Kibris Gazetesi
ARŞIV


EN ÇOK OKUNANLAR
Her taraf toz duman
Refüje çarpıp takla attı
Yeşilırmak'ta doğa tahribatı
Okul ve cami dışında din dersi verilmesi için çalışma yapılıyor
Tankerle su taşınmasına komşu öfkesi
Bariyerler durduramadı
Biyologlar Derneği: Kanlıdere kurutuluyor
Kötü kokular içinde, farelerle yaşamak istemiyoruz
AB, Talat ile temas kurmalı
Kıbrıs sorunu gelecek sonbahara kadar çözülmüş olacak
Anastasiadis taviz konusundaki sözlerine açıklık getirdi
Orucun zararı aşırı yemek
Hristofyas: Mülkiyet önemli mesele
Elektrik, yüzde 40 ucuzlamalı
Yamaç paraşütünde dünya klasmanındayız
Talat: AB Kıbrıs meselesinde olumlu rol oynayamaz

YORUMLANANLAR
Panayotis Necati'ye 2 gün [1]
Ekmeğe zam: Ekmek bugünden itibaren 1 YTL'ye satılacak [1]
Kazaya davetiye çıkaran yol [2]
İzinsiz inşaatların yapımı durduruluyor [7]
Yedidalga'da viraj tehdidi [3]
Kıvanç Buhara, ÖRP'ye katıldı [3]
Bayrağını al, Kıbrıs'a gel [6]
Çayönü'nde 30-40 yıllık 393adet servi ağacını kestiler [6]
Kalp hastalıkları kanserle yarışıyor [2]
Oynamadan da kazanılır: 1-0 [2]
Serdar Akgül, kızı için böbreğini satacak [5]
Rumlar Güzelyurt için yürüdü [7]
Süt atıkları çevreyi mahvediyor... Noro suyu fidanları kuruttu [3]
Sponsor olun 5 yıl reklamınızı yapalım [8]
Cihangir'in kuzeyi çöplüğe dönüştü [4]
Cihangir tam gaz: 2-1 [3]

Türkçe Konuşanlar

Dr. İsmail KEMAL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   22 Mayıs 2008, Perşembe Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Ergun Çağatay'ın yapımını üstlendiği ve fotoğraflarını çektiği, Doğan Kuban'ın editörlüğünü yaptığı "Türkçe Konuşanlar" kitabı, farklı coğrafyalarda Türkçe konuşan topluluklarla ilgili çok değerli bir eser. On yıldan fazla süren bir çalışmanın ürünü. Önce "The Turkic Speaking Peoples" başlığı ile İngilizce yayımlanmıştı. Şimdi, Y.E.M. Yayınevi tarafından Türkçe olarak da yayımlandı. Kitabın alt başlığı: "Orta Asya'dan Balkanlara 2000 yıllık sanat ve kültür." Kitapla ilgili tanıtımı kısa süre önce Cumhuriyet Kitap Eki'nde okumuştum. Daha önce, Prof. İlber Ortaylı'nın kitaplarından hareketle, sadece yakın tarihi bilmenin yeterli olmadığını, Osmanlı tarihini de iyi bilmek gerektiğini yazmıştım. Osmanlı tarihi, Türklerin tarihinde özel bir yere sahip. Ancak, yakın tarih ve Osmanlı tarihini daha genel bir çerçeveye oturtmak gerek. Sanırım "Türkçe Konuşanlar" kitabı bu açıdan çok yararlı olabilir.

Bilindiği gibi Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra Türkçe konuşan yeni devletler kuruldu. Ayrıca başka devletlerin sınırları içinde Türkçe konuşan topluluklar var. Türkçe geniş bir coğrafyada ortak payda. Doğan Kuban "Türkçe konuşan toplulukların tek kimlik kanıtı dildir" diyor. Soğuk Savaş döneminde bu konular pek konuşulmazdı. Tabu sayılırdı. Bu konularla ilgilenmek Pantürkizm, turancılık olarak algılanırdı. Ayrıca, Sovyetler Birliği döneminde bu konuda yerinde araştırma yapıp kitap yazmak mümkün değildi. Cumhuriyet Kitap Eki'nde yayınlanan söyleşide Ergun Çağatay söyle diyor: "Sovyetler Birliği çökmeseydi bu kitap hiçbir zaman gerçekleşmeyecekti...Kitabı hazırlamak için geçen on yıldan fazla sürede gün geldi, eski komünist yönetim zamanında gitmeyi hayal dahi edemeyeceğim Rusya ve Orta Asya'nın en ücra köşelerine kendi aracımla seyahat ettim."

Gerçekten şimdi bu konularda araştırma yapmak çok daha kolay. Çeşitli ülkeleden bilim insanları, Türkoloji uzmanları bu konularda yoğun çalışmalar yapıyorlar. "Türkçe Konuşanlar" kitabında Türk, Alman, Amerikalı, Fransız, İsveçli, Kazak, Norveçli, Özbek, Rus, Ukraynalı uzmanların yazıları ve çok sayıda fotoğraf yer alıyor. Kitap beş ana bölüme ayrılmış: 1- Dil ve Kimlik; 2- Türk-Avrasya Simbiyozu; 3- Din; 4- Sanat ve Mimari; 5- Güncel Sahne. A History of Inner Asia (İç Asya'nın Tarihi) isimli kitabın yazarı Svat Soucek, "Türkçe Konuşanlar" kitabı için şunları yazmış: " Bu kitap Türklerin mirasını, kültürel değerlerinin önemini ortaya koyarken, okurları da yeryüzünün en zengin uygarlıklarından birini keşfetmeye ve günümüz dünyasındaki rolünü anlamaya yöneltiyor." Zeynep Oral "Türk dili konuşan halkların destanı, bir kitaba dönüştü" diye yazmış.

Ergun Çağatay "bir değişim başlatmak umudu ile Türklerin Güney Sibirya'dan, Kuzey Moğolistan'dan başlayan, Çin, Orta Asya, Hindistan, Anadolu, Balkanlar ve Orta Avrupa'ya kadar yayılan bir çoğrafyada ortak kültür yaratan uzanışının ancak ufak bir bölümüne ışık tutmak adına hazırladık bu kitabı." diyor. Doğan Kuban, kitabın girişinde "Türklerin parça parça tarihini içeren bu antolojideki makaleler ve Türkçe konuşan halkların dağınık yaşamını yansıtan fotoğrafların amacı, Avrasya tarihinin önemli bir bölümünün tekrar inşa edilmesinde yeni ufuklar açmaktır" diyor. Tarihten ders alabilmek için önce tarihi iyi bilmek gerek. "Türkçe Konuşanlar" bu konuda zengin bir kaynak.

Kitapta kültürün önemine vurgu yapılıyor. Ergun Çağatay kültür konusunda şunları söylüyor: "Tarihin çöplüğü, askeri ekonomik güçleri ne olursa olsun, kültürünü koruyamayan kavimler, devletler ve imparatorluklarla doludur. Türklerin hiç olmazsa kendi tarihlerinden ders almaları gerekir. Kurdukları çok sayıda imparatorluk, en büyük zayıflıkları olan kültür ve bilgi yoksunluğu nedeni ile dağıldı. Korumasız ve sahipsiz kalan kültür nüvesinin, hemen bir başka kültür tarafından emilip yutulduğu gerçeğini geçmişte defalarca yaşamamıza karşılık unuttuk."

Doğan Hızlan, Hürriyet gazetesindeki köşesinde "Türkçe Konuşanlar" kitabını tanıtırken okuyucularına özellikle şu bölümleri salık vermiş: Türkler ve Bizanslılar- Nevra Necipoğlu; Anadolu'ya Göç Öncesi Türk Mutfağı- Tuğrul Şavkay; Tarihte Türkiye ve Avrupa: Osmanlı-Türk İmparatorluğu- Halil İnalcık; Tarihsel Süreç İçinde Türklerin İslam Yorumu- Ahmet Yaşar Ocak; Mimaride Ortak Yaşam: Anadolu'da Türk Mimarisi- Doğan Kuban; Çağdaş Türkiye'de Türk Kimliği- Nuri Bilgin; Uzak ve Yakındoğu Arasında Bir Başka Geçit: Mehmet Siyah Kalem- Filiz Çağman.

Tarih ve kültürümüzle ilgilenen herkesin bu kitabı okumasında yarar var.

   938 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazılarını görüntüle
07 Eylül 2008, Pazar   Futbol diplomasisi
04 Eylül 2008, Perşembe   Müzakereler başlarken
31 Ağustos 2008, Pazar   Karadeniz ve Montrö
28 Ağustos 2008, Perşembe   Soğuk Savaş mı?
24 Ağustos 2008, Pazar   Stalin ve "ulusal sorun"
21 Ağustos 2008, Perşembe   Batı'nın Afganistan çıkmazı
17 Ağustos 2008, Pazar   Kafkasya istikrar paktı gerçekçi mi?
14 Ağustos 2008, Perşembe   Kafkaslar'da yeni dengeler
10 Ağustos 2008, Pazar   Kafkaslar'da savaş
07 Ağustos 2008, Perşembe   Fransa ve Ruanda soykırımı



DÖVİZ KURLARI : .
DÖVİZ CINSI ALIŞ SATIŞ
1 DOLAR 1.2122 1.2207
1 STERLİN 2.1588 2.1749
1 EURO 1.7582 1.7706



YAZARLAR : .

Mustafa ÖZSOY

Protokol imzalanırken...





© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital