Kibris Gazetesi
UBP'de deprem, olağanüstü kurultaya gidiliyor
İstifalarla sarsılan UBP en kısa sürede olağanüstü kurultaya gidiyor. İstifaları "AKP'nin de içinde olduğu bir komplo" olarak niteleyen genel başkan Özgürgün, genel başkanlığa aday olmayacağını ve meclisten çekilme dahil, siyasette çok ciddi sıkıntıların yaşanacağının sinyalini verdi
   Cumartesi 10:35
   9 Eylül 2006
Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

"TABAN İSTESE DE ADAY OLMAM"... "Taban istese bile genel başkanlığa yeniden aday olmayacağım" diyen Hüseyin Özgürgün, UBP parti meclisinin salı günü toplanacağını ve olağanüstü kurultay kararı alacağını bildirdi

 AKP'DEN, MÜFTÜDEN VE CTP'DEN GELEN TEKLİFLER... Özgürgün, "Yapılan siyasi ahlakla bağdaşmıyor. CTP siyasi tarihimize leke sürerken ona figüranlık yapanlar gün gele bunun hesabını vereceklerdir" dedi. Özgürgün, UBP'de, "komplolar düzenleyerek" istifayı gerektirecek bir sorun yaşanmadığını savundu; "AKP'den, müftüden ve CTP'den gelen baş döndürücü tekliflerin olanları haklı çıkaramayacağını" kaydetti

Genel sekreteri dâhil üç milletvekili önceki akşam istifa eden Ulusal Birlik Partisi'nde (UBP) olağanüstü kurultaya gidilmesi için girişimler başlatıldı. Genel Başkan Hüseyin Özgürgün, önümüzdeki salı günü toplanacak parti meclisinin en kısa sürede yapılacak olağanüstü kurultay kararı alacağını ve kendisinin genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.

Özgürgün, gelişmelerin siyasi ahlakla bağdaşmadığını, Türkiye Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) de içinde olduğu bir komplo sonucu milletvekillerinin istifa ettirildiğini savundu.

"CTP siyasi tarihimize leke sürerken ona figüranlık yapanlar gün gele bunun hesabını verecektir" diyen Özgürgün, önümüzdeki günlerde çok vahim neticeler doğurabilecek bir sonuca doğru gidildiğini, siyasette sıkıntılar yaşanacağını, meclisteki ortamın çok sertleşeceğini söyledi.

Hüseyin Özgürgün, UBP'de, "komplolar düzenleyerek" istifayı gerektirecek bir sorun yaşanmadığını, "AKP'den, müftüden ve CTP'den gelen baş döndürücü tekliflerin olanları haklı çıkaramayacağını" kaydetti.

UBP Genel Başkanı Özgürgün, merkez yönetim kurulu ve meclis grubunun dünkü ortak toplantısının ardından öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında istifaları değerlendirdi. Basın toplantısında Özgürgün'e grup başkan vekili Ahmet Kâşif ile genel sekreter yardımcısı Nazım Çavuşoğlu eşlik etti.

Tabanlarının dimdik ayakta ve partiyle birlikte olduğunu kaydeden Özgürgün, UBP'nin en büyük siyasi güç olmaya devam edeceğini söyledi. Demokrasiye yönelik saldırıların altından CTP'nin çıktığını savunan Hüseyin Özgürgün, iflas eden hükümetin istifa etmesi yerine CTP'nin "ahlak dışı beklentiler içine girdiğini" öne sürdü.

Vaatlerle

Özgürgün, Başbakan ve CTP Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer'in bir süre önce Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer AKP'lilerle görüşmesi sonrasında düğmeye basıldığını savunarak, "Çıkarılan davetiyeyle milletvekillerimize partilerinden istifa edip başka parti kurmaları halinde hükümete girme vaadinde bulunulmuştur" dedi.

CTP'nin, "Osmanlı döneminde olduğu gibi Kıbrıs Türk halkının İstanbul'dan müftü aracılığıyla idare edilmesi için Din İşleri Başkanı'nı devreye sokup milletvekillerine baş döndürücü tekliflerde bulunduğunu" iddia eden UBP Genel Başkanı Özgürgün, şöyle konuştu:

"Tek kişi dahi götüremeyecekler"

"Bize göre yapılmak istenen CTP'yi tek başına iktidara getirmektir. Ayartılan milletvekillerinin desteğiyle kurulacak hükümet sadece ve sadece CTP'ye kuyrukçuluk yapacak. Giden kişiler UBP tabanından bir tek kişi dahi götürememiştir, götüremeyecektir."

Özgürgün, istifa eden kişilerin dün basın toplantısında söylediklerinin eleştirmeye gerek duymayacakları kadar boş, partiye suçlamalarının da uydurma olduğunu belirterek, "Yapılan siyasi ahlakla bağdaşmıyor. CTP siyasi tarihimize leke sürerken ona figüranlık yapanlar gün gele bunun hesabını vereceklerdir. Tabanımız bu kişilere büyük bir tepki içindedir" dedi.

Biraz da özeleştiri

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bu aşamada biraz da özeleştiri yapmaları gerekeceğine işaret ederek, Salih Miroğlu'nun vefatının ardından kurultay kararıyla başkanlık görevine getirildiğini, birçok zorluğu bilerek parti yara almasın diye adaylığı kabul ettiğini söyledi.

Gelinen aşamada bunları gözden geçirdiğini kaydeden Özgürgün, son gelişmelerden büyük üzüntü duyduğunu, parti üst yönetiminde kendisi ve bir genel sekreter yardımcısı dışındakilerin istifa ettiğini, bu olayların siyasi tarihte telafisi mümkün olmayan kara leke yarattığını belirtti.

Basın mensuplarına Güneş gazetesinin dünkü sayısını ve gazetede de yayımlanan fotoğrafı dağıtan Özgürgün, eski genel sekreter yardımcıları Enver Öztürk'ün evinde CTP Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu ve milletvekili Ahmet Barçın'ın görüldüğü fotoğrafta "komplonun açıkça görüldüğünü ve bu fotoğrafın da tarihe kara leke olarak geçtiğini" savundu.

Hazmedemem

Hüseyin Özgürgün, siyasi kültür ve anlayışının, yaşananları hazmetmesine müsaade etmediğini dile getirerek, "Bunun için süratle kurultayı topluyoruz. Çok kısa sürede olacağını söyleyebilirim. 7 ay süreyle UBP Genel Başkanlığı görevini gururla yaptım. Kurultayla birlikte yeni bir süreç başlayacaktır" diye konuştu.

Bugünü "siyasi tarihte dönüm noktası ve kara leke" olarak değerlendirdiklerini ifade eden Özgürgün, UBP'nin Kıbrıs Türk halkına hizmetlerini ve siyaseti temizleme çabasını sürdüreceğini vurguladı.

Aday değilim

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan UBP Genel Başkanı Özgürgün, kurultayda yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Parti meclisinin salı günü toplanacağını ve olağanüstü kurultay kararı alacağını ifade eden Özgürgün, "Bu dolaylı bir istifa mı?" sorusuna da "Öyle bir şey demedim, 'istifa' kelimesini kullanmadım. Partimizi kurultaya sağlıklı şekilde hazırlayacağım, kurultaya kadar görevimi sürdüreceğim" karşılığını verdi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, son kurultayda UBP'ye ve ülkeye hizmet için kararından dönerek aday olduğunu ifade ederek, "Biz koltuk meraklısı değiliz. Bu açıdan siyaset yapıyoruz. Bugünkü gelişmeler benim siyasi etiğime ve kültürüme uymaz" diye konuştu.

Taban istese bile genel başkanlığa yeniden aday olmayacağını belirten Özgürgün, UBP'de bu görevi yapabilecek birçok değerli arkadaşının bulunduğunu, kararı kurultayın vereceğini ifade etti. Özgürgün, yeni seçilecek başkana her türlü desteği vereceklerini kaydederek, "Biz buradayız, bir yere gittiğimiz yok, partimiz için her türlü görevi bundan sonra da yapacağız" dedi.

"İstifa edenler size sıkıntılarından söz etti mi, aranızda bir diyalog geçti mi bu süreçte?" sorusunu yanıtlarken, her partide sıkıntılar yaşandığını ama bunlara karşı ekip olarak çalıştıklarını kaydetti. Özgürgün şöyle devam etti:

Komplo gerektiren sorun yoktu

"Belki bazı yapmak istediklerimiz bir anda mümkün olmaz. Bunlar gayet doğal. Hayatın içinde vardır. Ama arkadaşlarımın bu şekilde komplolar düzenleyerek istifalarını gerektiren bir şey değildir ve benim hiç haberim olmadan genel sekreter ve yardımcılarınca tezgâhlanmıştır. AKP'den, müftüden ve CTP'den kendilerine gelen baş döndürücü teklifler bunları haklı çıkarmaz. Bir partinin üst yönetiminin toptan bir komplo düzenleyerek partiden ayrılmasını gerektirecek hiçbir sıkıntı yoktur UBP'de... Öyle bir şey olsaydı başta ben istifa edip ayrılırdım. Ama bu benim de haberim olmadan tezgâhlanan oyunlar partideki sıkıntılarla ilgili değildir. Eğer olsaydı onlardan önce ben istifa ederdim. Zaten bugün verdiğim karar da onu gösteriyor."

UBP Genel Başkanı Özgürgün, bir gazetecinin AKP'nin UBP'ye sürekli müdahalesi olduğunu belirterek Başbakan Erdoğan'la görüşmesi sonrasında böyle bir komployu tahmin edip etmediğini sorması üzerine "Doğrusu hiç tahmin etmiyordum. Çünkü bizim yaptığımız görüşmeler gayet olumlu ve iyi geçmişti. Üstelik istifa eden iki arkadaşımız da benim ekibim olarak oradaydı. Bütün konuşmalara da şahittir" dedi.

Arkadaşlarının "bu komploda" yer almasından büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Özgürgün, kendisine aktarılan hiçbir sıkıntı olmadığını, "tamamen arkasından dönen oyunlarla olayın pişirilerek" kamuoyuna yansıtıldığı kaydetti. İstifa edenlerin Ankara'ya gidişleri ve AKP'yle görüşmelerini tespit ettiklerini, daha sonra başka milletvekillerinin de çağırtıldığını, Ankara'ya gidişlerin nedenini sorduklarında ise "akraba ziyareti ve sağlık sorunları"nın gerekçe gösterildiğini anlatan Hüseyin Özgürgün, bazı dedikodular duysa da çalışma ekibini komployla suçlayarak başkanlığa devam edemeyeceğini söyledi.

Özgürgün, kendileri iyi niyetli davranırken istifa edenlerin AKP'yle komplo kurduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"Müftü de işin başı... Bu işi yapmışlar. Benim bu değerlendirmem kamuoyunun takdiridir. Siyasetçinin yargı yeri sandıktır. Ama bu, gerçekten siyasi tarihimize kara bir lekedir ve özellikle Türkiye'de hükümet partisinin bu olayların göbeğinde olması siyasi tarihimizde bir ilktir. KKTC demokrasisine, siyasetine ve bu ülkenin köklü partisi UBP'ye de vurulmuş köklü bir darbedir bu. Ama biz bunu atlatırız. İnşallah ülke demokrasisi bundan çok ciddi yara görmez. UBP dimdik durur da ülke demokrasisi bu açık karışmalardan yara alır... Ki buradaki büyükelçi de çok ciddi şekilde bu olayların içine girmiştir. Bize karşı ciddi olarak suçlamalarını her yerde söylemekten çekinmemektedir. Dolayısıyla çok ciddi siyasi demokratik sıkıntı yaşamaktadır KKTC... Bugünkü istifalardan çıkarılması gereken sonuç budur."

KKTC'yi savunan UBP'yi parçalamaya yönelik bir hareket

UBP Genel Başkanı Özgürgün, "AKP'nin, KKTC'yi savunan UBP'yi parçalamaya yönelik bir hareket gerçekleştirdiğini söyleyebilir miyiz?" sorusuna karşılık "Buradan çıkan sonuç o gözüküyor. Açıkçası bu. Neyi parçaladıklarını bildiklerini tahmin etmiyorum ama UBP'nin parçalanmaya çalışıldığı ortada. Ama UBP'nin neyi temsil ettiği, niçin var olduğu, ilkeleri göz önüne gelince neyi parçalamaya çalıştıklarını bildiklerini sanmıyorum" dedi.

Özgürgün, "Şu anda dönüşü yok, yapılacak bir şey yok. Bu yara ve darbe vurulmuştur. Bundan kim yarar sağlar, bu bana göre önümüzdeki günlerde çok vahim neticeler doğurabilecek bir sonuca doğru gidiyor" diye konuştu.

