|
Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği yetkilileri, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak'ı ziyaret ederek, "Kuzey Kıbrıs Madde Kullanımı Tutum ve Davranışlar Araştırması"nın sonuçlarını sundu. Buna göre sigaraya eğilim, 5-6 yaşlarında başlıyor.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dernek Başkanı Hasan Karaokçu, bakanlığın madde ve sigara kullanımının önlenmesi ile ilgili yaptığı çalışmalara katkı koymak istediklerini kaydederek, derneğin okullarda seminer vermesine olanak sağlanmasından dolayı teşekkür etti.
Kuzey Kıbrıs Madde Kullanımı Tutum ve Davranışlar Araştırması'nın 18 yaş üstü 1003 kişi arasında yapıldığını ifade eden Karaokçu, sonuçların bakanlığın çalışmalarına ışık tutabileceğini söyledi.
Araştırmadaki bulguların, gençlerin madde bağımlılığı ile ilgili mücadeleye daha az inandıklarını, yaş yükseldikçe bu inancın arttığını gösterdiğini dile getiren dernek başkanı Karaokçu, madde kullanımının bireysel zarara yol açtığının düşünüldüğünü ve toplumsal zararı konusunda farkındalığın az olduğunu kaydetti.
Madde kullanımı konusunda hem medyanın, hem de toplumun daha duyarlı davranması gerektiğini ifade eden Karaokçu, bir kez kullanan bir gencin mahkemeye çıkarılıp basın yoluyla deşifre edilmesiyle hayatının tümden değişebildiğini, eğitiminin kesintiye uğradığını, bu konuda herkesin daha hassas davranarak ceza yerine rehabilitasyon tedavisine önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Sigara ile ilgili eğilimin 5-6 yaşlarında ortaya çıktığını ifade eden Karaokçu, "sigara zararlıdır" diyen ama kullanan bir anne-babanın veya öğretmenin çocuklara örnek olamayacağını, Atatürk Öğretmen Akademisi'nde öğrenim gören öğretmen adaylarına bir proje çerçevesinde farkındalık eğitimi vermek istediklerini söyledi.
Öztoprak: Sigara madde kullanımının ilk yolu
Bakan Öztoprak da, yaptığı konuşmada, Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği'ni çalışmasından dolayı kutlayarak, özellikle sigarayı mücadelenin içine katmalarının son derece önemli olduğunu kaydetti.
Sigaranın madde kullanımının ilk yolu olduğunu ifade eden Öztoprak, "tutum ve davranışlarda sigara pek fazla önemsenmiyor, günde bir kaç sigara içme aileler tarafından doğal karşılanabiliyor" dedi.
Özellikle sigara kullanımındaki farkındalığın ana okullardan başlayarak yaratılması gerektiğini vurgulayan Öztoprak, geçen eğitim yılında Zararlı ve Bağımlılık Yapan Alışkanlıkları Önleme Projesini hayata geçirdiklerini ve sonuçlarının son derece başarılı olduğunu; ancak bu konuda daha yapılacak çok şeyin bulunduğunu kaydetti.
Canan Öztoprak, "Talim ve Terbiye Dairemizle bu sonuçları eğitime nasıl harmanlayabiliriz, bu araştırmadan nasıl yararlanabiliriz konusunu görüşeceğim" dedi.
Sivil toplum örgütleri ile yapılan etkinliklerin bilinçlendirmeye önemli katkıları bulunduğunu dile getiren Öztoprak, alınan veriler ışığında Dernekle bir takım etkinlikler yapmak ve bir eylem planı üzerinde çalışmak istediklerini söyledi.
Çocuklara kaliteli zaman ayırmanın azaldığı bir ortamda anne ve babaların, çocuklarıyla katılacağı 'work-shop'lar düzenlemek istediğini belirten Öztoprak, Dernekle çeşitli projeler yapabileceklerini, sevgi, ilgi gören, öz güveni olan bilinçli çocukların zararlı maddelere daha kolay hayır diyebileceğini vurguladı.
Bakan Öztoprak, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin de Derneğin katkısıyla artırılabileceğini ve Akademi'deki aday öğretmenlere farkındalık eğitimi verilebileceğini kaydetti.
"Bu konunun üzerine yürümek hepimizin görevi" diyen Öztoprak, madde kullanımı, sigara ve alkolle mücadele eden tüm dernek, vakıf ve ilgili bakanlıkların bir çatı altında toplanmasının önemli olduğunu söyledi. |