa vadeli finansman kaynakları (1)
20 Şubat 2012, Pazartesi   Son versiyon faiz yasaları
06 Şubat 2012, Pazartesi   Bir insanın anavatanı çocukluğudur