Büyük siyasi kaos

Mecliste de büyük sıkıntılar yaşanacağını, siyasi etik değerlerin yıpratıldığını, ülkenin büyük bir siyasi kaosla karşı karşıya kaldığını söyleyen Özgürgün, önümüzdeki günlerde Kıbrıs konusunda ciddi gelişmeler yaşanabileceğini, bunların da "tezgâhlandığı" düşüncesi ve endişesi taşıdıklarını dile getirdi.

UBP Genel Başkanı Özgürgün, "Ama UBP bütün gücüyle bu tezgâhları kaldıracak muhalefeti yapacaktır. Biz UBP prensipleri içerisinde ne AKP'ye ne de Rumlara teslim oluruz. UBP kanının, terinin en son damlasına kadar bu mücadeleyi devam ettirecektir" dedi.

Ankara'daki görüşmeleri sonrasında "Türkiye'yle aynı görüşteyiz" açıklaması yaptığını hatırlatan ve "Bu nasıl bağdaşıyor?" diye soran bir gazeteciyi yanıtlarken, o günlerde Türkiye hükümetinin Kıbrıs Türklerine zarar verecek hiçbir hareketi yapmayacağı sözü verdiğini, "ama bunların demek ki komplo teorileri içinde söylendiğini, yüzlerine söylenenlerle arkalarından yapılanların farklı olduğunu" öne sürdü.

Hüseyin Özgürgün, samimi ve gerçekçi olmayan bir siyasetle karşılaştıklarını kaydederek, UBP'nin çok kısa sürede yeniden yapılanarak bunların karşısına çıkacağını vurguladı.

Meclisten çekilme değerlendirilecek

Özgürgün, bir başka soruyu yanıtlarken mecliste kalınıp kalınmamasının önümüzdeki günlerde değerlendirileceğini kaydederek, özetle şöyle devam etti:

"Zaten kurulan bu suni yapıyla ne kadar sağlıklı hükümet edilebilir? Ülkenin ciddi iç sorunları da var. Elektrikte, eğitimde, tarımda, narenciyede, turizmde çok büyük sorunlar var. Bunları aşabilecek bir hükümet modeli bana göre kesinlikle değil ve çok sağlıksız oluşmuş bir yapıdır. Üstüne üstlük bu kadar sorun içinde bir de demokratik yara açılıyor ve meclise yansıyacaktır. Mecliste hem bu demokrasi yarasıyla mücadele edilecek, artı barış bozulduğu için çok keskin siyaset izlenecek. İki partinin mecliste ciddi anlamda muhalefetini sürdüreceği belli, çünkü bir komployla hükümet kuruluyor. Bu suni yapıyla hükümet edenler de icraatlarını ne kadar yapabilecek? Eğer bunlar Kıbrıs meselesi için yapılıyorsa daha da büyük tehlikedir. Bunun için uyanığız. CTP'nin girdiği yol çıkmaz yoldur. Böyle suni oluşumla iktidar olunabileceğini zannetmek çok büyük yanlıştır. Ülke demokrasisi de etkilenmiştir. Mecliste de çok sert bir yapı oluşabilir."

UBP Genel Başkanı Özgürgün, Cumhurbaşkanı'yla bu konularda istişareleri olmadığını, böyle bir talep gelmeden konuşmalarının doğru olmayacağını belirtti.

Diğer haberleri
20 Kasım 2008, Perşembe   08:31   Fatura liderlere
20 Kasım 2008, Perşembe   08:29   Rusya Rum'a teslim
20 Kasım 2008, Perşembe   08:27   Gece kulübünden kadınları baba yollamış
20 Kasım 2008, Perşembe   08:26   Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı
20 Kasım 2008, Perşembe   08:25   Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar
20 Kasım 2008, Perşembe   08:24   Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti
20 Kasım 2008, Perşembe   08:23   Lefkoşa'da bıçaklı kavga
20 Kasım 2008, Perşembe   08:22   Nehir: Falakaya bile yatırıldım
20 Kasım 2008, Perşembe   08:20   Yusuf Erol, bugün toprağa verilecek
20 Kasım 2008, Perşembe   08:19   Gazimağusa'da uyuşturucu operasyonu: 6'sı öğrenci 7 tutuklu
   1095 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder


© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital