Kibris Gazetesi
Türk tarafından Rum yönetimine uyarı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, liderlerin görüşmelerin içeriğine ilişkin açıklama yapmama kararına rağmen ortada çok ciddi bir sızıntı bulunduğuna işaret etti:
   Çarşamba 08:32
   15 Ekim 2008
Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

"CİDDİ BİR SIZINTI VAR"... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, liderlerin görüşmelerin içeriğine ilişkin açıklama yapmama kararına rağmen ortada çok ciddi bir sızıntı bulunduğunu ve Türk tarafının bundan büyük rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Rum basınının görüşmeler hakkında çeşitli bilgiler yayınladığını kaydeden Erçakıca, "Çok ciddi çarpıtmaların yer aldığı bu haberleri tümüyle doğrulayacak durumda olmadığım gibi, tümüyle yalanlayacak durumda da değilim" dedi

 

"TEMSİLCİLER KONULARI DERİNLEŞTİRECEK"... Erçakıca, büyük önem taşıyan verimliliğin artırılması amacıyla liderlerin temsilcisinin, uzmanlarla beraber bazı çalışmalar yapacağını söyledi. Erçakıca, Cumhurbaşkanının, BM ve AB'yle Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Nami ile Rum Yönetimi Başkanlık Komiseri Yakovu başkanlığındaki uzmanların da perşembe günü bir araya gelerek müzakere edilen konuları derinleştireceğini kaydetti

 

  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, liderlerin görüşmelerin içeriğine ilişkin açıklama yapmama kararına rağmen ortada çok ciddi bir sızıntı bulunduğuna işaret ederek, bundan büyük rahatsızlık duyan Türk tarafının, Rum Yönetimi'ni uyardığını söyledi.

  Hasan Erçakıca, dün düzenlediği haftalık brifingde, Kıbrıs sorununa çözüm bulma görüşmelerinin gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  Görüşme sürecinin yavaş seyrettiğine dair eleştirileri hatırlatarak, yakın zamanda 2 görüşme gerçekleştirildiğini söyleyen Erçakıca, sürecin hızlanmasını isteyen Türk tarafının, liderlerin haftada bir görüşme kararı almasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Erçakıca, sürecin yavaş ilerlediği durumlarda spekülasyonların çoğaldığını ve görüşme dışı tartışma konularının gündeme geldiğini dile getirdi.

  Hasan Erçakıca, liderlerin, Cuma ve Pazartesi günkü görüşmelerde "yürütme ve güç paylaşımı" ana başlığı altında yürütme organının şeklini tartıştığını kaydetti. Erçakıca, liderlerin Çarşamba günü yeniden bir araya geleceğini anımsattı.

 

"Temsilciler konuları derinleştirecek"

 

  Hasan Erçakıca, büyük önem taşıyan verimliliğin artırılması amacıyla 2 lider temsilcisinin, uzmanlarla beraber bazı çalışmalar yapacağını söyledi. Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın BM ve AB'yle Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami ile Rum Yönetimi Başkanlık Komiseri Yorgo Yakovu başkanlığındaki uzmanların da Perşembe günü bir araya gelerek müzakere edilen konuları derinleştireceğini kaydetti.

  Temsilcilerin bu süreç içerisinde ortaya çıkan farklı görevleri bulunduğuna işaret eden Erçakıca, görevleri kapsamlı çözüm müzakerelerini hazırlamak ve kısmen müzakere etmek olan Nami ile Yakovu'nun bu misyonunun, yüz yüze görüşmeler başladıktan sonra liderlerin verdiği görevlerle sınırlı kaldığını söyledi.

  Erçakıca, "Şimdi buna yeni bir şey eklendi: Müzakere edilmekte olan konularda, iki liderin buluşmasının daha verimli hale gelmesini sağlamak için uzmanların da katılımıyla konular hakkında liderlerin tartışmalarını derinleştirmek ve yeni buluşmanın daha verimli geçmesinin koşullarını hazırlamak" dedi.

  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, esas müzakerenin iki lider tarafından sürdürüldüğünü, iki temsilcinin görüşmesinin de bu sürecin yardımcı unsuru olarak ele alındığını belirtti.

 

"Ortada bir sızıntı var"

 

  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, iki liderin görüşmesine ilişkin, Rum basınında yer alan "görüş ayrılığı" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, liderlerin görüşmelerin içeriğine ilişkin açıklama yapmama kararına rağmen ortada çok ciddi bir sızıntı bulunduğunu ve Türk tarafının bundan büyük rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

  Özellikle Rum Fileleftheros gazetesinin Cuma günkü ve dün gerçekleşen görüşmeden bir gün sonra, görüşmeler hakkında çeşitli bilgiler yayınladığını kaydeden Erçakıca, "Çok ciddi çarpıtmaların yer aldığı bu haberleri tümüyle doğrulayacak durumda olmadığım gibi, tümüyle yalanlayacak durumda da değilim" dedi.

 

"Rumlar uyarıldı"

 

  Erçakıca, görüşmelerin sağlıklı bir şekilde devamı için görüşmelerin içeriğiyle ilgili bilgi vermeme prensibini gerekli gören Türk tarafının bu durumdan büyük rahatsızlık duyduğunu ve Rum yetkililerin dünkü görüşme öncesinde bu sızıntı konusunda uyarıldığını söyledi.      Hasan Erçakıca, şöyle devam etti:

  "Kıbrıs Rum basınında bu haberler bu şekilde yayınlanmaya devam ederse, Kıbrıs Türk basınının bize yönelik 'gelişmeleri Rum basının öğreniyoruz' eleştirileri haklı duruma gelecek. O zaman biz de bu haklı eleştiriyi bir şekilde karşılamak veya tavrımızı değiştirmek durumunda kalabiliriz."

 

AB'nin görüşmelere katılması

 

  Hasan Erçakıca, gazetecilerin sorusu üzerine, AB'nin, görüşmelere katılma konusunda resmi bir girişimi olmadığını söyledi. Kıbrıs Türk tarafının AB'nin teknik yardımı aşan girişimlerine karşı olduğuna işaret eden Erçakıca, ihtiyaç olması halinde, teknik yardıma itirazlarının olmayacağını, ancak gelinen aşamada bu tür bir yardıma ihtiyaç duyulmadığını belirtti.

   Erçakıca, "Bu aşamada en doğru şey, iki lider arasındaki görüşmeleri mümkün olduğu kadar hızlı, yapıcı ve verimli bir şekilde sürdürmektir" şeklinde konuştu.

   Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, başka bir soruya verdiği yanıtında, BM'nin müzakerelerdeki rolünün daha aktif hale gelmesi yönünde resmi bir öneri yapılmadığını söyledi.

 

Tatbikatların iptali

 

  Hasan Erçakıca, bir soru üzerine, tatbikatların karşılıklı olarak iptal edilmesinin sürece olumlu etki yapacağını kaydetti. Erçakıca, Türk tarafının bu durumu memnuniyetle karşıladığını belirtti.

  Rum Yönetimi Lideri Hristofyas'ın, tatbikatların yapılmaması kararını, diplomatik açıdan silahlanma olarak yorumlamasını hatırlatan Erçakıca, "Tatbikatların, sırasında iptal edilmesi, ya da ircaa edilmesi, diplomatik süreçlerin bir parçası olabiliyor. İptal etmek, yapmaktan daha fazla katkı yapar" dedi.

 

Diğer haberleri
20 Kasım 2008, Perşembe   08:31   Fatura liderlere
20 Kasım 2008, Perşembe   08:29   Rusya Rum'a teslim
20 Kasım 2008, Perşembe   08:27   Gece kulübünden kadınları baba yollamış
20 Kasım 2008, Perşembe   08:26   Defalarca takla attı, sürücü hafif yaralandı
20 Kasım 2008, Perşembe   08:25   Yüz yüze çarpışıp,kaldırıma çıktılar
20 Kasım 2008, Perşembe   08:24   Sevgilisinin boğazını kesti, 6 yıl hapse gitti
20 Kasım 2008, Perşembe   08:23   Lefkoşa'da bıçaklı kavga
20 Kasım 2008, Perşembe   08:22   Nehir: Falakaya bile yatırıldım
20 Kasım 2008, Perşembe   08:20   Yusuf Erol, bugün toprağa verilecek
20 Kasım 2008, Perşembe   08:19   Gazimağusa'da uyuşturucu operasyonu: 6'sı öğrenci 7 tutuklu
   525 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Yorum Sayısı:   3
  huseyin         - guzelyurt 17 Ekim 2008, Cuma 10:53 
londralı u.k yorum yazmadan önce konusmayı öğrenirseniz sevinirim. KKTC Turk tarafı diyorsunuz. KKTC zaten Turk tarafı. eğer sende vatanında kalıp bizim gibi KKTC nin bekciliğini yapsaydın bu mucadelemize bir katkıda bulunmus olurdun ve belki çok daha saygın bir yerlerde olurduk. ingilizlerin pisliğini temizleyerek ve bulasıgını yıkayarak nasıl olurda ingiliz ve avrupa asıgı oldunbuz anlamıyorum.
  LONDRALI         - U.K 16 Ekim 2008, Perşembe 10:57 
AMA KKTC TURK TARAFI RUMLARI MI UYARDI !! HA ONLARDA SIZI TAKTI !! GULDURMEYIN BENI YAHU !!!
  Vildan Kara         - Lefkosa 15 Ekim 2008, Çarşamba 17:38 
Rumlari uyarana kadar bizdeki karartmayi kaldirsaniz ne olur acaba?Gorusmeler ile ilgili haberleri Rum basinindan ciddi sekilde agirimiza gidiyor.


© 2003 - 2006 Kibris Gazetesı
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: info@kibrisgazetesi.com
Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kibris Gazetesı harici linklerin sorumluluğunu almaz.
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dışarıya link Last Digital