Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Son sözü yıldızlar söyler
Söyleşi Rap ve R&B'nin Kıbrıslı sesi…
Rallide son viraj
Aramızdan Biri
Haydi hayırlısı!
Doğan "arayı" açmak istiyor
Bağcıl seri yakalamak istiyor

YORUMLANANLAR
Dansçılar öğrenciydi [3]
Soyer'e rakip Yorgancıoğlu mu? [1]
Okan Ersan, Almanları büyüledi [2]
İki çocuğuyla sokağa atıldı [1]
Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı [1]
Bizim Parti, ÖRP'ye katıldı [1]
Skandalda ikinci perde [35]
Tolga'dan bateri şov [2]
Avcılardan ağaç katliamı [8]
Tek suçlu olarak okul idarelerinin gösterilmesi doğru değil [1]
Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti [2]
Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar [1]
13. maaş devam edecek, ikramiyelerden vergi yok [4]
Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı [3]
AİHM'de kayıplar davası görüşüldü [1]
Gece kulübünden kadınları baba yollamış [35]
Gazimağusa'da uyuşturucu operasyonu: 6'sı öğrenci 7 tutuklu [4]
Rusya Rum'a teslim [1]
Yusuf Erol, bugün toprağa verilecek [7]
Lefkoşa'da bıçaklı kavga [1]



Futbolu yaz boz tahtası olmaktan kurtarmalıyız...
FİFA konusundaki beklentimiz, kimsenin konuya siyasi gözlüklerle bakmamasıdır.  

   Önerileri toptan reddetme yerine, masaya çeşitli öneriler getirerek gençlerimizin önünü nasıl açacağımızı planlamalıyız.

   Pazartesi 09:44
   8 Eylül 2008
Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

 Sponsorluk için 50 büyük firmaya sponsorluk davetiyesi göndermiş durumdayız. Sponsorluğun işler hale gelmesi için en büyük görev siyasilere düşmektedir. Gereken yasaların meclisten süratle geçmesi bu konudaki sıkıntıyı kaldıracaktır.

 

 26-28 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan Şura'da, genel olarak futbolu konuşacağız. Özellikle genel kurulun yapısının değişmesi için spor yasasının değişmesi gerekir. Biz birinci lig kulüplerinin 5, ikinci lig kulüplerinin 3 ve üçüncü lig kulüplerinin 1 temsilci ile temsil edilmesini düşünüyoruz. Ayrıca şampiyonluk yaşayan kulüplere fazladan bir oy hakkı da verilecektir.

 

 Levent TEZEL

 

Futbol tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok ilgi gören spor dalı. Günümüzde futbol ekonomisinin oluşması ile beraber tüm dünya üzerinde dönen rakamların büyüklüğünün, futbola olan ilgiyi daha da arttırdığı önemli bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Bu büyük ekonomiyi yöneten FİFA, UEFA gibi kuruluşlar, dünya üzerindeki futbola yön verme konusunda oldukça önemli bir yere sahip.

Ülkeler düzeyinde ise her ülkenin futbol federasyonunu yöneten, ülke futboluna yön veren başkanlar, bu büyük organizasyonun birer parçası olarak görev yapıyorlar.

Ülkemizde de son günlerde Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ve onun başkanı Ömer Adal, Kıbrıs Türk futbolunun geleceğine yön verileceği önemli bir süreci yaşamakta.

Son dönemde, Niyazi Okutan federasyonu döneminde başlatılan temasların devamı olarak FIFA ve KOP ile önemli bir görüşme sürecine giren Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Ömer Adal, ülke futbolunun içinde bulunduğu durum ve futbolun geleceği ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Soru: FIFA ve KOP ile yapılan görüşmeler sonrasında FIFA tarafından yapılan önerilere bir karşı cevap veya karşı öneriler hazırlandığını biliyoruz. Bu konudaki çalışmalar ve gelişmeler ne durumda?

FIFA önerilerine vereceğimiz cevabı belirlemek için önce kendi içimizde bir takım çalışma yaptık. Hukukçulardan görüşler aldık. Bize göre bu öneriler toptan reddedilmemesi gereken önerilerdir. İlk anda bakıldığında futbol federasyonu olarak bizim Rum futbol federasyonu'na üye olmamız gibi bir durumun hoş karşılanmadığı açık bir gerçek. Ancak işin gerçeğini bilirsek daha farklı bir değerlendirme yapmak mümkündür.

Bizden önceki federasyon yetkilileri, FIFA ile yaptıkları görüşmelerde Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun KOP'a üye olmasını kabul etmişlerdi. Bu gerçek ortada dururken, bizim daha farklı bir bakış açısı sergilememiz doğru olmaz. Bu noktada ya geçmiş federasyonun kabul ettiği bu konuyu kabul etmiyoruz deyip ipleri tamamen koparacaktık, ya da yapılan önerilere karşı öneriler hazırlayıp dengeli bir çözüm bulma noktasına odaklanacaktık.

Bizim tercihimiz ikinci tercih olmuş ve KOP'un üyesi olmayı kabul ederken aynı zamanda da azami haklarımızı almak için neler yapabileceğimizin planlarını ortaya koymaya çalışıyoruz.

Bizim bu konudaki beklentimiz; kimsenin olaya siyasi gözlüklerle bakmamasıdır. Herkesin bir siyasi görüşü vardır. Kendi görüşlerimizi bir tarafa bırakarak FIFA önerilerinden kazançlı bir şekilde nasıl çıkabiliriz? Gençlerimizin önünü nasıl açabiliriz? Öncelikle bunları düşünmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizim Rum'a yama olmak gibi bir niyetimiz yoktur ve olamaz da. Ancak kabul etmemiz gereken bir gerçek de FIFA'nın Kıbrıs'ta tanıdığı tek federasyonun Rum Futbol Federasyonu olduğu gerçeğidir. En azından çözüme kadar FIFA üzerinden bulunacak çözümleri denemek gerekir. Bu çıkışın yolu da ancak KOP üzerinden olabilir. Ancak KOP un üyesi olmak demek, her şeyi onlara teslim edeceğimiz anlamında değildir. Biz yine eskisi gibi kendi bölgemizde karşılaşmalarımızı yapacağız. Yabancı takımlarla oynama konusunda ise; KOP'tan izin almak koşuluyla bu maçları yapabileceğiz. Ancak bizim de bu noktada mutlaka karşı önerilerimiz olacaktır. Ayrıca kabul etmek gerekir ki; futbolumuzun gelişmesi için büyük maddi kaynağa ihtiyaç vardır. FIFA, bu maddi kaynağı sağlamaya hazırdır. Ancak bunu da KOP üzerinden verebileceklerini ifade etmektedirler. Bu konuda da bizim tezimiz; Rumların mali kaynağı engelleyebilecekleri, bu nedenle maddi kaynağın FİFA tarafından direk olarak bize verilmesi noktasındadır. Bu konularda pazarlıklar olacaktır. Onun için bizim düşüncemiz; her öneriye hayır demek yerine, görüşme masasına çeşitli öneriler getirerek Kıbrıs Türk gençliğinin önünü açmaktır.

Son olarak bu konuda şunu da söylemek istiyorum. Diyelim ki; FIFA önerilerini kabul ettik ve zaman içinde her şey ters gitmeye, bizi zor durumlara düşürecek olaylar yaşanmaya başladı. O zaman, biz bunları kabul etmiyoruz deyip, eski düzenimize dönüş yaparız. Zaten içinde bulunduğumuz durumdan daha kötüsü olmayacağından hareketle atabileceğimiz her adımın bizim için bir kazanç olduğunu düşünüyorum.

Soru: Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de genelde sporun, özelde ise futbolun gelişimi için sponsor desteğinin olması şart. Ancak ülkemizde sponsorluk müessesesinin yeterince çalışmadığı da bir gerçek. Bu noktada futbol federasyonunun çalışmaları hangi yönde ilerliyor?

Göreve geldiğimiz andan itibaren, bu konuda çıkış yolu aramaya çalıştık. Hazırladığımız proje gereğince ülkemizde iş yapan 50 büyük firmaya sponsorluk davetiyesi gönderdik. Bu davetiyede firmalardan beklentiler, bunun karşılığında firmalara federasyonun neler vereceği ayrıntılı olarak belirlenmiş durumda. Önümüzdeki günlerde davetiye gönderdiğimiz şirketler konuyu inceleyip bize bir cevap verecekler.

 Bu yanıtı beklerken sponsorlukları dallara ayırdık. Bunlar; milli takım, birinci lig, salon futbolu, bayanlar ligi, hakemler, yıldızlar ligi ve federasyon binasının büyütülmesi ve yenilenmesi için sponsor bulma olarak sıralayabiliriz. Amacımız her bölümün farklı bir sponsor firma tarafından finanse edilmesidir.

Bu noktada en önemli görev, meclisimize düşmektedir. Çünkü sponsorluk yasası yeterince çalışmamaktadır. Bugünkü yasa ile şirketler, gelirlerinin yaklaşık üçte birini sponsorluk desteği olarak kullanabilir. Ancak bunu yaparken firmaların futbola yaptıkları sponsor desteği karşısında maliyenin kendilerini nerden buldun şeklinde bir takibe alması gibi bir durumla karşılaştıkları için başlarını ağrıtmak istememekte ve bu nedenle sponsorluğa yeterince sıcak bakmamaktadırlar.

Bu büyük bir sıkıntıdır. Ayni şekilde Türkiye'den yayın yapan televizyon kuruluşlarının şirketleri olumsuz etkilediği de bir gerçektir. Çünkü bu yayın kuruluşları, Türkiye'deki ürünlerin reklamını zaten yapıyorlar. Bizim insanımız da bunları televizyonlardan izlemektedir. Dolayısıyla Kıbrıs'ta herhangi bir alanda sponsor olmak, büyük Türkiye firmalarına cazip gelmemektedir. Belki önümüzdeki dönemde Yayın Yüksek Kurulu ile istişare ederek yayın politikalarının yeniden düzenlenmesi ve bu tür reklamların ya engellenmesi ya da bundan bizlerin de pay almasının sağlanmasının bu konudaki sıkıntıları gidereceğini düşünüyoruz.

Ancak bu bizi aşan bir konudur ve burada en büyük görev siyasilere düşmektedir. Sponsorluk konusunda gereken yasaların meclisten süratle geçirilmesi, bu konudaki sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır diye düşünüyorum.

Soru: Son günlerde Başbakanlık Müsteşarı Öntaç Düzgün ile Spor Dairesi Müdürü Besim Erdenay arasında yaşanan söz düellosu ve yetki tartışmasının sizce genelde sporumuza, özelde ise futbolumuza getireceği sıkıntılar neler olabilir?

Aslında bu bizim dışımızda gelişen bir durumdur. Devletin iki kuruluşu arasında bir uyumsuzluk olduğu açıktır. Son olumsuzluk da direk olarak futbola yansımıştır. Tüm bunların temelinde yatan sorun da bana göre spor Bakanlığı'nın gerekli çalışma yapılmadan ortadan kaldırılmasıdır. Spordaki kaynakları kullanmak, yasaya göre Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu'nun yetkisindedir. Bir yandan da yine sporla ilgili olarak başbakanlığın bünyesinde çalışan bir müsteşarlık vardır. Burada bir alt üst ilişkisi vardır. Müsteşarlık ben sizin üzerinizdeyim, bana uyumlu çalışmamız gerekir demektedir. Bunun karşısında Spor Dairesi ise Genel Yönetim Kurulundaki kişiler de yasal yetkinin kendilerinde olduğunu söyleyerek spora yöne vermeye çalışmaktadır. Dolayısıyla dışardan bakıldığında bu durum iki başlılığın olduğu izlenimini vermektedir. Bu iki başlılıktan, çatışmadan en çok zarar gören futboldur. En kısa sürede bu iki başlılığın giderilmesi ve otoritenin kim olduğu belli olmalıdır. Yani davul birinde, tokmak birinde olmaz. Böyle olursa arada ezilen biz oluruz.

Soru: Göreve geldiğiniz ilk günlerde futbola yön vermek amacıyla bir futbol şurası düzenlemesinin planlandığını ifade etmiştiniz. Bu yöndeki çalışmalarda son durum nedir?

Görevlendirdiğimiz arkadaşlar 26-28 Kasım tarihleri arasında yapmayı düşündüğümüz şura için çalışmalarını sürdürmektedirler. Sivil kuruluşlar şuradan önce belirledikleri konularla ilgili kendilerine verilen sürede bize bir rapor sunacaklar. Bu bize şurada daha verimli çalışma imkanı sunacaktır.

Futbolun genelinin tartışılacağı şuraya, yurt dışından katılacak konuklarımız da olacaktır. Şurada çalışma biçimi olarak, amatörlük, profesyonellik, sponsorluk vs. gibi konu başlıkları tartışılacaktır. Teknik komitelerde görev alacak olan kişiler, önceden belirlenecektir. Ülke futboluna yön verdiğini düşündüğümüz çeşitli kuruluşların temsilcileri ile birlikte çalışacağız.

Yurt dışından gelecek olanlara ise, ülkemizin mevcut durumunu belirten raporlar gönderdik. Onlardan daha çok beklediğimiz; profesyonelliğe geçiş için hangi aşamaları geçmemiz gerektiği, uygulamadaki sorunlar, yapılması gereken yasal düzenlemeler konusunda görüşlerini almaktır. Şuradan çıkacak olan ve bizim yetkimizde olan kararlar hemen uygulanacak, bizim yetkimizde olmayan, yasal düzenleme isteyen durumlarda ise yetkili makamlara gereken raporlar hazırlanacak ve yasal değişiklik istenecek.

Örneğin federasyon genel kurulunun oluşmasında spor yasası çok açıktır. Bu yasada her kulübün 1 oy hakkı mevcuttur. Bunu aşabilmek için yasal değişikliğe ihtiyaç vardır. Bizim öngördüğümüz değişiklik, birinci lig kulüplerinin 5, ikinci lig kulüplerinin 3, üçüncü lig kulüplerinin 1 temsilci ile temsil edilmesidir. Ayrıca şampiyonluk yaşayan her kulübe fazladan 1 oy hakkı daha vermeyi düşünüyoruz. Ama tüm bunlar şuradan çıkacak kararlara bağlı olarak gündemimizde bekliyor.

Bizim dışımızda Rum tarafının veya Türkiye'nin farklı uygulamaları vardır. Rum tarafında birinci ligin her takımının genel kurulda birer temsilcisi varken, ikinci ligin tüm takımlarını temsil eden 3 temsilci, üçüncü ligin tümünü temsil eden 1 temsilci mevcuttur. Türkiye'de ise tam tersi delege çeşidi çok fazla yayılmıştır. Sporla ilgili bir çok kuruluşun temsilcisi, genel kurulda oy hakkına sahiptir.

 Soru: Alt yapı liglerinin düzenlemesi konusunda yapılan çalışmalar konusunda neler söyleyebilir siniz?

Şu andaki yapıya göre genç takımlarda 16 yaşından 21 yaşına kadar olan yaş grubu oynayabilir. Bu bana göre aradaki yaş farkı nedeniyle, olumsuz bir durumdur. Bu sezon değil ama 2009-2010 sezonundan itibaren gençler ligini 16-18 ve 18-21 yaş olarak ikiye ayırmayı düşünüyoruz. Ayrıca buna hazırlık olarak, yıldızlar ligini de 12-14 yaş grubu olarak bu sezondan deneme ligi olarak başlatmayı düşünüyoruz. Bu lige katılacak olan kulüpleri belirleyip bölgesel bir lig başlatmak istiyoruz. Ayrıca her bölgenin şampiyonunu karşılaştırıp bu ligden genel bir şampiyon çıkarmayı düşünüyoruz.

Ayrıca bölgelerde oluşturacağımız karmalara görevde olmayan antrenörleri görevlendirip onların da çalışmasını sağlamayı düşünüyoruz. Alt yapı liglerini saha sorunu yaşanmaması için hafta arası oynatmayı veya antrenman sahalarını kullanmayı düşünüyoruz.

Soru: Son olarak Türkiye Futbol Federasyonu ile ilişkilerimizle ilgili olarak neler söylenebilir?

Her dönemde olduğu gibi Türkiye Futbol Federasyonu ile ilişkilerimizi üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Ay sonunda veya Ekim başında TFF başkanı Mahmut Özgener ve beraberindeki heyet ülkemize gelecekler. Bu ziyarette ilişkilerimizi nasıl daha iyiye taşırız diye konuşacağız. Bundan sonraki dönemde de TFF'nun yardım ve desteğini alarak yolumuza emin adımlarla devam etmek istiyoruz.  

Diğer Spor haberleri
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:49   Son sözü yıldızlar söyler
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:48   Rallide son viraj
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:47   Doğan "arayı" açmak istiyor
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:46   Bağcıl seri yakalamak istiyor
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:46   Haydi hayırlısı!
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:45   Judocular Dan sınavında
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:45   MAGEM Altın Piyon'da son tur
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:44   "11. Ahmet Kebapçıoğlu Tavla Turnuvası"nın ustaları kupalarını aldı
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:44   Gençlerbirliği'nde 3 puan sesleri
22 Kasım 2008, Cumartesi   09:43   Hentbol'da yıldızlar mücadele etti
   141 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder


DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.6699 1.6817
1 STERLİN 2.4983 2.5169
1 EURO 2.1017 2.1165



YAZARLAR : .

Omaç BAŞAT

Lige merhaba

Songuç KÜRŞAD

Vergi ödemek vatandaşlık borcudur...

Ogün Genç KAÇMAZ

Beceriksizlik...

Can İPCİOĞLU

Şimdi liderlik stresi

Ahmet Özsoy

Salla külahı yeme pilavı

Şükrü Burağan

Son 10 dakika... Ömre bedel!

Levent TEZEL

Bu kadar gol kaçar mı?





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital